Recensies films

Bogota Change – Movies that Matter

16 maart 2017

Estefanía Pampin Zuidmeer

Het is 1994 en de Colombiaanse hoofdstad Bogota wordt geteisterd door geweld en corruptie. De stad heeft een slechte naam in binnen- en buitenland. De documentaire Bogota Change, gemaakt door regisseur Andreas Mol Dalsgaard en dit jaar te zien op het Movies that Matter Festival, begint in dit jaar, vlak voordat de stad en haar samenleving grote veranderingen zouden ondergaan: de normen en waarden gaan op de schop én de stadsinfrastructuur wordt volledig vernieuwd. Deze veranderingen leiden tot een indrukwekkende metamorfose van het gevaarlijke Bogota: het wordt een stad met minder geweld, minder moorden, minder verkeer en meer tevredenheid onder de bevolking.

De documentaire geeft een portret van Bogota tussen 1994 en 2000. De sleutelrol daarin is voor twee burgemeesters die de metamorfose van de stad in gang zetten. Stap voor stap wordt uitgelegd welke cruciale acties van deze moedige burgemeesters ertoe leidden dat Bogota zich kon ontpoppen tot een moderne en veiligere metropolis. Moedig omdat zij voor het eerst durfden het totaal anders te doen dan hun voorgangers. De eerste burgemeester, Antalas Mockus, werd gekozen in 1995. Hij was de rector van de Universiteit van Bogota die in opspraak kwam toen hij zijn broek liet zakken en zijn achterste liet zien aan de studenten die aanhoudend protesten organiseerden. Die actie kostte hem zijn baan, maar gaf hem zijn positie als burgemeester. Juist door die actie kreeg de samenleving in Bogota vertrouwen in hem, omdat hij durf had en een andere aanpak dan zijn voorgangers. Ook werd hij zeer gewaardeerd om zijn eerlijkheid.

Mimespelers

Met onorthodoxe methodes slaagde Mockus erin om een mentaliteitsverandering in de stad te brengen. Zo had hij een ludieke actie om de ‘ik eerst’ cultuur in het verkeer te veranderen, die veel ongelukken veroorzaakt. Met mimespelers ging hij het verkeer regelen. Niemand geloofde dat het kans van slagen had en toch…Mockus slaagde erin de cultuur te veranderen en daardoor het aantal verkeersdoden omlaag te brengen. Dit was maar één van zijn vele ludieke acties die uiteindelijk tot een vreedzamere samenleving leidde.

De volgende burgemeester, Enrique Peñalosa, werd gekozen in 1998 en kon voortbouwen op het erfgoed dat Mockus had achtergelaten. Terwijl Mockus de normen en waarden binnen de samenleving veranderde, nam Peñalosa de infrastructuur en stadsplanning van Bogota volledig op de schop. Hierdoor werd het verkeer beter geregeld, de stad duurzamer, alle woningen kregen elektriciteit en stromend water en gevaarlijke gebieden werden tot gezellige en veilige zones gemaakt. Voor Peñalosa werd educatie heel belangrijk: hij liet meerdere bibliotheken bouwen waar een groot deel van de bevolking toegang tot had. Mockus werd hierna weer burgemeester en samen zorgden zij ervoor dat Bogota een stad werd met zeer toegankelijk openbaar, autovrije zones en zondagen, parken, fietspaden, etc. Bogota bloeide op en werd de moderne stad die het nu is.

Bogota Change toont de veranderingen met beeldmateriaal van de stad tussen 1994 en nu. Mooi is te zien hoe de infrastructuur en het uiterlijk van de stad veranderde. Door middel van interviews wordt dieper ingegaan op de idealen van beide burgemeesters. Bogota Change is een inspirerend verhaal van hoe een stad die doordrongen is van geweld, corruptie en gevaar met de juiste keuzes vanuit de politiek veiliger, schoner en duurzamer kan worden.

Bogota Change, Andreas Mol Dalsgaard, Denemarken/Colombia, 2009, 55 minuten.

De film is vertoond tijdens het Movies that Matter Festival van 24 maart tot en met 1 april 2017 in Den Haag.

Gerelateerde berichten

Inside the World’s Toughest Prisons

Inside the World’s Toughest Prisons

Ooit bezocht ik in Colombia twee gevangenissen: de vrouwengevangenis Buen Pastor (de goede herder) en mannengevangenis La Picota (genoemd naar de wijk waar de gevangenis ligt). Toevallig was er een Franse journalist aanwezig voor het maken van een documentaire. Ik moest eraan terugdenken bij het kijken van de Netflix documentairereeks Inside the World’s Toughest Prisons.

Lees meer
Docudrama: De droevige kampioen

Docudrama: De droevige kampioen

’Wereldberoemd’ was Robert ‘Joy’ Hosé (1949) op Curaçao en de Antillen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen hij als tafeltenniskampioen internationaal furore maakte en de wereld over reisde. Maar de tafeltennisheld raakte door drugs aan lager wal en verloor alles. Zijn tragische leven vormde de basis voor de roman De droevige kampioen van de Nederlandse schrijver Jan Brokken (1949), dat in 1997 verscheen. Nu is het levensverhaal van Robert Hosé vastgelegd in de driedelige VPRO-docudrama De droevige kampioen van Sander Burger.

Lees meer
Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Achttien jaar geleden komt de achttienjarige Sara Guzmán (Ximena Lamadrid) om het leven tijdens een middagje parasailen. Het is zogenaamd een ongeluk, maar al snel weet de kijker dat er met de parachute is geknoeid. Haar broer Alex (Leo Deluglio als jonge versie; Manolo Cardono als volwassen versie) draait ten onrechte op voor de dood van zijn zus, dus als hij na achttien jaar vrij komt, is hij uit op wraak. Dit is in het kort het verhaal van de Netflixserie Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?, uit Mexico.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This