Recensies films

Frontera Verde (Green Frontier)

Frontera Verde (Green Frontier)

Een thriller die oproept tot het beschermen van het Amazonegebied
Helena Poveda is een jonge rechercheur die in het Amazoneregenwoud de moord op vier vrouwen moet oplossen. Maar tijdens haar onderzoek stuit ze op een diepgaande zoektocht naar antwoorden over haar identiteit en verleden. Tegelijkertijd leidt het onderzoek haar naar de bescherming van de diepste geheimen van de jungle.

Lees meer
La Causa

La Causa

La Causa
Dit is een indringende documentaire van filmfestival Movies That Matter. Het gaat over de Venezolaanse PGV-gevangenis.
Regisseur Andrés Figueredo laat ons zien hoe de Venezolaanse gevangenis Penitencia General de Venezuela wordt geleid door gedetineerden, in plaats van de overheid. In het verleden zijn er opstanden geweest met veel doden, of gevechten tussen gevangenen onderling. De documentaire behoort tot de selectie van het filmfestival Movies That Matter.

Lees meer
Documentaire Máxima: De mier tegen de olifant

Documentaire Máxima: De mier tegen de olifant

De documentaire Máxima van Claudia Sparrow volgt Máxima, een inheemse Peruaanse vrouw die in een hevige strijd over een stuk grond is verwikkeld met de grootste goudproducent ter wereld, Newton Goldcorp. De film is te zien tijdens Movies that Matter Festvial van 20-28 maart.

Lees meer

Narcos Mexico

Eerste seizoen van populaire Netflixserie opmaat naar meer Marihuanavelden zover het oog reikt. We zijn in Mexico in de jaren tachtig van de vorige eeuw en het gewas tiert welig. De omvang van de teelt en de kwaliteit ervan staan garant voor genoeg stof voor de eerste...

Lees meer

Unremember

In de film Unremember van Flavia Castra speelt de Braziliaanse puber Joana de hoofdrol. Samen met haar Braziliaanse moeder Ana, Chileense stiefvader Luis en twee stiefbroertjes woont ze het grootste deel van haar leven in Parijs. Voor de ouders een leven in...

Lees meer

José

Anonieme liefde José is 19 jaar en woont samen met zijn moeder in de beklemmende hoofdstad van Guatemala. Het is een harde maatschappij vol sociale ongelijkheid, corruptie en criminaliteit. We zien het uitzichtloze leven van moeder en zoon die met moeite hun...

Lees meer

Narcos 3: de jacht op de heren van Cali

Sterk derde seizoen van de Netflixserie Narcos Een illusie was het destijds natuurlijk om te denken dat de drugshandel tot een halt zou komen, toen Pablo Escobar in 1993 werd doodgeschoten. Zijn plaats werd ogenblikkelijk ingenomen door de rivalen uit Cali, geleid...

Lees meer

Narcos seizoen 2

De hitserie Netflix over Pablo Escobar nu ook op dvd Eind 2016 maakte de online streamingdienst voor films en series Netflix in Spanje reclame voor een van haar successeries: Narcos, over het leven van de Colombiaanse drugscrimineel Pablo Escobar (1949-1993). Op de...

Lees meer

Bogota Change – Movies that Matter

Het is 1994 en de Colombiaanse hoofdstad Bogota wordt geteisterd door geweld en corruptie. De stad heeft een slechte naam in binnen- en buitenland. De documentaire Bogota Change, te zien geweest op het Movies that Matter Festival in maart 2017, begint in dit jaar, vlak voordat de stad en haar samenleving grote veranderingen zouden ondergaan: de normen en waarden gaan op de schop én de stadsinfrastructuur wordt volledig vernieuwd.

Lees meer

Algo mío: Argentina’s stolen children – Movies that Matter

Hilario is een van de ongeveer vijfhonderd kinderen van tegenstanders van de militaire dictatuur in Argentinië (1976-1983), die werden vermoord en vervolgens ‘verdwenen’. De Duitse cineaste Jenny Hellmann volgde twee teruggevonden kinderen – Catalina en Hilario, beiden inmiddels midden dertigers – om te zien wat de ontdekking van hun herkomst en de hereniging met hun biologische familie voor hen betekende.

Lees meer

Rafels van Rio

Rafels van Rio
Jeugdroman over het leven in de Braziliaanse favela
De toebedeling van het WK voetbal 2014 aan Brazilië en Olympische Spelen in 2016 aan Rio de Janeiro was voor de Zuid-Amerikaanse reus en haar bewoners eindelijk de erkenning als opkomende wereldmacht en een symbolische toetreding tot de Eerste Wereld. Aan de vooravond van het WK in 2014 verscheen Rafels van Rio, een jeugdboek van de Nederlandse journalist en oud-NOS-journaallezer Gijs Wanders (1950).

Lees meer

El abrazo de la serpiente

Facebook verwijderde in eerste instantie de trailer van de film El abrazo de la serpiente van de Colombiaanse regisseur Ciro Guerra (1981) omdat er “te veel huid getoond werd”. Na protesten kwam Facebook op haar beslissing terug, bood ze haar verontschuldigingen aan en maakte de link weer zichtbaar. Gelukkig maar, want een film als deze verdient het om gezien te worden.

Lees meer

Kingdom of Shadows

De Mexicaans-Amerikaanse cineast Bernardo Ruiz heeft, na Reportero (2012), met Kingdom of Shadows opnieuw een documentaire gemaakt die zich afspeelt in het grensgebied tussen Mexico en de Verenigde Staten. Deze film wordt vertoond op het Movies That Matter festival 2016, het jaarlijkse internationale film- en debatfestival in Den Haag over vrede en recht – hoewel de film vooral gaat over geweld en onrecht.

Lees meer

NN: Sin identidad

Deze speelfilm toont de onderzoekers bij het opgraven van menselijke resten in Peru, het schoonmaken van gevonden botten en kledingstukken en het aan elkaar lijmen van delen van schedels. Er wordt weinig gesproken. Een onderzoekster begint te huilen als zij het zand verwijdert uit een opgegraven jurk. Het identificeren van de resten is vrijwel onbegonnen werk.

Lees meer

No rio e no mar!

“Ik hou niet meer van Brazilië. De Braziliaanse vlag vertegenwoordigt mij niet meer.” We horen Nega, een vissersvrouw en activiste uit Ilha do Maré, in de Nederlandse documentaire No rio e no mar!. Het eiland waar ze woont, ligt in de Allerheiligenbaai, vlakbij Salvador de Bahia. De bevolking bestaat uit zogeheten quilombolas, afstammelingen van weggelopen slaven. Ze leven van de visvangst, die de laatste jaren ernstig in gevaar komt door een petrochemische raffinaderij.

Lees meer

Alias María

Hoe komt een land met zichzelf in het reine als er al zestig jaar een burgeroorlog heerst? Daarom zou de film Alias Maria van de Colombiaanse regisseur José Luis Rugeles (1968) voor alle Colombianen verplichte kost moeten zijn. Hoofdpersoon is de veertienjarige Maria (Karen Torres) die is toegetreden tot de guerrilla.

Lees meer

Transit Havana

Een groepje vrouwen staat in een lift in Havana, een alledaagse scene waarin ze luchtig het weer bespreken. Als ze vervolgens een taxi instappen komt het hoofdonderwerp van de film Transit Havana naar boven: de vrouwen bespreken de uitdagingen die ze het hoofd moeten bieden om hun mannelijkheid te bedekken als ze in bikini naar het strand willen. Met humor worden de voor- en nadelen kort besproken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.