Recensies boeken

Suriprofs, van benefiet tot project

17 november 2016

Auteur: Hans Veltmeijer

Sinds midden jaren negentig van de vorige eeuw spelen Surinaams-Nederlandse profvoetballers benefietwedstrijden voor goede doelen in Suriname. Vanaf het jaar 2000 doen ze dat namens de stichting Suriprofs. Veel van die topvoetballers zijn ook naar Suriname gereisd om ter plekke de donaties te overhandigen. De gedetailleerde opsomming van die projecten met de bedragen erbij staat achterin het boek Suriprofs, van benefiet tot project.

Veel geld is naar scholen, kinderafdelingen van ziekenhuizen en sportcomplexen gegaan.
De lijst van spelers en coaches is minstens zo indrukwekkend. Zo’n beetje alle Surinaams-Nederlandse voetbalgrootheden hebben hun bijdrage in de loop der jaren geleverd, inclusief Ruud Gullit, Frank Rijkaard en Clarence Seedorf. Nederlanders met soms diep liggende Surinaamse wortels.

De profvoetballers doen het vrijwilligerswerk maar al te graag, blijkt uit de teksten en beelden in het boek en uit de verklaringen tijdens de boekpresentatie op 9 november in het Olympisch stadion in Amsterdam, de plek waar de jaarlijkse benefietwedstrijd wordt gespeeld. De vaak een leven lang in Nederland wonende succesvolle sporters zijn trouw aan hun achtergrond. Ze hunkeren naar ontspannen en identiteitversterkende bijeenkomsten zoals die met de Suriprofs.

Het boek bevat interviews, beschrijvingen van projecten en aansprekende fotoreportages, onder meer van de bezoeken aan Suriname. Die reizen vormen een feest der herkenning voor de voetballers. Ze genieten weer eens van de geuren, kleuren en vooral inwoners van het Zuid-Amerikaanse land.

Voor sommige voetballers betekende de reis met de Suriprofs ook de eerste echte kennismaking met Suriname. Zoals voor Mark de Vries die als baby naar Nederland verhuisde. Pas in 2004 ging hij met de Suriprofs terug naar zijn geboorteland en ontmoette toen, op 28-jarige leeftijd, voor het eerst zijn vader.

De openhartige en soms aangrijpende persoonlijke verhalen zijn als monologen vakkundig opgetekend door journalist Gerhard Verduijn namens de KNVB. De nationale voetbalbond en de Suriprofs onderhouden nauwe banden. Voor iedereen die geïnteresseerd is in Surinaams-Nederlandse voetballers en in het land Suriname is ‘Suriprofs’ een informatief, lezenswaardig en kleurrijk naslagwerk.

Suriprofs, van benefiet tot project. Stichting Suriprofs en uitgeverij Conserve. ISBN 9789054293989. 
La Chispa-lezers kunnen het boek (full colour) voor € 19,99 portvrij bestellen bij uitgeverij Conserve via info@conserve.nl en besparen zo € 3,65 aan verzendkosten. 

Recencie geplaatst op 17-11-2016

Gerelateerde berichten

Het derde land

Het derde land

Haar debuut Nacht in Caracas was een groot succes. Nu heeft Karina Sainz Borgo, geboren in Venezuela en sinds 2006 woonachtig in Spanje, opnieuw een geweldige roman geschreven. Het derde land schetst de Latijns-Amerikaanse samenleving in al haar facetten, gruwelijk en tegelijk veerkrachtig en liefdevol, in prachtig proza.

Lees meer
Mijn documenten

Mijn documenten

“Mijn vader was een computer, mijn moeder een schrijfmachine. Ik was een leeg schrift en nu ben ik een boek.” Dit is een typerende zin uit Mijn documenten van de Chileense schrijver Alejandro Zambra (1975). In het verhaal heeft de vader van de verteller een kantoorbaan met elektrische typmachine, de moeder is creatief en houdt van zingen.

Lees meer
De christus van Elqui

De christus van Elqui

Er is een gezegde: ‘Klein dorp, grote hel’. Dat geldt zeker voor de gemeenschap in de roman De christus van Elqui van de Chileense schrijver Hernan Rivera Letelier (1950). Onderling geroddel en sociale controle houden – samen met de feodale machtsverhoudingen tussen bazen en arme mijnwerkers – de sociale verhoudingen in hun oneerlijke, ijzeren greep.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This