Recensies films

Estrada para Ythaca

31 juli 2012

Mark Weenink

De dood van een vriend is vaak traumatisch. In Estrada para Ythaca (Road to Ythaca) proberen vier vrienden het verlies van Júlio (1979 – 2009) te verwerken. Of te verdrinken, beter gezegd. In een café in een klein stadje zitten de dertigers aan een tafel vol lege bierflessen. De sfeerloze, witte muurtegels weerkaatsen het mompelende gezang – praten doen ze nauwelijks – van de mannen. Er wordt flink ingenomen.

Op een gegeven moment stapt het viertal in een auto, op weg naar Ythaca. De trip – een soort loutering, rouwverwerking – duurt meerdere dagen en nachten. Zo laten ze de eenzaamheid van achterblijvers achter zich. Onderweg wordt gerust, provisorisch gekookt en de roes uitgeslapen. Want de nodige flessen sterke drank worden soldaat gemaakt. De bestemming, een mythische plaats, is niet het doel; dat is de reis op zich. Het is een odyssee naar het niets, naar zichzelf, naar hun overleden vriend.

De film vergt flink wat uithoudingsvermogen van het publiek. Er is weinig handeling, en nog minder dialoog. Op zich hoeft dat geen belemmering te zijn, maar in dit geval wacht je als kijker op een actie, op een wending, maar er gebeurt te weinig. Daardoor gaat de film jammer genoeg vervelen.

Filmisch gezien ademt het zeker sfeer. Hoewel de film tijdloos lijkt, doet hij ook erg jaren zeventig aan. Dit komt vooral door de baarden en de kapsels van de vier vrienden. Soms zijn de beelden onscherp, met zwart-witte tinten, wat het gevoel van ontheemding door verlies benadrukt. Scènes overdag, in het binnenland van noordoost-Brazilië, lijken overbelicht door de felle zon. Precies zoals het is en hoort.

Estrada para Ythaca ontving lovende kritieken in Brazilië en buitenlandse filmfestivals. De vier regisseurs, die ook de vier vrienden in de film vertolken, worden geroemd als talenten met een veelbelovende toekomst. Deze ‘roadmovie’ heeft ontegenzeggelijk iets eigens en intrigeert, maar zal door de traagheid alleen kijkers met veel geduld kunnen bekoren.

Estrada para Ythaca (Road to Ythaca), Guto Parente/Luiz Pretti/Pedro Diógenes/Ricardo Pretti, Brazilië 2010, 65 minuten, Portugees gesproken, Engels ondertiteld

Estrada para Ythaca is van 8 t/m 19 augustus te zien op het World Cinema Festival te Amsterdam.

Gerelateerde berichten

Inside the World’s Toughest Prisons

Inside the World’s Toughest Prisons

Ooit bezocht ik in Colombia twee gevangenissen: de vrouwengevangenis Buen Pastor (de goede herder) en mannengevangenis La Picota (genoemd naar de wijk waar de gevangenis ligt). Toevallig was er een Franse journalist aanwezig voor het maken van een documentaire. Ik moest eraan terugdenken bij het kijken van de Netflix documentairereeks Inside the World’s Toughest Prisons.

Lees meer
Docudrama: De droevige kampioen

Docudrama: De droevige kampioen

’Wereldberoemd’ was Robert ‘Joy’ Hosé (1949) op Curaçao en de Antillen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen hij als tafeltenniskampioen internationaal furore maakte en de wereld over reisde. Maar de tafeltennisheld raakte door drugs aan lager wal en verloor alles. Zijn tragische leven vormde de basis voor de roman De droevige kampioen van de Nederlandse schrijver Jan Brokken (1949), dat in 1997 verscheen. Nu is het levensverhaal van Robert Hosé vastgelegd in de driedelige VPRO-docudrama De droevige kampioen van Sander Burger.

Lees meer
Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Achttien jaar geleden komt de achttienjarige Sara Guzmán (Ximena Lamadrid) om het leven tijdens een middagje parasailen. Het is zogenaamd een ongeluk, maar al snel weet de kijker dat er met de parachute is geknoeid. Haar broer Alex (Leo Deluglio als jonge versie; Manolo Cardono als volwassen versie) draait ten onrechte op voor de dood van zijn zus, dus als hij na achttien jaar vrij komt, is hij uit op wraak. Dit is in het kort het verhaal van de Netflixserie Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?, uit Mexico.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This