Recensies boeken

De goedheid van vreemden

15 november 2016

Mark Weenink

Twintig jaar na een onverwacht vertrek keert Mary Lohan terug naar haar geboorteland Argentinië, of zoals ze het zelf verwoordt, haar “afgrond”. Aanleiding voor het bezoek is haar werk als docente, waarbij ze scholen beoordeelt voor certificering. “Welke moeder laat haar kind in de steek?” Die vraag op de cover ‘verklapt’ het dramatische element van de roman. Grote vraag is natuurlijk waarom? Wat is er gebeurd? En is het überhaupt wel uit te leggen?

Het is een heftig verhaal dat de Argentijnse schrijfster Claudia Piñeiro (1960) optekent in haar roman De goedheid van vreemden. In het leven dat Mary de rug toekeerde, heette ze Marilé Lauría. Langzaam doet Piñeiro Mary’s levensverhaal uit de doeken. Ze woont al lange tijd in de Verenigde Staten, waar ze een nieuw leven heeft opgebouwd. Maar waarom verliet Marilé twintig jaar geleden van de ene op de andere dag haar man, haar geboorteland en haar zesjarige kind?

Het thema dat Piñeiro aansnijdt, is hoe iemand omgaat met een traumatische gebeurtenis, die iemands leven en dat van de mensen erom heen voorgoed verandert. Is Marilé opgewassen tegen een confrontatie met haar verleden? Piñeiro laat Mary een persoonlijk en pijnlijk verhaal vertellen. Het relaas wordt regelmatig onderbroken door een ander verhaal, dat steeds opnieuw begint.

Goede moeder?

Het boek is in Argentinië in 2015 verschenen onder de titel Una pequeña suerte (Een klein geluk). Mary legt het zelf uit als volgt: moeders die geluk hebben, worden niet aan beproevingen onderworpen. “Ik heb daarentegen alleen maar af en toe een gelukje.” De Nederlandse titel is ontleend aan haar leven in de Verenigde Staten met haar nieuwe man, Robert. “Ik heb altijd vertrouwd op de goedheid van vreemden.”

‘De goedheid van vreemden’ gaat ook over hoe de maatschappij omgaat met personen die iets ernstigs op hun geweten hebben. Onverdraagzaamheid en hypocrisie van een kleine gemeenschap blijken dicht onder de oppervlakte te liggen. Misschien is het makkelijk om over Mary te oordelen, maar is dat wel zo eerlijk? Wat is een goede moeder? Hoe ga je om met een alles verterend schuldgevoel? En wat is het verschil tussen schuld en verantwoordelijkheid?

In interviews noemt Piñeiro het boek een ‘familiethriller’. ‘De goedheid van vreemden’ is een goed geschreven eigentijds én tijdloos en universeel verhaal. Andere boeken van Piñeiro zijn De weduwen van donderdag en De regels van het spel.

Claudia Piñeiro, De goedheid van vreemden, Uitgeverij Atlas Contact, Amsterdam, ISBN 9789025447885, 272 pag., €21,-, vertaling: Eugenie Schoolderman

Lees ook onze recensie van Claudia Pineiro’s boek De regels van het spel

Recensie geplaatst op 15-11-2016

Gerelateerde berichten

De wilde vaart. Op zoek naar de veerkracht van Suriname

De wilde vaart. Op zoek naar de veerkracht van Suriname

Het plantageproject waar je spaargeld in zit gaat failliet, de boot waarmee je toeristentrips uitvoert zinkt. Wat doe je dan? Van de nood een deugd maken, dat is de aanpak van de Surinaams-Nederlandse Tessa Leuwsha (1967) en haar Surinaamse partner Sirano Zalman. Samen varen ze het binnenland in met een oude garnalenboot, het avontuur tegemoet. Hun ervaringen tekent Leuwsha op in De wilde vaart. Op zoek naar de veerkracht van Suriname.

Lees meer
Jaguar

Jaguar

In zijn debuutroman Jaguar vertelt de Colombiaanse schrijver Santiago Wills de bloedige recente geschiedenis van zijn land aan de hand van het levensverhaal van de paramilitaire commandant Martín Pardo en zijn half tamme jaguar Ronco.

Lees meer
De vlaktes

De vlaktes

De vlaktes van de Argentijnse schrijver Federico Falco (1977) behoorde in 2020 tot de finalisten voor de Spaanse Premio Herralde de Novela en is nu in het Nederlands vertaald. Een boek over rouw en verlies, die de verteller de stad doen ontvluchten en terugkeren naar het landschap van zijn jeugd, de uitgestrekte pampa. In de stilte kijkt hij terug op de breuk met zijn geliefde. De moestuin en zijn herinneringen helpen hem zich opnieuw te hechten, aan de eindeloze vlaktes om hem heen.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This