Recensies films

Disruption

25 maart 2014

Mark Weenink

Documentaire over bestrijding van ongelijkheid

Ongelijkheid. Het is schrijnend en geeft een machteloos gevoel. Wat kan ík doen, vraag je je misschien vertwijfeld af. In de documentaire Disruption volgen we onder meer een groep jonge activistische economen in Bogotá. De econoom Yves Moury heeft jonge economen uit heel Latijns Amerika bij elkaar gebracht in Fundación Capital (stichting kapitaal). Gezamenlijk proberen ze een oplossing te vinden voor de schrikbarende ongelijkheid waar Latijns Amerika helaas wereldkampioen in is. We zien hen overleggen, theorieën bespreken en lobbyen bij hoogwaardigheidsbekleders, tot in New York aan toe. Waarom is er rijkdom en armoede? Is eerlijk kapitalisme mogelijk?

Een belangrijk deel van de film bestaat uit drie casussen, waarin wordt getoond hoe ongelijkheid bestreden kan worden. De kijkers reizen heen en weer tussen Colombia, Peru en Brazilië. Vrouwen spelen een hoofdrol, aangezien zij het extra zwaar hebben en dubbel lijden onder armoede en mishandeling.

Agripina Perea uit Colombia is zo’n vrouw. Ze is een zelfbewuste,  sterke, zwarte vrouw die in Cartagena woont, aan de Atlantische kust. Haar eigenwaarde heeft ze mede te danken aan ‘Vrouwen die sparen’.  Ze neemt deel aan dit programma, waarin vrouwen die in armoede leven leren om toch geld opzij te zetten. Dankzij dit project, dat mede is opgezet door de Colombiaanse Any Benítez, is Agripina erin geslaagd om een buurtrestaurant op te zetten.

De groep van Moury debatteert verder. Wat is de zin en onzin van hulp? Een programma als ‘Vrouwen die sparen’ is succesvol, maar heeft zijn grenzen. Tot op welke schaal kun je een hulpproject uitbreiden? Wat is de langetermijnoplossing? Dan schakelt de documentaire over naar Brazilië, waar onder de toenmalige president Lula het programma ‘Bolsa Familia’ werd opgezet. Vrouwen uit arme gezinnen krijgen financiële ondersteuning als ze hun kinderen naar school sturen.  Meer dan elf miljoen Braziliaanse gezinnen profiteren ervan en de armoedecijfers zijn spectaculair gedaald. Aan het woord komen verschillende vrouwen die aan den lijve de positieve effecten van Bolsa Familia ondervinden.

Mannen zijn nagenoeg afwezig in de film, en de buitenwereld ook. Dat is jammer, want daardoor ontbreekt context die het plaatje compleet maakt. Wat doen de mannen wel of niet goed? En hoe zit het economische mechanisme in elkaar dat de oorzaak is van de armoede?  Disruption maakt deel uit van Matter of Act, het hoofdprogramma van Amnesty International binnen het Movies That Matter Festival. Hierin staan mensenrechtenverdedigers centraal.

Disruption | Pamela Yates | Zuid-Amerika | 84 minuten | Spaans/Portugees gesproken | Engels ondertiteld.

Disruption is tot en met woensdag 26 maart te zien op het Movies That Matter Festival in Den Haag. Regisseur Pamela Yates en Agripina Pera zullen daar ook aanwezig zijn. Zie http://www.moviesthatmatter.nl/festival/programma/film/1518

Gerelateerde berichten

Inside the World’s Toughest Prisons

Inside the World’s Toughest Prisons

Ooit bezocht ik in Colombia twee gevangenissen: de vrouwengevangenis Buen Pastor (de goede herder) en mannengevangenis La Picota (genoemd naar de wijk waar de gevangenis ligt). Toevallig was er een Franse journalist aanwezig voor het maken van een documentaire. Ik moest eraan terugdenken bij het kijken van de Netflix documentairereeks Inside the World’s Toughest Prisons.

Lees meer
Docudrama: De droevige kampioen

Docudrama: De droevige kampioen

’Wereldberoemd’ was Robert ‘Joy’ Hosé (1949) op Curaçao en de Antillen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen hij als tafeltenniskampioen internationaal furore maakte en de wereld over reisde. Maar de tafeltennisheld raakte door drugs aan lager wal en verloor alles. Zijn tragische leven vormde de basis voor de roman De droevige kampioen van de Nederlandse schrijver Jan Brokken (1949), dat in 1997 verscheen. Nu is het levensverhaal van Robert Hosé vastgelegd in de driedelige VPRO-docudrama De droevige kampioen van Sander Burger.

Lees meer
Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Achttien jaar geleden komt de achttienjarige Sara Guzmán (Ximena Lamadrid) om het leven tijdens een middagje parasailen. Het is zogenaamd een ongeluk, maar al snel weet de kijker dat er met de parachute is geknoeid. Haar broer Alex (Leo Deluglio als jonge versie; Manolo Cardono als volwassen versie) draait ten onrechte op voor de dood van zijn zus, dus als hij na achttien jaar vrij komt, is hij uit op wraak. Dit is in het kort het verhaal van de Netflixserie Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?, uit Mexico.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This