Nieuws

Wereldvoedseldag dagelijks gevierd in Bogotá

Maar dan 840 miljoen mensen in de wereld hebben dagelijks niet genoeg voedsel en schoon drinkwater tot hun beschikking. Elke dag sterven er zo’n 24.000 mensen aan gebrek aan voedsel. 18.000 van hen zijn kinderen onder de vijf jaar.

Lees meer
Venezolaanse vluchtelingen nog steeds niet veilig op Curaçao

Venezolaanse vluchtelingen nog steeds niet veilig op Curaçao

5,7 miljoen Venezolanen zijn de afgelopen jaren armoede, geweld en corruptie in hun land ontvlucht. Zo’n 17.000 van hen zijn, vaak als bootvluchteling, naar Curaçao gegaan dat op slechts 75 kilometer van de kust ligt. De opvang van vluchtelingen is daar slecht – of beter gezegd – niet geregeld. In 2018 trok Amnesty International al aan de bel, omdat de rechten van deze vluchtelingen ernstig geschonden werden. In een nieuw rapport concludeert de mensenrechtenorganisatie dat gevluchte Venezolanen nog steeds opgesloten, mishandeld en gedwongen teruggestuurd worden. Nederland, verantwoordelijk voor het buitenlandbeleid en de verdediging van het land Curaçao, verschuilt zich achter de ‘eigen verantwoordelijkheid’ van het eiland.

Lees meer
Vrachtwagens vol met migranten

Vrachtwagens vol met migranten

Het slechte nieuws over mensen op zoek naar een veilig bestaan gaat onverminderd door. Na de berichten over de vele duizenden Haïtianen schuilend onder een brug tussen Mexico en de Verenigde Staten, zijn het deze week alarmerende artikelen over vrachtwagens vol mensen die de aandacht trekken. Honderd Haïtianen in een container in Guatemala, en ruim zeshonderd, meest Guatemalteken, in drie aanhangers in Mexico.

Lees meer

Klimaatveranderingen in Brazilië beïnvloeden wereldwijde koffieprijs

De prijs voor koffiebonen op de wereldmarkt is momenteel extreem hoog. Het afgelopen jaar is de referentieprijs voor Arabica-koffie van basiskwaliteit op de beurs van New gestegen van 1,07 dollar per pond (0,92 euro per 454 gram) tot ongeveer 1,95 dollar. In juli was dat zelfs 2,08 dollar. Vrijwel alle contracten voor ongebrande groene Arabica-bonen zijn het afgelopen jaar met ruim 80 procent gestegen. Die voor Robusta-koffie – een goedkoper, minder smaakvol alternatief – met meer dan 30 procent.

Lees meer
Woorden in 2018, nog geen daden in 2021

Woorden in 2018, nog geen daden in 2021

De Universal Periodic Review (UPR) is een mechanisme van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties waarbij de mensenrechtensituatie in elke lidstaat elke vijf jaar door de andere lidstaten geëvalueerd wordt. Ook non-gouvermentele organisaties kunnen daarbij inspreken. Deze maand boog de Raad zich over het midterm report over de situatie in Colombia, een land waar volgens de Nederlandse organisatie Lawyers for Lawyers (L4L) geen haast gemaakt wordt met uitvoering van de beloften uit 2018.

Lees meer

Ecuador en de Pandora Papers

In Ecuador dreunt het gevangenisgeweld van een week geleden nog door en zijn nog niet alle lichamen geïdentificeerd. Er vielen 119 doden. Maar de media zijn alweer beland bij een volgend schandaal: de Pandora Papers en dan gaat het er natuurlijk om welke Ecuadoraanse prominenten genoemd worden. Onder hen is in ieder geval president Guillermo Lasso.

Lees meer
Haaienvinnen niet naar Hong Kong

Haaienvinnen niet naar Hong Kong

De Colombiaanse autoriteiten hebben eind september op het vliegveld van Bogotá een lading van 3.493 haaienvinnen onderschept. De partij was illegaal onderweg, met bestemming Hong Kong.

Lees meer
Paraguay gaat gebukt onder historische droogte

Paraguay gaat gebukt onder historische droogte

Paraguay is een van de twee Zuid-Amerikaanse landen zonder directe verbinding met de zee. Dat betekent dat vijfennegentig procent van alle goederen die het land in- of uitgaan over de rivier vervoerd wordt. Dit transport loopt veel problemen op nu Paraguay al sinds 2019 te kampen heeft met de grootste droogte in jaren.

Lees meer
De voormalige Peruaanse president Alejandro Toledo wordt door de VS uitgeleverd aan Peru

De voormalige Peruaanse president Alejandro Toledo wordt door de VS uitgeleverd aan Peru

Een Amerikaanse rechter keurde vandaag de uitlevering goed en zei dat er voldoende bewijs was gepresenteerd in een zaak tegen de voormalige president om wangedrag te bevestigen. Alejandro Toledo wordt beschuldigd van het aannemen van $ 20 miljoen aan steekpenningen van het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht, terwijl hij in functie was tussen 2001 en 2006. Hij heeft alle aanklachten tegen hem ontkend.

Lees meer
Mexicanen dumpen massaal hun hond

Zeven van de tien honden zitten in een extreme staat van verwaarlozing. Ze zwerven op straat en moeten zo aan voedsel zien te komen, ook worden ze niet beschermd tegen ziekten of mishandeling. Het dumpen van dieren wordt gezien als de meest voorkomende vorm van dierenmishandeling in de samenleving. Er wordt geschat dat in Mexico-Stad negen van de tien honden en katten die van de straat zijn gehaald, geëuthanaseerd worden wanneer geen eigenaar ze komt ophalen of er geen adoptie volgt.

Moordaanslag op naar Costa Rica uitgeweken Nicaraguaanse oppositieleider

Op 12 september werd Joao Maldonado, die Nicaragua drie jaar geleden ontvluchtte vanwege de repressie, het slachtoffer van een moordaanslag. Vlak buiten de Costaricaanse hoofdstad San José werd zijn auto onder vuur genomen door mannen op een motor. Joao, 32 jaar oud, werd met drie kogelwonden in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. Hij had een leidende rol in het organiseren van protesten in Jinotepe en organiseerde in Costa Rica ook protestactiviteiten.

Binnenkort in São Paulo: elektrische luchttaxi’s

De Braziliaanse luchtvaartmaatschappij GOL ziet veel potentie in elektrische luchttaxi’s, ofwel eVTOL’s (Electrical Vertical Take-Off and Landing). Het bedrijf maakt bekend om via de Ierse leasemaatschappij Avolon 250 eVTOL’s van het Britse Vertical Aerospace in gebruik te willen nemen voor taxidiensten in São Paulo.

Reis naar de Verenigde Staten duur betaald door migranten uit Ecuador

Dat mensensmokkel een zeer winstgevende handel is was al langer bekend. De Ecuadoraans-Amerikaanse organisatie 1800migrante.com heeft een grove berekening gemaakt van de kosten. Migranten uit Ecuador zijn tenminste 15.000 dollar per persoon kwijt aan de reis. De afgelopen elf maanden zijn bijna 90.000 Ecuadorianen vanuit de Verenigde Staten gedeporteerd. Zij verloren al hun geld.

Mexico stopt veiling precolumbiaanse objecten in Rome

Het is de Mexicaanse autoriteiten gelukt om een veiling van illegaal verkregen precolumbiaanse objecten in de Italiaanse hoofdstad Rome te stoppen. Tegelijkertijd probeert het Latijns-Amerikaanse land een geplande veiling van archeologische objecten uit Mexico in een galerie in Duitsland tegen te houden.

Wat te doen met een dode terrorist?

Op 11 september dit jaar overleed in zijn cel op 86-jarige leeftijd Abimael Guzmán, tussen 1971 en zijn arrestatie in 1992 (foto) de leider van de Communistische Partij van Peru, oftewel de terroristische organisatie Sendero Luminoso (Lichtend Pad). Sindsdien worstelen de autoriteiten met de vraag wat te doen met zijn stoffelijk overschot.

Hoogspanning op hoog niveau

De Argentijnse kiezers hebben afgelopen zondag bij regionale voorverkiezingen laten merken niet onder de indruk te zijn van het beleid van de Peronistische president Alberto Fernández en vicepresident Cristina Fernández de Kirchner. En terwijl het land een economische crisis doormaakt en worstelt met de covid-pandemie, buitelen beide Fernándezzen (geen familie) vechtend over straat. De conservatieve oppositie kijkt lachend toe.

Niet eerder in een jaar zoveel milieuactivisten vermoord

De mensenrechtenorganisatie Global Witness openbaarde op 13 september in een persbericht de cijfers over de moorden op land- en milieuactivisten in 2020. De cijfers zijn schokkend en niet eerder waren de aantallen zó hoog. In 2019 werden 212 activisten vermoord, het afgelopen jaar vonden 227 mensen een gewelddadige dood. 165 leefden in Midden- en Zuid-Amerika. Een van hen is Antonio Bernárdez Suaro uit Honduras.

Mexico verbiedt het testen van cosmetica op proefdieren

De senaat van Mexico heeft unaniem besloten om het testen van cosmetica op proefdieren te verbieden. Met dit besluit volgt een hervorming van de algemene gezondheidswet. Hiermee is Mexico het eerste land in Noord-Amerika met een verbod op het testen van cosmetica op dieren.

Frisdrankfabrikanten Mexico niet zo fris bezig

Mexicanen drinken gemiddeld 151 liter gesuikerde frisdrank per jaar, zo wordt geschat. Met ruim 125 miljoen inwoners is dat een forse markt – de grootste frisdrankmarkt ter wereld. Fabrikanten doen er alles aan deze markt niet kwijt te raken. Daarvoor gebruiken ze ook minder frisse tactieken, zo toont een nieuwe studie aan.

Maatschappelijke organisaties in El Salvador luiden noodklok

Maatschappelijke organisaties spreken hun zorg uit over de verslechterende mensenrechtensituatie, het groeiend autoritair gedrag en de haatzaaierij tegen mensenrechtenactivisten, organisaties en de media in El Salvador. De verslechterende situatie is een gevolg van het beleid van president Nayib Bukele en het machtsmisbruik van zijn partij. De voortdurende afbraak van overheidsorganen en controlerende instanties die intern machtsmisbruik zouden kunnen tegengaan draagt ook bij aan de verslechtering van de situatie.

Mexico klaagt Amerikaanse wapenfabrikanten aan

Spoedig na zijn inauguratie in december 2018, riep de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador zijn buurland de Verenigde Staten op iets te doen aan de ongeremde wapensmokkel vanuit dat land. Hij was niet de eerste en veel resultaat was er niet. Vorige maand zette Mexico een nieuwe stap tegen wapensmokkel: bij een federaal gerechtshof in Boston werden zeven Amerikaanse wapenfabrikanten en een handelaar aangeklaagd voor steun aan Mexico’s georganiseerde misdaad.

Eeuwige rivalen Argentinië en Brazilië gaan voor goud in Tokyo

Bij de Paralympische Spelen in Tokyo gaan de vijf tegen vijf voetbalteams van Argentinië en Brazilië allebei voor goud. Brazilië is de regerende Olympische kampioen in deze tak van blindenvoetbal. De Argentijnen komen van ver – en willen verder.

Eerste honderd dagen van president Guillermo Lasso

De eerste honderd dagen van Guillermo Lasso, de nieuwe president van Ecuador, zitten erop. Voor de Ecuadoraanse media hét moment om een eerste balans op te maken. Zijn belofte om de bevolking te vaccineren tegen het coronavirus is geslaagd: negen miljoen Ecuadoranen zijn nu gevaccineerd. De economische crisis, een erfenis van zijn voorganger Lenín Moreno, is de volgende uitdaging.

Mexico verleent asiel aan Afghaanse journalisten

De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard ontving op woensdag 25 augustus op het vliegveld van Mexico-Stad 124 Afghaanse evacuées. De meesten van hen zijn journalisten en hun gezinsleden. Ze kregen een humanitair visum voor 180 dagen. In die tijd kunnen ze besluiten asiel aan te vragen in Mexico, de Verenigde Staten of elders.

Goedgekeurd mijnbouwproject in Chili bedreigt Humboldtpinguïn

Half augustus werd het megamijnbouwproject van Coquimbo door de milieucommissie goedgekeurd, dit is een bedreiging voor het voortbestaan van de Humboldtpinguïn. De mijnbouw zal plaatsvinden op amper dertig kilometer afstand van het natuurreservaat van de Humboldtpinguïn. Niet alleen wordt de pinguïn ernstig bedreigd, de hele mariene flora en fauna van het gebied zal onder druk komen te staan.

Haïti: zware aardbeving gevolgd door tropische storm

Haïti tuimelt van de ene naar de volgende ramp. Politieke chaos en toenemend geweld van gewapende bendes, een vermoorde president, stijgende coronacijfers zonder vaccinatieprogramma, gebrek aan brandstof en aan voedsel. En dan nu een zware aardbeving, gevolgd door een tropische storm. Het aantal doden nadert de tweeduizend. Minstens zevenendertigduizend huizen zijn verwoest.

Satellietbeelden bevestigen dat ontbossing in Amazone ongecontroleerd doorgaat

Het Braziliaanse Nationaal Instituut voor ruimteonderzoek (INPE) heeft de ontbossingscijfers tussen augustus 2020 en juli 2021 bekendgemaakt. Er is een verlies van 8.712 vierkante kilometer geregistreerd, de op één na grootste ooit gemeten jaarlijkse ontbossing. Het ontboste gebied in de Amazone blijft jaarlijks groeien.

Maand na de moord op de Haïtiaanse president Jovenel Moïse

Ruim een maand geleden is de Haïtiaanse president Jovenel Moïse ’s nachts thuis vermoord. De snelle arrestatie van een aantal Colombianen en enkele Amerikanen van Haïtiaanse afkomst is de afgelopen weken gevolgd door meer arrestaties. In totaal zijn nu vierenveertig mensen beschuldigd van betrokkenheid bij de moord. Maar de laatste arrestanten zijn vooral politieke tegenstanders van Moïse. En niemand is tot nu toe voorgeleid. Wie heeft het eigenlijk voor het zeggen in Haïti?

Cuba beklimt de Olympus

Met nog slechts een paar Olympische dagen te gaan, is het kleine Cuba met 13 ereplaatsen in de medaillespiegel het hoogst genoteerde land uit de Latijns-Amerikaanse en Caribische regio.

Venezolanen blijven vluchten

Op de vlucht voor de steeds erger wordende humanitaire crisis in Venezuela, zoeken steeds meer Venezolanen hun toevlucht in het oostelijke buurland Guyana. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) verwacht dat hun aantal dit jaar opgelopen zal zijn tot 33.000.

President Peru benoemt zijn ministers

Op 28 juli is de linkse Pedro Castillo geïnstalleerd als nieuwe president van Peru. Zijn eerste taak was daarna het benoemen van ministers voor het nieuwe kabinet. De keuze van Guido Bellido als premier bracht een schok teweeg in het Andesland. Justitie onderzoekt namelijk momenteel de beschuldiging dat Bellido de guerrillabeweging Lichtend Pad zou verdedigen. Groot was daarom de opluchting onder investeerders en anderen toen Castillo kort daarna de benoeming van de gematigde Pedro Francke als minister van economische zaken bekend maakte.

Augustus: de maand van de Pachamama – Moeder Aarde

Op zondag 1 augustus werd de dag van de Pachamama – Moeder Aarde – gevierd in de Andeslanden. De gehele maand augustus staat in het teken van de Pachamama – de Inca godin van de vruchtbaarheid. Door Covid-19 vindt een deel van de geplande activiteiten online plaats.

Mexico laat duizenden gevangenen vrij

Mogelijk vrijheid voor gemartelden, ouderen, zieken of gevangenen die langdurig in voorarrest zitten. President Andrés Manuel López Obrador heeft wijzigingen in het Mexicaanse gevangenisbeleid aangekondigd, waarmee massale mensenrechtenschendingen teruggedrongen dienen te worden.

Ecuadoraanse medaille leidt tot discussie

De eerste Ecuadoraanse gouden Olympische medaille in het wielrennen ooit leidt tot heftige discussies in het kleine Andesland. Na de overwinning van Richard Carapaz in de Olympische wegwedstrijd in Tokyo in het weekend van 24 juli was het hele land trots op de ‘locomotief uit Carchi’. Carapaz zelf was echter minder te spreken over de ontvangen steun in aanloop naar de Spelen.

Op zoek naar gedeporteerde ouders

Vanaf 2017 konden Midden-Amerikaanse ouders en kinderen bij het oversteken van de grens naar de Verenigde Staten van elkaar gescheiden worden. Dit betekende dat de ouders teruggestuurd werden, terwijl hun kinderen in de Verenigde Staten bleven. President Biden vindt dat de status van deze ouders opnieuw onderzocht moet worden. Maar dan moeten zij eerst gevonden worden, en dat valt niet mee.

agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.