Vrije tijd & Toerisme

Mexicaanse gemaskerde worstelaars zonder werk of gedwongen ondergronds te gaan wegens Covid-19 virus

13 augustus 2020

De legendarische Mexicaanse gemaskerde worstelaars zijn economisch getackeld door het coronavirus vanwege de ban op sportevenementen.

Al enkele maanden zijn de stadions gesloten, waar normaliter duizenden toeschouwers naartoe komen voor het worstelen, bekend als lucha Libre.

Lucha Libre is een van de meest populaire sporten in Mexico en daarnaast een toeristenmagneet. Gemaskerde worstelaars trekken het publiek door mysterieuze identiteiten en excentrieke partijen.

Er werken tussen de vijf- en zevenduizend worstelaars in de sport, de meesten zonder gezondheidsverzekering of pensioen. Andere sporten, zoals voetbal, zijn vorige weer gestart zonder publiek. Maar bij het worstelen worden de meeste inkomsten gegenereerd door de verkoop van kaartjes.

“Het raakt ons omdat alle stations, sportscholen en ringen zijn gesloten”, zei een 59-jarige vechter bekend onder de naam ‘Octagnon’, gekleed in zijn kenmerkende zwarte kimono en masker.

“Als we niet vechten, verdienen we niks”, zei Octagnon. “We dachten dat het drie tot vier weken zou duren, nu zijn we inmiddels vier maanden verder.”

In juni startte Octagon, die de Nationale Bond voor Onafhankelijk Professionele Worstelaars heeft opgericht en voorzit, een ‘Shot of Aid’ campagne. Hierbij worden maskers, kleding en andere attributen verkocht om werkloze worstelaars van voedselpakketten te voorzien.

Een andere beroemde worstelaar, ‘El Fantasma’, zei dat de Worstel Commissie van Mexico-Stad, waarvan hij voorzitter is, meer dan duizend dozen heeft verstuurd naar werkloze collega’s.

Sandra González, bekend als ‘Lady Apache’, zei dat de pakketten niet genoeg zijn. “We hebben geen bezorging van voedsel nodig, we hebben een lening nodig.”

De AAA, de Raad van Lucha Libre Wereldwijd, hebben verklaard dat professionele worstelaars betaald zullen worden. De AAA plant om een format te starten waarbij toeschouwers vanuit hun auto kunnen kijken.

Maar op dit moment heeft de wanhoop ertoe geleid dat sommige worstelaars wedstrijden organiseren die ze op internet uitzenden voor een donatie van dertig peso (1,13 euro) per kijker.

Niet alle worstelaars zijn voor. Ze wijzen erop dat de protocollen om de verdere verspreiding van het virus te voorkomen niet worden nageleefd. Minstens dertig Mexicaanse worstelaars zijn in de maand mei en juni overleden aan de gevolgen van het virus.

Mercopress

Gerelateerde berichten

agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This