Recensies boeken
Acht jaar onschuldig vast
Wat doe je als je van mening bent dat iemand een strafbaar feit heeft gepleegd? Omdat die persoon dat zelf tegen je gezegd heeft. Tenminste, zo heb je het begrepen. Met dat dilemma worstelden Transaviapiloten Edwin Reijnoudt Brouwer en Tim Weert na een tafelgesprek in Bali in 2003 met hun collega Julio Poch (1952).
De Bevrijdingsfilosoof. Het rebelse denken van Enrique Dussel is een rommelig en onkritisch boek
Filosoof Wil Heeffer schreef De Bevrijdingsfilosoof. Het rebelse denken van Enrique Dussel. Deze van oorsprong Argentijnse filosoof is de grondlegger van een Latijns-Amerikaanse bevrijdingsfilosofie die de wereld anders bekijkt dan vanuit de Europese filosofie gebruikelijk is. Heeffer behandelt veel belangrijke onderwerpen, maar slaagt er niet in een samenhangend beeld te schetsen van de bevrijdingstheorie in de Latijn-Amerikaanse context. Te vaak slaat hij de plank mis door gebrek aan achtergrondkennis of te kritiekloze bewondering voor Dussel.
De magische vijfduizend metergrens. Een avontuurlijke reis door Argentinië, Chili, Bolivia en Peru & Dwaalspoor. Een vrouw op haar fiets. Alleen de wereld over
Marica van der Meer vertrekt in Dwaalspoor. Een vrouw op haar fiets. Alleen de wereld over uit Joure om naar Workum te fietsen. Normaal zo’n 35 kilometer, maar zij wil via onder meer Montevideo, Paramaribo en Tokio naar huis. Frank van Rijn doet in De magische vijfduizend metergrens. Een avontuurlijke reis door Argentinië, Chili, Bolivia en Peru alsof de Andes een soort Utrechtse Heuvelrug is. Hij steekt dit gebergte meerdere malen over op zijn tocht en fietst daarbij regelmatig – en voor de lol – op vijfduizend meter hoogte.
De ziel in het bloed
“Niets in dat smakelijke hapje herinnert aan de verschrikking die erachter schuilt.” Tja, een hamburger kan natuurlijk tot je favoriete snacks behoren, maar deze zin uit de novelle De ziel in het bloed van de Braziliaanse schrijfster Ana Paula Maia (1977) laat weinig ruimte voor misverstand of wegkijken.
Bogotá Boppe. Een Hollander in de hel van de Colombiaanse gevangenis La Modelo
Toen ik begon met reizen was geld een aangelegenheid van travellerscheques, pinpas, creditcard, contant geld (eerst dollars, later euro’s) en lokale valuta. Met omzetten van je dollars of euro’s was het zaak om een gunstige wisselkoers te krijgen. Landgenoot Hylke Krikke heeft deze vaardigheid tot een kunst verheven. Daarover later meer.
Schitterend Lichaam
Door een gevaarlijk virus is er een einde gekomen aan de consumptie van dierenvlees: het virus zit in dieren en is dodelijk voor mensen. Maar de vraag naar vlees blijft bestaan en men vindt een radicaal alternatief. De dystopische roman Schitterend Lichaam van de Argentijnse auteur Agustina Bazterrica (1974, Buenos Aires) beschrijft een bizarre wereld waarin kannibalisme de norm is.
Pitou van Dijck ziet het einde van de Amazone
Dat het slecht gaat met het grootste regenwoud op aarde weten we ondertussen wel. De inheemse gemeenschappen in het Amazonegebied zien hun territorium kleiner worden, de biodiversiteit neemt af en het mondiale klimaat lijdt mee. Ongeveer elk jaar wordt weer een groter stuk bos gekapt voor hout, veeteelt, grootschalige landbouw, mijnbouw, opwekking van energie (stuwmeren) én wegen. Dat laatste heeft de bijzondere interesse van econoom Pitou van Dijck, die jarenlang verbonden was aan het CEDLA, het onderzoeksinstituut voor Latijns Amerika van de Universiteit van Amsterdam.
De hemel boven Lima
Carlos Rodríguez en José Gálvez zijn twee goede vrienden in Peru die een droom hebben: net zo’n grote dichter worden als de Spaanse dichter Juan Ramón Jiménez. In Lima is zijn laatste bundel, Droeve zangen, niet te verkrijgen. De vrienden bedenken een gewaagd plan om een exemplaar te bemachtigen. De hemel boven Lima is de debuutroman van de Spaanse schrijver Juan Gómez Bárcena (1984, Santander).
De verdwijning van Josef Mengele
Tweede roman van de Franse schrijver Olivier Guez. Josef Mengele, berucht naziarts, vlucht naar Zuid-Amerika na de Tweede Wereldoorlog. Hier zal hij zich onder een nieuwe identiteit schuil houden, onder constante dreiging ontdekt te worden door inlichtingendiensten. Een gedurfde poging om een biografie op een accurate wijze om te schrijven tot een roman.
Magical Realism for Non-Believers. A Memoir of Finding Family
Wie je bent in het leven hangt in grote mate af van waar je geboren wordt en wie je ouders zijn. Maar wie ben je als je zonder vader opgroeit, die is achtergebleven in jouw geboorteland? Magical Realism for Non-Believers. A Memoir of Finding Family van Anika Fajardo (1974) is een verslag van een zoektocht naar haar Colombiaanse vader, naar zichzelf en naar een antwoord op de vraag wat familie is.
3 Seconds in Bogota. A South American Travel Adventure
Sommige mensen gaan op vakantie, anderen gaan op reis. Mark Playne (1967) behoort duidelijk tot de tweede categorie. De Brit schreef het amusante 3 Seconds in Bogota. A South American Travel Adventure.
Op de vlakte der slangen. Een roadtrip door Mexico
Op de vlakte der slangen is het verslag van een roadtrip die Paul Theroux in 2017-2018 met zijn eigen auto maakte langs het gewelddadige grensgebied van de Verenigde Staten en Mexico, en dwars door dat laatste land naar de armste deelstaten Oaxaca en Chiapas. Onderweg spreekt hij met mensen van allerlei pluimage, verdiept zich in de geschiedenis, cultuur en de keuken en dompelt zich helemaal onder in dit land dat een van de meest levendige, complexe en gevaarlijke landen ter wereld is.
Dubbelbloed
“Ik hoor er niet bij.” Etchica Voorn, geboren in Nederland, kind van een Surinaams-creoolse vader en een Nederlandse moeder, besloot een boek te schrijven over haar zoektocht naar haar eigen identiteit. Want wie ben je eigenlijk als je telkens beoordeeld wordt op je huidskleur en afkomst? Wat doen die vooroordelen met je als mens? En waar voel je je nog thuis? In haar debuut Dubbelbloed beschrijft ze de zoektocht naar die antwoorden. Een onderwerp dat zeer actueel is gezien de Black Lives Matter-beweging en het huidige racismedebat.
Latin American Soldiers. Armed Forces in the Region’s History
“Militairen zijn belangrijke staatsvormende instituties geweest, waarbij ze eeuwenlang de Latijns-Amerikaanse werkelijkheid hebben weerspiegeld en richting gegeven.” En ze zullen dat blijven doen. Dat stelt John Bawden, docent aan de universiteit van Montevallo in Alabama, in zijn vooral voor studenten geschreven beknopte overzichtswerk Latin American Soldiers. Armed Forces in the Region’s History. Eerder publiceerde Bawden The Pinochet Generation. The Chilean Military in the Twentieth Century. Daarin onderzocht hij hoe de ervaringen en intellectuele en institutionele cultuur van militairen hun handelen bij de staatsgreep tegen de socialistische president Salvador Allende en de aansluitende militaire dictatuur (1973-1990) hadden beïnvloed. Bawden keerde zich tegen het idee dat die militairen zich vooral lieten sturen door de Verenigde Staten.
De catalograaf. Een liefdesgeschiedenis
Een familiegeschiedenis met Surinaamse wortels
Edgar, een catalograaf, is net met pensioen. Hij krijgt een opdracht die zijn leven op zijn kop zal zetten. Hij wordt teruggeworpen naar het verleden, waar hij stukjes van zijn complexe familiegeschiedenis ontrafeld. Want wie is hij: Amsterdammer? Surinamer? Joods of katholiek? Aziatisch of blank? Of alles en niets van dat alles tegelijkertijd?
Nacht in Caracas
Zo nu en dan overkomt het mij: dat je aan een boek begint en er zo volledig door gegrepen wordt, dat je verbaasd bent alweer op de laatste bladzijde te zijn beland. Het gebeurde mij met Nacht in Caracas, het debuut van de Venezolaanse auteur Karina Sainz Borgo. En ik ben niet de enige: recensies in binnen- en buitenland zijn zonder uitzondering lovend. Zoals Gerwin van der Werf (die bekent eigenlijk geen zin te hebben in een boek over Venezuela, “dat reddeloos verloren land”) in Trouw schreef: “Maar bij de eerste pagina’s gebeurde het wonder dat je bij goede literatuur overkomt: je wordt gevangen door een vertelstem, in dit geval de stem van een jonge vrouw, die erin slaagt een niet te bevatten chaos te beschrijven.”
Herbert S. Klein en Francisco Vidal Luna, Modern Brazil. A Social History
Recensie van Modern Brazil. A Social History van Herbert S. Klein en Francisco Vidal Luna. Een overzicht in ongeveer 400 pagina’s van de ingrijpende economische en sociale veranderingen in Brazilië sinds 1950: van een overwegend agrarisch, grotendeels arm en analfabeet traditioneel derdewereldland naar een stedelijk, industrieel, redelijk opgeleid modern land. Volgens de auteurs zijn die veranderingen erg snel gegaan en heeft Brazilië hiermee een wat van Latijns-Amerika afwijkende weg gekozen. Dat is echter een te eenzijdige voorstelling van zaken. Ook nemen kwantitatieve gegevens met bijna tweehonderd tabellen en grafieken een te prominente plaats in.
After Insurgency. Revolution and Electoral Politics in El Salvador
Boeiend boek van Ralph Sprenkels over teleurgestelde guerrillastrijders Meteen na het einde van de burgeroorlog in 1992 ging de 22-jarige Nederlander Ralph Sprenkels, die in Mexico studeerde, naar El Salvador. Als actief lid van een solidariteitscomité werd hij...
Een beschamende vertoning
Paulina Flores (1988) debuteert met de verhalenbundel Een beschamende vertoning. De Chileense schrijver voert eenzame personages op, die terugkijken naar een verleden en het in het heden niet altijd makkelijk hebben. In het titelverhaal staan een vader en dochters Simona (9) en Pía (6) centraal. Samen doorkruisen ze de stad, op zoek naar een nieuwe baan voor de vader.
Development in Latin America. Toward a New Future
In haar nieuwe boek Development in Latin America. Toward a New Future betoogt de Argentijnse sociologe Maristellla Svampa dat het dominante neo-extractivistische economische model (zoveel mogelijk grondstoffen delven voor de exportopbrengsten) meer problemen veroorzaakt dan het oplost. Het verwoest het milieu, verdrijft inheemse groepen van hun leefgebied, versterkt de ongelijkheid, leidt tot autoritair populisme en ondermijnt de democratie. Veel regeringen van de linkse golf zijn ook onderdeel geworden van Commodities consensus. Ideeën en strijd van inheemse groepen, milieubewegingen en feministen kunnen een alternatieven bieden.
Politiek & Maatschappij
Kunst & Cultuur
Vrije tijd & Toerisme
Economie & Ondernemen
Milieu en Natuur
Onderzoek & Wetenschap
Blijf op de hoogte
Adverteren op onze website?
Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.
Ontvang onze nieuwsbrief
Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.
Volg ons op social media
Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.