Recensies films

A Floresta de Jonathas (IFFR 2013)

25 januari 2013

Simone Kalkman

Bij de Amazone denken veel mensen aan een gigantisch bos vol leven, met tropisch fruit en exotische dieren. Toch is de Amazone, juist door zijn indrukwekkende grootte, ook een meedogenloos bos. Wie hier verdwaalt, heeft een heel groot probleem. De debuutfilm van Braziliaanse regisseur Sérgio Andrade, A Floresta de Jonathas, toont deze twee gezichten van het grootste regenwoud ter wereld.

De film begint rustig. Hoofdpersoon Jonathas woont met zijn ouders en broer in het Braziliaanse Amazonegebied. Hij verzamelt fruit met zijn vader en verkoopt dit in een stalletje langs de weg. Tijdens dit werk ontmoet hij veel buitenlanders, die zijn woonplaats als een toeristische attractie zien. Hoewel Jonathas en zijn broer dit interessant vinden, moet hun vader er niets van hebben. Hij vind al die “gringos” maar vervelend. Het eerste deel van Andrade’s film speelt met deze twee contrasten: toeristen versus lokale bevolking, en jongeren versus hun ouders. Opvallend daarbij is dat de Amazone en haar inheemse tradities nergens geromantiseerd worden.

Als Jonathas echter met de Oekraïens-Amerikaanse Milly gaat kamperen in de jungle, slaat de sfeer volledig om. De jongen wil een speciale vrucht voor Milly plukken, maar verdwaalt. De prachtige, groene bossen veranderen in een bikkelharde vijand. Steeds wanhopiger dwaalt Jonathas rond, met nauwelijks te eten of te drinken. Ook Andrade’s filmstijl slaat daarbij om: Jonathas’ radeloosheid wordt verbeeld met psychedelisch camerawerk, dramatische muziek en hallucinaties.

Net als de Amazone heeft ook de film dus twee gezichten. Dit zorgt voor een onverwachte wending, maar maakt ook dat de film geen samenhangend geheel is. Daarbij is het jammer dat de interessante thema’s die in het eerste deel zijn aangekaart, niet worden uitgewerkt. Als kijker blijf je verbouwereerd achter, waardoor de mooie beelden en originele stijl – in zowel het eerste als het tweede deel van de film – helaas te snel vergeten worden.

A Floresta de Jonathas | Sérgio Andrade | 2012 | Brazilië | 99 minuten | Portugees gesproken | Engels ondertiteld

A Floresta de Jonathas is nog tot 2 februari te zien op het Internationaal Film Festival Rotterdam.

Gerelateerde berichten

Inside the World’s Toughest Prisons

Inside the World’s Toughest Prisons

Ooit bezocht ik in Colombia twee gevangenissen: de vrouwengevangenis Buen Pastor (de goede herder) en mannengevangenis La Picota (genoemd naar de wijk waar de gevangenis ligt). Toevallig was er een Franse journalist aanwezig voor het maken van een documentaire. Ik moest eraan terugdenken bij het kijken van de Netflix documentairereeks Inside the World’s Toughest Prisons.

Lees meer
Docudrama: De droevige kampioen

Docudrama: De droevige kampioen

’Wereldberoemd’ was Robert ‘Joy’ Hosé (1949) op Curaçao en de Antillen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen hij als tafeltenniskampioen internationaal furore maakte en de wereld over reisde. Maar de tafeltennisheld raakte door drugs aan lager wal en verloor alles. Zijn tragische leven vormde de basis voor de roman De droevige kampioen van de Nederlandse schrijver Jan Brokken (1949), dat in 1997 verscheen. Nu is het levensverhaal van Robert Hosé vastgelegd in de driedelige VPRO-docudrama De droevige kampioen van Sander Burger.

Lees meer
Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Achttien jaar geleden komt de achttienjarige Sara Guzmán (Ximena Lamadrid) om het leven tijdens een middagje parasailen. Het is zogenaamd een ongeluk, maar al snel weet de kijker dat er met de parachute is geknoeid. Haar broer Alex (Leo Deluglio als jonge versie; Manolo Cardono als volwassen versie) draait ten onrechte op voor de dood van zijn zus, dus als hij na achttien jaar vrij komt, is hij uit op wraak. Dit is in het kort het verhaal van de Netflixserie Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?, uit Mexico.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This