Recensies films

As hiper mulheres

1 augustus 2012

Simone Kalkman

As hiper mulheres (de hypervrouwen) is een vertaling van het woord Jamurikumálu, de benaming voor een ritueel van de Braziliaanse Kuikuro-indianen uit de staat Matto Grosso. Het is ook de naam van een documentaire, geregisseerd door Carlos Fausto, Leonardo Sette en Takumã Kuikuro. De film doet verslag van een hedendaagse uitvoering van dit oude ritueel.

Centraal in het ritueel, en dus de film, staat een groot aantal originele liederen. Er zijn echter nog maar twee vrouwen in het dorp die deze gezangen kennen. Een van hen voelt dat ze gaat sterven, en wil nog één keer het bijzondere ritueel uitvoeren. Zodoende worden de teksten, die vaak expliciet over liefde en seksualiteit gaan, geleerd aan de jonge vrouwen. Er wordt volop geoefend.

As hiper mulheres begeeft zich in een lange traditie van etnografische documentaires waarin inheemse stammen worden geportretteerd. Het doet dit echter op originele manier. Er wordt weinig uitgelegd, waardoor de kijker soms niet weet wat er precies gebeurt. Ook worden de indianen – ondanks hun vaak exotische uitdossingen – getoond als gewone mensen, die (vaak seksuele) grappen maken en lol trappen. Hierdoor mist de film gelukkig het moraliserende karakter dat veel soortgelijke documentaires hebben.

Ook is het interessant te zien hoe de inheemse cultuur gecombineerd wordt met de westerse. Een zieke vrouw krijgt zowel vaccinaties als een sjamanistisch ritueel. Een man zit, gekleed in een Darth Vader T-shirt,  op traditionele wijze een mand te vlechten. De liederen van het ritueel worden vooral mondeling overgebracht, maar één vrouw heeft ze op cassettebandjes. Uit volle borst zingt ze mee.

Tegen het einde van de film begint het daadwerkelijke ritueel. Tientallen vrouwen zingen en dansen door het dorp, mannen worden belachelijk gemaakt en er wordt een feestmaal voorbereid. De liederen worden na verloop van tijd wat eentonig, maar het blijft mooi om te zien. Al met al is deze film een aanrader voor iedereen die interesse heeft in de inheemse cultuur van de Amazone, die, zo lijkt deze film te betogen, nog lang niet uitgestorven is.

As hiper mulheres | Carlos Fausto, Leonardo Sette, Takumã Kuikuro | Brazilië | 2012 | 80 minuten | Kuikuro gesproken, Engels ondertiteld

As hiper mulheres is te zien op het Festival World Cinema Amsterdam. Kijk hier voor meer informatie.

Gerelateerde berichten

Inside the World’s Toughest Prisons

Inside the World’s Toughest Prisons

Ooit bezocht ik in Colombia twee gevangenissen: de vrouwengevangenis Buen Pastor (de goede herder) en mannengevangenis La Picota (genoemd naar de wijk waar de gevangenis ligt). Toevallig was er een Franse journalist aanwezig voor het maken van een documentaire. Ik moest eraan terugdenken bij het kijken van de Netflix documentairereeks Inside the World’s Toughest Prisons.

Lees meer
Docudrama: De droevige kampioen

Docudrama: De droevige kampioen

’Wereldberoemd’ was Robert ‘Joy’ Hosé (1949) op Curaçao en de Antillen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen hij als tafeltenniskampioen internationaal furore maakte en de wereld over reisde. Maar de tafeltennisheld raakte door drugs aan lager wal en verloor alles. Zijn tragische leven vormde de basis voor de roman De droevige kampioen van de Nederlandse schrijver Jan Brokken (1949), dat in 1997 verscheen. Nu is het levensverhaal van Robert Hosé vastgelegd in de driedelige VPRO-docudrama De droevige kampioen van Sander Burger.

Lees meer
Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Achttien jaar geleden komt de achttienjarige Sara Guzmán (Ximena Lamadrid) om het leven tijdens een middagje parasailen. Het is zogenaamd een ongeluk, maar al snel weet de kijker dat er met de parachute is geknoeid. Haar broer Alex (Leo Deluglio als jonge versie; Manolo Cardono als volwassen versie) draait ten onrechte op voor de dood van zijn zus, dus als hij na achttien jaar vrij komt, is hij uit op wraak. Dit is in het kort het verhaal van de Netflixserie Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?, uit Mexico.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This