Recensies boeken

3 Seconds in Bogota. A South American Travel Adventure

7 september 2020

Mark Weenink

Avontuurlijk reisverhaal van de Brit Mark Playne
Sommige mensen gaan op vakantie, anderen gaan op reis. Mark Playne (1967) behoort duidelijk tot de tweede categorie. De Brit schreef het amusante 3 Seconds in Bogota. A South American Travel Adventure.

Het verhaal speelt 25 jaar geleden – toen Playne als twintiger backpackend de wereld doortrok, onderweg zelfgemaakte sieraden verkopend – in Zuid-Amerika, een continent waardoor hij al van kinds af aan gefascineerd was. In de jaren negentig van de vorige eeuw was reizen nog een papieren aangelegenheid met reisgidsen en kaarten, internet maakte nauwelijks deel uit van ons leven. “We could go travelling to earn money, instead of earning money to go travelling”, is Playnes filosofie.

Alarmbellen

De lezer treft Playne aan op een heikel moment in zijn reis, als hij samen met zijn Ecuadoraanse vriendin Luciana (Lucy) een nachtelijke taxirit maakt in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá. Wanneer de taxichauffeur een verkeerde afslag neemt, gaan bij Playne alle alarmbellen af. Worden ze beroofd, ontvoerd, vermoord? Hij heeft drie seconden om te handelen, maar het lijkt uiteraard een eeuwigheid. In de betonnen kolos van acht miljoen inwoners voelt Playne zich als vers gearriveerde gringo begrijpelijkerwijs verloren.

Gedurende deze drie seconden vertelt de schrijver over zijn reis, zijn leven in Engeland en het Zuid-Amerikaanse continent. Hij weet de backpackersscene goed te vangen, het wereldje van reistips uitwisselen, met spectaculaire verhalen tegen elkaar opbieden en tips over veiligheid.

Vechten, bevriezen of vluchten?

Playne spreekt maar matig Spaans, maar gelukkig is hij soepel in de omgang en heeft hij de Spaanstalige Lucy aan zijn zijde. Playne vertelt liefdevol over Lucy en haar familie, een indrukwekkend verhaal over een rauw leven. En omdat hij langzaam reist en langere tijd op een plek blijft, maakt hij ook echt contact met mensen.

Ondertussen tikken de seconden weg op de klok, Playne en zijn vriendin zijn duidelijk op het verkeerde moment op de verkeerde plek. Hoe zou je zelf reageren, vraag je je af: vechten, bevriezen of vluchten (fight, flight or freeze)?

Waarom nu pas een boek schrijven over een avontuur dat je al 25 jaar geleden hebt beleefd? Waarom niet, kun je ook denken. Het verhaal dat Playne verder vertelt is – los van enkele zaken – tijdloos, het gaat om het gevoel van reizen, de mensen, een andere wereld. Als jonge vent reisde hij de wereld rond en die belevenissen heeft hij nu met humor en zelfreflectie opgetekend. A True Story, in zijn eigen woorden.

3 Seconds in Bogota is weliswaar Playnes debuut, maar het schrijversvak is hem niet onbekend. Hij is al jaren een verdienstelijk scenarioschrijver en filmregisseur met vele awards op zak. Kortom, dit enthousiaste verhaal met een kleurige cover van Playne is gewoon een aanrader.

Kijk voor meer informatie op www.markplayne.com

Mark Playne, 3 Seconds in Bogota. A South American Travel Adventure, Paper Pen Screen, London, 2019/2020, ISBN 9781916105423, 222 pag., €14,99

 

 

Gerelateerde berichten

Revolutie in Rio. Conrad Detrez tussen God en guerrilla, samba en saudade

Revolutie in Rio. Conrad Detrez tussen God en guerrilla, samba en saudade

Waarschijnlijk hebben maar weinig Chispa-lezers ooit gehoord van de Belgische ‘revolutionair’ en schrijver Conrad Detrez. Van zijn vele boeken, waarvoor hij een belangrijke Franse literaire prijs kreeg, heeft de grote Openbare Bibliotheek Amsterdam er slechts één. Toch schreef de Belgische historicus en journalist Peter Daerden een dikke biografie over zijn veelbewogen leven: Revolutie in Rio. Conrad Detrez tussen God en guerrilla, samba en saudade.

Lees meer
De laatste Buendía. In de voetsporen van Gabriel García Márquez

De laatste Buendía. In de voetsporen van Gabriel García Márquez

Er wordt wel eens gezegd dat je je held nooit moet willen ontmoeten, omdat het alleen maar kan tegenvallen. In zijn boek De laatste Buendía. In de voetsporen van Gabriel García Márquez waagt Peter Daerden toch een voorzichtige poging. De Colombiaan overleed natuurlijk in 2014, maar Daerden gaat op zoek naar de Buendíamythe, het hoofdpersonage uit zijn iconische roman Honderd jaar eenzaamheid. De Belgische journalist reist af naar Colombia, maar gaat ook op onderzoek uit in België en Nederland.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This