Recensies films

El Premio

16 februari 2012

Simone Kalkman

Met de film El Premio geeft regisseuse Paula Markovitch een bijzondere kijk op de Argentijnse dictatuur van de jaren zeventig. De film wordt verteld vanuit het perspectief van Cecilia Edelstein, een zevenjarig meisje dat met haar moeder gevlucht is voor het regime.

Cecilia woont met haar moeder in een bouwval aan de ruige Argentijnse kust. Ze gaat naar school, maar moet daar van haar moeder liegen over haar thuissituatie. Aanvankelijk vindt het meisje dit nog een spannend avontuur, maar naarmate de film vordert, wordt deze situatie steeds moeilijker. De moeder is bang voor alles en iedereen, terwijl Cecilia gewoon een kind probeert te zijn.

Als het meisje op school een essay moet schrijven over het Argentijnse leger begint er een trage spanningsopbouw in de film. Ze schrijft dat het leger slecht is en haar nichtje vermoord heeft. Als de moeder dit hoort raakt ze in paniek en belt ’s nachts aan bij de juf om haar dochter het essay te laten herschrijven. Met de aangepaste versie, waarin Cecilia schrijft hoe goed en dapper het leger is, wint ze een prijs.  Dit valt echter ook niet in goede aarde bij haar bange moeder, hoewel het meisje er eigenwijs op staat haar prijs in ontvangst te nemen.

De film is vooral indrukwekkend door het sterke acteerwerk van Paula Galinelli Hertzog, in de rol van Cecilia. Haar kinderlijke onschuld staat in sterk contrast met haar moeders verbeten angst. Als volwassen kijker sta je als het ware tussen hen in, juist omdat je net als Cecilia nooit precies weet wat er aan de hand is. Ook maakt Markovitch mooi gebruik van de locaties van de film, met name het gure, weidse kustlandschap en het donkere huisje van moeder en dochter.

El Premio won een zilveren beer en de Amnesty International Award op het filmfestival van Berlijn. In maart zal de film in Nederland te zien zijn tijdens het Movies that Matter festival. In april maakt de film deel uit van het Movies that Matter on Tour programma. De film is tevens te zien tijdens het Latin American Film Festival van 18 tot 27 april in Utrecht.

Gerelateerde berichten

Inside the World’s Toughest Prisons

Inside the World’s Toughest Prisons

Ooit bezocht ik in Colombia twee gevangenissen: de vrouwengevangenis Buen Pastor (de goede herder) en mannengevangenis La Picota (genoemd naar de wijk waar de gevangenis ligt). Toevallig was er een Franse journalist aanwezig voor het maken van een documentaire. Ik moest eraan terugdenken bij het kijken van de Netflix documentairereeks Inside the World’s Toughest Prisons.

Lees meer
Docudrama: De droevige kampioen

Docudrama: De droevige kampioen

’Wereldberoemd’ was Robert ‘Joy’ Hosé (1949) op Curaçao en de Antillen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen hij als tafeltenniskampioen internationaal furore maakte en de wereld over reisde. Maar de tafeltennisheld raakte door drugs aan lager wal en verloor alles. Zijn tragische leven vormde de basis voor de roman De droevige kampioen van de Nederlandse schrijver Jan Brokken (1949), dat in 1997 verscheen. Nu is het levensverhaal van Robert Hosé vastgelegd in de driedelige VPRO-docudrama De droevige kampioen van Sander Burger.

Lees meer
Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Achttien jaar geleden komt de achttienjarige Sara Guzmán (Ximena Lamadrid) om het leven tijdens een middagje parasailen. Het is zogenaamd een ongeluk, maar al snel weet de kijker dat er met de parachute is geknoeid. Haar broer Alex (Leo Deluglio als jonge versie; Manolo Cardono als volwassen versie) draait ten onrechte op voor de dood van zijn zus, dus als hij na achttien jaar vrij komt, is hij uit op wraak. Dit is in het kort het verhaal van de Netflixserie Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?, uit Mexico.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This