Recensies boeken

Suriprofs, van benefiet tot project

17 november 2016

Auteur: Hans Veltmeijer

Sinds midden jaren negentig van de vorige eeuw spelen Surinaams-Nederlandse profvoetballers benefietwedstrijden voor goede doelen in Suriname. Vanaf het jaar 2000 doen ze dat namens de stichting Suriprofs. Veel van die topvoetballers zijn ook naar Suriname gereisd om ter plekke de donaties te overhandigen. De gedetailleerde opsomming van die projecten met de bedragen erbij staat achterin het boek Suriprofs, van benefiet tot project.

Veel geld is naar scholen, kinderafdelingen van ziekenhuizen en sportcomplexen gegaan.
De lijst van spelers en coaches is minstens zo indrukwekkend. Zo’n beetje alle Surinaams-Nederlandse voetbalgrootheden hebben hun bijdrage in de loop der jaren geleverd, inclusief Ruud Gullit, Frank Rijkaard en Clarence Seedorf. Nederlanders met soms diep liggende Surinaamse wortels.

De profvoetballers doen het vrijwilligerswerk maar al te graag, blijkt uit de teksten en beelden in het boek en uit de verklaringen tijdens de boekpresentatie op 9 november in het Olympisch stadion in Amsterdam, de plek waar de jaarlijkse benefietwedstrijd wordt gespeeld. De vaak een leven lang in Nederland wonende succesvolle sporters zijn trouw aan hun achtergrond. Ze hunkeren naar ontspannen en identiteitversterkende bijeenkomsten zoals die met de Suriprofs.

Het boek bevat interviews, beschrijvingen van projecten en aansprekende fotoreportages, onder meer van de bezoeken aan Suriname. Die reizen vormen een feest der herkenning voor de voetballers. Ze genieten weer eens van de geuren, kleuren en vooral inwoners van het Zuid-Amerikaanse land.

Voor sommige voetballers betekende de reis met de Suriprofs ook de eerste echte kennismaking met Suriname. Zoals voor Mark de Vries die als baby naar Nederland verhuisde. Pas in 2004 ging hij met de Suriprofs terug naar zijn geboorteland en ontmoette toen, op 28-jarige leeftijd, voor het eerst zijn vader.

De openhartige en soms aangrijpende persoonlijke verhalen zijn als monologen vakkundig opgetekend door journalist Gerhard Verduijn namens de KNVB. De nationale voetbalbond en de Suriprofs onderhouden nauwe banden. Voor iedereen die geïnteresseerd is in Surinaams-Nederlandse voetballers en in het land Suriname is ‘Suriprofs’ een informatief, lezenswaardig en kleurrijk naslagwerk.

Suriprofs, van benefiet tot project. Stichting Suriprofs en uitgeverij Conserve. ISBN 9789054293989. 
La Chispa-lezers kunnen het boek (full colour) voor € 19,99 portvrij bestellen bij uitgeverij Conserve via info@conserve.nl en besparen zo € 3,65 aan verzendkosten. 

Recencie geplaatst op 17-11-2016

Gerelateerde berichten

Het teefje

Het teefje

Hoe ga je er als vrouw mee om als je lichaam niet functioneert zoals de natuur het gemaakt heeft? Als je niet kunt voldoen aan de verwachtingen van maatschappij? In de indringende roman Het teefje schrijft Pilar Quintana (1972) over de gevolgen van ongewenste kinderloosheid. Ook analyseert ze de pijn van verlaten worden. Het verhaal wordt verteld vanuit de derde persoon.

Lees meer
Deception Island

Deception Island

Hoewel de roze kaft en de titel van het boek in eerste instantie bij mij de indruk wekken dat Deception Island van de Chileense schrijfster Paulina Flores (1988) een zoetsappige roman is, meren we aan in de ruige omgeving van Punta Arenas, Patagonië. Lee wordt meegenomen, verstopt en verzorgd door een van de vissers, Miguel, die onverwachts bezoek krijgt van zijn dochter Marcela, een jonge vrouw met wat ongeluk in het leven.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This