Nieuws

Augustus: de maand van de Pachamama – Moeder Aarde

Augustus: de maand van de Pachamama – Moeder Aarde

Op zondag 1 augustus werd de dag van de Pachamama – Moeder Aarde – gevierd in de Andeslanden. De gehele maand augustus staat in het teken van de Pachamama – de Inca godin van de vruchtbaarheid. Door Covid-19 vindt een deel van de geplande activiteiten online plaats.

Lees meer

Mexico laat duizenden gevangenen vrij

Mogelijk vrijheid voor gemartelden, ouderen, zieken of gevangenen die langdurig in voorarrest zitten. President Andrés Manuel López Obrador heeft wijzigingen in het Mexicaanse gevangenisbeleid aangekondigd, waarmee massale mensenrechtenschendingen teruggedrongen dienen te worden.

Lees meer
Ecuadoraanse medaille leidt tot discussie

Ecuadoraanse medaille leidt tot discussie

De eerste Ecuadoraanse gouden Olympische medaille in het wielrennen ooit leidt tot heftige discussies in het kleine Andesland. Na de overwinning van Richard Carapaz in de Olympische wegwedstrijd in Tokyo in het weekend van 24 juli was het hele land trots op de ‘locomotief uit Carchi’. Carapaz zelf was echter minder te spreken over de ontvangen steun in aanloop naar de Spelen.

Lees meer
Op zoek naar gedeporteerde ouders

Op zoek naar gedeporteerde ouders

Vanaf 2017 konden Midden-Amerikaanse ouders en kinderen bij het oversteken van de grens naar de Verenigde Staten van elkaar gescheiden worden. Dit betekende dat de ouders teruggestuurd werden, terwijl hun kinderen in de Verenigde Staten bleven. President Biden vindt dat de status van deze ouders opnieuw onderzocht moet worden. Maar dan moeten zij eerst gevonden worden, en dat valt niet mee.

Lees meer
Illegale handel bedreigt 300 diersoorten in Peru

Illegale handel bedreigt 300 diersoorten in Peru

In de wildernis van Peru worden 300 diersoorten bedreigd door de illegale handel in dieren. Jaarlijks slagen de autoriteiten erin om vijfduizend dieren in beslag te nemen wegens clandestiene activiteiten. Volgens het Peruaanse ministerie van Landbouwontwikkeling en Irrigatie vormt de illegale handel in wilde dieren een bedreiging voor de biodiversiteit van het Zuid-Amerikaanse land.

Lees meer

Tragedie in het paradijs

Op 24 juni troffen vissers in de Turks and Caicos Islands (TCI) een kleine motorboot aan voor de kust van Grand Turk, met de lichamen van 20 omgekomen mensen aan boord. Na onderzoek bleek deze week dat de slachtoffers afkomstig waren uit West-Afrika, 5.600 kilometer verderop.

Lees meer
Honderden arrestaties na protesten

Honderden arrestaties na protesten

Bijna twee weken na de grote demonstraties tegen het regeringsbeleid in Cuba gaan waarnemers er van uit dat er meer dan 600 mensen gearresteerd of verdwenen zijn, of onder specifieke vormen van toezicht geplaatst zijn.

Lees meer
Ecuador: reuzenschildpad als ecologische indicator?

Ecuador: reuzenschildpad als ecologische indicator?

De Galápagos-reuzenschildpadden nabij bewoonde gebieden hebben meer antibiotica resistente bacteriën in hun lichaam, dan soortgenoten in meer geïsoleerde ecosystemen. De schildpadden worden hiermee indicatoren van de gezondheid van de ecosystemen waarin ze zich bevinden.

Lees meer
Nieuwe president van Peru: “Geen armen meer in een rijk land”

Nieuwe president van Peru: “Geen armen meer in een rijk land”

Het heeft even geduurd (de tweede ronde van de Peruaanse presidentsverkiezingen vond begin juni plaats) maar nu is de winnaar bekend gemaakt: Pedro Castillo, een leraar uit Cajamarca, in het noorden van het land. Het verschil in stemmen met tegenstandster Keiko Fujimori was slechts 44.000, op een totaal van ruim zeventien miljoen uitgebrachte stemmen. Castillo wordt op 28 juli, de dag waarop Peru tweehonderd jaar onafhankelijkheid van Spanje viert, geïnstalleerd.

Lees meer
Argentinië wint na 28 jaar opnieuw de Copa América

Argentinië wint na 28 jaar opnieuw de Copa América

Argentinië won afgelopen zaterdag het Copa América-voetbaltoernooi door gastheer en titelverdediger Brazilië met 1-0 te verslaan in het iconische Maracaná-stadion in Rio de Janeiro. Ángel DiMaría scoorde halverwege de openingshelft.

Lees meer
Arrestaties in Cuba na protesten tegen de regering

Duizenden verarmde Cubanen gingen afgelopen zondag de straat op in bijna elke stad van het land om te protesteren tegen de tekorten aan voedsel, elektriciteit en medicijnen, naast de al gebruikelijke beperkingen van individuele vrijheden. De protesten zijn belangrijk, want critici worden streng gestraft voor afwijkende meningen. 

Haïtiaanse President Jovenel Moïse vermoord

In de vroege uren van woensdag 7 juli vielen gewapende mannen het woonhuis van de Haïtiaanse president binnen. President Jovenel Moïse overleefde de aanslag niet. Zijn vrouw Martine Joseph is met onbekende verwondingen overgebracht naar een ziekenhuis.

Neurochirurg Ariel Henry aangewezen als nieuwe premier van Haïti

Formeel zou de benoeming van Ariel Henry nog door het parlement moeten worden goedgekeurd, maar aangezien president Jovenel Moïse het parlement begin 2020 ontbonden heeft kan hij min of meer ongestoord zijn gang gaan. Enkele van de opdrachten van de nieuwe premier zijn het oplossen van het groeiende geweldsprobleem en de organisatie van verkiezingen. Een onmogelijke klus.

Excuses kunnen niet zonder reparatie

In Suriname is met instemming gereageerd op de excuses die de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema op donderdag 1 juli, bij de herdenking van Keti Koti (‘gebroken ketenen’), aan de Nederlandse Afro-gemeenschap aanbood voor de betrokkenheid van haar stad bij het slavernijverleden. Maar dat betekent nog geen streep onder dit donkere verleden.

Arend in Amazone in hongersnood in ‘laatste bolwerk’

Volgens een nieuwe studie worstelt de harpijarend om zijn jongen te voeden in delen van het regenwoud die zijn ontdaan van bomen. Ongeveer 17 procent van de Amazone is de afgelopen vijftig jaar vernietigd en de laatste tijd zijn de verliezen toegenomen.

Guatemala: Mayastad Tikal bezat parken

Onderzoekers van de Universiteit van Cincinnati hebben in het noorden van Guatemala aanwijzingen gevonden voor het bestaan van een groene, wilde oase in het eeuwenoude centrum van de Mayastad Tikal (400 v.Chr. tot 1000 n.Chr).

Colombia boos vanwege Argentijnse hulp aan Brazilië

Centrale rol voor scheidsrechter bij Copa América Brazilië ligt op koers om de Zuid-Amerikaanse voetbalbeker voor landenteams te winnen, na de 2-1 tegen Colombia. Het was echter een discutabele overwinning. Brazilië gaat in poule B van de Copa América in eigen land...

Starbucks opent vestiging op Barbados

Ze zijn er nog, toeristische bestemmingen zonder Starbucks, maar het worden er steeds minder. De Amerikaanse koffieketen opent later dit jaar een vestiging in Barbados, waarmee liefhebbers van koffiesoorten met ingewikkelde namen nu ook in dit deel van de Cariben van gratis wifi kunnen genieten.

Uittocht Venezolanen bereikt ‘omslagpunt’

Met enige regelmaat haalt de Venezolaanse vluchtelingencrisis het nieuws, maar veel impact heeft dat niet in Europa. In vergelijking met de Syrische crisis is de aandacht voor Venezuela veel minder. Dat heeft gevolgen voor de financiële steun voor noodhulpprogramma’s voor Venezolanen. De Verenigde Naties luiden de noodklok.

Verbod op gebruik trekdieren in Colombia

Het Colombiaanse parlement heeft unaniem besloten het gebruik van trekdieren te verbieden. De belangrijkste reden hiervoor is het welzijn van de dieren. In Colombia gebruikt men paarden en muilezels voor het trekken van karren, rijtuigen en andere voertuigen.

Zo min mogelijk oppositie bij Nicaraguaanse verkiezingen

Hoewel de presidentsverkiezingen pas in november zijn, doet president Daniel Ortega er nu al alles aan om ze straks te winnen. Na het huisarrest van oppositieleider Violeta Chamorro zijn deze week zes andere leden van de overgebleven oppositie tegen zijn bewind gearresteerd.

Zapatistas hijsen de zeilen

Inheemse Mexicanen varen hun berg naar Europa De laatste Azteekse heerser, Cuauhtémoc, gaf zich in 1521 over aan de Spaanse veroveraar Hernán Cortés. In de volgende decennia veroverden andere conquistadores de rest van Mexico en in dat proces werd de inheemse...

Vluchtelingen in eigen land

De buitenwijken van de hoofdstad Port-au-Prince worden al lange tijd geteisterd door bendegeweld. In het najaar staan omstreden verkiezingen gepland die het geweld doen toenemen. Deze week publiceerde UNICEF een rapport dat meldt dat ruim achtduizend vrouwen en kinderen in Port-au-Prince hun huizen hebben verlaten uit angst voor het geweld. Zij verblijven nu in sporthallen en andere tijdelijke opvangcentra. Water, voedsel en dekens raken op.

In Peru bewoonden inheemse volkeren het Amazonewoud op duurzame wijze

Archeologisch onderzoek in Peru laat zien dat inheemse volkeren gedurende vijfduizend jaar het Amazonewoud op duurzame wijze gebruikten. In een recente studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences, geven onderzoekers aan dat de mens in de prehistorie, nauwelijks impact had op zijn omgeving.

Gewelddadige verkiezingen

Te midden van soms uitermate grof verkiezingsgeweld gingen de Mexicanen zondag 6 juni naar de stembus om parlementariërs, gouverneurs en andere overheidsdienaren te kiezen. De verkiezingen vonden plaats halverwege de termijn van president Andrés Manuel López Obrador en werden gezien als tussentijdse graadmeter voor diens beleid.

Wie is Pedro Castillo?

De uitslag van de Peruaanse presidentsverkiezingen van zondag 6 juni worden nog betwist, maar vooralsnog lijkt de politiek meer conservatieve Keiko Fujimori verloren te hebben van de linksere Pedro Castillo. Wie is deze dorpsonderwijzer?

Haïti tussen twee vuren: bendegeweld en coronabesmettingen nemen toe

Het is al langere tijd onrustig in Haïti, maar de besmettingen met covid-19 bleven het afgelopen jaar laag. Dat laatste lijkt voorbij, nu de besmettingen in rap tempo toenemen, terwijl er nog geen vaccins voorhanden zijn. Ondertussen blokkeren gewapende bendes de toegangs- en uitvalswegen van de hoofdstad Port-au-Prince. De overheid grijpt niet in. De bewoners zitten in de val.

Dieren betalen prijs voor gevaarlijke snelweg Brazilië

Meer dan drieduizend wilde dieren worden jaarlijks aangereden op de gevaarlijke Braziliaanse snelweg BR-262, deze weg werd dwars door een rijk ecosysteem aangelegd. Een rechtszaak dwong de autoriteiten stappen te ondernemen tegen de vele aanrijdingen met dieren.

Brood, spelen – en wellicht een vierde covid-golf

Ondanks de covid-19 pandemie neemt Brazilië de organisatie van de Copa América over De editie 2020 van de Zuid-Amerikaanse voetbalkampioenschappen voor landenteams zou door Argentinië en Colombia georganiseerd worden. Vanwege de covid-19 pandemie werd het toernooi...

Mexico too

Andrés Isaac Roemer Slomianski was een vooraanstaande Mexicaan met contacten in de hoogste kringen van het land en onder meer goodwill ambassadeur voor UNESCO. Inmiddels lijkt hij gevlucht naar het buitenland, nadat hij door niet minder dan 36 vrouwen formeel beschuldigd is van verkrachting en andere seksuele misdrijven.

Beeldend kunstenaar Clemente Juliuz overleden

Vorige maand overleed beeldend kunstenaar Clemente Juliuz op 48-jarige leeftijd. Hij is wereldwijd beroemd geworden met zijn pentekeningen. Juliuz behoorde tot de inheemse Nivaklé en begon als kind met tekenen. Toen zijn werk internationale erkenning kreeg, veranderde het van een hobby in zijn beroep.

agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.