Vrije tijd & Toerisme

Festival van de frituur verhuist

24 januari 2020

Vandaag, 24 januari, begint in de Colombiaanse havenstad Cartagena voor de 36e keer het Festival del Frito, oftewel het Festival van de Frituur. Dit jaar is er echter een relletje ontstaan omdat de organisatie het evenement verplaatst heeft van de parkeerplaats bij het monument van de Oude Laarzen nabij het fort San Felipe, naar de parkeerplaats van het Conventiecentrum in het historische centrum van de stad.

Vooral voor de bewoners van de wijk Pie de la Popa was het schrikken toen het IPCC, het instituut dat het culturele erfgoed van Cartagena beheert, aankondigde dat de stedelijke ‘fritangueros’ en de festivalbezoekers van buiten hun hapjes op een andere locatie moesten gaan nuttigen.

Een woordvoerder van de buurtbewoners van Pie de la Popa was vooral boos over de manier en het late moment waarop de buurt geïnformeerd werd. Wat hem mij betreft zou het Festival del Frito moeten groeien door het over meerdere locaties te verspreiden. Hij erkent dat de plek bij de Oude Laarzen te klein geworden is maar door het festival zo onverwachts te verplaatsen wordt de wijk het slachtoffer.

Sonia Mena, een bekende Cartageñera die al 22 jaar deelneemt aan het festival en in 2017 winnares was van het vergelijkbare Taartfestival, verklaarde zich ook tegenstander van de verhuizing. Zij klaagt dat ze slechts kort tevoren geïnformeerd werd en dat de frituurders van te voren niet geraadpleegd waren. Verschillende collega-fritangueros van Mena vervoegden zich bij het IPCC om te protesteren tegen de verandering.

Niet alleen het aantasten van een traditie wordt als een probleem gezien, vanuit de gemeentelijke politiek wordt gevreesd voor vervuiling van de baai van Cartagena waaraan de nieuwe locatie ligt. Wethouder Laureano Curi Zapata toont zich daarnaast bezorgd over het transport van de verwachte 5.000 bezoekers omdat er slechts één buslijn met beperkte capaciteit langs het Conventiecentrum komt. Bovendien is Curi niet te spreken over de tendens dat volksfeesten als het Festival van de Frituur, omgevormd worden tot een toeristisch evenement.

Saia Vergara, directrice van het IPCC, is het met de kritiek niet eens. “We hebben een prachtige achtergrond gekozen zodat het Festival een dialoog aan kan gaan met het materiële en immateriële erfgoed van de stad. We hebben enkele mooie verrassingen voorbereid en we willen niet alleen de omstandigheden van het Festival verbeteren, maar willen ook de dialoog aangaan met de rest van de wereld en haar tradities”, verzekert ze.

El Universal

Gerelateerde berichten

agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This