Recensies boeken

Lambarosa

1 mei 2020

Estefanía Pampín Zuidmeer

De roman Lambarosa van de Surinaamse schrijfster Annel de Noré (Paramaribo, 1950) is een fascinerende versmelting van drie verschillende verhalen die op mysterieuze wijze samenkomen in het filosofische slotverhaal. Het zijn verhalen over angsten, meeslepende liefde, ontrouw, de dood, de eigen identiteit en hoe dit samenhangt aan herinneringen. De Noré zet daarnaast de lezer aan het denken. De centrale vragen hierbij zijn: wie ben je en hoe ga je met je angsten om?

De grot

In het eerste verhaal overleven drie pubers en drie kinderen als enigen een vliegtuigramp. Ze schuilen in een grot en proberen hulp te vinden. De grot, waar vleermuizen en ongedierte leven, is niet de ideale plek voor de kinderen, en ze worden een voor een ziek. De Noré weet treffend de sfeer in de grot en de angsten van de jongeren te beschrijven: “Zo te machtig werd het hem dat hij de neiging kreeg te gillen, maar zijn keel was dichtgesnoerd. Met toegeknepen strot voorvoelde hij de reptielen die vanuit de lucht stil op zijn hoofd neerdaalden en zich om zijn hals wikkelden. Misschien wemelden de muren van ander ongedierte dat zich prepareerde om hem aan te vallen. Kwaadaardige wezens bespiedden hem vanuit elke hoek. Schorpioenen, mieren en god-wie-weet-wat glipten zo dadelijk zijn broekspijpen in.”

In de donkere, beklemmende grot is het lastig om het hoofd koel te houden. De pubers ontwikkelen strategieën om met de stress om te gaan en de kinderen af te leiden. Zo spelen ze een toneelstukje, met als hoofdfiguur Lambarosa, die staat voor het ongrijpbare, het duistere, de dood. Maar dat heeft een averechts effect en zorgt voor verwarring onder de kinderen. Door de vermoeidheid, het gebrek aan schoon water en voedsel én de onzekere situatie beginnen de werkelijkheid, hun angsten en dromen door elkaar te lopen.

Een huwelijk

Een man zit vast in de sleur van zijn huwelijk: kinderen opvoeden, een keurige, verzadigde huisvrouw. Een saai bestaan. Per toeval ontdekt hij dat zijn baas een escortdame, genaamd Chi-Mei, bezoekt. Op zoek naar wat spanning maakt hij een afspraak met Chi-Mei. Wat begon als een verlangen naar een opwindender leven, leidt tot een maniakale obsessie. Een schuilplaats voor zijn voorspelbaar huwelijk. Alhoewel hij zijn vrouw en kinderen niet kwijt wil, zet hij alles op het spel. Wanneer zijn vrouw zijn geheim ontdekt, komt zijn meest duistere kant naar boven. De Noré weet meesterlijk de spanningen uit hun huwelijk weer te geven: opgebouwde afkeer, machtspelletjes, sluipende onderdrukking, hysterie en gewelddadige uitbarstingen. Sommige stukken zijn zo beeldend en weerzinwekkend beschreven dat je het boek niet kan wegleggen.

Identiteit zonder geheugen

In het derde verhaal komen de eerste twee gedeelten op mysterieuze wijze samen. Het is een filosofisch stuk over de omgang met onzekerheden. Maar ook over persoonlijke identiteit. Want de hoofdpersoon is immers zijn geheugen kwijt. Wie is hij? Waar komen zijn gevoelens en angsten vandaan? De lezer krijgt genoeg stof om over na te denken. Want wat blijft er van je over als je geen herinneringen meer hebt? En hoe pak je dan je problemen aan (of niet)? Waar komt de reactie op onzekerheden vandaan?

Bijzonder aan dit boek is de manier waarop De Noré emoties zo treffend en beeldend weet te beschrijven. Als lezer word je meegesleurd door het verhaal, de sfeer en de beklemmende emoties van de hoofdrolspelers. 540 pagina’s die je in een mum van tijd leest. Als lezer word je beloond met een boeiend en complex web van emoties, metaforen en vragen over het leven.

Annel de Noré woont in Suriname en werd genomineerd voor de Halenwijnprijs 2017 met haar werk Vers Vlees Oud Bloed. Een boek dat net als Lambarosa, de lezer prikkelt door die aan het denken te zetten over het eigen handelen in specifieke situaties. De Halewijnprijs, een literatuurprijs van de stad Roermond, wordt jaarlijks uitgereikt aan auteurs die al voorbij hun debuut zijn, maar bij het grote publiek nog niet voldoende bekend. De Noré debuteerde als schrijfster in 2000 met De bruine zeemeermin. Met het typoscript won ze in de Venezolaanse hoofdstad Caracas de eerste prijs in een literaire prijsvraag voor ingezetenen van het Caribisch gebied, uitgeschreven door de Nederlandse ambassade in Venezuela.

Annel de Noré, Lambarosa, Uitgeverij In de Knipscheer, 2019, ISBN 9789062655571, 540 pag, € 24,50.

Gerelateerde berichten

Acht jaar onschuldig vast

Acht jaar onschuldig vast

Wat doe je als je van mening bent dat iemand een strafbaar feit heeft gepleegd? Omdat die persoon dat zelf tegen je gezegd heeft. Tenminste, zo heb je het begrepen. Met dat dilemma worstelden Transaviapiloten Edwin Reijnoudt Brouwer en Tim Weert na een tafelgesprek in Bali in 2003 met hun collega Julio Poch (1952).

Lees meer
De Bevrijdingsfilosoof. Het rebelse denken van Enrique Dussel is een rommelig en onkritisch boek

De Bevrijdingsfilosoof. Het rebelse denken van Enrique Dussel is een rommelig en onkritisch boek

Filosoof Wil Heeffer schreef De Bevrijdingsfilosoof. Het rebelse denken van Enrique Dussel. Deze van oorsprong Argentijnse filosoof is de grondlegger van een Latijns-Amerikaanse bevrijdingsfilosofie die de wereld anders bekijkt dan vanuit de Europese filosofie gebruikelijk is. Heeffer behandelt veel belangrijke onderwerpen, maar slaagt er niet in een samenhangend beeld te schetsen van de bevrijdingstheorie in de Latijn-Amerikaanse context. Te vaak slaat hij de plank mis door gebrek aan achtergrondkennis of te kritiekloze bewondering voor Dussel.

Lees meer
De magische vijfduizend metergrens. Een avontuurlijke reis door Argentinië, Chili, Bolivia en Peru & Dwaalspoor. Een vrouw op haar fiets. Alleen de wereld over

De magische vijfduizend metergrens. Een avontuurlijke reis door Argentinië, Chili, Bolivia en Peru & Dwaalspoor. Een vrouw op haar fiets. Alleen de wereld over

Marica van der Meer vertrekt in Dwaalspoor. Een vrouw op haar fiets. Alleen de wereld over uit Joure om naar Workum te fietsen. Normaal zo’n 35 kilometer, maar zij wil via onder meer Montevideo, Paramaribo en Tokio naar huis. Frank van Rijn doet in De magische vijfduizend metergrens. Een avontuurlijke reis door Argentinië, Chili, Bolivia en Peru alsof de Andes een soort Utrechtse Heuvelrug is. Hij steekt dit gebergte meerdere malen over op zijn tocht en fietst daarbij regelmatig – en voor de lol – op vijfduizend meter hoogte.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This