Nieuws

Aantredende Uruguayaanse minister van Buitenlandse Zaken uitgenodigd door Argentinië

Aantredende Uruguayaanse minister van Buitenlandse Zaken uitgenodigd door Argentinië

Vandaag, dinsdag 18 februari, zal de aantredende Uruguayaanse minister van Buitenlandse Zaken, Ernesto Talvi, in Buenos Aires zijn op uitnodiging van zijn toekomstige collega Felipe Solá.  Het wordt gezien als het eerste formele contact tussen de Kirchneristische regering van Alberto Fernández en die van de gekozen president Luis Lacalle Pou, die op 1 maart aantreedt.

Lees meer
Trieste Valentijnsdag

Trieste Valentijnsdag

Trieste Valentijnsdag
Vandaag, 14 februari, denkt een groot deel van de wereldbevolking aan vrienden en geliefden. Bloemen worden besteld, verrassingen bedacht, berichtjes gestuurd en restaurants gereserveerd. Veel Mexicanen besteden Valentijnsdag echter zoekend naar vermiste geliefden, familieleden en anderen.

Lees meer
Schildpadfossielen ter grootte van een auto opgegraven

Schildpadfossielen ter grootte van een auto opgegraven

Fossielen van een schildpad ter grootte van een auto zijn opgegraven in wat nu Noord-Zuid-Amerika is. De schildpad – Stupendemys geographicus – wordt verondersteld tussen 13 en 7 miljoen jaar geleden door de regio te hebben rondgelopen.

Lees meer
Braziliaanse legende Pele ‘beschaamd’ om het huis te verlaten

Braziliaanse legende Pele ‘beschaamd’ om het huis te verlaten

De legendarische Braziliaanse voetballer Pele (79)  is terughoudend om zijn huis te verlaten, omdat hij niet zonder hulp kan lopen, heeft zijn zoon gezegd. De drievoudige Wereldbekerwinnaar, algemeen beschouwd als de grootste speler aller tijden, werd vorig jaar met een urineweginfectie naar het ziekenhuis gebracht.

Lees meer
Chinese groep neemt leiding over groot lithiumproject in Argentinië

Chinese groep neemt leiding over groot lithiumproject in Argentinië

Ganfeng Lithium Co uit China zei dat het de controle zal nemen over een lithiumproject in Argentinië dat het samen met Lithium Americas Corp heeft ontwikkeld. Daarmee verstevigt het bedrijf de controle over een belangrijke bron van het witte metaal voor batterijen voor elektrische voertuigen.

Lees meer
Uitgezet naar El Salvador – en vermoord

Uitgezet naar El Salvador – en vermoord

Uitgezet naar El Salvador – en vermoord
In het in de eerste week van februari verschenen rapport van 117 pagina’s beschuldigt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) de Amerikaanse overheid ervan Salvadoranen naar hun vaderland uit te zetten, wetende dat ze daar aan enorme gevaren blootstaan.

Lees meer
Miljoenen in de pijplijn

Miljoenen in de pijplijn

Managing director en chief executive officer van Staatsolie, Rudolf Elias, sprak in de eerste week van februari uitgebreid tijdens de conferentie Spotlight on Energy, over de enorme voordelen die komen aan het einde van het jaar. Spotlight on Energy is een jaarlijkse...

Lees meer
Politieke onderhandelingen in Haïti gaan door, maar waartoe?

Haïti bevindt zich al lange tijd in een politieke crisis. Bijna een jaar geleden werd de toenmalige premier ontslagen, waarna president Jovenel Moïse in juli een opvolger voordroeg. Maar tot nu toe weet Moïse niet van wijken. De afgelopen dagen vonden nieuwe onderhandelingen plaats.

Bolsonaro benoemt nieuw hoofd van FUNAI

De regering van de Braziliaanse president Bolsonaro heeft een evangelische missionaris, Ricardo Lopes Dias, voorgesteld als hoofd van de afdeling ongecontacteerde Indianen van het Agentschap voor inheemse zaken. Volgens Survival International is dit hetzelfde als een vos de leiding geven over het kippenhok.

Onverwacht begrotingsoverschot

Onverwacht begrotingsoverschot
De regering van Anguilla, een Brits Overzees Gebiedsdeel tegenover het Franse deel van Sint Maarten, kondigde in de laatste week van januari in een persbericht trots aan dat de begroting over 2019 een enorm overschot te zien gaf. De positieve betalingsbalans was even groot als onverwachts: daar waar van tevoren rekening gehouden was met een tekort van 5,1 miljoen Eastern Caribbean Dollar (1,7 miljoen euro), eindigde het jaar voor het eiland met een overschot van niet minder dan 25 miljoen dollar (8,4 miljoen euro).

Inheemse universiteit

Inheemse universiteit
Sinds eind januari telt Colombia 34 openbare universiteiten. Deze mededeling deed het ministerie van Onderwijs uitgaan na de ondertekening van een overeenkomst tussen de overheid en de nieuwe Universidad Autónoma Indígena Intercultural (Autonome Inheemse en Interculturele Universiteit, UAIIN). Hiermee wordt een belofte van de overheid aan de inheemse gemeenschappen van het departement Cauca ingelost.

Zware aardbeving in het Caribisch gebied

Afgelopen dinsdag was er een zware aardbeving in de Caribische zee, tussen Jamaica, Cuba en de Kaaimaneilanden. De beving had een kracht van 7.7 op de schaal van Richter en vond plaats op een diepte van tien kilometer.

Kabinetscrisis in Bolivia; interim-president eist aftreden ministers

De Boliviaanse politiek bevindt zich weer in de crisismodus nadat interim-president Jeanine Añez afgelopen vrijdag heeft aangekondigd zich kandidaat te stellen voor de komende presidentsverkiezingen. Zowel door bondgenoten als tegenstanders is stevige kritiek geuit.

Groot verlies voor Fuerza Popular bij verkiezingen Peru

Een voorlopige telling van de parlementsverkiezingen in Peru wijst op een groot verlies van de zeer invloedrijke partij Fuerza Popular. Deze partij staat onder leiding van Keiko Fujimori, dochter van voormalig president Alberto Fujimori.

Festival van de frituur verhuist

Vandaag, 24 januari, begint in de Colombiaanse havenstad Cartagena voor de 36e keer het Festival del Frito, oftewel het Festival van de Frituur. Dit jaar is er echter een relletje ontstaan omdat de organisatie het evenement verplaatst heeft van de parkeerplaats bij het monument van de Oude Laarzen nabij het fort San Felipe, naar de parkeerplaats van het Conventiecentrum in het historische centrum van de stad.

Vredesmars als wapen

Ruim 500 mensen hebben gehoor gegeven aan de oproep van de veteraan vredesactivist Javier Sicilia, de belichaming van de volksbeweging tegen het falende veiligheidsbeleid van de Mexicaanse overheid. Een jaar nadat Andrés Manuel López Obrador tot president benoemd was, likt Mexico de wonden van het meest gewelddadige jaar sinds er geweldsstatistieken in het land bijgehouden worden.

Juan Guaidó sprak met Boris Johnson in Downing Street

Bij gebrek aan een rechtmatig gekozen president is Juan Guaidó de meest geschikte persoon om Venezuela te leiden en het land uit de huidige crisis te halen”, verklaarde dinsdag een woordvoerder van de Britse premier Boris Johnson. Guaidó was op bezoek in Downing Street, ondanks dat hij zijn land niet mag verlaten van president Maduro.

Honderden migranten steken de rivier over om Mexico te bereiken

Honderden migranten zijn een rivier aan de grens van Zuid-Mexico overgestoken in een poging de Verenigde Staten te bereiken. De migranten, voornamelijk uit Honduras, gingen het water in nadat ze toestemming hadden gekregen om een brug over de Suchiate-rivier over te steken. Mexico heeft migratieroutes naar de VS afgesneden onder druk van president Donald Trump.

75 gevangenen ontsnappen uit Paraguayaanse gevangenis

Minstens 75 gevangenen zijn afgelopen zondag ontsnapt uit een gevangenis in Noord-Paraguay. Ze wisten onder andere te vluchten door een tunnel. Het gevangenissysteem van Paraguay kampt met financieringsproblemen, onderbezetting en corruptie.

Guatemala samen met de VS tegen migranten

De Guatemalteekse politie heeft, samen met leden van de douane van de Verenigde Staten, honderden migranten opgepakt en teruggebracht naar de grens met Honduras.

Vernielingen in Machu Picchu

Zes buitenlandse toeristen zijn aangehouden nadat ze afgelopen weekend illegaal de oude Incastad Machu Picchu .betreden hadden. Twee van hen maakten zich daar schuldig aan vernielingen.

Haïti overleeft op geld van familie

Het is al decennia gebruikelijk in veel Latijns-Amerikaanse landen: een of meer gezinsleden vertrekken naar het noorden om geld te verdienen. Het geld wordt gespaard voor een huis in het geboortedorp, of het wordt gebruikt om achtergebleven familie te ondersteunen. Zo ook in Haïti, waar bijna iedereen wel familie in de Verenigde Staten, Canada of Frankrijk heeft.

Ban op parodiefilm met ‘gay’ Jezus in Brazilië teruggedraaid

Het Braziliaanse Hooggerechtshof heeft een uitspraak teruggedraaid waardoor de streamingdienst Netflix een film moest verwijderen waarop Jezus door het leven gaat als homoseksueel.De film, The First Temptation of Christ, maakte veel gelovige Brazilianen woedend.

El Salvador erkent verplichtingen voor intern ontheemden

Salvadoraanse parlementariërs hebben donderdag overweldigend gestemd voor een wetsvoorstel om de verantwoordelijkheid van de regering te erkennen om de rechten, personen en eigendommen te beschermen van mensen die door machtige criminele bendes of door acties van politie en soldaten uit hun huizen worden gezet.

Bolivia houdt 3 mei verkiezingen

Bolivianen kiezen op 3 mei een president, een vicepresident en leden van de wetgevende vergadering (parlement). Als er geen duidelijke winnaar naar voren komt in de stemming voor de president, wordt een tweede ronde gehouden.

Meer dan 60.000 vermisten in Mexicaanse drugsoorlog

Het werd al veel langer vermoed, maar nu geven ook de Mexicaanse autoriteiten het toe: sinds in 2006 de toenmalige president Felipe Calderón zijn “oorlog” tegen de drugskartels begon zijn tenminste 60.000 mensen vermist geraakt.

Statianen wachten tevergeefs op nieuwe wegen

Een jaar na de belofte van de Nederlandse regering dat Sint Eustatius een nieuw wegennet krijgt, wachten de inwoners nog altijd hierop. Het project heeft ernstige vertraging opgelopen.

agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.