Recensies films

Carne de Perro (LAFF 2013)

5 mei 2013

Daniela Navarrete

Carne de perro is een zeer realistische Chileense film met een enorme visuele kracht die de toeschouwer meeneemt in het dagelijkse leven van Alejandro, de hoofdrolspeler. Hij is een man van rond de vijftig die een mentale strijd voert met het verleden. Alejandro is een ex-militair die tijdens de dictatuur van Pinochet – tussen 1973 en 1990 –  in een van de vele martelgevangenissen werkte. Tegenwoordig werkt hij als taxichauffeur, maar hij is niet in staat zichzelf opnieuw uit te vinden. In zijn huidige werk wordt hij niet geconfronteerd met het verleden, maar nu zijn taxi gerepareerd moet worden en dit wat langer duurt dan verwacht, krijgt hij een paniekaanval die voor onrust zorgt.

Alejandro is erg eenzaam en voelt zich gevangen in zijn wereld vol herinneringen. Hoewel hij duidelijk psychologische hulp nodig heeft, wil hij dat niet accepteren en heeft hij weinig contact met andere mensen. De maatschappij, zijn vrienden en zijn familie hebben hem in de steek gelaten. Zijn vrouw en dochter hebben hem verlaten. Hij probeert hen terug te krijgen door monologen op te nemen op een geluidsband waarin hij tegen hen praat, maar durft deze niet op te sturen. Ondertussen woont hij met zijn hond; zijn enige trouwe kameraad die toch de volle laag van zijn woedeaanvallen krijgt te verduren.

Carne de perro (hondenvlees) is een Chileens gezegde dat  betekent een dikke huid hebben, gewoon doorgaan met de littekens van het verleden. De regisseur, Fernando Guzzoni, filmt Alejandro gedurende de hele film dicht op de huid. Daardoor voelt de toeschouwer zich een soort spion in het leven van de hoofdrolspeler. Het is daarbij opmerkelijk dat acteur Alejandro Goic zelf gemarteld werd tijdens de dictatuur in Chili. Deze film behoort tot de nieuwe generatie van Latijns-Amerikaanse filmkunst; van de kinderen van de democratie in een land waarin politieke littekens nog steeds heel waarneembaar zijn.

Carne de perro | Fernando Guzzoni | Chili | 2012 | 81 minuten | Spaans gesproken | Engels ondertiteld 

Carne de perro is van 7 tot en met 12 mei te zien op het Latin American Film Festival in Utrecht.

Gerelateerde berichten

Inside the World’s Toughest Prisons

Inside the World’s Toughest Prisons

Ooit bezocht ik in Colombia twee gevangenissen: de vrouwengevangenis Buen Pastor (de goede herder) en mannengevangenis La Picota (genoemd naar de wijk waar de gevangenis ligt). Toevallig was er een Franse journalist aanwezig voor het maken van een documentaire. Ik moest eraan terugdenken bij het kijken van de Netflix documentairereeks Inside the World’s Toughest Prisons.

Lees meer
Docudrama: De droevige kampioen

Docudrama: De droevige kampioen

’Wereldberoemd’ was Robert ‘Joy’ Hosé (1949) op Curaçao en de Antillen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen hij als tafeltenniskampioen internationaal furore maakte en de wereld over reisde. Maar de tafeltennisheld raakte door drugs aan lager wal en verloor alles. Zijn tragische leven vormde de basis voor de roman De droevige kampioen van de Nederlandse schrijver Jan Brokken (1949), dat in 1997 verscheen. Nu is het levensverhaal van Robert Hosé vastgelegd in de driedelige VPRO-docudrama De droevige kampioen van Sander Burger.

Lees meer
Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Achttien jaar geleden komt de achttienjarige Sara Guzmán (Ximena Lamadrid) om het leven tijdens een middagje parasailen. Het is zogenaamd een ongeluk, maar al snel weet de kijker dat er met de parachute is geknoeid. Haar broer Alex (Leo Deluglio als jonge versie; Manolo Cardono als volwassen versie) draait ten onrechte op voor de dood van zijn zus, dus als hij na achttien jaar vrij komt, is hij uit op wraak. Dit is in het kort het verhaal van de Netflixserie Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?, uit Mexico.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This