Nieuws

Mexicaanse Vogue (eindelijk) iets diverser

Mexicaanse Vogue (eindelijk) iets diverser

Tot voor kort was het moeilijk voor veel Mexicanen om zich te herkennen in de personages op televisie, film of andere media. Vooral de 25 tot 60 procent van de bevolking met een inheemse achtergrond zag zichzelf nauwelijks terug in positieve beelden.

Lees meer
Luis Abinader is nieuwe president Dominicaanse Republiek

Luis Abinader is nieuwe president Dominicaanse Republiek

Vier jaar geleden deed hij ook mee aan de presidentsverkiezingen, maar verloor toen van Danilo Medina, die met deze overwinning aan zijn tweede termijn kon beginnen. Dit maal liep het anders en werd Luis Abinader van de PRM (Partido Revolucionario Moderno) afgelopen zondag met 53 procent van de stemmen tot de nieuwe president van de Dominicaanse Republiek gekozen.

Lees meer

Bedrijfsherstel in Latijns Amerika zal trager zijn

Cepal geeft aan dat ongeveer 2,7 miljoen bedrijven in Latijns Amerika zullen sluiten. In Midden-Amerika zou de helft van de bedrijven negen maanden nodig hebben om terug te keren naar de factureringsniveaus van vóór de crisis.

Lees meer
Plastic gordijn laat familieleden knuffelen in São Paulo

Plastic gordijn laat familieleden knuffelen in São Paulo

In verschillende verpleeghuizen in São Paulo kunnen familieleden eindelijk weer knuffelen met hun ouders, opa's of oma's die door covid-19 in quarantaine zitten. Door het zogenaamde knuffelgordijn kunnen ze elkaar zien en aanraken met slechts een dunne laag plastic...

Lees meer
Mexicaanse commissie wil schoonheidswedstrijden verbieden

Mexicaanse commissie wil schoonheidswedstrijden verbieden

De commissie voor Gender Gelijkheid van het Mexicaanse parlement heeft zich in een virtuele bijeenkomst uitgesproken tegen schoonheidswedstrijden en andere culturele verschijnselen waarin vrouwelijke stereotypes worden uitgedragen. De commissie was fel over schoonheidswedstrijden, die ze als een “instrument” zien dat het vrouwelijk lichaam als object tentoonstelt. Ook ander symbolisch geweld tegen vrouwen werd genoemd. Het gaat hier om vormen van geweld die “bijna gewoon zijn geworden en machtsrelaties verbergen,” aldus de commissie. Dit geweld is moeilijk uit te bannen omdat het zo moeilijk te herkennen en benoemen is.

Lees meer

St. Barths virusvrij maar niet zonder zorgen

Eind juni kondigde Bruno Magras, voorzitter van de Territoriale Raad van Saint-Barthélemy, trots aan dat het coronavirus op het eiland verslagen was en dat toeristen weer welkom zijn. Het eiland, een ‘overzeese gemeenschap’ van Frankrijk sinds het zich in 2007 losmaakte van het Franse Overzeese Departement Guadeloupe, was in volledige ‘lockdown’ geweest van half maart tot half mei. Sinds 20 april is er geen geval van corona meer gerapporteerd.

Lees meer
Surinaams parlementsgebouw ontsmet

Surinaams parlementsgebouw ontsmet

Zijn het in de buurlanden vooral de armen die getroffen worden door het coronavirus, in Suriname slaat het ook toe onder de politieke elite. Eerder deze week werd bekend dat de leiders van twee van de vier beoogde regeringspartijen, Paul Somohardjo (PL) en Gregory...

Lees meer

Bendes in Haïti verenigd in G-9

Het bendegeweld in Haïti is al langer een probleem, vooral in de armere wijken rond de hoofdstad Port-au-Prince. Eind 2018 kwamen op één dag meer dan vijftig mensen om het leven bij gevechten tussen verschillende gangs. Mensenrechtenorganisaties vonden bewijzen voor betrokkenheid van de politie bij deze gevechten.

Lees meer
Jaguar ernstig bedreigd in Latijns-Amerika door vraag vanuit China

Jaguar ernstig bedreigd in Latijns-Amerika door vraag vanuit China

De illegale handel in wilde dieren staat in Latijns-Amerika momenteel op de derde plaats als ‘meest lucratieve criminele activiteit’, na de verkoop van wapens en drugs. Volgens de Verenigde Naties wordt er met de illegale handel van wilde dieren tussen de miljard en tien miljard dollar verdiend.

Lees meer
Geen ruimte meer voor kolibrie

Geen ruimte meer voor kolibrie

Vogelliefhebster Ruth Márquez had in 2017 het geluk een zwerm zwarte kolibries (Aglaeactis pamela) te zien. Het was in de buurt van het Corani stuwmeer, ten oosten van de Boliviaanse stad Cochabamba. De toerisme-studente was zo onder de indruk van de schoonheid van het vogeltje, dat ze besloot de plek zelfs niet te delen met haar vrienden van de Vogelclub Cochabamba (COAC).

Lees meer
Peru honderd dagen in quarantaine

De regering van Peru heeft aangekondigd dat de lockdown op 30 juni beëindigd zal worden. Hebben alle beperkende maatregelen effect gehad?

Boliviaanse regering pleit voor verder uitstel van verkiezingen

De huidige Boliviaanse regering, geleid door interim-president Jeanine Añez, heeft voorgesteld de landelijke verkiezingen met één tot twee maanden uit te stellen. Volgens de regering is dit nodig om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Paraguay nummer twee op ranglijst ontbossing

Tussen 2001 en 2019 zijn er zes miljoen hectaren bos gekapt in Paraguay, met het trieste resultaat dat het land nu op de tweede plaats staat qua ontbossing, direct achter Brazilië.

UBA onder de elite

Het begrip Ibero-Amerika kan verwijzen naar die landen in de Amerika’s waar Spaans of Portugees gesproken wordt, maar ook naar deze landen plus de voormalige kolonisatoren op het Iberisch schiereiland, Spanje en Portugal.

Arm + zwart => corona

De recente dood van de zwarte Amerikaan George Floyd onder de knie van een politieagent leidde in de hele wereld tot ophef, ook in Latijns Amerika waar geweld tegen minderheden aan de orde van de dag is. Eind mei overleed de 21-jarige Afro-Colombiaan Anderson Arboleda in het ziekenhuis, nadat hij door de politie in elkaar geslagen was vanwege overtreding van de corona-lockdown.

Protesten tegen excessief politiegeweld in Mexico

Sinds 3 juni zijn er hevige protesten uitgebroken in de Mexicaanse staat Jalisco na de dood van een 30-jarige man door politiegeweld. Aanleiding voor de recente protesten is het openbaar maken van de video van de gewelddadige arrestatie van Giovanni López.

Pro- en anti-Bolsonaro demonstranten raken slaags in São Paulo

In de Braziliaanse stad São Paulo hebben verschillende relletjes plaatsgevonden tussen voorstanders en tegenstanders van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Vooral op de Avenida Paulista, een brede straat in het hart van de stad, was het onrustig. Voorstanders van Bolsonaro en zijn zogeheten conservatieve waarden waren daar om een “sluiting” te eisen van het hooggerechtshof en het parlement. Ze vroegen daarbij om militair ingrijpen. Tegenstanders waren naar eigen zeggen aanwezig om de democratie te verdedigen en te strijden tegen een autoritair regime. Zij werden daarbij gesteund door de fans van verschillende voetbalclubs.

Alles goed gedaan en toch in de problemen

Peru was op 15 maart een van de eerste landen dat strikte maatregelen nam om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zoals een avondklok en gesloten grenzen. Toch is het met bijna 124.000 bevestigde coronagevallen, waarvan 3.600 overleden, na Brazilië het land met het hoogste aantal slachtoffers in Zuid-Amerika.

Solidariteit met George Floyd

Vanuit de hele wereld is de dood van George Floyd veroordeeld, ook vanuit Venezuela. Afgelopen woensdag stuurde president Nicolás Maduro een solidariteitsboodschap aan de familie van Floyd, de zwarte Amerikaan die op 25 mei om het leven kwam door politiegeweld in Minnesota.

Links en rechts van Brazilië verenigen zich om een manifest voor pro-democratie te lanceren

Vooraanstaande figuren uit het hele politieke spectrum van Brazilië hebben een spraakmakend manifest gepubliceerd waarin wordt opgeroepen tot een verenigd front om de Braziliaanse democratie en levens te beschermen te midden van een toenemend alarm over de autoritaire uitbarstingen van president Jair Bolsonaro en zijn chaotische  reactie op het coronavirus.

Minder buitenlandse investeringen in Brazilië

De houding van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro in de coronacrisis doet het imago van zijn land in het buitenland geen goed. Buitenlandse investeerders stoppen massaal hun investeringen in Brazilië. In april 2019 stond het bedrag van directe buitenlandse investeringen op 5.1 miljard, terwijl in april van dit jaar nog maar 234 miljoen geïnvesteerd werd.

Hoofdstembureau Paramaribo hervat werkzaamheden

Kort vóór zes uur donderdagavond 28 mei heeft het hoofdstembureau Paramaribo de verwerking van de processen-verbaal van de verschillende stembureaus hervat. De werkzaamheden waren gestaakt, omdat stembureaupersoneel en andere helpers zich geïntimideerd voelden door de constante stroom opmerkingen van het publiek bij elke handeling die ze pleegden.

De fiets als wapen

Het openbaar vervoer in Peru ligt grotendeels stil door de beperkende maatregelen om het coronavirus in te dammen, dus veel mensen hadden de fiets al ontdekt om toch van A naar B te komen. Maar ook met het oog op duurzaamheid zet het land de laatste tijd stevig in op het stimuleren van het fietsgebruik. Zo wordt er bij het ministerie van Vervoer en Communicatie momenteel hard gewerkt om de Fietswet versneld goed te keuren.

Warme huizen hoog in de Peruaanse Andes

Het ministerie van Ontwikkeling maakte begin februari bekend dat het de komende jaren 122.000 huizen wil isoleren met panelen van polycarbonaat aan de buitenmuren.

Costa Rica viert de eerste bruiloften van hetzelfde geslacht

De eerste homohuwelijken hebben plaatsgevonden in Costa Rica, het eerste Midden-Amerikaanse land dat zijn huwelijkswetgeving heeft gelijkgetrokken. Een lesbisch koppel was de eerste die de trouwbelofte aflegde tijdens een ceremonie die plaatsvond vlak nadat de nieuwe wet om middernacht van kracht werd.

agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.