Recensies films

A Cidade é uma só

8 augustus 2012

Sandra Apperloo

De Braziliaanse sloppenwijken, die beter bekend staan als de favelas, hebben de afgelopen decennia wereldwijde bekendheid verkregen door films als City of God en Elite Squad. Alhoewel er vandaag de ruim 50 miljoen mensen in favelas wonen is er in het verleden meerdere malen gepoogd om de wijken te verwijderen. Dit gebeurde ook in Brasília, sinds 1960 de officiële hoofdstad van het land, en de plek waar de documentaire A Cidade é uma só zich op richt.

A Cidade é uma só vertelt het verhaal achter de verplaatsing van de bewoners in de omringende wijken van Brasília, die plaatsvond in 1971. Via de Campanha de Erradicação de Invasões (Invasie Eradictie Campagne) werden de favelados  geher-huisvest naar Ceilândia, dat zo’n 25 kilometer van Brasília vandaan ligt. Alhoewel het doel van de campagne zou zijn om de leefsituatie van de bewoners te verbeteren, maakt de documentaire duidelijk dat het in werkelijkheid het aanzicht van de stad was dat zo verbeterd zou moeten worden. De gedwongen verplaatsing had voor veel mensen dan ook negatieve gevolgen. Nancy vertelt in de documentaire hoe ze de gebeurtenis als zevenjarig meisje beleefde. Ook volgen we Dildu, een gedreven stadsbewoner die zich met hart en ziel inzet voor zijn eigen politieke campagne.

De verhalen van Nancy en Dildu wisselen elkaar tijdens de documentaire af. Ondanks dat beiden hun eigen belevenissen vertellen, weet documentairemaker Adirlay Queridos op delicate wijze een sterk portret neer te zetten, waarin ironie en onrechtvaardigheid centraal staan. Nancy vertelt bijvoorbeeld over de spannende dag uit haar jeugd, toen ze in het openbaar mocht zingen ter promotie van haar eigen ‘verplaatsing’. Verschillende fragmenten van Dildu, zoals de ingrijpende close-ups van een oververmoeide Dildu in de bus, maken zijn ambitie en gedrevenheid om zich met de politiek in te gaan zichtbaar. Alhoewel de campagne die hij voert vanwege gebrek aan geld en aanhang uitzichtloos lijkt te zijn, geeft het de kijker hoop dat hij zijn droom toch kan verwezelijken.

A Cidade é uma só werpt dus licht op consequenties van een historische politieke gebeurtenis. Het vertelt een verhaal over een woongemeenschap in zijn totaliteit, dat door de manier waarop de kijker de verhalen van Nancy en Dildu volgt toch persoonlijk blijft.

A Cidade é uma só | Adirley Queirós | Brazilië | 2012 | 73 minuten | Portugees gesproken | Engels ondertiteld

A Cidade é uma só is te van 8 t/m 19 augustus te zien op het World Cinema Festival te Amsterdam. 

Gerelateerde berichten

Inside the World’s Toughest Prisons

Inside the World’s Toughest Prisons

Ooit bezocht ik in Colombia twee gevangenissen: de vrouwengevangenis Buen Pastor (de goede herder) en mannengevangenis La Picota (genoemd naar de wijk waar de gevangenis ligt). Toevallig was er een Franse journalist aanwezig voor het maken van een documentaire. Ik moest eraan terugdenken bij het kijken van de Netflix documentairereeks Inside the World’s Toughest Prisons.

Lees meer
Docudrama: De droevige kampioen

Docudrama: De droevige kampioen

’Wereldberoemd’ was Robert ‘Joy’ Hosé (1949) op Curaçao en de Antillen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen hij als tafeltenniskampioen internationaal furore maakte en de wereld over reisde. Maar de tafeltennisheld raakte door drugs aan lager wal en verloor alles. Zijn tragische leven vormde de basis voor de roman De droevige kampioen van de Nederlandse schrijver Jan Brokken (1949), dat in 1997 verscheen. Nu is het levensverhaal van Robert Hosé vastgelegd in de driedelige VPRO-docudrama De droevige kampioen van Sander Burger.

Lees meer
Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Achttien jaar geleden komt de achttienjarige Sara Guzmán (Ximena Lamadrid) om het leven tijdens een middagje parasailen. Het is zogenaamd een ongeluk, maar al snel weet de kijker dat er met de parachute is geknoeid. Haar broer Alex (Leo Deluglio als jonge versie; Manolo Cardono als volwassen versie) draait ten onrechte op voor de dood van zijn zus, dus als hij na achttien jaar vrij komt, is hij uit op wraak. Dit is in het kort het verhaal van de Netflixserie Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?, uit Mexico.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This