Nieuws

Frustraties tussen Bonaire en Den Haag

Vier jaar geleden tekende de bijzondere gemeente Bonaire een Bestuursakkoord met politiek Den Haag. Welzijn en welvaart werden er beloofd. Maar er is weinig vooruitgang geboekt, omdat ambtenaren voortdurend bezig zijn ‘elkaar tegen te werken’, vertellen betrokkenen.

Lees meer
Jamaicanen op glad ijs

Jamaicanen op glad ijs

Ze zijn er weer, het Jamaicaanse viermansbobsleeteam! Het team heeft zich gekwalificeerd voor de Olympische Winterspelen die vanaf 4 februari 2022 in Peking, China, gehouden worden. Het is de eerste keer dat ze zich gekwalificeerd hebben sinds de Spelen in Calgary, Canada, in 1988. En ze zijn niet alleen!

Lees meer
Zware naschokken in Haïti

Zware naschokken in Haïti

Maandagochtend is Haïti opnieuw getroffen door een reeks zware aardschokken kort achter elkaar. De twee zwaarste bevingen hadden een kracht van 5,4 en 5,6 op de schaal van Richter en vonden plaats in het departement Les Nippes, op het zuidelijk schiereiland, de regio van de grote aardbeving vorig jaar augustus. Twee mensen vonden de dood en er raakten ruim vijftig mensen gewond.

Lees meer
Mexicaanse journaliste vermoord in Tijuana

Mexicaanse journaliste vermoord in Tijuana

De Mexicaanse journaliste Lourdes Maldonado is afgelopen zondag vermoord in Mexico. Het is de tweede moord op een verslaggever in een week tijd in de stad Tijuana. Mexico is het land met de meeste moorden op journalisten ter wereld.

Lees meer
Mexicaanse ambassadeur niet welkom in Panama

Mexicaanse ambassadeur niet welkom in Panama

Mensenrechtenactivisten in Panama hebben op 20 januari bezwaar gemaakt tegen de benoeming van Pedro Salmerón tot ambassadeur van Mexico. In zijn eigen land is de geschiedenisprofessor namelijk beschuldigd van wangedrag door voormalige studentes en collega’s.

Lees meer

Migratie is goed voor Guatemala

De Guatemalteekse economie profiteert enorm van het geld dat migranten overmaken naar hun achtergebleven familie. Critici beschuldigen de regering echter van gebrek aan actie om de emigratie te stoppen, omdat deze overmakingen haar goed uitkomen.

Lees meer
14-jarige inheemse activist gedood in Colombia

14-jarige inheemse activist gedood in Colombia

In Colombia is geschokt gereageerd op de dood van de veertienjarige Breiner David Cucuñame. Samen met zijn vader en een aantal dorpsgenoten was hij op patrouille om hun grond te beschermen tegen illegale invallen, toen ze werden overvallen. Behalve Breiner werden nog twee andere leden van de patrouille vermoord. De vermoedelijke daders zouden dissidente leden van de gedemobiliseerde guerrilla zijn.

Lees meer
Bolsonaro is een “bedreiging voor de democratie”, zegt HRW

Bolsonaro is een “bedreiging voor de democratie”, zegt HRW

President Jair Bolsonaro vormt een “bedreiging” voor de Braziliaanse democratie, volgens advocaat Maria Laura Canineu, hoofd van het lokale kantoor van Human Rights Watch (HRW). Canineu richtte zich op de situatie van journalisten in het land, evenals die van inheemse gemeenschappen in het Amazonegebied.

Lees meer
Alles mislukt

Alles mislukt

De peso gekoppeld aan de dollar, vaste tarieven en overeenstemming over lonen en prijzen, dat waren de ‘ankers’ van het Argentijnse anti-inflatiebeleid. Maar als deze maatregelen volgens economen al succes hadden, was dat van korte duur.

Lees meer

Booteigenaren en de pandemie

Terwijl velen in Argentinië zich zorgen maken over het exploderende aantal nieuwe gevallen van covid-19 in het land (128.402 op 13 januari, ruim drie keer zo veel als op het vorige hoogtepunt afgelopen zomer), maken veel booteigenaren zich zorgen over een ander onderwerp: hun bezit in Uruguay.

Lees meer
Daniel Zovatto: “Latijns-Amerikaanse democratie in zwaar weer”

Daniel Zovatto: “Latijns-Amerikaanse democratie in zwaar weer”

Nee, de pandemie is niet de oorzaak van de achteruitgang van de democratie in Latijns-Amerika, want dat proces is al veel langer aan de gang. In een interview met de Ecuadoraanse krant El Universo zegt Daniel Zovatto dat democratieën tegenwoordig niet meer om zeep geholpen worden door een staatsgreep, zoals in het verleden. Ze sterven veeleer langzaam en van binnenuit.

Lees meer
De laatste dagen van Víctor Escobar

Zou het dan vanavond gebeuren? Zal vrijdag 7 januari 2022 de dag zijn dat Víctor Escobar uit zijn lijden verlost wordt? Na een lange juridische strijd en een nationaal debat over het onderwerp hoopt deze 60-jarige Colombiaan, die leeft dankzij een zuurstoftank, dat hij eindelijk euthanasie kan krijgen. Een rechter heeft de procedure al goedgekeurd. Maar dat zegt niet alles.

Verdachte moord op Haïtiaanse president opgepakt in Panama

Het nieuwe jaar is nog maar enkele dagen oud, en Haïti heeft alweer twee maal het internationale nieuws gehaald. Op nieuwjaarsdag, tevens de dag waarop in 1804 de onafhankelijkheid werd uitgeroepen, pleegden “bandieten en terroristen” een aanslag op premier Ariel Henry. En dinsdag 4 januari is op het vliegveld van Panama de Colombiaan Mario Antonio Palacios gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de moord op president Jovenel Moïse in juli vorig jaar.

Nieuwe Uruguayaanse FA-leider versterkt banden met linkse krachten in het buitenland

Fernando Pereira, de nieuw gekozen leider van het Uruguayaans Breed Front (Frente Amplio – FA) heeft zijn internationale agenda aangekondigd, waaronder ontmoetingen met de gekozen president van Chili, Gabriel Boric en met der Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula Da Silva, wiens terugkeer naar het Planalto-paleis niet te stoppen lijkt.

De terugkeer van de tequilavis

Na de introductie van invasieve roofvissen en door watervervuiling werd de tequilavis in 2003 uitgestorven verklaard. In het wild althans. Inmiddels zwemt de tot 7 centimeter lange Zoogoneticus tequila weer door haar natuurlijke habitat, de Teuchitlán-rivier nabij Guadalajara in de Mexicaanse deelstaat Jalisco.

Nog maar acht Californische bruinvissen in Mexico

Het gaat slecht met de Californische bruinvis, of vaquita (wat letterlijk kleine koe betekent). Er zijn dit jaar maar acht exemplaren van dit ernstig bedreigde diersoort geteld. De vaquita leeft in de golf van Californië, in Mexico, de enige plek in de wereld waar het dier zijn habitat heeft.

Geen theaterbezoek in Guayaquil zonder coronacheck

De laatste weken stijgt het aantal besmettingen weer in Ecuador. Dit is de reden dat de lokale afdeling van het Operationeel Crisis Comité (COE) besloten heeft dat vanaf 22 december iedereen in Guayaquil ouder dan 12 jaar moet aantonen gevaccineerd te zijn of een negatief testbewijs kan laten zien dat niet ouder is dan 72 uur bij bezoek aan evenementen zoals theaters en bioscopen.

Linkse kandidaat Gabriel Boric wint Chileense presidentsverkiezingen

Bij de tweede ronde van de parlementsverkiezingen op 19 december 2021 kozen de Chilenen de 35-jarige Gabriel Boric tot president. Die versloeg met 56 tegen 44 procent van de stemmen zijn recht-extremistische tegenstander José Antonio Kast. De opkomst was opvallend hoog: 56 procent, vooral door de deelname van veel nieuwe, jonge kiezers. Door gebrek aan een parlementaire meerderheid zal Boric het moeilijk krijgen om zijn sociale plannen te verwezenlijken. Hij steunt nadrukkelijk het maken van een nieuwe, democratischer en socialer grondwet.

China heft verbod op Braziliaans rundvlees op, maar retailers in het VK en de EU stoppen met aankopen vanwege ontbossing

Goed en slecht nieuws voor de rundvleesexport van Brazilië. China heft eindelijk het verbod op Braziliaans rundvlees op en staat de hervatting van de verzendingen naar de grote Aziatische markt toe. Maar verschillende van de belangrijkste retailers in Groot-Brittannië en de Europese Unie hebben aangekondigd geen Braziliaans rundvlees in hun schappen toe te laten, omdat vleesverwerkers vee gebruiken dat verband houdt met de ontbossing van de Amazone en de Pantanal.

Voormalig Chileense president Bachelet kondigt aan dat ze op Boric zal stemmen

Voormalig president van Chili en huidige Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties Michelle Bachelet gaf woensdag te kennen dat ze de linkse kandidaat Gabriel Boric zou steunen voor de presidentsverkiezingen van 19 december tegen de extreemrechtse kandidaat José Antonio Kast.

Is Haïti’s president vermoord om een lijst met namen van drugshandelaren?

Vijf maanden nadat de Haïtiaanse president Jovenel Moïse in zijn slaapkamer werd vermoord en zijn vrouw voor dood achter gelaten, is nog altijd veel onduidelijk. Direct na de moord zijn diverse arrestaties verricht. De eerste verdachten worden deze week voorgeleid. Maar wie zat er achter de moord? De Amerikaanse krant The New York Times deed zelf uitgebreid onderzoek in Haïti.

Colombiaanse militairen geven ‘vals positieve’ moorden toe

Een groep Colombiaanse militairen die beschuldigd werden van de zogenaamde “vals  positieven” tijdens de strijd tegen guerrillastrijders erkende afgelopen vrijdag  voor de speciale rechtbank La Jurisdicción Especial para la Paz (JEP) hun betrokkenheid bij de moord op 247 mensen.

Resten van tienduizend jaar oude mammoet gevonden in Mexico

Een team onderzoekers heeft de resten van een mammoet van minstens tienduizend jaar oud opgegraven in Puebla, Mexico. Een werknemer van de gemeentelijke begraafplaats Los Reyes de Juárez stuitte tijdens graafwerkzaamheden op een mammoetbot.

(Over-) leven met een beperking in Latijns Amerika

Een vorige week verschenen rapport van de Wereldbank belicht de situatie van mensen met een beperking in Latijns Amerika. Hoewel er de afgelopen tien jaar veel verbeterd is op het gebied van wetgeving in de meeste landen, blijft er nog veel te doen. Niet alleen wanneer het gaat om praktische zaken, zoals toegankelijkheid van gebouwen. Maar ook het wegnemen van communicatieve en gedragsmatige drempels.

Een van Colombia’s meest gevreesde guerrillaleiders vermoord in Venezuela

Een van Colombia’s meest gevreesde guerrillacommandanten is gedood in Venezuela, meldden regeringsgetrouwe media afgelopen zondag. De dissidente voormalige FARC-commandant Hernán Darío Velásquez, bijgenaamd ‘El Paisa’ werd doodgeschoten door rivaliserende guerrillastrijders in de Venezolaanse grensstaat Apure, vertelden regeringsbronnen uit Caracas naar verluidt aan de media in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá. 

Archeologen vinden twaalfhonderd jaar oude mummie in Peru

Een team van Peruaanse archeologen heeft een pre-Inca mummie gevonden tijdens opgravingen in een buitenwijk van de Peruaanse hoofdstad Lima. De mummie betreft naar alle waarschijnlijkheid een jongeman van tussen de 18 à 22 jaar oud. Hij is
tussen de 800 en 1200 jaar geleden overleden.

Braziliaans besje verovert de wereld

De açaíbes heeft in korte tijd de wereld veroverd. De bes zit boordevol antioxidanten en vitamine en heeft hierdoor de status van superfood bereikt. Maar er zit ook een dubieuze kant aan de bes. Die groeit aan de açaípalm, een dunne boom waarvoor je niet teveel moet wegen om naar de top, waar de bessen hangen, te kunnen klimmen. Het zijn dan ook vooral kinderen die in het Braziliaanse Amazonegebied omhoog gaan om de bes te oogsten.

Honduras krijgt eerste vrouwelijke president

Presidentskandidaat Xiomara Castro (62) van de linkse partij Libertad y Refundación (Libre) gaat aan de leiding bij de presidentsverkiezingen van afgelopen zondag in Honduras. Ze staat ruim boven haar belangrijkste tegenstander Nasry Asfura van de regerende Nationale Partij (PN) en burgemeester van hoofdstad Tegucicalpa.

Zware aardbeving teistert noorden van Peru

Het noorden van Peru werd op zondagochtend geteisterd door een zware aardbeving. De aardschok had een kracht van 7,5 op de schaal van Richter en vond plaats op een diepte van 131 kilometer. Minstens twaalf mensen raakten gewond en zeker 3.733 mensen ondervinden hinder door de veroorzaakte schade.

Mexico (Fiets)stad

In een van de grootste en drukste steden ter wereld, Mexico Stad, bestaat al verschillende jaren een programma getiteld ‘Muévete en bici’- Verplaats je per fiets. Fietsen in Mexico kan echter een riskante bezigheid zijn en bovendien zijn de Mexicaanse hoofdstedelingen niet gewend om zich per fiets te verplaatsen.

Nog geen einde aan de feminicide

25 november is sinds 1999 de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, een dag die met jaarlijks 4.000 vermoordde vrouwen in heel Latijns-Amerika, puur omdat ze vrouw zijn, nog steeds hard nodig is om aandacht te vragen voor dit tot op heden niet te stoppen geweld.

De inflatie woedt overal, maar het meest in Latijns Amerika

Latijns Amerika heeft te kampen met enorme prijsstijgingen in alle grote economieën van de regio, met jaarlijkse inflatiecijfers deze maand van 6 procent in Chili, 6,2 procent in Mexico, 10,7 procent in Brazilië en maar liefst 52 procent in Argentinië. Grote banken in Wall Street voorspellen dat de gemiddelde stijging van de kosten van levensonderhoud in Latijns Amerika dit jaar zal eindigen boven 10 procent, het hoogste percentage ter wereld.

Grondrechten geschonden in Paraguay

Het is in feite oud nieuws, in de zin dat het keer op keer gebeurt. Paraguay kent een van de meest scheve verhoudingen ter wereld wat betreft landeigendom. Inheemse gemeenschappen strijden al decennia voor het recht op hun voorouderlijke grond. Half november werd een nieuw dieptepunt bereikt toen 70 families met geweld van hun land verwijderd werden.

agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.