Recensies films

Beauty Refugee

13 februari 2010

Daniel Zwaagstra

“Wat is de kern van een gezin?”, vraagt Claudia Lisboa aan haar vader.
“Een goede betrekking tussen de ouders en de kinderen. Het is vrijheid”, antwoordt de vader.
“Vind je dat je me vrijheid gaf?”
“Ik denk van wel”.
“Ik denk van niet”, aldus Claudia Lisboa, hoofdpersoon en regisseur van Beauty Refugee.
De film gaat over een Braziliaanse vrouw die, zoals ze zelf zegt, naar Europa is gevlucht om aan de obsessieve schoonheidsidealen van haar familie te ontkomen. In de documentaire probeert Lisboa te ontrafelen waarom haar familie zo geobsedeerd is door schoonheid en wat het effect is geweest – en nog steeds is – op haar leven. De camera volgt de intieme gesprekken tussen Lisboa en de afzonderlijke familieleden op de voet en maakt de toeschouwer deelgenoot van een persoonlijk drama. “Vond de familie het vervelend gefilmd te worden?” “Nee hoor, zo zijn ze gewoon”, laat Lisboa na afloop van de vertoning weten. Gelet op het zeer persoonlijke portret, dat veel inzicht geeft in familieverhoudingen in het algemeen, is Beauty Refugee een instrument van Lisboa om weer vrijheid te krijgen. Gelet op het resultaat – een boeiende beklemmende documentaire – is dit haar gelukt.

Gerelateerde berichten

Inside the World’s Toughest Prisons

Inside the World’s Toughest Prisons

Ooit bezocht ik in Colombia twee gevangenissen: de vrouwengevangenis Buen Pastor (de goede herder) en mannengevangenis La Picota (genoemd naar de wijk waar de gevangenis ligt). Toevallig was er een Franse journalist aanwezig voor het maken van een documentaire. Ik moest eraan terugdenken bij het kijken van de Netflix documentairereeks Inside the World’s Toughest Prisons.

Lees meer
Docudrama: De droevige kampioen

Docudrama: De droevige kampioen

’Wereldberoemd’ was Robert ‘Joy’ Hosé (1949) op Curaçao en de Antillen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen hij als tafeltenniskampioen internationaal furore maakte en de wereld over reisde. Maar de tafeltennisheld raakte door drugs aan lager wal en verloor alles. Zijn tragische leven vormde de basis voor de roman De droevige kampioen van de Nederlandse schrijver Jan Brokken (1949), dat in 1997 verscheen. Nu is het levensverhaal van Robert Hosé vastgelegd in de driedelige VPRO-docudrama De droevige kampioen van Sander Burger.

Lees meer
Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Achttien jaar geleden komt de achttienjarige Sara Guzmán (Ximena Lamadrid) om het leven tijdens een middagje parasailen. Het is zogenaamd een ongeluk, maar al snel weet de kijker dat er met de parachute is geknoeid. Haar broer Alex (Leo Deluglio als jonge versie; Manolo Cardono als volwassen versie) draait ten onrechte op voor de dood van zijn zus, dus als hij na achttien jaar vrij komt, is hij uit op wraak. Dit is in het kort het verhaal van de Netflixserie Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?, uit Mexico.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This