Tot voor kort was het moeilijk voor veel Mexicanen om zich te herkennen in de personages op televisie, film of andere media. Vooral de 25 tot 60 procent van de bevolking met een inheemse achtergrond zag zichzelf nauwelijks terug in positieve beelden.
Met name de Mexicaanse versie van het vrouwen- en modeblad Vogue is recentelijk veel diverser geworden. Het juli-nummer opende zelfs met Karen Vega, het eerste Mexicaanse kledingmodel uit Oaxaca ven inheemse komaf. Nog maar vier jaar geleden rolde ze via haar grootvader, die kleermaker was, de mode in. Daarna ging het hard.
Het modellenwerk voor een klant van haar opa, een lokale modezaak in Oaxaca-Stad, beviel haar zo goed, dat ze als 14-jarige via sociale media op zoek ging naar meer informatie en contacten.
Spoedig daarna kregen de lokale ontwerper Pompi García en fotograaf Enrique Leyva het idee (toen pas!) om meer inheemse en donkerder modellen te tonen bij hun projecten. Ze zagen in Karen Vega hun ideale model. De jonge Vega was verbaasd over wat er allemaal bij een professionele fotosessie komt kijken en wie er allemaal bij betrokken zijn: behalve de fotograaf was er ook een kapper, iemand voor de make-up, anderen voor de sieraden en de kleding, mensen die voor de inrichting en de locaties zorgden en nog andere zaken waar ze geen idee van had. Dat alles maakte dat ze de eerste keer behoorlijk nerveus was.
Toch complimenteerde iedereen haar met de resultaten en zelf ontdekte ze dat modellenwerk haar passie was. Via het modellenbureau van García en Leyva kwam Vega in contact met de grote modewinkel Barragán uit Mexico-Stad. Zodoende kreeg ze een uitnodiging voor haar eerste modeshow voor hun herfstcollectie 2020. Het spannende hier was niet zozeer de modeshow op zich, maar het feit dat dit haar eerste keer buiten Oaxaca was. Daarom mocht haar oudere broer mee. Het werd een onvergetelijke ervaring voor de jonge Oaxaqueña.
Vega was verrast door de diversiteit en de vriendschappelijke sfeer onder de modellen. Hoewel ze een van de eerste vrouwelijke modellen ‘uit het zuiden’ (lees: inheems) was, werd ze geaccepteerd en kon ze zichzelf zijn.
Tegelijkertijd viel het haar toen pas echt op dat de modewereld in Mexico nog erg gericht is op bepaalde maten, lichaamslengte en huidskleur waar de gemiddelde Mexicaan niet aan kan voldoen. Vega, inmiddels 18, hoopt dat ze een bijdrage kan leveren aan een meer realistisch modebeeld in haar land. Wat dat betreft heeft ze er veel vertrouwen in dat haar eigen en volgende generaties een inclusiever beeld van Mexico zullen schetsen.