Nieuws
Brazilië heeft heeft tijdens de pandemie tientallen milieuwetten verzwakt
Sinds president Jair Bolsonaro in januari 2019 aantrad, heeft Brazilië 57 wetten goedgekeurd die milieuwetten verzwakken, van het versoepelen van bosbescherming tot het vrijgeven van tientallen pesticiden, volgens een nieuwe analyse gepubliceerd in het tijdschrift Biological Conservation. Bijna de helft van deze wetgeving, 27 wetswijzigingen, werd aangenomen tijdens het hoogtepunt van de Covid-19-pandemie in Brazilië, van maart tot september 2020.
Zijn de dagen van de Hondurese president geteld?
President Joe Biden heeft zich voorgenomen om de Midden-Amerikaanse migratieproblematiek bij de oorzaken aan te pakken. Om hem hierbij te helpen komt een groep Democratische senatoren met een wetsvoorstel dat de corruptie in Honduras moet helpen bestrijden en de mensenrechtenschendingen in het land moet verminderen. Het geweld in hun land is een van de belangrijkste redenen voor Hondurezen om naar de Verenigde Staten te migreren.
Nicaraguaanse overheid doet er alles aan om mensenrechten in te perken
Sinds het begin van de mensenrechtencrisis in Nicaragua in 2018 heeft de overheid alle vormen van kritiek onderdrukt. De autoriteiten hebben er zelfs alles aan gedaan om elke activiteit ten gunste van de mensenrechten de nek om te draaien, aldus een eerder deze week verschenen rapport van Amnesty International.
Voedselprijzen rijzen de pan uit op Paaseiland
Vanwege nieuw beleid van luchtvaartmaatschappij Latam zijn de prijzen van zo’n beetje alles op Paaseiland enorm gestegen. Vooral de stijging van de voedselprijzen baart de inwoners van het Chileense eiland en de lokale autoriteiten zorgen.
De jaguar is na zeventig jaar teruggekeerd in de moerassen van Zuid-Amerika
Het grootste roofdier in Zuid-Amerika, de jaguar, is teruggekeerd naar het Iberá moerasgebied in Argentinië, zeventig jaar nadat de soort met uitsterven was bedreigd door jacht en verlies van leefgebied. Momenteel zijn er nog maar ongeveer tweehonderd jaguars in Argentinië.
Peru in de greep van “Vacunagate”
Met minder dan twee maanden te gaan tot de presidentsverkiezingen lijkt Peru in een nieuwe politieke crisis te belanden. In de herfst van het vorig jaar trad een interim-regering aan, na het gedwongen vertrek van president Martín Vizcarra. Maar enkele ministers moesten deze week opstappen nu blijkt dat zij, tegen de afspraken in, al gevaccineerd zijn.
Zeldzame NASA-foto’s onthullen ‘gouden rivieren’ in Amazonewoud
Verbluffende zeldzame foto’s die door Nasa zijn gepubliceerd, hebben de omvang van de goudwinning in het Amazoneregenwoud van Peru onthuld, waarvan een groot deel als illegaal wordt beschouwd.
Ex-president Carlos Menem, politiek tovenaar en levensgenieter sterft op 90-jarige leeftijd
De voormalige Argentijnse president Carlos Menem stierf zondag 14 februari op 90-jarige leeftijd in een kliniek in Buenos Aires, waar hij in december werd opgenomen met een urineweginfectie. De president regeerde Argentinië in een tijd van kortstondige economische stabiliteit en genoot van een vaak flamboyante levensstijl.
Meeste moorden op mensenrechtenactivisten vinden plaats in Colombia
In 2020 werden wereldwijd 331 mensenrechtenactivisten vermoord, 53 procent van deze moorden vonden plaats in Colombia. Deze cijfers zijn afkomstig van de organisatie Front Line Defenders. Volgens hun meest recente rapport vonden 264 van deze moorden plaats op het Amerikaanse continent, met aan kop Colombia, Honduras en Mexico.
Hertelling geëist in zeker zeven Ecuadoraanse provincies
Winnaar eerste ronde duidelijk, nummers twee en drie dicht bij elkaar Ecuador maakt zich op voor een tweede ronde van de presidentsverkiezingen, nadat geen van de kandidaten de meerderheid van de stemmen wist te halen bij de eerste ronde op 7 februari. Met 16...
Missionarissen belemmeren vaccinaties in inheemse gebieden Brazilië
Medische teams die de verspreid wonende inheemse bevolking in Brazilië willen beschermen tegen het coronavirus krijgen soms te maken met fikse weerstand, vooral waar evangelische missionarissen de mensen angst voor het vaccin aanpraten.
Colombia verleent legale status aan Venezolaanse migranten
Colombia kondigde aan dat het een legale status zal verlenen aan naar schatting 1 miljoen Venezolaanse migranten zonder papieren binnen zijn grenzen, waardoor ze legaal kunnen werken en toegang hebben tot gezondheids- en onderwijsdiensten. Iets meer dan de helft van de 1,7 miljoen Venezolanen in Colombia – ongeveer 950.000 mensen – heeft een formele status.
Haïtiaanse president zegt staatsgreep te hebben voorkomen
In de nacht van zaterdag op zondag liet de Haïtiaanse president Jovenel Moïse ruim twintig mensen arresteren op verdenking van het voorbereiden van een staatsgreep. Onder de gearresteerden zijn een rechter van de Hoge Raad en een hoofdinspectrice van de nationale politie. Dinsdag stuurde Moïse drie leden van de Hoge Raad naar huis. De onrust groeit.
Het OESO-lidmaatschap van Brazilië wordt geblokkeerd door het milieubeleid van Bolsonaro
De milieubeleidscommissie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) annuleert deze week een geplande discussie over het verbeteren van de status van Brazilië in de groep, meldde de krant Folha de São Paulo, onder verwijzing naar een document.
De verkiezingen in Ecuador lopen uit op een tweede ronde met Arauz aan kop
De Ecuadoriaanse presidentskandidaat Andrés Arauz, protegé van de populistische ex-president Rafael Correa, heeft de overwinning behaald bij de verkiezingen van afgelopen zondag, maar uit de eerste resultaten blijkt dat hem op 11 april een tweede ronde te wachten staat.
Oudste fossiel reuzenluiaard in Argentinië gevonden
Een groep wetenschappers heeft in Argentinië een fossiel van een reuzenluiaard van 3,5 miljoen jaar oud gevonden. Het is tot nu toe het oudste gevonden exemplaar ter wereld.
Argentijnse vice-president Fernández gekort op uitkering
Donderdag 4 februari heeft een rechtbank de toestemming aan ex-presidente en huidige vice-president Cristina Fernández ingetrokken om twee verschillende overheidsuitkeringen te mogen ontvangen. De ene uitkering was vanwege haar eigen voormalige leiderschap van het Zuid-Amerikaanse land (foto), de ander als weduwe van haar in 2010 overleden echtgenoot en voorganger als president, Néstor Kirchner.
Arrestanten naar de stembus
De verkiezingscampagnes van de kandidaten voor het presidentschap van Ecuador zijn beëindigd en de eerste stemmers voor de verkiezingen van zondag 7 fe bruari zijn donderdag 4 februari al naar de stembus gegaan. Het betreft ruim achtduizend arrestanten in het hele land die nog niet veroordeeld zijn.
De Braziliaanse anticorruptie-operatie ‘Wasstraat’ eindigt in somberheid
De prominente taskforce Lavo Jato (Wasstraat) van Braziliaanse aanklagers werd woensdag officieel ontbonden. Het was het symbolische einde van een onderzoekseenheid die aanvankelijk werd geprezen voor het aanpakken van straffeloosheid onder de politieke en zakelijke elite van het land, maar onlangs onder vuur lag vanwege beschuldigingen van vooringenomenheid in haar onderzoeken.
“De wet geldt voor iedereen”, stelt de Haïtiaanse bisschoppenconferentie
Het einde van de regering van Jovenel Moïse lijkt nabij Het rommelt al twee jaar in Haïti maar in de aanloop naar zondag 7 februari neemt de roep om het aftreden van president Jovenel Moïse sterk toe. En meer dan dat. Zo stelden de gezamenlijke orden van advocaten...
Geweld in El Salvador: dodelijke aanval op partijactivisten
Schutters openden afgelopen zondag het vuur op activisten van de belangrijkste oppositiepartij van El Salvador, waarbij twee mensen omkwamen, een zeldzame politieke aanval die een van de meest gewelddadige landen van Latijns Amerika heeft geschokt.
Mexicaanse staat Sinaloa verbiedt stieren- en hondengevechten
Het congres van de Mexicaanse staat Sinaloa stemde afgelopen week unaniem voor een wetsvoorstel waarbij stieren- en hondengevechten verboden worden. Ook zijn sancties opgesteld voor het mishandelen van dieren: bij gevallen van dierenmishandeling of wreedheden tegen dieren kan men zes tot 24 maanden gevangenisstraf opgelegd krijgen.
Covid-19 raakt Mexico ook aan de top
Mexico is het land met op drie na het hoogste aantal covid-19 slachtoffers. In alle lagen van de bevolking vallen slachtoffers. En haar vaccinatieprogramma is tot stilstand gekomen.
Grenada verwacht problemen in de gezondheidszorg na de pandemie
De voorzitter van de vakbond voor overheidspersoneel (PWU) op Grenada stelt dat de opmars van Covid-19 op het Caribische eiland de emigratie van gekwalificeerd gezondheidspersoneel heeft afgeremd. Roberts verwacht echter dat, zodra de pandemie voorbij is, ziekenhuispersoneel massaal het land zal verlaten naar beter betaalde banen in rijkere landen.
Wie heeft alle melk opgedronken? Commotie in Brazilië vanwege Bolsonaro’s ontbijtgewoonten
Sinds zijn verkiezing in 2018 is de president van Brazilië, Jair Bolsonaro, herhaaldelijk verschenen met zijn ontbijtbroodje overgoten met gecondenseerde melk – het meest bekend tijdens een ochtendmaaltijd met de nationale veiligheidsadviseur van Donald Trump, John Bolton. Maar beweringen, die later gedeeltelijk werden ontkracht, dat de regering-Bolsonaro vorig jaar 15,6 miljoen reais (€ 2,4 miljoen) aan zijn favoriete levensmiddel besteedde, hebben geleid tot een publieke verontwaardiging.
Schilder Enrique Tábara overleden
Op maandag 25 januari overleed de Ecuadoraanse schilder Enrique Tábara, een maand voor zijn eenennegentigste verjaardag. Tábara stond bekend als een getalenteerde en veelzijdige kunstenaar. Kenmerkend was zijn interesse voor de precolumbiaanse cultuur, die een inspiratiebron vormde voor zijn werk.
Bolivia kondigt een nieuw productieplan voor biodiesel aan
Bolivia zal ecologische diesel- en biodieselfabrieken bouwen om de invoer van vloeibare brandstoffen te verminderen, kondigde minister van Koolwaterstof en Energie, Franklin Molina, afgelopen weekend aan.
Protesten in Brazilië tegen Bolsonaro wegens zijn aanpak van de pandemie
Brazilianen gingen afgelopen weekend de straat op en riepen op tot de afzetting van president Jair Bolsonaro, die onder vuur ligt vanwege de aanpak door zijn regering van COVID-19, dat door het land woedde en meer dan 216.000 levens en 8,9 miljoen besmettingen eiste.
Wetenschappers adviseren doden ‘cocaïnenijlpaarden’ Pablo Escobar
De cocaïne-nijlpaarden van voormalig drugsbaron Pablo Escobar worden met de dood bedreigd. Een groep wetenschappers adviseert dat hun dood noodzakelijk is om een milieuramp af te wenden. Maar ook vormen ze een gevaar voor de mens. De beruchte drugsbaron weet na zijn dood op onverwachte wijze de gemoederen te blijven beroeren in Colombia.
Toegenomen behoefte aan voedselhulp in Frans-Guyana
In Frans-Guyana zijn steeds meer mensen afhankelijk van voedselhulp. De gezondheidscrisis veroorzaakt door de covid-19 pandemie heeft geleid tot een duidelijke verslechtering van de voedselsituatie. Van april tot september 2020, op het hoogtepunt van de crisis, werden zestigduizend voedselpakketten verspreid onder ongeveer honderdtachtigduizend begunstigden.
Biden biedt hoop aan Hondurezen
Onmiddellijk na zijn inauguratie als 46e president van de Verenigde Staten maakte Joe Biden een aantal maatregelen van zijn voorganger Donald Trump ongedaan, onder meer op het gebied van migratie. Bovendien kondigde hij een ambitieus project aan om elf miljoen illegale migranten een legale status te geven, de meesten van hen afkomstig uit Midden-Amerika.
Keiko Fujimori wil haar vader, ex-president Fujimori, gratie verlenen
De Peruaanse oppositieleider Keiko Fujimori heeft gezegd dat ze haar gevangengenomen vader, voormalig president Alberto Fujimori, gratie zou verlenen als ze de algemene verkiezingen van april wint.
Roze wipwap wint prestigieuze design prijs
Het Design Museum in Londen heeft de winnaars van de jaarlijkse Design Award bekend gemaakt. De hoofdprijs gaat naar de ontwerpers van de roze wipwaps die in juli 2019 korte tijd tussen de spijlen van de muur tussen Mexico en de Verenigde Staten waren geplaatst. De ontwerpers hoopten dat hun werk mensen zou aanmoedigen om bruggen te bouwen in plaats van muren.
Oprichting vaccinbank voor ALBA-TCP-landen
Venezuela en Cuba maken vorderingen met de oprichting van de vaccinbank voor de landen van de Bolivariaanse Alliantie voor de Volkeren van Amerika (ALBA) die verenigd zijn in het economische samenwerkingsverdrag, het handelsverdrag van de Volkeren (TCP), zei de Venezolaanse president Nicolás Maduro.
Massale opkomst van Chilenen die de grondwet van Pinochet willen herschrijven
Het Chileense Kiesorgaan meldde dat ruim 3.300 hoopvolle mensen zich hebben aangemeld voor de commissie die de huidige grondwet van het land zal herschrijven.
Karavaan met Hondurese migranten met politiegeweld gestopt in Guatemala
Een karavaan met Hondurese migranten is afgelopen zondag met politiegeweld tegengehouden in Guatemala. De migranten trekken richting de Verenigde Staten om armoede, geweld en werkloosheid in hun land te ontvluchten.
Nederland gaat Peru helpen bij afvalwateronderzoek
Nederland gaat in Peru onderzoek doen naar het traceren van coronasporen in afvalwater. Peru is een van de landen die het zwaarst zijn getroffen door corona.
Ford verlaat na ruim een eeuw Brazilië
Rond half januari kondigde de Amerikaanse autofabrikant Ford aan dat het haar drie fabrieken in Brazilië zal sluiten. Daarmee komt een einde aan de productie van Fords die begon in 1919 in dat land.
Mexico probeert de grootste legale cannabismarkt ter wereld te creëren
Het Mexicaanse ministerie van Volksgezondheid heeft dinsdag regels gepubliceerd om het gebruik van medicinale cannabis te reguleren. Het wordt gezien als een belangrijke stap in een bredere hervorming om ’s werelds grootste legale cannabismarkt in het Latijns-Amerikaanse land te creëren.
Haïti: Elf jaar na de aardbeving nog altijd in een kamp
Gisteren was het elf jaar geleden dat de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince en omliggende steden getroffen werden door een zware aardbeving. Ondanks de miljarden euros aan toegezegde steun wonen er nog altijd mensen in kampen.
8.426 vierkante kilometer regenwoud gekapt in de Braziliaanse Amazone
In het Braziliaanse Amazonegebied werd in het afgelopen jaar 8.426 vierkante kilometer aan regenwoud gekapt, de groene longen van onze planeet. Het Braziliaanse Nationaal Instituut voor ruimtelijk onderzoek (INPE) publiceerde afgelopen vrijdag de cijfers voor het jaar 2020.
Brexit treft Falklanders
Export van de Falkland Eilanden naar de Europese Unie is nu onderwerp van invoerheffingen. Parlementariërs van deze Britse eilandgroep voor de zuidkust van Argentinië zijn teleurgesteld en gefrustreerd dat de Britse regering bij de Brexit-onderhandelingen geen rekening gehouden heeft met de belangen van de Falklands.
De bizon is terug in Mexico!
Een tweede kudde bizons heeft zich gevestigd op de vlaktes van de noordelijke Mexicaanse deelstaat Coahuila. Daarmee is dit grootste landdier van de Amerika’s definitief terug in Mexico.
Regeringen van Latijns Amerika verwerpen gewelddaden in het Amerikaanse Congres
In bijna alle Latijns-Amerikaanse landen is met ongeloof en afschuw gereageerd op de gewelddaden die gisteren in het Capitool in Washington plaatsvonden. Algemeen werd het geweld veroordeeld en de hoop uitgesproken dat de transitie van president Donald Trump naar de nieuw gekozen president Joe Biden in de Verenigde Staten vreedzaam zou verlopen. Alleen de Braziliaanse president Jair Bolsonaro vermeed kritiek op de excessen in de VS en herhaalde zijn nabijheid tot Trump.
Human Rights Watch kritisch over Amerikaans “Blijf in Mexico” Programma
In een vandaag verschenen rapport bekritiseert de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch het beleid van de Amerikaanse overheid met betrekking tot vluchtelingen en asielzoekers uit Midden- en Zuid-Amerika. Twee jaar geleden besloot president Trump dat asielzoekers hun procedure niet in de Verenigde Staten mogen afwachten, maar dat zij worden teruggestuurd naar Mexico. In de afgelopen twee jaar zouden 69.000 asielzoekers zijn teruggestuurd naar gevaarlijke grenssteden.
Politiek & Maatschappij
Kunst & Cultuur
Vrije tijd & Toerisme
Economie & Ondernemen
Milieu en Natuur
Onderzoek & Wetenschap
Blijf op de hoogte
Adverteren op onze website?
Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.
Ontvang onze nieuwsbrief
Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.
Volg ons op social media
Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.