Recensies films

Carancho, Pablo Trapero

8 mei 2011

Quintijn Kat

Luján, een dokter van de spoedgevallendienst, en Sosa, een letselschadeadvocaat, ontmoeten elkaar op de plaats van een ongeluk in Buenos Aires. Zij komt eerste hulp bieden, hij is op zoek naar een cliënt. Er begint een romance, maar als Luján ontdekt dat Sosa zich beweegt op de zwarte markt van verzekeringsmaatschappijen en dubieuze methoden gebruikt om schadeloosstelling te krijgen, ontstaat er spanning. Dan wordt Luján ineens betrokken bij Sosa’s zaakjes. Ongewild raken beiden verstrikt in een steeds nauwer sluitend net van louche types, oplichterij en corruptie. De vraag is waar dit gaat eindigen en vooral hoe.

Trapero baseerde zijn film op een duistere kant van het dagelijks leven in Buenos Aires. Elk jaar sterven er meer dan 8.000 mensen ten gevolge van verkeersongelukken in Argentinië. Dit zorgt voor een business in verzekeringen op de zwarte markt. Zogenaamde caranchos (genoemd naar een type roofvogel) wachten gewonden op in het ziekenhuis om hun diensten aan te bieden, waarbij ze de mensen een hoop geld aftroggelen. Naar aanleiding van de film van Trapero is er in Argentinië zelfs een anti-Carancho-wet aangenomen.

Carancho boeit van begin tot eind. De acteurs zijn uitstekend en het verhaal bouwt zich mooi op. Hier en daar is onduidelijk hoe de zwarte verzekeringsmarkt exact werkt en ook blijft het vaag wie nou precies wie is. Maar dat is ook niet zo belangrijk. Carancho is vooral een liefdesverhaal, met een maatschappelijk probleem op de achtergrond. In die opzet is de film zeker geslaagd.

Het LAFF besteedt dit jaar extra aandacht aan Pablo Trapero als één van de grondleggers van de filmbeweging Nuevo Cine Argentino. Naar aanleiding van de première van Carancho vertoont het festival een retrospectief van de Argentijnse filmmaker. Dit retrospectief zal tot en met augustus in de rest van Nederland te zien zijn.

Gerelateerde berichten

Inside the World’s Toughest Prisons

Inside the World’s Toughest Prisons

Ooit bezocht ik in Colombia twee gevangenissen: de vrouwengevangenis Buen Pastor (de goede herder) en mannengevangenis La Picota (genoemd naar de wijk waar de gevangenis ligt). Toevallig was er een Franse journalist aanwezig voor het maken van een documentaire. Ik moest eraan terugdenken bij het kijken van de Netflix documentairereeks Inside the World’s Toughest Prisons.

Lees meer
Docudrama: De droevige kampioen

Docudrama: De droevige kampioen

’Wereldberoemd’ was Robert ‘Joy’ Hosé (1949) op Curaçao en de Antillen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen hij als tafeltenniskampioen internationaal furore maakte en de wereld over reisde. Maar de tafeltennisheld raakte door drugs aan lager wal en verloor alles. Zijn tragische leven vormde de basis voor de roman De droevige kampioen van de Nederlandse schrijver Jan Brokken (1949), dat in 1997 verscheen. Nu is het levensverhaal van Robert Hosé vastgelegd in de driedelige VPRO-docudrama De droevige kampioen van Sander Burger.

Lees meer
Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Achttien jaar geleden komt de achttienjarige Sara Guzmán (Ximena Lamadrid) om het leven tijdens een middagje parasailen. Het is zogenaamd een ongeluk, maar al snel weet de kijker dat er met de parachute is geknoeid. Haar broer Alex (Leo Deluglio als jonge versie; Manolo Cardono als volwassen versie) draait ten onrechte op voor de dood van zijn zus, dus als hij na achttien jaar vrij komt, is hij uit op wraak. Dit is in het kort het verhaal van de Netflixserie Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?, uit Mexico.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This