Recensies films

Brecha en el silencio (LAFF 2013)

5 mei 2013

Mark Weenink

Vanaf het begin van de film ligt de sympathie van de kijker bij Ana, de negentienjarige en dove hoofdpersoon uit Brecha en el silencio, het speelfilmfilmdebuut van Venezolaanse broers en documentairemakers Luis en Andrés Rodríguez. De positie van Ana is alles behalve benijdenswaardig: als oudste van drie kinderen werkt ze dagelijks in de naaifabriek met haar moeder. Moeder Julia heeft vooral oog voor Antonio, haar man en de stiefvader van de kinderen. Hij kan niet van Ana afblijven, en haar leed blijft in tranen en stilzwijgen gehuld.

Ana valt niet alleen misbruik ten deel, ze wordt ook gebruikt door haar moeder. Die bekommert zich weinig om het gezin en laat Ana thuis voor het hele gezin koken en voor haar jongere broertje Manuel en tienerzusje Sofía zorgen. Opdat Julia lekker met haar man kan flikflooien. Het verbale, non-verbale en fysieke geweld maakt van Ana’s toch al beperkte omgeving een gevangenis van eenzame opsluiting. De wereld leeft en gaat grotendeels langs haar heen. Moeder Julia verbiedt Ana gebarentaal te leren, want dat is ‘voor apen’.

Het aantal dialogen is beperkt, maar de film is nergens stil. De muziek en sfeervolle achtergrondgeluiden zorgen voor een extra dimensie in het verhaal naast het visuele; juist omdat Ana doof is. De kijker wordt zich bewuster van haar wereld maar ziet en hoort uiteraard ook de rest daarbuiten, die grotendeels aan Ana voorbij gaat.

De thematiek van Brecha en el silencio is heftig: misbruik, eenzaamheid en verwaarlozing. Toch is de film niet nodeloos zwaar en brengt het eigenlijk een verhaal van hoop en kracht, als Ana op gegeven moment de kracht vindt om het heft in eigen handen te nemen. De verloren onschuld wordt juist door de subtiliteit indringend belicht en aan de horizon gloort hoop. De Rodríguez broers brengen met veel gevoel een emotioneel gehandicapt gezin in beeld.

Brecha en el silencio | Luis & Andrés Rodríguez | Venezuela | 2012 | 90 minuten | Spaans gesproken | Engels ondertiteld

Brecha en el silencio is van 7 tot en met 12 mei te zien op het Latin American Film Festival in Utrecht.

Gerelateerde berichten

Inside the World’s Toughest Prisons

Inside the World’s Toughest Prisons

Ooit bezocht ik in Colombia twee gevangenissen: de vrouwengevangenis Buen Pastor (de goede herder) en mannengevangenis La Picota (genoemd naar de wijk waar de gevangenis ligt). Toevallig was er een Franse journalist aanwezig voor het maken van een documentaire. Ik moest eraan terugdenken bij het kijken van de Netflix documentairereeks Inside the World’s Toughest Prisons.

Lees meer
Docudrama: De droevige kampioen

Docudrama: De droevige kampioen

’Wereldberoemd’ was Robert ‘Joy’ Hosé (1949) op Curaçao en de Antillen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen hij als tafeltenniskampioen internationaal furore maakte en de wereld over reisde. Maar de tafeltennisheld raakte door drugs aan lager wal en verloor alles. Zijn tragische leven vormde de basis voor de roman De droevige kampioen van de Nederlandse schrijver Jan Brokken (1949), dat in 1997 verscheen. Nu is het levensverhaal van Robert Hosé vastgelegd in de driedelige VPRO-docudrama De droevige kampioen van Sander Burger.

Lees meer
Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Achttien jaar geleden komt de achttienjarige Sara Guzmán (Ximena Lamadrid) om het leven tijdens een middagje parasailen. Het is zogenaamd een ongeluk, maar al snel weet de kijker dat er met de parachute is geknoeid. Haar broer Alex (Leo Deluglio als jonge versie; Manolo Cardono als volwassen versie) draait ten onrechte op voor de dood van zijn zus, dus als hij na achttien jaar vrij komt, is hij uit op wraak. Dit is in het kort het verhaal van de Netflixserie Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?, uit Mexico.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This