Recensies boeken

Vers vlees oud bloed

13 januari 2018

Estefanía Pampin Zuidmeer

Verhalenbundel vol levensvragen van de Surinaamse schrijfster Annel de Noré

In de verhalenbundel Vers vlees oud bloed van de Surinaamse Annel de Noré (Paramaribo, 1950) worden 14 korte verhalen verteld. Stuk voor stuk worstelen de hoofdpersonen van ieder verhaal met de grote thema’s van het leven: liefde, dood, vriendschap, ouder worden, verlies. Wat doe je als je jong zwanger wordt? Of als je nog maar een kind bent en je moeder doodziek en alleen is? Hoe ga je om met een vriendin die geen contact meer wil? Of een man die vreemdgaat?

Bijzonder aan de verhalen is dat De Noré geen antwoord geeft op deze levensvragen. Het is de bedoeling dat de lezer zelf aan de slag gaat en dit uitvogelt, want er wordt geen antwoord gegeven op de gestelde vragen. Dat maakt dit boek anders dan boeken met een afgerond verhaal. Ieder verhaal eindigt op een cruciaal moment, waarop de hoofdpersoon met de situatie moet zien verder te leven. De open eindes nodigen uit om na te denken hoe om te gaan met dergelijke kwesties. Lezers die een afgerond verhaal voorgeschoteld willen krijgen, zullen geen plezier beleven aan dit boek. De lezer die graag aan het denken wordt gezet, krijgt ruimschoots de ruimte voor overpeinzingen. Wellicht is dat ook de belangrijkste vraag van ieder verhaal: wat zou jij doen?

De Apocalyps

Ieder verhaal in Vers vlees oud bloed heeft een eigen stijl en genre, zoals science fiction, thrillers, griezel- en liefdesverhalen. De verhalen zijn (had dit al gechekt, vermoedelijk had ik moeten verwdijeren) fictie: sommige zijn bizar en angstaanjagend, andere futuristisch, humoristisch of absurd. Sommige verhalen doen verlangen naar een vervolg, of een einde. De Noré laat zien dat ze verschillende genres goed beheerst en verrassend kan zijn.

Zo leeft hoofdperson Toetoe in het verhaal ‘De Nieuwe Mens’ in een apocalyptische wereld waarin de mens zichzelf en de planeet naar de vernietiging brengt. Water is giftig, er is geen voedsel, zelfs cultuur, ethiek en de taal dreigen voor altijd verloren te gaan. Hoe overleef je in zo’n wereld?

Of mevrouw Budden, die getrouwd is met een professor die aan dementie lijdt en alleen aan seks denkt. De hele dag probeert hij het verzorgend personeel te betasten en smeekt hij om aangeraakt te worden. Hoe ga je met zo’n gênante situatie om? Hoe ga je om met het verouderingsproces en de ongemakken die daarbij horen?

En Jan in ‘De Laatste Dag’ die na veertig jaar trouwe dienst als vuilnisman zijn baan verliest. Hij voelt zich afgedankt. Hij ziet wel in dat hij soms erg agressief was op zijn werk, en dit een rol speelde bij zijn ontslag. Hoe moet hij vanaf nu iedere dag van de week zien te vullen? Jan vindt het lastig verder te gaan met zijn leven. Hij raakt de grip op de realiteit kwijt en maakt het zichzelf alleen maar lastiger.

Sommige verhalen spelen zich af in Suriname, van andere is de locatie niet aangeduid. De gemene deler van alle verhalen is dat de hoofdpersonen de controle over de situatie kwijt zijn. Ze zijn waar ze niet willen zijn: kunnen ze nog terug naar wat er ooit was? Hoe krijgen ze grip op veranderingen? Hoe overleven ze een nieuwe, onaangename situatie?

Oud bloed, levensvragen

De titel van het boek hint naar de eeuwige herhaling van universele levensvragen. De hoofdrolspelers (vers vlees) worstelen met vragen die horen bij het leven (oud bloed), ongeacht waar en wanneer je leeft.

Annel de Noré woont in Suriname en werd genomineerd voor de Halenwijnprijs 2017 met haar werk Vers Vlees oud bloed. De Halewijnprijs, een literatuurprijs van de stad Roermond, wordt jaarlijks uitgereikt aan auteurs die al voorbij hun debuut zijn, maar bij het grote publiek nog niet voldoende bekend. De Noré debuteerde als schrijfster in 2000 met ‘De bruine zeemeermin’. Met het typoscript won ze in de Venezolaanse hoofdstad Caracas de eerste prijs in een literaire prijsvraag voor ingezetenen van het Caribisch gebied, uitgeschreven door de Nederlandse ambassade in Venezuela.

Annel de Noré, Vers vlees oud bloed, Uitgeverij in de Knipscheer, 2017, ISBN 9789062656561, 180 pag., € 17,50

 

Gerelateerde berichten

Revolutie in Rio. Conrad Detrez tussen God en guerrilla, samba en saudade

Revolutie in Rio. Conrad Detrez tussen God en guerrilla, samba en saudade

Waarschijnlijk hebben maar weinig Chispa-lezers ooit gehoord van de Belgische ‘revolutionair’ en schrijver Conrad Detrez. Van zijn vele boeken, waarvoor hij een belangrijke Franse literaire prijs kreeg, heeft de grote Openbare Bibliotheek Amsterdam er slechts één. Toch schreef de Belgische historicus en journalist Peter Daerden een dikke biografie over zijn veelbewogen leven: Revolutie in Rio. Conrad Detrez tussen God en guerrilla, samba en saudade.

Lees meer
De laatste Buendía. In de voetsporen van Gabriel García Márquez

De laatste Buendía. In de voetsporen van Gabriel García Márquez

Er wordt wel eens gezegd dat je je held nooit moet willen ontmoeten, omdat het alleen maar kan tegenvallen. In zijn boek De laatste Buendía. In de voetsporen van Gabriel García Márquez waagt Peter Daerden toch een voorzichtige poging. De Colombiaan overleed natuurlijk in 2014, maar Daerden gaat op zoek naar de Buendíamythe, het hoofdpersonage uit zijn iconische roman Honderd jaar eenzaamheid. De Belgische journalist reist af naar Colombia, maar gaat ook op onderzoek uit in België en Nederland.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This