Nieuws

Javier Milei gekozen tot nieuwe president van Argentinië

Javier Milei gekozen tot nieuwe president van Argentinië

Argentinië hield zondag 19 november de belangrijkste verkiezingen in zijn recente geschiedenis. De ultraliberale kandidaat van La Libertad Avanza, Javier Milei, is uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen en versloeg Sergio Massa, de peronistische kandidaat van Unión por la Patria.

Lees meer
Draagt politiemissie bij aan oplossingen in Haïti?

Draagt politiemissie bij aan oplossingen in Haïti?

Vorige week was er dan eindelijk een doorbraak rond Haïti. Ruim een jaar geleden vroeg de facto premier Ariel Henry de Verenigde Naties om steun bij het beteugelen van het bendegeweld in het land. Maar niemand stond te springen om hieraan bij te dragen in de vorm van militairen of agenten. De ervaringen met eerdere missies zijn immers niet positief. Toch besloot de Veiligheidsraad, met onthouding van stemmen door Rusland en China, akkoord te gaan met het voorstel van Kenia om 1.000 politieagenten te sturen. Op de site van de Verenigde Naties wordt het een “historische” ondersteuningsmissie genoemd. Iedereen is het erover eens dat er iets moet gebeuren. Maar of een politiemissie de oplossing is wordt door sommigen betwijfeld.

Lees meer
Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
Haïtiaanse mensenrechtenactivist mag buurland niet meer in

Haïtiaanse mensenrechtenactivist mag buurland niet meer in

In navolging van de Verenigde Staten en Canada heeft de Dominicaanse Republiek nu ook een lijst opgesteld met namen van Haïtianen die niet langer welkom zijn. Maar waar het in de Verenigde Staten en Canada mensen betreft die direct gelinkt kunnen worden aan het geweld en de straffeloosheid in het Caribische land (politici, criminelen en bendeleiders) heeft de Dominicaanse Republiek een opmerkelijke naam toegevoegd: mensenrechtenactivist Pierre Espérance. Mensenrechtenorganisaties zijn verbijsterd.

Lees meer
“Geen straffeloosheid voor brand in detentiecentrum voor migranten” zegt de president van Mexico

“Geen straffeloosheid voor brand in detentiecentrum voor migranten” zegt de president van Mexico

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador heeft beloofd dat er “geen straffeloosheid” zal zijn voor degenen die verantwoordelijk zijn voor een brand in een detentiecentrum waarbij tientallen migranten om het leven zijn gekomen.  Degenen die verantwoordelijk worden bevonden voor “het veroorzaken van deze pijnlijke tragedie zullen worden gestraft in overeenstemming met de wet”, zei de Mexicaanse leider.

Lees meer
Journalist in Ecuador opent USB-bombrief in redactiekamer

Journalist in Ecuador opent USB-bombrief in redactiekamer

Journalisten in heel Ecuador zijn het doelwit van explosieven die via de post zijn verzonden. Een presentator, Lenin Artieda, raakte gewond toen hij midden op de redactie de envelop opende. Hij zei dat het explosief op een USB-stick leek. Hij stopte het in zijn computer en het ontplofte.

Lees meer
Aanstaande kabinetswisseling in Chili

Aanstaande kabinetswisseling in Chili

Er wordt al sinds begin maart gespeculeerd over een tweede kabinetswisseling van president Gabriel Boric, totdat deze vandaag eindelijk werd bevestigd, een dag voor het einde van zijn eerste regeringsjaar.

Lees meer
Protesten in Mexico: grote menigten demonstreren tegen electorale hervormingen

Protesten in Mexico: grote menigten demonstreren tegen electorale hervormingen

In verschillende Mexicaanse steden zijn enorme demonstraties gehouden tegen wat volgens demonstranten regeringspogingen zijn om de verkiezingsautoriteiten te ondermijnen. De grootste was in Mexico-Stad, waar volgens de organisatoren 500.000 mensen op het belangrijkste plein van de stad samenkwamen. De lokale overheid schatte het aantal op 90.000.

Lees meer
Een rechtbank in Nicaragua heeft 94 dissidenten hun staatsburgerschap ontnomen

Een rechtbank in Nicaragua heeft 94 dissidenten hun staatsburgerschap ontnomen

Onder degenen die vier dagen geleden in Nicaragua tot “verraders van het vaderland” zijn verklaard, behoren de bekroonde schrijver Sergio Ramírez (foto), de dichteres Gioconda Belli en de katholieke bisschop Silvio Báez. Alle 94 zijn uitgesproken critici van president Daniel Ortega, die aan zijn vierde opeenvolgende ambtstermijn bezig is.

Lees meer
Vee, niet coca, is de oorzaak van de ontbossing in het Colombiaanse Amazonegebied

Veeteelt en niet cocaïne heeft de afgelopen vier decennia geleid tot de vernietiging van het Colombiaanse Amazonegebied, zo blijkt uit een nieuwe studie. Opeenvolgende recente regeringen hebben bezorgdheid over het milieu gebruikt om het opvoeren van hun oorlog tegen de groene struik te rechtvaardigen, maar het onderzoek toont aan dat in 2018 de hoeveelheid bos die werd gekapt om coca, het basisingrediënt van cocaïne, te verbouwen, slechts 1/60ste was van die voor vee .

President Lula gaat naar Washington

De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva zal proberen “een nieuw tijdperk van betrekkingen” met de Verenigde Staten op gang te brengen tijdens gesprekken met zijn Amerikaanse tegenhanger Joe Biden in het Witte Huis, zeggen analisten en Braziliaanse functionarissen, maar ideologische verschillen zullen waarschijnlijk blijven bestaan .

Brazilië haalt met luchtbruggen uitgehongerde Yanomami uit de jungle

Brazilië heeft afgelopen dinsdag 16 uitgehongerde leden van de Yanomami-stam overgevlogen om dringende behandeling te krijgen, nadat de regering een medische noodsituatie had afgekondigd. De inheemse bevolking leeft in een reservaat in de noordelijke deelstaat Roraima in Brazilië.

Xavier Albó, jezuïet en antropoloog, overleden in Cochabamba

Vrijdag 20 januari is Xavier Albó op 88-jarige leeftijd overleden. Hij laat een grote sociale erfenis achter, zo verklaarden verschillende voormalige Boliviaanse presidenten bij het horen van het nieuws van zijn overlijden. De huidige president Luis Arce twitterde dat het leven van Albó liet zien dat revolutie en religie hand in hand kunnen gaan.

Bolsonaro in Brazilië wil verkiezingsverlies aanvechten

De extreemrechtse president van Brazilië, Jair Bolsonaro, heeft zijn verlies bij de verkiezing van vorige maand voor de linkse rivaal Luiz Inacio Lula da Silva aangevochten. De bondgenoten van Bolsonaro hebben een klacht ingediend bij het Hoogste Verkiezingstribunaal (TSE) van het land om “buitengewone verificatie” van de verkiezingsresultaten te eisen, volgens een rapport van CNN Brasil van afgelopen dinsdag. 

Cubaanse muzikant Pablo Milanés op 79-jarige leeftijd overleden

Cubaanse troubadours, muzikanten en artiesten brengen deze dagen hulde aan singer-songwriter Pablo Milanés, oprichter en fundamentele pijler van de Nueva Trova-beweging (nieuwe muziek), die op 22 november op 79-jarige leeftijd in Madrid overleed. Eerder deze maand annuleerde Milanés verschillende concerten omdat hij in Spanje behandeling zocht voor bloedkanker.

Vroegere Miss Puerto Rico en Miss Argentinië trouwen in een geheime ceremonie

Fabiola Valentín en Mariana Varela, beiden voormalig finalisten van Miss Grand International, trouwden op 28 oktober in een geheime ceremonie. De voormalige schoonheidskoninginnen Miss Puerto Rico en Miss Argentina hebben een romantisch geheim onthuld: ze hadden niet alleen een relatie, maar zijn afgelopen weekend in het huwelijksbootje gestapt.

Lula wint Braziliaanse verkiezingen

Met het kleinste verschil sinds de herinvoering van de democratie in 1988 in Brazilië heeft oud-president Luiz Inácio Lula da Silva de presidentsverkiezingen gewonnen. De linkse politicus kreeg twee miljoen stemmen meer dan de huidige uiterst rechtse president Jair Bolsonaro.

Congres in Mexico wil militairen op straat houden

Het Mexicaanse congres heeft gestemd voor verlenging van de aanwezigheid van het leger op straat tot 2028. Troepen voeren al jaren openbare veiligheidstaken uit als onderdeel van Mexico’s oorlog tegen drugs en de bendes die hun handel controleren.

Klimaatverandering: piek in emissies in Amazone gekoppeld aan gebrekkige wetshandhaving

Volgens een nieuwe studie is de CO2-uitstoot in het Amazonegebied in 2019 en 2020 meer dan verdubbeld ten opzichte van het gemiddelde van de voorgaande acht jaar. De auteurs stellen dat ontbossing voor de landbouw en branden de belangrijkste oorzaken zijn van de toename. De wetenschappers zeggen dat een “instorting” van de wetshandhaving in de afgelopen jaren het kappen van bossen heeft aangemoedigd. De onderzoeksresultaten zijn ingediend voor publicatie, maar moeten nog onafhankelijk worden beoordeeld.

“Haïti staat opnieuw in brand”

De situatie in Haïti is de afgelopen week snel verslechterd. Waar de demonstraties en het bendegeweld tot voor kort vooral geconcentreerd waren in de hoofdstad Port-au-Prince en omringende plaatsen is de onrust nu overgeslagen naar de rest van het land. Prijzen van benzine en voedsel stijgen tot ongekende hoogte. “Haïti staat opnieuw in brand”, schrijft Haïti-kenner Amy Wilenz.

Chilenen wijzen massaal grondwetsvoorstel af

Op zondag 4 september hebben de Chilenen het voorstel voor een nieuwe grondwet afgewezen. Dat is voor veel voorstanders een harde klap en grote teleurstelling. Een van hen, een burgemeester van een deelgemeente van Santiago, verwachtte op de verkiezingsdag nog 60 procent voor het ‘Ja’. Het liep heel anders. Toen pas 6 procent van de stembureaus was geteld, was de uitslag al vrijwel zeker. De overwinning van ‘Nee’ was zelfs veel groter dan opiniepeilers hadden voorspeld: 62 tegen 38 procent van de stemmen.

Katholieke bisschop in Nicaragua gearresteerd

Het afgelopen jaar heeft president Daniel Ortega bijna alle meest bekende tegenstanders van zijn regime gevangen laten zetten. Zijn regering heeft verder honderden maatschappelijke organisaties gedwongen te sluiten, evenals universiteiten en media organisaties. Nicaragua beleeft hiermee een van de zwaarste golven van repressie op het westelijk halfrond. Ook de katholieke kerk behoort tot de vijand. Afgelopen week is Rolando Álvarez, bisschop van Matagalpa, in het noorden van het land, onder huisarrest geplaatst.

Update: Haïtiaanse journalist Edner Décime vrijgelaten

Sinds vrijdag 5 augustus is Edner Décime weer vrij. Zondag 17 juli stond de journalist in de rij bij een benzinepomp in Delmas, in het noordoosten van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince, toen hij door gewapende mannen uit zijn auto getrokken werd. Zijn ontvoerders gingen er snel vandoor in een auto met loeiende sirenes. Bijna drie weken leefden familie, vrienden en collega’s in onzekerheid over zijn lot. Nu is hij weer thuis. Décime is een van de honderden Haïtianen die de afgelopen maanden ontvoerd werd door gewapende bendes. Het doel is geld.

Haïtiaanse journalist Edner Décime ontvoerd

Zondag 17 juli stond Edner Décime in de rij bij een benzinepomp in Delmas, in het noordoosten van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince, toen hij door gewapende mannen uit zijn auto getrokken werd. Zijn ontvoerders gingen er snel vandoor in een auto met loeiende sirenes. Zijn familie, vrienden en collega’s zitten al twee weken in angst en spanning. “Er staat een prijs op zijn hoofd, zoals er een prijs stond op het hoofd van een slaaf ten tijde van de kolonie.”

Producenten en consumenten strijden om water in Mexico

Het noorden van Mexico beleeft de langste en ergste droogte uit de recente geschiedenis. De waterreservoirs zijn bijna opgedroogd en water is een schaars goed geworden. Bewoners van de armere wijken in Monterrey, de tweede stad qua omvang in Mexico, zijn afhankelijk van tankwagens die water distribueren. Maar de kwaliteit van dit water is hooguit geschikt voor het doorspoelen van het toilet. Drinkwater komt uit flessen en wordt duur betaald.

Moord op Haïtiaanse president Jovenel Moïse 7 juli 2021

Donderdag 7 juli is het een jaar geleden dat Haïti werd opgeschrikt door het bericht dat president Jovenel Moïse in zijn slaapkamer was doodgeschoten. Zijn vrouw Martine Moïse raakte gewond. De Haïtiaanse interim-regering heeft donderdag tot een nationale vrije dag verklaard en zal in de tuinen van het Pantheon, de nationale eregalerij een herdenkingsbijeenkomst houden. De nabestaanden van Moïse weigeren hierbij aanwezig te zijn, nu nog altijd niet duidelijk is wie er achter de moord zitten. Interim-premier Ariel Henry wordt verdacht van betrokkenheid.

agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.