Recensies boeken

De geheime droom van het land

15 juli 2016

Auteur: Mark Weenink

Roman van de Colombiaanse schrijver Héctor Abad Faciolince

Colombianen vereenzelvigen zich met hun land, maar meer nog met hun streek, hun tierra. Dit geldt in overtreffende trap voor mensen uit het departement Antioquia. De verbondenheid is groot en als het even kan hebben ze een finca. Een finca is een verblijf op het platteland dat mensen naast hun woning in de stad hebben. Het kan variëren van een hutje op de hei tot een boerderij met een landgoed. Antioquianen houden hun finca zoals je houdt van je man of vrouw.

In de roman De geheime droom van het land van de Colombiaanse schrijver Héctor Abad Faciolince (1958), internationaal bekend van Het vergeten dat ons wacht, is de finca La Oculta al generaties lang in het bezit van de familie Ángel. Daar beleven ze de gelukkigste en moeilijkste momenten van hun leven. Na het overlijden van beide ouders dragen de zussen Pilar en Eva en broer Antonio de zorg voor de finca, die alles heeft overleefd: burgeroorlog, economische crisis, guerrilla, paramilitairen, narcos. Nu staat de familie voor de grootste uitdaging: willen ze het voortzetten of niet? La Oculta lijkt een zegen en een vloek tegelijk.

Abad kruipt in de huid van de personages door het verhaal te gieten in lange monologen van Antonio, Eva en Pilar, drie karakters die een eigen levenspad hebben gekozen. Eva is een eigenzinnige vrouw en heeft een haatliefde-verhouding met de finca. Pilar is traditioneel ingesteld; zij is en doet het meest op de finca. Antonio is als homoseksueel een buitenbeentje en hij woont met zijn vriend, een negroïde kunstenaar, in New York.

Je kunt stellen dat de finca ook een personage is. La Oculta klinkt als een klein paradijsje, met frisse lucht, ruimte en natuur. Het gebied heeft echter een keerzijde. Het geweld van het Colombiaanse conflict teistert de regio en bedreigt ook de familie Ángel. Guerrilla en paramilitairen laten sporen van machtsmisbruik, geweld en onrecht na. Daarnaast zijn er andere ontwrichtende krachten: goudzoekers en vastgoedspeculanten.

Machoman

Op de schouders van Antonio rust de verantwoordelijkheid om de familienaam Ángel voort te zetten en nageslacht op de wereld te zetten. Een missie gedoemd te mislukken, aangezien hij homoseksueel is. Bijna symbolisch stort hij zich daarom op de geschiedenis van de regio. Zo komt de periode van kolonisering van zuidwest Antioquia tot leven in het boek.

Antonio worstelt met zijn homoseksualiteit. Niet omdat hij twijfelt, maar vanwege de homovijandige omgeving in Antioquia waar hij is opgegroeid. Antonio is kritisch op de typische Antioquiaanse machoman, reden voor hem om dertig jaar geleden zijn vaderland te verruilen voor het buitenland.

Geboortegrond

Abad toont de (nest)warmte van een Colombiaanse en bovendien een Antioquiaanse familie, met een intieme sfeer van traditie en regionalisme. Sterfelijkheid is een belangrijk thema, het moment dat je beide ouders dood zijn en het besef dat je per definitie geen kind meer bent. De geheime droom van het land is een roman over nostalgie, heimwee naar een tijd en plaats die eens waren, maar met het verstrijken van de tijd verloren gingen. Je naam en een stuk land definiëren wie je bent. Het boek gaat ook over een veranderend Colombia, van ruraal naar urbaan. En nu de vrede is getekend, wordt veel land en natuur vrij toegankelijk. Wat gaan we daarmee doen, vraagt Abad zich af in interviews?

Het is overduidelijk dat Abad een wereld beschrijft waar hij van houdt. Het is de geboortegrond waar hij is opgegroeid. Abad neemt de tijd om alles uit te tekenen zonder het verhaal traag te maken, personages en situaties schetst hij in detail en met geduld. De geheime droom van het land is een ode aan de mensen van Antioquia die het gebied eigenhandig koloniseerden. Met veel liefde portretteert Abad de familie, de mensen en het land.

Héctor Abad Faciolince, Het geheim van het gedroomde land, Uitgeverij De Geus, Amsterdam, 2016, ISBN 9789044535761, 412 pag., € 22,95, vertaling: Jos den Bekker

Lees ook ons interview met Héctor Abad over De geheime droom van het land

 

Gerelateerde berichten

The Impasse of the Latin American Left

The Impasse of the Latin American Left

De linkse golf van het begin van deze eeuw was bijzonder en heeft belangrijke sociale verbeteringen opgeleverd, stellen drie socialistische wetenschappers in hun boek The Impasse of the Latin American Left. Maar het kapitalisme en de machtsverhoudingen zijn er niet door aangetast. Bovendien zijn die verbeteringen betaald door export van grondstoffen die het milieu vernietigen. De afhankelijkheid van imperialistische landen als de Verenigde Staten en China is toegenomen. De auteurs spreken van een ‘passieve revolutie’, waarbij ‘revolutionair’ verzet is ingekapseld.

Lees meer
Het broze licht

Het broze licht

Het cliché wil dat ouders niet hun eigen kind zouden hoeven te begraven. Precies hierover schrijft de Colombiaanse schrijver Tomás González (1950) in zijn roman Het broze licht. Hoofdpersoon is de 78-jarige Colombiaan David, een beeldend kunstenaar, schilder en schrijver. Het is 2018 en hij blikt terug op belangrijke gebeurtenissen uit zijn leven: het dramatische moment in 1998 toen zijn oudste zoon Jacobo er bewust voor koos om het leven te verlaten, en het verlies van zijn vrouw Sara, die twee jaar terug is overleden.

Lees meer
Vuurtorenberichten

Vuurtorenberichten

Vroeger toen ik klein was, spaarde ik van alles: luciferdoosjes, knikkers, postzegels, et cetera. De Mexicaanse auteur Jazmina Barrera (1988) ‘spaart’ vuurtorens. Het resultaat van die verzamelwoede tekent ze op in Vuurtorenberichten. In 2017 verscheen het onder de titel Cuaderno de faros, letterlijk vuurtorenschrift, waarin ze aantekeningen maakte en gedachten opschreef. Het is Barrera’s tweede boek, waarmee ze ook internationaal doorbrak.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This