Nieuws

Argentijns beleid tegen de matrasreserve

Argentijns beleid tegen de matrasreserve

Het vertrouwen van de Argentijnen in hun eigen munt, de peso, is laag. Velen proberen dollars achter de hand te houden en bewaren deze in vaak kleine hoeveelheden gewoon thuis: de zogenaamde matrasreserve.

Lees meer

Barbados straks zonder koningin

Op 30 november 2021 viert Barbados haar 55e onafhankelijkheidsdag. In de aanloop naar die gebeurtenis heeft het parlement van het eiland, ook wel bekend als ‘Little England in the Caribbean’, eerder deze week besloten om ook een eigen staatshoofd te willen in plaats van de Engelse koningin Elizabeth (foto).

Lees meer
Voormalige vice-president in Paraguay ontvoerd

Voormalige vice-president in Paraguay ontvoerd

Sinds 2008 is een kleine maar gewelddadige guerrillabeweging actief in het afgelegen noordoosten van Paraguay. De beweging telt niet veel leden maar heeft diverse kidnappings en moorden op zijn naam staan.

Lees meer
Evangelisten verspreiden het woord. En het virus

Evangelisten verspreiden het woord. En het virus

Vierhonderd mannen en vrouwen staan verspreid door de enorme gebedsruimte van de evangelische Bethel kathedraal in Managua. Ze bidden hardop en met geheven armen door mondmaskertjes heen voor de gezondheid van vrienden en familieleden die getroffen zijn door het coronavirus. Ze weten waar ze het over hebben: twee van hun eigen priesters behoren tot de meer dan veertig aan het virus overleden evangelische priesters in Nicaragua, hoewel door gebrek aan testcapaciteit in het land niet van alle slachtoffers de doodsoorzaak vastgesteld kon worden.

Lees meer

De ene vluchteling is de andere niet

Sinds 2017 hebben meer dan 5.000 inheemse vluchtelingen uit Venezuela in buurland Brazilië opvang gezocht, meer dan in andere landen. Dit heeft instanties in Brazilië voor grote uitdagingen geplaatst, zo concludeerde de Internationale Organisatie voor Migratie (OIM) in een recente evaluatie.

Lees meer
200 mammoetskeletten gevonden nabij Mexico-Stad

200 mammoetskeletten gevonden nabij Mexico-Stad

Op de plaats waar het nieuwe vliegveld van Mexico Stad zal komen, zijn tijdens archeologische opgravingen de skeletten gevonden van 200 mammoeten. Het is de grootste Mexicaanse vondst van deze prehistorische gigant.

Lees meer

Colombiaans verkeer onder de grond

Op vrijdag 4 september wordt, onder de Colombiaanse Cordillera Central, de langste tunnel van Latijns Amerika officieel geopend. Deze tunnel van La Línea is 8,65 kilometer lang en maakt een betere wegverbinding tussen het midden en het westen van het land mogelijk, met name tussen Buenaventura aan de westkust en hoofdstad Bogotá.

Lees meer
Braziliaanse voetbalsters verdienen beter

Braziliaanse voetbalsters verdienen beter

De speelsters van het Braziliaanse nationale vrouwenvoetbalteam ontvangen voortaan dezelfde vergoedingen en beloningen als de mannelijke spelers. Dat heeft de Braziliaanse voetbalbond CBF woensdag bekendgemaakt. Alle spelers krijgen dezelfde dagelijkse vergoedingen bij een oproep voor het nationale team en dezelfde bonussen bij eventuele toernooiwinsten. Dat geldt dus ook voor Marta Vieira da Silva (foto), aanvoerder van het Braziliaanse vrouwenvoetbalteam en meervoudig Wereldvoetbalster van het Jaar.

Lees meer
83 procent Brazilianen bezorgd over huidige situatie Amazonegebied

De illegale ontbossing en de bosbranden vormen momenteel de grootste bedreigingen voor het Amazoneregenwoud. In het afgelopen jaar is in 33,5 procent van het Braziliaanse woud (meer dan 9.200 vierkante kilometer) illegale houtkap geweest en werden in de eerste twee weken van augustus meer dan 15.000 bosbranden geregistreerd. Volgens een recent onderzoek is 83 procent van de Brazilianen bezorgd om de huidige situatie in het Amazonegebied.

Evangelische politica beschuldigd van barbaarse moord

De voormalige gospelzangeres Flordelis is er van beschuldigd het brein te zijn achter de moord op haar echtgenoot. De 59-jarige kan echter nog niet gearresteerd worden voor deze ‘barbaarse moord’, omdat ze sinds 2018 zitting heeft in het Braziliaanse congres en dus parlementaire onschendbaarheid geniet.

Boliviaanse coronapatiënten krijgen geen lucht

Alsof Bolivia nog niet genoeg problemen heeft door de coronapandemie en de aanschaf van beademingsapparaten die patiënten moeten helpen overleven, blijkt nu ook een groot deel van die apparaten niet te functioneren.

Tegenstrijdige coronaberichten uit Venezuela

Covid-19 bereikte Venezuela relatief laat. Experts wijten dit aan de economische crisis waardoor er veel minder vluchten waren dan in de omringende landen. Terwijl Venezuela volgens de officiële gezondheidscijfers nu 329 doden telt zijn er in buurland Brazilië meer...

Scholen op Aruba blijven dicht

Arubaanse kinderen zouden op 20 augustus weer naar school mogen, maar dat is met twee weken uitgesteld. De tweede coronagolf treft het eiland vele malen harder dan de eerste golf, met inmiddels 924 actieve besmettingen van wie achttien in het ziekenhuis liggen.

Golf van geweld treft Colombia

In minder dan twee weken tijd werden 27 mensen het dodelijke slachtoffer van geweld in Colombia. Gewapende groeperingen vechten om de macht over de drugshandel in diverse delen van het land.

Tolkien-fans zien Middle Earth in Bolivia

Bolivia is het land dat het meest lijkt op Tolkien’s beroemde creatie Middle Earth, zo beweert althans een Boliviaanse fanclub van de Engelse schrijver. Leden van de club J.R.R. Tolkien Bolivia moesten door het coronavirus veel van hun normale activiteiten staken en besloten daarom een fotowedstrijd te organiseren. In heel het land stuurden fans foto’s in van landschappen die ze vonden lijken op Middle Earth. Ze hopen hiermee de populariteit van Tolkien te gebruiken om de schoonheid van hun land internationaal op de kaart te zetten.

17 doden door gezonken schip bij Haïti

Minstens zeventien mensen zijn om het leven gekomen voor de kust van Haïti doordat het schip waar ze zich op bevonden gezonken is. Twee van de slachtoffers waren kinderen van twee jaar oud. Het schip vaarde tussen Tortuga eiland en de vissershaven Saint-Louis-du-Nord. Autoriteiten zeggen dat de slachtoffers op het eiland woonden en naar de markt in de havenstad waren geweest.

Sint Maarten zet zich schrap

Het noordelijk deel van het Caribisch gebied zet zich weer schrap voor het komende orkaanseizoen. Zo ook Sint Maarten, waar de gevolgen van orkaan Irma in 2017 (foto) nog altijd voelbaar zijn en waar de opbouw van ‘Tropische Depressie nummer 13’ nauwlettend in de gaten gehouden wordt. Donderdagochtend 20 augustus lag deze depressie nog op zo’n 1.200 kilometer ten zuidoosten van het eiland.

Argentijnse complicaties

De Argentijnse luchtvaartautoriteiten hebben een Amaszonas vlucht van Uruguay naar de Falkland eilanden (Malvinas) geen toestemming gegeven door Argentijns luchtruim te vliegen. De chartervlucht had een humanitair karakter omdat het een drietal Falklanders terug zou vliegen naar huis, na medische behandeling in het British Hospital in Montevideo.

Vuur kost leven van blauwe ara’s in Brazilië

De Paranal, gelegen op de grens van Brazilië, Bolivia en Paraguay, herbergt een schat aan vogels, waaronder de blauwe ara, een hyacintkleurige papagaai. Door droogte en hevige bosbranden neemt het aantal blauwe ara´s af.

Mercedes Barcha, weduwe en steunpilaar van Gabriel García Márquez, overleden

De Colombiaanse schrijver Gabriel García Márquez was tot zijn dood getrouwd met zijn jeugdliefde Mercedes Barcha. Zij was niet alleen 56 jaar zijn vrouw, maar ook zijn steunpilaar en inspiratiebron. García Márquez zou zijn eerste roman hebben kunnen publiceren zonder de onvoorwaardelijke steun van zijn Mercedes Barcha.

Voormalig president van Ecuador Abdala Bucaram gearresteerd

Het ministerie van Justitie van Ecuador heeft samen met de politie meerdere invallen gedaan en heeft voormalig president Abdala Bucaram (president 1996-1997) gearresteerd. Verder zijn twee medewerkers van het Bureau voor Openbaar Vervoer (AMT) aangehouden in Quito.

President Duque steunt voorganger

Elders zijn politici nog wel eens huiverig om zich met de rechtspraak te bemoeien, maar de Colombiaanse president Iván Duque verklaarde afgelopen donderdag dat hij vierkant achter zijn politieke mentor Álvaro Uribe blijft staan. Die wordt verdacht van fraude en van het manipuleren van een getuige. Het Colombiaanse Openbaar Ministerie plaatste de rechtse Uribe dinsdag onder huisarrest vanwege aanklachten die voortvloeien uit een vete met zijn linkse mede-senator Iván Cepeda.

Gelukkig maar wantrouwig

Volgens het Wereld Waarden Onderzoek zijn Colombianen over het algemeen erg gelukkig. Tegelijkertijd zijn ze het meest wantrouwig naar onbekenden en naar instellingen zoals de politiek, maar ook naar internationale instellingen als de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO).

Vogelzang en elektronische muziek: bijzonder album gelanceerd

De Britse componist en producer Robin Perkins is al langer gefascineerd door vogelzang. Hoe kan het ook anders, met een voornaam die in het Nederlands roodborstje betekent. Hij bracht enkele jaren geleden een album uit waarop de zang van Zuid-Amerikaanse vogels centraal stond en heeft nu hetzelfde gedaan voor Midden-Amerikaanse vogels die met uitsterven bedreigd worden.

Storm Isaias richt schade aan in Dominicaanse Republiek

Dit weekend staat voor veel inwoners van de Dominicaanse republiek in het teken van het opmaken van de schade die tropische storm Isaias heeft aangericht. In Hato Mayor, een kleine plaats in het oosten van het land, werden zo'n 1000 huizen verwoest toen de storm over...

Fors meer bosbranden in Braziliaanse Amazone

Officiële cijfers van het Amerikaanse National Space Agency (NSA) tonen een sterke stijging in bosbranden in de Braziliaanse Amazone ten opzichte van juli vorig jaar. Op satellietbeelden waren 6803 branden te zien, een stijging van 28 procent. De Braziliaanse...

Gewetensgevangene onder huisarrest

Na nu pas bekend is geworden, is de Cubaanse gewetensgevangene José Daniel Ferrer, het ‘gezicht van de Cubaanse oppositie’, in april onder huisarrest geplaatst. Dit was de uitspraak tijdens een proces waarbij geen onafhankelijke waarnemers of buitenlandse journalisten toegelaten waren.

Nog geen zicht op doorbraak

Ambtelijk overleg tussen Nederland en Curaçao, Aruba en Sint Maarten over de voorwaarden die Den Haag stelt aan nieuwe coronaleningen heeft nog niet geleid tot uitzicht op een doorbraak.

Global Witness: in Colombia hoogste aantal milieuactivisten vermoord in 2019

Sinds 2012 geeft de internationale non-gouvermentele organisatie Global Witness jaarlijks een overzicht van milieuconflicten en de slachtoffers die hierbij vallen. De cijfers over 2019 zijn schokkend. Niet eerder werden in een jaar zoveel milieuactivisten vermoord, terwijl ze vreedzaam hun huis verdedigden of opkwamen voor de natuur: 212.

Maatschappelijke organisaties in het hele land kondigen aan mee te doen aan demonstratie

Maatschappelijke organisaties van arbeiders,  inheemse volkeren, boeren en diverse buurt- en jeugdvakbondsorganisaties kondigen hun aanwezigheid aan op de mars die de Boliviaanse Arbeiderscentrale (COB) voor vandaag,  dinsdag 28 juli, heeft aangekondigd. Het gaat om een protest tegen het uitstel van de verkiezingen en voor het vasthouden van de datum van 6 september.

Smokkelaars vinden nieuwe wegen op drielandenpunt

Het drielandenpunt waar Paraguay, Argentinië en Brazilië bij elkaar komen aan de rivier de Paraná staat bekend om zijn smokkelarij. Door de coronacrisis staat het water staat ook de smokkelaars aan de lippen en daarom wordt er hard gezocht naar manieren om de gesloten grens te omzeilen.

agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.