Recensies films

Empire (IDFA)

12 november 2012

Teun Heuvelink

Nederland is een handelsland. En waar gehandeld wordt, wordt gereisd. Zo wil het dat Nederlanders zich om uiteenlopende redenen over de hele wereld  hebben gevestigd. In sommige gevallen zijn de van oorsprong Hollandse families verweven geraakt met de maatschappij en het land waar ze naartoe vertrokken, in ander gevallen zijn er enclaves ontstaan die tot op de dag van vandaag nadrukkelijk het Hollandse culturele erfgoed hebben behouden.

In de documentaire Empire zien we nabestaanden van Hollandse emigranten in Suriname, Ghana en Brazilië. Daarbij springt Suriname gezien het koloniale verleden natuurlijk wat minder in het oog dan Ghana en Brazilië. Er wordt een kort en wellicht wat oppervlakkig inkijkje gegeven in de levens van deze van oorsprong Nederlandse families of individuen. In Brazilië is de Nederlandse herkomst nog het meest zichtbaar. Daar zijn twaalf Nederlandse families naar een dorp in de binnenlanden getrokken en hebben ze zich als een soort enclave ontwikkeld, waardoor de Hollandse sporen nog altijd goed zichtbaar zijn.

Empire is een zeer interessant project dat laat zien hoe Nederlanders de regionale cultuur hebben beïnvloed en in welke mate invloeden van de Nederlandse cultuur nog steeds zichtbaar zijn in verschillende landen. Deze documentaire zal waarschijnlijk slechts een onderdeel zijn van het project, dat uiteraard op veel verschillende manieren tot uiting kan komen.

Empire | Kell O’Neill | Ghana/Suriname/Brazilië | 2012 | 59 minuten | Nederlands, Engels en Portugees gesproken | Engels ondertiteld

Empire is op 15 november te zien op het IDFA te Amsterdam.
Van 16 t/m 25 november is het gehele Empire- project dagelijks van 10.00 tot 23.00 uur te zien in een speciaal voor Empire ontworpen expositieruimte in de Brakke Grond te Amsterdam. Entree is gratis.

Gerelateerde berichten

Inside the World’s Toughest Prisons

Inside the World’s Toughest Prisons

Ooit bezocht ik in Colombia twee gevangenissen: de vrouwengevangenis Buen Pastor (de goede herder) en mannengevangenis La Picota (genoemd naar de wijk waar de gevangenis ligt). Toevallig was er een Franse journalist aanwezig voor het maken van een documentaire. Ik moest eraan terugdenken bij het kijken van de Netflix documentairereeks Inside the World’s Toughest Prisons.

Lees meer
Docudrama: De droevige kampioen

Docudrama: De droevige kampioen

’Wereldberoemd’ was Robert ‘Joy’ Hosé (1949) op Curaçao en de Antillen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen hij als tafeltenniskampioen internationaal furore maakte en de wereld over reisde. Maar de tafeltennisheld raakte door drugs aan lager wal en verloor alles. Zijn tragische leven vormde de basis voor de roman De droevige kampioen van de Nederlandse schrijver Jan Brokken (1949), dat in 1997 verscheen. Nu is het levensverhaal van Robert Hosé vastgelegd in de driedelige VPRO-docudrama De droevige kampioen van Sander Burger.

Lees meer
Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Achttien jaar geleden komt de achttienjarige Sara Guzmán (Ximena Lamadrid) om het leven tijdens een middagje parasailen. Het is zogenaamd een ongeluk, maar al snel weet de kijker dat er met de parachute is geknoeid. Haar broer Alex (Leo Deluglio als jonge versie; Manolo Cardono als volwassen versie) draait ten onrechte op voor de dood van zijn zus, dus als hij na achttien jaar vrij komt, is hij uit op wraak. Dit is in het kort het verhaal van de Netflixserie Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?, uit Mexico.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This