Nieuws

Uitstoot CO2 in Amazone hoger dan opname

Uitstoot CO2 in Amazone hoger dan opname

Sinds 10 jaar is het Amazoneregenwoud niet langer de groene long van de planeet. Het woud stoot inmiddels meer CO2 uit dan dat het opneemt. Het is nog steeds het grootste tropische regenwoud op aarde, maar draagt niet langer bij aan het koel houden van de atmosfeer.

Lees meer
Presidentsverkiezingen in Peru

Presidentsverkiezingen in Peru

Vorige maand zijn de presidentsverkiezingen in Peru gehouden. Met maar liefst achttien kandidaten leverde dit geen directe winnaar. De twee kandidaten met de meeste stemmen gaan door naar de beslissende ronde op zondag 6 juni. Een onmogelijke keuze tussen Pedro Castillo en Keiko Fujimori.

Lees meer

En toen kwam corona, een geluk bij een ongeluk

Het Chileense Puerto Williams is een van de meest zuidelijke stadjes ter wereld. Het ligt op het Isla Navarino, nog ten zuiden van Vuurland. Ondanks deze afgelegen ligging maakte het coronavirus ook hier slachtoffers onder de minder dan tweeduizend inwoners, waarna Puerto Williams in lockdown ging. Paradoxaal genoeg leidde deze verdere isolatie tot een herwaardering van de cultuur van de oorspronkelijke bewoners, de Yagán.

Lees meer
Aantal coronabesmettingen stijgt fors in Paraguay

Aantal coronabesmettingen stijgt fors in Paraguay

De eerste coronabesmetting werd vorig jaar maart in Paraguay bevestigd, maar in tegenstelling tot buurland Brazilië en iets verder weggelegen landen als Peru en Ecuador bleef het aantal besmettingen laag. Waarschijnlijk te danken aan strenge maatregelen in de eerste maanden, gecombineerd met de vrij geïsoleerde ligging van het Zuid-Amerikaanse land. De laatste maanden lopen de besmettingen echter snel op.

Lees meer
Zorgen in Argentinië over illegale visserij Chinese schepen

Zorgen in Argentinië over illegale visserij Chinese schepen

Sinds december 2020 bevinden zich zo’n 350 Chinese schepen net buiten de territoriale wateren van de Argentijnse Zee. In de Argentijnse Zee wordt veel pijlinktvis gevangen, Chinese schepen mogen hier niet vissen. Vanuit de Argentijnse samenleving worden zorgen geuit omdat Chinese schepen regelmatig illegaal in dit gebied vissen. De zorgen groeien sinds Chinese bedrijven aangeven een haven te willen gebruiken in Patagonië.

Lees meer
Cuba doet het toch maar weer

Cuba doet het toch maar weer

In Cuba zijn twee veelbelovende vaccins tegen corona de laatste testfase ingegaan. De socialistische regering wil daarmee niet alleen de gezondheid en de economie redden, maar ook haar reputatie.

Lees meer
Argentijnse scholen onderwerp van politieke strijd

Argentijnse scholen onderwerp van politieke strijd

De Argentijnse president Alberto Fernández en de burgemeester van Buenos Aires Horacio Rodríguez Larreta zijn politieke tegenstanders die zich al aan het voorbereiden zijn op de verkiezingen in oktober van dit jaar. Waar ze kunnen vallen ze elkaar aan. De nieuwe arena is het onderwijs, waar de een de scholen open wil, terwijl de ander sluiting heeft bevolen. Alles in de strijd tegen het coronavirus.

Lees meer
AMLO wil Mexicaans sociaal programma uitbreiden naar Midden-Amerika

De president van Mexico, Andrés Manuel López Obrador (AMLO)  heeft gezegd dat hij van plan is om aan zijn Amerikaanse collega Joe Biden een plan voor te stellen om een belangrijk Mexicaans sociaal programma uit te breiden tot Midden-Amerika. Dit als onderdeel van de voortdurende inspanningen om de migratie naar de Verenigde Staten tegen te gaan.

Beschermt een nieuw plan van de Braziliaanse regering het regenwoud?

De Braziliaanse regering heeft een nieuw plan gepresenteerd om het Amazoneregenwoud te beschermen. Een opmerkelijke stap, aangezien de Braziliaanse president Jari Bolsonaro een beleid voert waarbij de economische belangen van boeren zwaarder wegen dan de bescherming van de Amazone.

Geen ruimte voor plunderaars op Saint Vincent

Door de uitbraak van de vulkaan Soufriere op Saint Vincent is een groot deel van het eiland met as bedekt geraakt. Zestienduizend mensen, met name uit het noordelijk deel van het Caribische eiland, zijn inmiddels geëvacueerd. Vierduizend van hen verblijven in opvanglocaties opgezet door de overheid van St. Vincent en de Grenadines, zoals het land officieel heet. Duizenden anderen verblijven bij familie en vrienden op het zuidelijk deel van het eiland of elders. Directe dodelijke slachtoffers zijn nog niet gemeld.

Raúl Castro treedt af als partijleider op Cuba

In Cuba is vandaag, vrijdag 16 april, het congres van de Communistische Partij van start gegaan. Raúl Castro (89) heeft er vanochtend zijn aftreden bekendgemaakt als leider van de Cubaanse Communistische Partij (PCC). Daarmee is de laatste Castro uit het bestuur van het land verdwenen.

Record in Rio

Voor de zesde maand op rij zijn er in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro meer mensen overleden dan er kinderen geboren zijn. Deze ontwikkeling is een direct gevolg van de verwoestende effecten van de covid-19 pandemie in dit Zuid-Amerikaanse land. Minstens tien andere grote Braziliaanse steden zien hun bevolking eveneens dalen.

De premier van Haïti treedt af, vervanger benoemd

De Haïtiaanse premier Joseph Jouthe kondigde afgelopen woensdag aan dat hij ontslag heeft genomen, omdat het land geconfronteerd wordt met een piek in moorden en ontvoeringen en zich voorbereidt op een aanstaand constitutioneel referendum en algemene verkiezingen later dit jaar.

Morales accepteert nederlaag van de MAS en roept een spoedvergadering uit

Voormalig president Evo Morales heeft de nederlaag van de Beweging naar Socialisme (MAS) erkend bij de verkiezingen afgelopen zondag. Hij zei een spoedvergadering bijeen te zullen roepen, terwijl oppositieleiders erop wezen dat het resultaat van de verkiezingen de afwijzing van corruptie en vervolging weerspiegelt.

Ondanks corona viert Bolivia de Dag van het Kind

Op 12 april 1952 stelden de Organisatie van Amerikaanse Staten en het kinderfonds van de Verenigde Naties UNICEF de Verklaring van de Rechten van het Kind vast. Deze verklaring moest kinderen beschermen tegen ongelijkheid en mishandeling. Elk land in de regio zou bovendien een datum moeten prikken om haar kinderen te eren. Sinds 1955 is dat in Bolivia 12 april, een dag die gevierd wordt met optochten, feesten en natuurlijk snoep en cadeautjes. In 2013 werd het decreet uit 1955 aangepast om meer aandacht aan de positie van meisjes te besteden.

Veel verkiezingswaarnemers bij tweede ronde presidentsverkiezingen Ecuador

Ecuador maakt zich op voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op zondag 11 april. Deze zal gaan tussen de linkse populist Andrés Arauz en de conservatievere bankier Guillermo Lasso, de uiteindelijke winnaars van de rommelige eerste ronde in februari. Inmiddels zijn in het hele land, van diep in het Amazonewoud tot aan de Galápagoseilanden in de Stille Oceaan (foto), de stembiljetten en andere benodigdheden verspreid.

Haïti heeft geen Covidvaccins terwijl geweld groter dan pandemie dreigt

Haïti heeft geen enkel vaccin om zijn ruim elf miljoen mensen een jaar na het begin van de pandemie aan te bieden. Gezondheidsdeskundigen maken zich zorgen dat het welzijn van Haïtianen opzij wordt geschoven naarmate geweld en politieke instabiliteit in het hele land toenemen.

Cubaanse koks overwinnen tekorten met vindingrijkheid op Facebook

De combinatie van COVID-19, die inkomsten uit toerisme op het eiland vermindert, lokale economische productiviteitsproblemen en daarbij de verscherpte Amerikaanse sancties van voormalig president Donald Trump, hebben geleid tot meer schaarste in Cuba, waar het bruto binnenlands product in 2020 met 11 procent daalde. Juliet Colón helpt je bij het bereiden van een toetje met de eieren die je tegenkomt, ruilt varkensvlees voor de gemalen kip in dat recept, en zelfs pinda’s voor bonen in je Cubaanse rijst.

Nog enkele dagen tot presidentsverkiezingen in Peru

Over een paar dagen gaan de Peruanen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. De race is nog niet gelopen. Van de achttien kandidaten maken er zeker zes kans om door te gaan naar de tweede ronde. Rijzende ster is Verónika Mendoza. Wordt zij de eerste vrouwelijke en linkse president in een land waar links al decennia verguisd wordt?

Brazilië handlanger van de VS bij omverwerping Allende in Chili

De dictatuur van Brazilië werkte samen met de Verenigde Staten om de regering van Salvador Allende in Chili omver te werpen, volgens vrijgegeven inlichtingendocumenten die afgelopen woensdag werden gepubliceerd door het National Security Archive-centrum in Washington.

Latijns-Amerikaanse verslaving aan antibiotica ook bij strijd tegen Covid-19

Antibiotica worden veelal gezien als wondermiddel tegen veel ziektes, vooral in Latijns Amerika. Vaak zijn antibiotica zonder recept en in reguliere winkels verkrijgbaar. Het risico van onnodig gebruik van antibiotica is echter dat het effect afneemt. Een recente studie gepubliceerd in Acta Paediatrica van het Zweedse Karolinska Instituut toont aan dat in vijf Latijns-Amerikaanse landen vaak onnodig antibiotica ingezet worden tegen covid-19 bij kinderen.

Tweede ronde gouverneursverkiezingen in Bolivia op 11 april

Te midden van de bezorgdheid van burgers en autoriteiten over een derde golf van de pandemie en de mogelijke intrede van de Braziliaanse mutatie van het coronavirus in het land, heeft de voorzitter van het Hoge Kies Tribunaal (TSE), Salvador Romero, geratificeerd dat de tweede ronde van de regionale verkiezingen volgens planning zal plaatsvinden op zondag 11 april in vier departementen.

Bolsonaro benoemt nieuwe ministers en legertop treedt massaal af

De extreemrechtse president van Brazilië, Jair Bolsonaro, gaf afgelopen maandag opdracht tot een aanzienlijke herschikking van zijn kabinet door het ontslag van zes topmedewerkers te aanvaarden en hun opvolgers te benoemen. De belangrijkste wisselingen vonden plaats op Buitenlandse Zaken, Defensie en Justitie. Een dag later accepteerde Bolsonaro het ontslag van de huidige hoofden van de drie strijdkrachten.

Zet Mexico eindelijk eens een zinnige stap tegen de illegale drugshandel?

Vorig jaar alleen al werden ruim 34.500 mensen vermoord door drugsbendes of als gevolg van de illegale drugshandel. Dat zijn ongeveer evenveel mensen als het Utrechtse IJsselstein inwoners heeft. En de jaren daarvoor was dat niet anders. President López Obrador, gekozen met de belofte een einde aan het druggerelateerde geweld te maken, is daar tot nu toe niet in geslaagd. Maar in april kan het parlement een wet aannemen die een stap in de goede richting lijkt: het legaliseren van soft drugs.

Verenigde Naties: inheemse volkeren beschermen de bossen het beste

Volgens de Verenigde Naties zijn de inheemse volkeren de beste beschermers van het (tropisch) regenwoud in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Zij spelen een cruciale rol in het verminderen van de CO2-uitstoot. Tegelijkertijd moeten ze het hoofd bieden aan de vernietiging van hun leefgebieden.

Hyperinflatie in Venezuela doet contant geld – en de economie – verdwijnen

De schaarste aan alles in Venezuela heeft nu ook de basis van de economie bereikt: er is een schaarste aan bankbiljetten. Zelfs het doen van de meest eenvoudige betalingen leidt tot grote uitdagingen. De overheid van president Nicolás Maduro stimuleert daarom het digitaal betalen, maar dat lost de huidige hyperinflatie niet op.

Statia denkt aan haar toeristen

Net als elders is de economie in Sint Eustatius (Statia) zwaar getroffen door het weggevallen toerisme door de covid-19 pandemie. Toch bereidt deze bijzondere Nederlandse gemeente in het Caribisch gebied zich voor op de heropening van het toerisme-seizoen.

President Joe Biden: “Kom niet hierheen!”

Sinds Democraat Joe Biden in januari als president van de Verenigde Staten is geïnstalleerd is het aantal Midden-Amerikaanse migranten dat naar het noorden trekt significant toegenomen. Met name alleenreizende kinderen zijn in aantal sterk gegroeid. Maar kunnen ze de grens over?Sinds Democraat Joe Biden in januari als president van de Verenigde Staten is geïnstalleerd is het aantal Midden-Amerikaanse migranten dat naar het noorden trekt significant toegenomen. Met name alleenreizende kinderen zijn in aantal sterk gegroeid. Maar kunnen ze de grens over?

Een 3200 jaar oude muurschildering van de Cupisnique-cultuur ontdekt

Er is een nieuwe archeologische vondst gedaan in La Libertad; dit keer in de Peruaanse provincie Virú. Het is een muurschildering in een 3.200 jaar oude huaca, een plaats die volgens de archeologen die deze vondst hebben onderzocht een ceremoniële tempel van de Cupisnique-cultuur zou zijn geweest.

agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.