Recensies films

Ebb and flow (IDFA)

10 november 2012

Simone Kalkman

Rodrigo is in veel opzichten een normale, Braziliaanse jongeman. Hij woont aan de rand van de stad Recife, heeft een dochtertje en installeert autoapparatuur. In zijn vrije tijd houdt hij van dansen, naar het strand gaan en mooie vrouwen. Rodrigo is echter ook doof. De documentaire Ebb and flow, van regisseur Gabriel Mascaro, is een portret van deze man.

De film laat de moeilijkheden zien die Rodrigo door zijn handicap voor de kiezen krijgt. Zijn dochtertje is gewend aan haar vader, maar maakt af en toe misbruik van de situatie. Zijn ex-vrouw neemt de sociale toeslag die hij krijgt in beslag. Ook toont de film de creatieve oplossingen die Rodrigo verzint voor zijn handicap. Zo sluit hij een tamboerijn aan op net geplaatste autospeakers, om zo de apparatuur te kunnen testen. Het optimisme van de man is daarbij indrukwekkend.

Mascaro toont dit alles zonder commentaar, en in de film wordt weinig gepraat. Het is dan ook geen klassieke documentaire. De film heeft een rustig ritme, zonder schokkende gebeurtenissen. Vooral het mooie, zorgvuldige camerawerk maakt de film de moeite waard. Mascaro maakte met Ebb and flow een mooi, beheerst portret, waarbij de kijker steeds meer te weten komt over de hoofdpersoon en zijn omgeving.

Ebb and flow | Gabriel Mascaro | Brazilië | 2012 | 28 minuten | Portugees gesproken | Engels ondertiteld

Gerelateerde berichten

Inside the World’s Toughest Prisons

Inside the World’s Toughest Prisons

Ooit bezocht ik in Colombia twee gevangenissen: de vrouwengevangenis Buen Pastor (de goede herder) en mannengevangenis La Picota (genoemd naar de wijk waar de gevangenis ligt). Toevallig was er een Franse journalist aanwezig voor het maken van een documentaire. Ik moest eraan terugdenken bij het kijken van de Netflix documentairereeks Inside the World’s Toughest Prisons.

Lees meer
Docudrama: De droevige kampioen

Docudrama: De droevige kampioen

’Wereldberoemd’ was Robert ‘Joy’ Hosé (1949) op Curaçao en de Antillen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen hij als tafeltenniskampioen internationaal furore maakte en de wereld over reisde. Maar de tafeltennisheld raakte door drugs aan lager wal en verloor alles. Zijn tragische leven vormde de basis voor de roman De droevige kampioen van de Nederlandse schrijver Jan Brokken (1949), dat in 1997 verscheen. Nu is het levensverhaal van Robert Hosé vastgelegd in de driedelige VPRO-docudrama De droevige kampioen van Sander Burger.

Lees meer
Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Achttien jaar geleden komt de achttienjarige Sara Guzmán (Ximena Lamadrid) om het leven tijdens een middagje parasailen. Het is zogenaamd een ongeluk, maar al snel weet de kijker dat er met de parachute is geknoeid. Haar broer Alex (Leo Deluglio als jonge versie; Manolo Cardono als volwassen versie) draait ten onrechte op voor de dood van zijn zus, dus als hij na achttien jaar vrij komt, is hij uit op wraak. Dit is in het kort het verhaal van de Netflixserie Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?, uit Mexico.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This