Nieuws

Brazilië heeft heeft tijdens de pandemie tientallen milieuwetten verzwakt

Brazilië heeft heeft tijdens de pandemie tientallen milieuwetten verzwakt

Sinds president Jair Bolsonaro in januari 2019 aantrad, heeft Brazilië 57 wetten goedgekeurd die milieuwetten verzwakken, van het versoepelen van bosbescherming tot het vrijgeven van tientallen pesticiden, volgens een nieuwe analyse gepubliceerd in het tijdschrift Biological Conservation. Bijna de helft van deze wetgeving, 27 wetswijzigingen, werd aangenomen tijdens het hoogtepunt van de Covid-19-pandemie in Brazilië, van maart tot september 2020.

Lees meer
Zijn de dagen van de Hondurese president geteld?

Zijn de dagen van de Hondurese president geteld?

President Joe Biden heeft zich voorgenomen om de Midden-Amerikaanse migratieproblematiek bij de oorzaken aan te pakken. Om hem hierbij te helpen komt een groep Democratische senatoren met een wetsvoorstel dat de corruptie in Honduras moet helpen bestrijden en de mensenrechtenschendingen in het land moet verminderen. Het geweld in hun land is een van de belangrijkste redenen voor Hondurezen om naar de Verenigde Staten te migreren.

Lees meer
Nicaraguaanse overheid doet er alles aan om mensenrechten in te perken

Nicaraguaanse overheid doet er alles aan om mensenrechten in te perken

Sinds het begin van de mensenrechtencrisis in Nicaragua in 2018 heeft de overheid alle vormen van kritiek onderdrukt. De autoriteiten hebben er zelfs alles aan gedaan om elke activiteit ten gunste van de mensenrechten de nek om te draaien, aldus een eerder deze week verschenen rapport van Amnesty International.

Lees meer
Voedselprijzen rijzen de pan uit op Paaseiland

Voedselprijzen rijzen de pan uit op Paaseiland

Vanwege nieuw beleid van luchtvaartmaatschappij Latam zijn de prijzen van zo’n beetje alles op Paaseiland enorm gestegen. Vooral de stijging van de voedselprijzen baart de inwoners van het Chileense eiland en de lokale autoriteiten zorgen.

Lees meer

Peru in de greep van “Vacunagate”

Met minder dan twee maanden te gaan tot de presidentsverkiezingen lijkt Peru in een nieuwe politieke crisis te belanden. In de herfst van het vorig jaar trad een interim-regering aan, na het gedwongen vertrek van president Martín Vizcarra. Maar enkele ministers moesten deze week opstappen nu blijkt dat zij, tegen de afspraken in, al gevaccineerd zijn.

Lees meer

Meeste moorden op mensenrechtenactivisten vinden plaats in Colombia

In 2020 werden wereldwijd 331 mensenrechtenactivisten vermoord, 53 procent van deze moorden vonden plaats in Colombia. Deze cijfers zijn afkomstig van de organisatie Front Line Defenders. Volgens hun meest recente rapport vonden 264 van deze moorden plaats op het Amerikaanse continent, met aan kop Colombia, Honduras en Mexico.

Lees meer

Hertelling geëist in zeker zeven Ecuadoraanse provincies

Winnaar eerste ronde duidelijk, nummers twee en drie dicht bij elkaar Ecuador maakt zich op voor een tweede ronde van de presidentsverkiezingen, nadat geen van de kandidaten de meerderheid van de stemmen wist te halen bij de eerste ronde op 7 februari. Met 16...

Lees meer
Colombia verleent legale status aan Venezolaanse migranten

Colombia verleent legale status aan Venezolaanse migranten

Colombia kondigde aan dat het een legale status zal verlenen aan naar schatting 1 miljoen Venezolaanse migranten zonder papieren binnen zijn grenzen, waardoor ze legaal kunnen werken en toegang hebben tot gezondheids- en onderwijsdiensten. Iets meer dan de helft van de 1,7 miljoen Venezolanen in Colombia – ongeveer 950.000 mensen – heeft een formele status.

Lees meer

Haïtiaanse president zegt staatsgreep te hebben voorkomen

In de nacht van zaterdag op zondag liet de Haïtiaanse president Jovenel Moïse ruim twintig mensen arresteren op verdenking van het voorbereiden van een staatsgreep. Onder de gearresteerden zijn een rechter van de Hoge Raad en een hoofdinspectrice van de nationale politie. Dinsdag stuurde Moïse drie leden van de Hoge Raad naar huis. De onrust groeit.

Lees meer
Argentijnse vice-president Fernández gekort op uitkering

Donderdag 4 februari heeft een rechtbank de toestemming aan ex-presidente en huidige vice-president Cristina Fernández ingetrokken om twee verschillende overheidsuitkeringen te mogen ontvangen. De ene uitkering was vanwege haar eigen voormalige leiderschap van het Zuid-Amerikaanse land (foto), de ander als weduwe van haar in 2010 overleden echtgenoot en voorganger als president, Néstor Kirchner.

Arrestanten naar de stembus

De verkiezingscampagnes van de kandidaten voor het presidentschap van Ecuador zijn beëindigd en de eerste stemmers voor de verkiezingen van zondag 7 fe bruari zijn donderdag 4 februari al naar de stembus gegaan. Het betreft ruim achtduizend arrestanten in het hele land die nog niet veroordeeld zijn.

De Braziliaanse anticorruptie-operatie ‘Wasstraat’ eindigt in somberheid

De prominente taskforce Lavo Jato (Wasstraat) van Braziliaanse aanklagers werd woensdag officieel ontbonden. Het was het symbolische einde van een onderzoekseenheid die aanvankelijk werd geprezen voor het aanpakken van straffeloosheid onder de politieke en zakelijke elite van het land, maar onlangs onder vuur lag vanwege beschuldigingen van vooringenomenheid in haar onderzoeken.

Geweld in El Salvador: dodelijke aanval op partijactivisten

Schutters openden afgelopen zondag het vuur op activisten van de belangrijkste oppositiepartij van El Salvador, waarbij twee mensen omkwamen, een zeldzame politieke aanval die een van de meest gewelddadige landen van Latijns Amerika heeft geschokt.

Mexicaanse staat Sinaloa verbiedt stieren- en hondengevechten

Het congres van de Mexicaanse staat Sinaloa stemde afgelopen week unaniem voor een wetsvoorstel waarbij stieren- en hondengevechten verboden worden. Ook zijn sancties opgesteld voor het mishandelen van dieren: bij gevallen van dierenmishandeling of wreedheden tegen dieren kan men zes tot 24 maanden gevangenisstraf opgelegd krijgen.

Covid-19 raakt Mexico ook aan de top

Mexico is het land met op drie na het hoogste aantal covid-19 slachtoffers. In alle lagen van de bevolking vallen slachtoffers. En haar vaccinatieprogramma is tot stilstand gekomen.

Grenada verwacht problemen in de gezondheidszorg na de pandemie

De voorzitter van de vakbond voor overheidspersoneel (PWU) op Grenada stelt dat de opmars van Covid-19 op het Caribische eiland de emigratie van gekwalificeerd gezondheidspersoneel heeft afgeremd. Roberts verwacht echter dat, zodra de pandemie voorbij is, ziekenhuispersoneel massaal het land zal verlaten naar beter betaalde banen in rijkere landen.

Wie heeft alle melk opgedronken? Commotie in Brazilië vanwege Bolsonaro’s ontbijtgewoonten

Sinds zijn verkiezing in 2018 is de president van Brazilië, Jair Bolsonaro, herhaaldelijk verschenen met zijn ontbijtbroodje overgoten met gecondenseerde melk – het meest bekend tijdens een ochtendmaaltijd met de nationale veiligheidsadviseur van Donald Trump, John Bolton. Maar beweringen, die later gedeeltelijk werden ontkracht, dat de regering-Bolsonaro vorig jaar 15,6 miljoen reais (€ 2,4 miljoen) aan zijn favoriete levensmiddel besteedde, hebben geleid tot een publieke verontwaardiging. 

Schilder Enrique Tábara overleden

Op maandag 25 januari overleed de Ecuadoraanse schilder Enrique Tábara, een maand voor zijn eenennegentigste verjaardag. Tábara stond bekend als een getalenteerde en veelzijdige kunstenaar. Kenmerkend was zijn interesse voor de precolumbiaanse cultuur, die een inspiratiebron vormde voor zijn werk.

Wetenschappers adviseren doden ‘cocaïnenijlpaarden’ Pablo Escobar

De cocaïne-nijlpaarden van voormalig drugsbaron Pablo Escobar worden met de dood bedreigd. Een groep wetenschappers adviseert dat hun dood noodzakelijk is om een milieuramp af te wenden. Maar ook vormen ze een gevaar voor de mens. De beruchte drugsbaron weet na zijn dood op onverwachte wijze de gemoederen te blijven beroeren in Colombia.

Toegenomen behoefte aan voedselhulp in Frans-Guyana

In Frans-Guyana zijn steeds meer mensen afhankelijk van voedselhulp. De gezondheidscrisis veroorzaakt door de covid-19 pandemie heeft geleid tot een duidelijke verslechtering van de voedselsituatie. Van april tot september 2020, op het hoogtepunt van de crisis, werden zestigduizend voedselpakketten verspreid onder ongeveer honderdtachtigduizend begunstigden.

Biden biedt hoop aan Hondurezen

Onmiddellijk na zijn inauguratie als 46e president van de Verenigde Staten maakte Joe Biden een aantal maatregelen van zijn voorganger Donald Trump ongedaan, onder meer op het gebied van migratie. Bovendien kondigde hij een ambitieus project aan om elf miljoen illegale migranten een legale status te geven, de meesten van hen afkomstig uit Midden-Amerika.

Roze wipwap wint prestigieuze design prijs

Het Design Museum in Londen heeft de winnaars van de jaarlijkse Design Award bekend gemaakt. De hoofdprijs gaat naar de ontwerpers van de roze wipwaps die in juli 2019 korte tijd tussen de spijlen van de muur tussen Mexico en de Verenigde Staten waren geplaatst. De ontwerpers hoopten dat hun werk mensen zou aanmoedigen om bruggen te bouwen in plaats van muren.

Oprichting vaccinbank voor ALBA-TCP-landen

Venezuela en Cuba maken vorderingen met de oprichting van de vaccinbank voor de landen van de Bolivariaanse Alliantie voor de Volkeren van Amerika (ALBA) die verenigd zijn in het economische samenwerkingsverdrag, het handelsverdrag van de Volkeren (TCP), zei de Venezolaanse president Nicolás Maduro. 

Ford verlaat na ruim een eeuw Brazilië

Rond half januari kondigde de Amerikaanse autofabrikant Ford aan dat het haar drie fabrieken in Brazilië zal sluiten. Daarmee komt een einde aan de productie van Fords die begon in 1919 in dat land.

Mexico probeert de grootste legale cannabismarkt ter wereld te creëren

Het Mexicaanse ministerie van Volksgezondheid heeft dinsdag regels gepubliceerd om het gebruik van medicinale cannabis te reguleren. Het wordt gezien als een belangrijke stap in een bredere hervorming om ’s werelds grootste legale cannabismarkt in het Latijns-Amerikaanse land te creëren.

Haïti: Elf jaar na de aardbeving nog altijd in een kamp

Gisteren was het elf jaar geleden dat de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince en omliggende steden getroffen werden door een zware aardbeving. Ondanks de miljarden euros aan toegezegde steun wonen er nog altijd mensen in kampen.

8.426 vierkante kilometer regenwoud gekapt in de Braziliaanse Amazone

In het Braziliaanse Amazonegebied werd in het afgelopen jaar 8.426 vierkante kilometer aan regenwoud gekapt, de groene longen van onze planeet. Het Braziliaanse Nationaal Instituut voor ruimtelijk onderzoek (INPE) publiceerde afgelopen vrijdag de cijfers voor het jaar 2020.

Brexit treft Falklanders

Export van de Falkland Eilanden naar de Europese Unie is nu onderwerp van invoerheffingen. Parlementariërs van deze Britse eilandgroep voor de zuidkust van Argentinië zijn teleurgesteld en gefrustreerd dat de Britse regering bij de Brexit-onderhandelingen geen rekening gehouden heeft met de belangen van de Falklands.

De bizon is terug in Mexico!

Een tweede kudde bizons heeft zich gevestigd op de vlaktes van de noordelijke Mexicaanse deelstaat Coahuila. Daarmee is dit grootste landdier van de Amerika’s definitief terug in Mexico.

Regeringen van Latijns Amerika verwerpen gewelddaden in het Amerikaanse Congres

In bijna alle Latijns-Amerikaanse landen is met ongeloof en afschuw gereageerd op de gewelddaden die gisteren in het Capitool in Washington plaatsvonden. Algemeen werd het geweld veroordeeld en de hoop uitgesproken dat de transitie van president Donald Trump naar de nieuw gekozen president Joe Biden in de Verenigde Staten vreedzaam zou verlopen. Alleen de Braziliaanse president Jair Bolsonaro vermeed kritiek op de excessen in de VS en herhaalde  zijn nabijheid tot Trump.

Human Rights Watch kritisch over Amerikaans “Blijf in Mexico” Programma

In een vandaag verschenen rapport bekritiseert de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch het beleid van de Amerikaanse overheid met betrekking tot vluchtelingen en asielzoekers uit Midden- en Zuid-Amerika. Twee jaar geleden besloot president Trump dat asielzoekers hun procedure niet in de Verenigde Staten mogen afwachten, maar dat zij worden teruggestuurd naar Mexico. In de afgelopen twee jaar zouden 69.000 asielzoekers zijn teruggestuurd naar gevaarlijke grenssteden.

agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.