Nieuws

In de tweede ronde van gemeentelijke verkiezingen in Brazilië gaan de stemmen naar traditionele partijen

In de tweede ronde van gemeentelijke verkiezingen in Brazilië gaan de stemmen naar traditionele partijen

Braziliaanse kiezers in 57 steden, waaronder 18 hoofdsteden, keerden afgelopen zondag terug naar de stembureaus voor een tweede ronde van de burgemeestersverkiezingen te midden van een golf van gevallen van COVID-19 en geweld met moorden en aanvallen op kandidaten. Geschokt door ’s werelds op een na dodelijkste uitbraak van het coronavirus en een gecompliceerde economische situatie, stemden de Brazilianen grotendeels op ervaren politici van traditionele partijen.

Lees meer

Tienduizenden rotstekeningen van 12.500 jaar oud gevonden in Amazone

Archeologen vinden in de Colombiaanse Amazone tienduizenden rotstekeningen van 12.500 jaar oud, gemaakt door de prehistorische mens. Het zijn tekeningen van menselijke figuren en dieren, waarvan een deel inmiddels uitgestorven is. Experts verwachten meer bijzondere ontdekkingen te zullen doen in het gebied.

Lees meer
De ‘Hand van God’ beschermde inheemse Argentijnse gemeenschap

De ‘Hand van God’ beschermde inheemse Argentijnse gemeenschap

De toch nog onverwachts overleden Argentijnse stervoetballer Diego Armando Maradona had een voor veel buitenstaanders onbekende activistische en inspirerende kant. Voormalig Greenpeace activist Oscar Soria kijkt in een persoonlijke bijdrage op LinkedIn terug op een prettige samenwerking.

Lees meer
Volleybalster wordt de stem van het verzet tegen Bolsonaro

Volleybalster wordt de stem van het verzet tegen Bolsonaro

Maandenlang was Carol Solberg haar geduld aan het verliezen met de ‘nachtmerrie’ die het Brazilië van Jair Bolsonaro is: het brandende regenwoud, de aanvallen op de cultuur, de catastrofale reactie op het coronavirus waarbij meer dan 165.000 Brazilianen zijn omgekomen.
“Fora, Bolsonaro!” schreeuwde de Braziliaanse volleybalster aan het einde van een live interview op de meest bekeken sportzender van Brazilië, SporTV. “Bolsonaro eruit!”

Lees meer
Verenigde Naties over discriminatie van zwarte Brazilianen

Verenigde Naties over discriminatie van zwarte Brazilianen

Vorige week werd de zwarte Braziliaan João Alberto Silveira Freitas vermoord door bewakers van de supermarkt waar hij boodschappen deed. Zijn dood was de aanleiding tot grote protesten in een land waar de president discriminatie van de zwarte bevolking ontkent. Nu spreken ook de Verenigde Naties zich uit.

Lees meer
Kindhuwelijken zullen in Latijns Amerika stijgen door corona

Kindhuwelijken zullen in Latijns Amerika stijgen door corona

Door corona zal het aantal jonge kinderen dat gedwongen wordt tot een kindhuwelijk stijgen. Armoede is de voornaamste reden voor de toename. De situatie in Latijns-Amerika en de Caraïben is alarmerend, dit zijn de enige regio’s in de wereld waar in de afgelopen tien jaar het aantal kindhuwelijken niet daalde.

Lees meer
Colombia voor het eerst sinds 1999 in recessie

Colombia voor het eerst sinds 1999 in recessie

Colombia kwam voor het eerst sinds 1999 in een recessie terecht als gevolg van de verlamming veroorzaakt door de coronapandemie, nadat het voor het tweede opeenvolgende kwartaal een krimp van het Bruto Binnenlands Product (BBP) had geregistreerd.

Lees meer
Maradona aan de beterende hand

Maradona aan de beterende hand

Elke dag gaat het een beetje beter met Diego Armando Maradona, waarschijnlijk Argentinië’s beste voetballer ooit. Begin deze maand werd de zestigjarige opgenomen in het Olivo-ziekenhuis om behandeld te worden voor een hersenoedeem.

Lees meer
Orkaan Iota brengt verwoesting in Midden-Amerika

Orkaan Iota brengt verwoesting in Midden-Amerika

Nog maar twee weken geleden zorgde orkaan Eta voor veel schade aan de Caribische kust van Midden-Amerika. En terwijl vele duizenden mensen nog onbereikbaar waren trekt er alweer een zware orkaan over het gebied. Overstromingen en landverschuivingen zijn het gevolg.

Lees meer
Snelle en vreedzame transitie na verkiezingen in Belize

Na een regeerperiode van twaalf jaar heeft de conservatieve United Democratic Party de nationale verkiezingen in het Midden-Amerikaanse Belize op woensdag 11 november verloren. Premier Dean Barrow, hoewel niet herkiesbaar, heeft zijn nederlaag toegegeven en zijn opvolger Juan Antonio (‘Johnny’) Briceño gefeliciteerd.

Alles o.k. in de Amazone. Volgens Brazilië

Een paar maanden nadat zeven Europese landen verklaarden dat de ontbossingen in Brazilië een negatief effect hadden op hun investeringen in Brazilië, heeft vice-president generaal Hamilton Mourão hen laten zien dat er in de Amazone niets aan de hand is.

Protesten na kidnapping en moord studente in Haïti

Eind oktober werd de 22-jarige Evelyne Sincère gekidnapt. Op 1 november kreeg haar zus via de telefoon te horen waar zij het lichaam van Evelyne kon vinden: de jonge vrouw was naakt gedumpt op een vuilnisbelt in Port-au-Prince. De brute moord heeft veel losgemaakt in Haïti. Kan haar dood een keerpunt betekenen, zoals de moord op George Floyd in de Verenigde Staten?

Nicaragua tegen buitenlandse agenten

Ondanks internationale bezorgdheid is de wet op de ‘regulatie van buitenlandse agenten’ in oktober 2020 van kracht geworden. Hiermee moeten individuen en organisaties die fondsen of goederen ontvangen uit het buitenland, zich voor 18 december van dit jaar registreren bij het Nicaraguaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens de officiële lezing beoogt de wet op deze manier buitenlandse inmenging in binnenlandse politiek tegen te gaan.

Colombia faalt in bescherming mensenrechtenactivisten

De Colombiaanse regering faalt bij het beschermen van mensenrechtenactivisten. Als gevolg daarvan worden mensen die opkomen voor land- en milieurechten bedreigd, aangevallen en vermoord, aldus Amnesty International.

Orkaan Eta raast over Midden-Amerika

Het was al voorspeld: 2020 zou een zwaar orkaanseizoen worden. En die voorspellingen komen uit. Met nog een paar weken te gaan tot het officiële einde van het seizoen op 30 november zijn er op het westelijk halfrond al achtentwintig orkanen en tropische stormen geteld, een aantal dat gelijk staat met het record uit 2005. En we zijn al bij de zevende letter van het Griekse alfabet aanbeland.

Dag van de Doden in tijden van Covid

Mexico viert vandaag de Dag van de Doden, een van de belangrijkste jaarlijkse festivals van het land. Maar met het aantal coronavirusinfecties dat snel een miljoen nadert en meer dan 91.000 doden met Covid-19, heeft de Dag van de Doden dit jaar een bijzonder karakter  gekregen.

Mexicaans water naar de Verenigde Staten

Mexico en de Verenigde Staten zijn in de laatste week van oktober toch tot overeenstemming gekomen om water uit de Conchos rivier in Chihuahua, beschikbaar te stellen voor boeren in de Verenigde Staten. Dit ondanks, dat Mexicaanse boeren zeggen dat ze het water zelf nodig hebben.

De ronde van Guatemala komt door Salcajá

De zesde etappe van de Ronde van Guatemala, van San Francisco el Alto naar Esquipulas Palo Gordo, kwam donderdag door Salcajá, in het bergachtige departement Quetzaltenango. De gemeente had er alles aan gedaan om het voor deelnemers en publiek een veilig evenement te maken.

Recordaantal bedreigde schildpadden broeden in Mexico

Een recordaantal met uitsterven bedreigde schildpadden zijn uitgebroed op een strand in het noorden van Mexico, vermoedelijk het resultaat van verminderde menselijke activiteit tijdens de coronapandemie.

Inheemse musici in Brazilië laten van zich horen

Hun land, cultuur en levenswijze worden van alle kanten bedreigd. De vernietiging van hun land is onder president Bolsonaro in een stroomversnelling gekomen. Inheemse musici verzetten zich tegen het milieubeleid van Bolsonaro met rap, metal, folk en nog veel meer muziekstijlen.

Chilenen stemmen massaal voor een nieuwe grondwet

Voorstanders van een nieuwe grondwet behaalden op zondag 25 oktober in Chili met 78 procent van de stemmen een kolossale overwinning op de 22 procent kiezers die graag de huidige grondwet wilden behouden. Als een door een Constitutionele Conventie opgestelde nieuwe grondwet in 2022 in een plebisciet wordt goedgekeurd, komt een einde aan in 1980 door dictator Pinochet opgelegde grondwet.

Veel verkozen vrouwen in Bolivia

Nu de uitslag van de recente verkiezingen in Bolivia bekend zijn, is ook duidelijk dat de Senaat van dit Andesland grotendeels vrouw en blauw (van regeringspartij MAS) zal zijn: twintig van de 36 gekozen senatoren zijn vrouwelijk, 21 van de 36 zijn van de MAS.

Voorbeeldland dreigt stap terug te zetten

Maar liefst 87 procent van alle kinderen en jongeren met een handicap in Brazilië gaat naar het reguliere onderwijs. Vergeleken met andere landen in Latijns-Amerika is dat een hoog percentage. Brazilië dreigt nu echter die voorbeeldfunctie te verliezen.

Geofferde lama’s in Peru werpen nieuw licht op Incarituelen

Dat de Inca’s mensen hebben geofferd om hun goden tevreden te stellen, is algemeen bekend, maar een ontdekking in Peru werpt nieuw licht op een veel gebruikelijker offerpraktijk: het ritueel offeren van zeer gewaardeerde en rijkelijk versierde lama’s. Vier natuurlijk gemummificeerde lama’s zijn blootgelegd tijdens de opgraving van Tambo Viejo, een administratief Incacentrum.

Peru: land van verkrachters?

De feministische vrouwenorganisatie Manuela Ramos zet zich in Peru al meer dan veertig jaar in voor vrouwenrechten en gendergelijkheid. En al jaren vormt de strijd tegen geweld tegen vrouwen een van de speerpunten van hun werk. Zo zijn ze sinds het begin van de corona-crisis extra alert op een eventuele toename van geweld tegen vrouwen.

Honger in Colombia

Vandaag, 16 oktober, is het Wereld Voedseldag. Verschillende organisaties van de Verenigde Naties (VN) en vele andere vragen aandacht voor het gebrek aan voedselzekerheid in grote delen van de wereld. Colombia is een van de landen waar de situatie ernstiger is dan soms gedacht wordt.

Doo-wop uit Jamaica

In 1961 stapte de dertienjarige James Chambers het Beverley’s restaurant in Kingston, Jamaica, binnen en vertelde de eigenaren dat hij een liedje voor hen geschreven had. Zijn initiatief had grote gevolgen, want drie maanden later verscheen Dearest Beverley op de B-kant van een single. Onder de naam Jimmy Cliff zou de inmiddels veertienjarige James uitgroeien tot een van de grootste reggae artiesten.

Salvadoraanse leger wijst rechter af die dossiers over bloedbad zoekt

Een Salvadoraanse rechter die probeerde onderzoek te doen naar de slachting van duizend mensen door het leger in 1981, werd maandag tegengehouden bij het betreden van een militaire installatie op zoek naar dossiers met betrekking tot het bloedbad in El Mozote. Het was de tweede keer in minder dan een maand dat het leger de zoektocht van rechter Jorge Guzman blokkeerde.

Gelekte documenten: Mercosur-verdrag voldoet niet aan milieunormen

Onlangs lekte Greenpeace een onderhandelingsdocument over de Mercosur-deal dat duidelijk maakt dat de bescherming van natuur, milieu en klimaat nauwelijks aan bod komt. Het lekken van het document vindt op een cruciaal moment plaats: het verzet tegen het verdrag groeit omdat het niet voldoet aan de Europese klimaatnormen.

Bolivia in spanning voor verkiezingen

Zondag 18 oktober gaan de Bolivianen naar de stembus voor historische verkiezingen, de eerste sinds 2002 zonder dat Evo Morales kandidaat is voor het presidentschap. Morales, president vanaf 2006, moest eind 2019 aftreden en het land verlaten na langdurige rellen in het land. Hij woont tegenwoordig in buurland Argentinië.

agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.