Nieuws
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico
Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.
Lula lanceert presidentiële campagne om Brazilië te ‘transformeren’
De voormalige president van Brazilië, Luiz Inacio Lula da Silva, heeft officieel zijn campagne voor presidentsverkiezingen gelanceerd en roept mensen op zich achter hem te verenigen om “de totalitaire dreiging” te verslaan, zonder de extreemrechtse zittende president Jair Bolsonaro te noemen.
Nicaragua sluit 50 non-profitorganisaties
Het parlement van Nicaragua, dat wordt gedomineerd door bondgenoten van president Daniel Ortega, heeft gestemd voor het sluiten van vijftig niet-gouvernementele organisaties. Als reden werd genoemd dat de ngo’s de regelgeving niet hadden nageleefd.
De verwoestende milieu-impact van Chinese invloed in Latijns-Amerika
Zoals de Duitse internationale media-outlet DW opmerkte, waren Chinese bedrijven tot een paar jaar geleden relatief onbekend in Latijns-Amerika, maar hun directe investeringen in de regio bedragen sinds 2010 gemiddeld ongeveer $ 10 miljard per jaar, en dit heeft een zwaar schadelijk effect op de milieu, volgens de Economische Commissie van de Verenigde Naties voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (ECLAC).
Ricardo Alarcón, voormalig Cubaans minister van Buitenlandse Zaken, is overleden
Ricardo Alarcón de Quesada was meer dan 30 jaar een van de meest solide waarden van het revolutionaire Cuba in zijn altijd moeilijke relaties met de Verenigde Staten. Hij stierf afgelopen zaterdag in Havana op 84-jarige leeftijd.
Lula en Bolsonaro vierden 1 mei in een electorale sfeer
De president van Brazilië, Jair Bolsonaro, en de favoriet om hem op te volgen bij de verkiezingen van volgend jaar oktober, voormalig president Luiz Inácio Lula da Silva, hebben hun respectieve vieringen van de Internationale Arbeidersdag met electorale inhoud gevuld, meldde de lokale pers.
Bendegeweld houdt inwoners Port-au-Prince in de tang
Haïti lijdt al een aantal jaren onder toenemend bendegeweld. Gangs ontvoeren burgers om aan geld te komen en bestrijden elkaar om de macht in handen te krijgen. Het aantal burgerslachtoffers stijgt. In de eerste zes weken van dit jaar kwamen minstens 188 mensen door geweld om het leven. Sinds afgelopen weekend leveren twee bendes strijd ten noorden van de hoofdstad Port-au-Prince, zijn tweeëntwintig mensen gedood en kunnen mensen hun huizen en buurt niet uit.
Milei krijgt 12.000 mensen bijeen om les over inflatie bij te wonen in Mendoza
De Argentijnse libertaire afgevaardigde Javier Milei drong afgelopen zondag aan op het dollariseren van de economie van het land tijdens een bijeenkomst in Mendoza, waar hij ook zwoer dat dit zijn eerste stap zou zijn als hij in 2023 tot president zou worden gekozen.
Bouw van Mexico’s Mayatrein gestopt
In een aantal zuidelijke staten van Mexico, waaronder Chiapas en Yucatán, wordt sinds enkele jaren gewerkt aan een ambitieus spoorwegproject dat deze staten moet verbinden. Maar al bij aanvang was er veel kritiek: door de haast die men wilde maken zouden milieuzorgen genegeerd zijn. En nu heeft de rechtbank een deel van het project stil laten leggen. Een overwinning voor milieuactivisten én speleologen.
Inflatie in Latijns-Amerika het hoogst in 15 jaar, volgens het IMF
Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de inflatie in de leidende economieën van Latijns-Amerika het hoogste niveau in 15 jaar bereikt. Het financiële agentschap meldde afgelopen vrijdag dat deze resultaten het gevolg waren van de “impact op de pandemie en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne”.
Paaseilanders willen toeristen terug
Goede Vrijdag is voor veel Latijns-Amerikanen het begin van de Heilige Week, Semana Santa, een van de belangrijkste vrije weken van het jaar. Ook veel Chilenen maken zich op om de Paasdagen vrij te nemen en er op uit te trekken, zeker na twee jaar beperkingen vanwege de covid-pandemie. Op Paaseiland, Rapa Nui, valt echter nog niet zo veel te vieren. De afgevaardigde van het eiland in het Chileense parlement, Hotuiti Teao Drago, vroeg minister van Binnenlandse Zaken Izkia Siches eerder deze week om spoedige aandacht voor de situatie in zijn district.
López Obrador wint terugroepreferendum in Mexico bij lage opkomst
De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador (AMLO) heeft afgelopen zondag een referendum gewonnen over de vraag of hij moet aftreden of zijn termijn van zes jaar moet voltooien.
De ‘valse positieven’ zijn weer terug in Colombia
In de vroege morgen van 28 maart 2022 lagen veel inwoners van Puerto Leguízamo hun roes nog uit te slapen na een wild, meerdaags feest. In de bosjes vlakbij lagen zwaarbewapende Colombiaanse militairen. Wat er vervolgens precies gebeurde is nog onduidelijk, maar korte tijd later lagen er elf lijken in de straten van het stadje, tegenover Peru aan de grensrivier de Putumayo.
Inheemse mars in Brazilië om landbescherming te eisen
Inheemse volkeren verzamelden zich in Brasilia voor een tiendaags protestkamp om betere bescherming van hun land en rechten te eisen.
Braziliaanse slachtoffers zoeken compensatie in Engeland
Ruim zes jaar geleden brak de Marianadam in de Braziliaanse deelstaat Minas Gerais waardoor veertig miljoen kubieke meter giftig mijnafval in de rivier Doce terecht kwam en vierhonderd kilometer stroomafwaarts uiteindelijk de Atlantische Oceaan bereikte. Negentien mensen vonden de dood, terwijl nog eens vele duizenden dakloos raakten en hun bron van inkomsten verloren. Nu dagen overlevenden het Brits-Australische mijnbouwbedrijf BHP voor de rechter en eisen zij schadevergoeding.
Costa Rica kiest politieke nieuwkomer Chaves als president
Econoom Rodrigo Chaves heeft afgelopen zondag de presidentsverkiezingen in Costa Rica gewonnen, zo blijkt uit voorlopige resultaten. De 60-jarige beloofde om de traditionele partijpolitiek in de Midden-Amerikaanse natie op te schudden.
Nieuwe wet legt Nicaraguaanse NGO’s verder aan banden
Op 31 maart keurde het door hem gecontroleerde parlement in een spoedprocedure een wet goed, getiteld ‘Algemene wet ter regulering en controle van organisaties zonder winstoogmerk’ (beter bekend als NGO’s, non-gouvernementele organisaties). Deze wet is een slag in het gezicht van het maatschappelijk middenveld in het land. Advocate Martha Patricia Molina sprak zelfs van een ‘inbeslagname’ van NGO’s, wat in tegenspraak is met de grondwet.
Colombiaanse ongehoorden krijgen een stem
Aanstaande zondag 29 mei gaan de Colombianen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Na de Congresverkiezingen op 13 maart waarbij tevens de voorverkiezingen gehouden werden voor die presidentsverkiezingen, leek Colombia een flinke draai naar links te maken. In het Congres brak het Pacto Histórico (Historisch Pact) krachtig door en Gustavo Petro, de leider van het pact en voormalig guerrillastrijder, consolideerde zijn presidentiële kandidatuur.
Verdeeldheid in Cuba over hervormingen ten gunste van het homohuwelijk en vrouwenrechten
De Cubaanse regering is voorstander van een nieuwe gezinscode die de deur zou openen naar het homohuwelijk en de rechten van vrouwen zou versterken, maar experts vrezen dat een aanstaand referendum mogelijk onvoldoende steun ervoor zal opleveren.
Noodtoestand in El Salvador na 62 bendemoorden op één dag
Het parlement van El Salvador heeft de noodtoestand goedgekeurd nadat het Midden-Amerikaanse land op één dag tientallen bendegerelateerde moorden had geregistreerd.
Ruzie over wifi in het oerwoud
Bij een ruzie over het gebruik van wifi tussen lokale Yanomami en het Venezolaanse leger zijn zondag 20 maart vier leden van dit inheemse volk om het leven gekomen. De Yanomami laten het er niet bij zitten en dreigen met een opstand.
Gestolen Trinidadse geiten levend meer waard dan dood
Een geitenhouder in Gasparrillo, in het zuidwesten van Trinidad, kreeg dinsdagochtend 22 maart een grote schok te verwerken toen bleek dat vijf van zijn geiten niet meer in hun wei stonden. Volgens hun eigenaar, een man genaamd Rondell Harry, zijn de dieren zo’n 35.000 Trinidadse dollar (4.600 euro) waard.
Machu Picchu: Incaplaats heeft al meer dan honderd jaar de verkeerde naam
Machu Picchu is een van ’s werelds bekendste archeologische vondsten, een wonder van precolumbiaanse architectuur dat al tientallen jaren nauwkeurig is bestudeerd. Maar een nieuw academisch artikel stelt dat de plaats sinds de herontdekking meer dan een eeuw geleden onder de verkeerde naam bekendstaat. Een Peruaanse historicus en een vooraanstaande Amerikaanse archeoloog beweren dat het Unesco-werelderfgoed onder de Incabewoners bekend stond als Huayna Picchu – de naam van een piek die uitkijkt over de ruïnes – of gewoon Picchu.
William en Kate bezoeken Jamaica
De hertog en hertogin van Cambridge, beter bekend als prins William en prinses Kate, reizen op dit moment door het Caribisch gebied waar ze een bezoek brengen aan de (ei-)landen die tot de Gemenebest behoren. Dinsdag 22 maart komen ze aan in Jamaica, waar dit jaar gevierd wordt dat het eiland zestig jaar geleden onafhankelijk werd van Groot-Brittannië. Maar actievoerders roepen op tot een excuus van de Britse vorstin voor het verleden van kolonialisme en slavernij.
President López Obrador van Mexico opent nieuwe internationale luchthaven
De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador heeft een nieuwe luchthaven ingehuldigd die Mexico-Stad bedient: de internationale luchthaven Felipe Angeles. Dit nadat hij ruim drie jaar geleden een gedeeltelijk afgerond bouwproject van meerdere miljarden dollars van de vorige regering had geschrapt. Hij zei dat het een symbool van corruptie was.
De Fujimori-soap
Weinig politieke figuren in Peru leveren zo veel polarisatie op als Alberto Fujimori, president van 1990 tot 2000. Voor velen in het Andesland is hij een held die de burgeroorlog met de guerrillabeweging Sendero Luminoso wist te beëindigen en de economie stimuleerde, voor anderen is hij een voormalig dictator die terecht een gevangenisstraf van 25 jaar uitzit wegens (opdracht tot) moord en corruptie tijdens zijn ambtstermijn. En nu heeft het Grondwettelijk Hof de verwarring rond Fujimori verder opgevoerd.
Onvriendelijke Maagdeneilanden
Verschillende Caribische territoria hebben Rusland geërgerd met hun opstelling rond de invasie van Oekraïne. Dat betreft met name de Britse Maagdeneilanden en het eveneens Britse Anguilla. Deze territoria staan inmiddels op de Russische lijst van ‘onvriendelijke landen’. Dat is niet zo onlogisch als het misschien lijkt.
Colombia draait naar links in historische stemming
Twee dagen geleden, op 13 maart, waren er in Colombia verkiezingen voor het Congres en tegelijk vonden de voorverkiezingen plaats voor de presidentsverkiezingen in mei dit jaar. Het werd een draai naar links. In het Congres brak het Pacto Histórico (Historisch Pact) krachtig door en Gustavo Petro, de leider van het pact, consolideerde zijn presidentiële kandidatuur.
Mexico is geen kolonie
Al jarenlang is Mexico een van de gevaarlijkste landen ter wereld voor journalisten en burgeractivisten. Velen worden vanwege hun werkzaamheden lastig gevallen, bedreigd en vaak ook vermoord. Beschermingsmaatregelen zijn onvoldoende of bestaan vooral op papier. In een breed gedragen resolutie eerder deze week riep het Europese Parlement de Mexicaanse autoriteiten op om de rechten en de levens van journalisten en activisten beter te beschermen.
Chili: een nieuw begin voor nieuw-links in Latijns-Amerika
Op vrijdag 11 maart is Gabriel Boric geïnstalleerd als de nieuwe president van Chili. De inauguratie in hoofdstad Santiago was niet alleen het begin van een nieuwe, linkse, regeerperiode in het Zuid-Amerikaanse land, maar getuige de gastenlijst kan het evenement wel eens de start zijn van een wedergeboorte van nieuw-links in Latijns-Amerika.
Amerikaanse diplomaten bezoeken Venezuela
Afgelopen weekend reisde een groep hoge Amerikaanse diplomaten naar Venezuela voor een ontmoeting met president Nicolás Maduro. In 2019 hebben de Verenigde Staten de politieke banden met het regime van Maduro verbroken en sancties ingesteld. Maar de oorlog in Europa is aanleiding om deze sancties mogelijk te herzien.
Duizenden vrouwen in El Salvador marcheren voor hun rechten
Duizenden vrouwen marcheerden afgelopen zondag in de hoofdstad van El Salvador tegen het totale verbod op abortus in het land en het hoge percentage vrouwenmoorden. Voor vandaag, Internationale Vrouwendag, zijn er meer marsen voor vrouwenrechten gepland in landen van Latijns-Amerika.
Van Oekraïne naar Mexico
In de tweede week na de Russische invasie van Oekraïne heeft de oorlog ook Latijns-Amerika bereikt. Op 4 maart landden de eerste oorlogsvluchtelingen in Mexico.
Dreadlocks en politiegeweld
Veel Rastafari’s dragen hun haar in dreadlocks omdat dat voor hen de Bijbelse haarstijl is. Het afknippen daarvan, zeker als dat geen eigen keus is, is voor hen dus een vorm van geweld. Zelfs als ze vanwege hun dreads te maken hebben met vooroordelen en discriminatie. Dat geldt ook voor Jamaica, de bakermat van het Rastafari-geloof.
Klimaatverandering heeft een extreme, vroege impact op Zuid-Amerika
Een rapport dat maandag door het Intergouvernementeel Panel voor Klimaatverandering (IPCC) is gepubliceerd, bevestigt wat velen ter plaatse met eigen ogen zien. De opwarming van de aarde verandert de intensiteit en frequentie van extreme weersomstandigheden, de natuurlijke opwarming en afkoeling van delen van de Stille Oceaan die weerpatronen over de hele wereld veranderen.
Enorme Argentijnse rookwolk verstikt Paraguay
Een gigantische wolk van as en rook heeft vanuit Argentinië het buurland Paraguay bereikt. De verstikkende wolk beweegt snel en is honderden meters hoog en meerdere kilometers breed. De videofilms op internet zijn angstaanjagend: midden op de dag werd het aardedonker in Ayolas, in het zuiden van Paraguay. De bevolking is gewaarschuwd en geadviseerd om binnen te blijven. In het noorden van Argentinië woedden de natuurbranden al sinds begin januari.
Kandidaten botsen over politieke idealen en politiek realisme in Colombia
Colombia’s coalitie van gematigde verkiezingskandidaten, Centrp Esperanza, is zo goed als uiteengevallen. De sociaaldemocratische kandidaat Jorge Robledo zei afgelopen donderdag het vertrouwen in zijn liberale ambtgenoot Alejandro Gaviria te hebben verloren.
Moai-beeld keert terug naar Paaseiland
Tot grote vreugde van de inwoners van Paaseiland keert een Moai-beeld na 152 jaar terug naar het Chileense eiland. Het Chileense ministerie van Cultuur zorgde vorige week voor het transport van het Paaseilandbeeld Tau vanuit het Nationaal Natuurhistorisch museum in de hoofdstad Santiago de Chile naar Paaseiland.
Havana heropent homohotel
Het Cubaanse toerisme is hard getroffen door de coronapandemie. De heropening van het luxe Rainbow Hotel op het eiland Cayo Guillermo was dan ook een aanleiding voor de regering in Havana de internationale pers uit te nodigen voor een bezoek.
Aan de verkeerde kant van de geschiedenis
De Russische invasie van Oekraïne voltrekt zich duizenden kilometers verwijderd van Latijns-Amerika. Toch volgen regeringsleiders in de regio de ontwikkelingen in Oost-Europa met grote belangstelling, met name zij die afhankelijk zijn van Russische steun of van oudsher de schuld voor alles bij de Verenigde Staten leggen.
Colombia legaliseert abortus tot 24 weken
Evenals veel andere Latijns-Amerikaanse landen kende Colombia een zeer strikte anti-abortus wetgeving. Abortus was slechts bij hoge uitzondering toegestaan, bijvoorbeeld wanneer het leven of de gezondheid van de moeder in gevaar was. Afgelopen maandag stemde het Hooggerechtshof met vijf tegen vier vóór legalisering van abortus tot 24 weken. Colombia schaart zich hiermee in een groeiende rij van landen die de mogelijkheden voor abortus verruimen: Argentinië en Mexico gingen het land voor.
‘Bedreiging van ontbossing voor inheemse Amazonegebieden als de beschermde status wordt gewijzigd’ aldus een nieuw rapport
Gebieden van het Amazoneregenwoud met een gecombineerd gebied zo groot als Engeland kunnen worden bedreigd door nieuwe mijnbouw en ontbossing, beweert een nieuw rapport. Het is momenteel illegaal om te mijnen in deze beschermde inheemse gebieden van de Amazone. Maar de Braziliaanse president Jair Bolsonaro wil hier verandering in brengen om meer exploitatie voor economische ontwikkeling mogelijk te maken.
De preventieve hechtenis voor Jeanine Áñez in Bolivia wordt met drie maanden verlengd
De Boliviaanse rechter Armando Zeballos verlengde afgelopen maandag met drie maanden de preventieve hechtenis die voormalig president Jeanine Áñez sinds maart 2020 uitzit voor de “Staatsgreep”-zaak.
Openbaar Ministerie in Panama stelt speciaal team samen om gedwongen sterilisaties van inheemse vrouwen te onderzoeken
In Panama is een speciaal team van aanklagers, verbonden aan het bureau van de procureur-generaal, gevormd om onderzoeken uit te voeren naar mogelijke sterilisatieprocedures zonder wederzijds goedvinden van inheemse vrouwen.
Archeologen vinden zes mummies van geofferde kinderen in Peru
Een team van archeologen van de Universiteit van San Marcos heeft zes gemummificeerde kinderen gevonden in Peru. De onderzoekers denken dat de kinderen geofferd zijn om een man te vergezellen tijdens zijn reis naar de dodenwereld. Diens lichaam werd in november 2021 ontdekt. De pre-Inca mummies zijn tussen de 1.000 en 1.200 jaar oud.
Politiek & Maatschappij
Kunst & Cultuur
Vrije tijd & Toerisme
Economie & Ondernemen
Milieu en Natuur
Onderzoek & Wetenschap
Blijf op de hoogte
Adverteren op onze website?
Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.
Ontvang onze nieuwsbrief
Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.
Volg ons op social media
Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.