Recensies films

Abrir Puertas y Ventanas

3 februari 2012

Simone Kalkman

Abrir Puertas y Ventanas (Open deuren en ramen), de debuutfilm van de Argentijnse regisseusse Milagros Mumenthaler, vertelt het verhaal van drie zussen. Marina, Sofia en Violeta wonen samen in het huis van hun pas overleden grootmoeder. Hun ouders zijn eerder al overleden. De meiden moeten hun leven weer oppakken, wat een moeilijke opgave blijkt.

Marina, de oudste zus, wil alles houden zoals het was. Ze probeert verantwoordelijk te zijn voor haar zusjes, maar heeft ook breekbare momenten. Sofia scheldt tegen iedereen en verkoopt in het geheim de spullen van oma en ouders. Violeta ligt de hele dag in haar ondergoed op de bank, te lui om zelfs maar de telefoon op te nemen. Als ze er halverwege de film vandoor gaat met haar vriendje, wordt de relatie tussen Marina en Sofia alleen nog maar moeilijker.

Het tempo van de film ligt traag, met veel langdurige shots van het oude huis waar de hele  film zich afspeelt. De focus op deze locatie maakt dat de kijker de gespannen relatie tussen de zussen op een subtiele manier opgedrongen krijgt. De film zoomt in op de verveling en het gekibbel, maar toont af en toe gevoelige momenten, waar het verdriet van de meisjes mooi in beeld wordt gebracht. Juist door het slepende tempo en soms theatrale karakter van de film kun je hier niet omheen. Maar ook raak je geïrriteerd door het gehang en geruzie van de zussen, dit is juist wat de film tot een geloofwaardig en intiem portret van hun rouw en frustratie maakt.

Abrir Puertas y Ventanas maakt deel uit van het programma Bright Future op het Internationaal Film Festival Rotterdam, waarin films van veelbelovende regisseurs getoond worden. Op het filmfestival van Locarno won de film de Gouden Luipaard, prijs voor de beste film. Ook kwam Maria Canale, in de rol van Marina, op dit festival uit de bus als beste actrice.

De film is vanaf 23 februari te zien in de bioscoop. Het Latin American Film Festival (LAFF)  heeft het Argentijnse drama  geadopteerd als preview film voor het festival dat van 18 tot 27 april plaatsvindt in Utrecht.

Gerelateerde berichten

Inside the World’s Toughest Prisons

Inside the World’s Toughest Prisons

Ooit bezocht ik in Colombia twee gevangenissen: de vrouwengevangenis Buen Pastor (de goede herder) en mannengevangenis La Picota (genoemd naar de wijk waar de gevangenis ligt). Toevallig was er een Franse journalist aanwezig voor het maken van een documentaire. Ik moest eraan terugdenken bij het kijken van de Netflix documentairereeks Inside the World’s Toughest Prisons.

Lees meer
Docudrama: De droevige kampioen

Docudrama: De droevige kampioen

’Wereldberoemd’ was Robert ‘Joy’ Hosé (1949) op Curaçao en de Antillen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen hij als tafeltenniskampioen internationaal furore maakte en de wereld over reisde. Maar de tafeltennisheld raakte door drugs aan lager wal en verloor alles. Zijn tragische leven vormde de basis voor de roman De droevige kampioen van de Nederlandse schrijver Jan Brokken (1949), dat in 1997 verscheen. Nu is het levensverhaal van Robert Hosé vastgelegd in de driedelige VPRO-docudrama De droevige kampioen van Sander Burger.

Lees meer
Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Achttien jaar geleden komt de achttienjarige Sara Guzmán (Ximena Lamadrid) om het leven tijdens een middagje parasailen. Het is zogenaamd een ongeluk, maar al snel weet de kijker dat er met de parachute is geknoeid. Haar broer Alex (Leo Deluglio als jonge versie; Manolo Cardono als volwassen versie) draait ten onrechte op voor de dood van zijn zus, dus als hij na achttien jaar vrij komt, is hij uit op wraak. Dit is in het kort het verhaal van de Netflixserie Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?, uit Mexico.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This