Nieuws
Update: Haïtiaanse journalist Edner Décime vrijgelaten
Sinds vrijdag 5 augustus is Edner Décime weer vrij. Zondag 17 juli stond de journalist in de rij bij een benzinepomp in Delmas, in het noordoosten van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince, toen hij door gewapende mannen uit zijn auto getrokken werd. Zijn ontvoerders gingen er snel vandoor in een auto met loeiende sirenes. Bijna drie weken leefden familie, vrienden en collega’s in onzekerheid over zijn lot. Nu is hij weer thuis. Décime is een van de honderden Haïtianen die de afgelopen maanden ontvoerd werd door gewapende bendes. Het doel is geld.
Haïtiaanse journalist Edner Décime ontvoerd
Zondag 17 juli stond Edner Décime in de rij bij een benzinepomp in Delmas, in het noordoosten van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince, toen hij door gewapende mannen uit zijn auto getrokken werd. Zijn ontvoerders gingen er snel vandoor in een auto met loeiende sirenes. Zijn familie, vrienden en collega’s zitten al twee weken in angst en spanning. “Er staat een prijs op zijn hoofd, zoals er een prijs stond op het hoofd van een slaaf ten tijde van de kolonie.”
Producenten en consumenten strijden om water in Mexico
Het noorden van Mexico beleeft de langste en ergste droogte uit de recente geschiedenis. De waterreservoirs zijn bijna opgedroogd en water is een schaars goed geworden. Bewoners van de armere wijken in Monterrey, de tweede stad qua omvang in Mexico, zijn afhankelijk van tankwagens die water distribueren. Maar de kwaliteit van dit water is hooguit geschikt voor het doorspoelen van het toilet. Drinkwater komt uit flessen en wordt duur betaald.
Iván Mordisco: Colombiaans dissident rebellenkamp gebombardeerd met 10 doden
Bij een operatie van de Colombiaanse veiligheidstroepen tegen een groep rebellen die het vredesakkoord van 2016 verwierpen, zijn zeker tien mensen om het leven gekomen.
Moord op Haïtiaanse president Jovenel Moïse 7 juli 2021
Donderdag 7 juli is het een jaar geleden dat Haïti werd opgeschrikt door het bericht dat president Jovenel Moïse in zijn slaapkamer was doodgeschoten. Zijn vrouw Martine Moïse raakte gewond. De Haïtiaanse interim-regering heeft donderdag tot een nationale vrije dag verklaard en zal in de tuinen van het Pantheon, de nationale eregalerij een herdenkingsbijeenkomst houden. De nabestaanden van Moïse weigeren hierbij aanwezig te zijn, nu nog altijd niet duidelijk is wie er achter de moord zitten. Interim-premier Ariel Henry wordt verdacht van betrokkenheid.
De oorlog tegen drugs verlengde de decennialange burgeroorlog in Colombia, zo blijkt uit een historisch rapport
De bestraffende verbodsoorlog tegen drugs hielp de rampzalige burgeroorlog in Colombia te verlengen. Dit heeft de waarheidscommissie van het land vastgesteld, in een historisch rapport dat dinsdag werd gepubliceerd als onderdeel van een poging om de rauwe wonden van...
Berta Cáceres: ex-dambaas veroordeeld voor het plannen van moord op Hondurese activist
Een rechtbank in Honduras heeft een voormalige energiemanager veroordeeld tot meer dan 22 jaar gevangenisstraf voor de moord op een milieuactiviste in 2016. Berta Cáceres leidde protesten tegen het project van de waterkrachtcentrale van Agua Zarca voordat ze in haar huis werd doodgeschoten.
Haïtiaanse gevangenen sterven door gebrek aan voedsel
Dat de situatie in de Haïtiaanse gevangenissen slecht is, is bekend. De gevangenissen zijn overvol en mensen zitten vaak jarenlang in voorarrest voordat hun zaak behandeld wordt. Maar de aanhoudende crisis heeft ook gevolgen voor de voedselvoorziening in de gevangenissen. Tussen januari en april zijn zeker 54 gevangenen door ondervoeding gestorven, meldde de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vorige week. De afgelopen week overleden acht gevangenen.
Ecuadoraanse politie arresteert protestleider Leonidas Iza
De politie in Ecuador heeft Leonidas Iza, de leider van de grootste inheemse groep van het land, gearresteerd na een dag van protesten waarin werd opgeroepen tot lagere brandstofprijzen.
Ondanks de crisis viert Haïti het jaarlijks boekenfestival
Goed nieuws uit Haïti is al jaren zeldzaam. De berichten gaan bijna altijd over aardbevingen, orkanen, ontvoeringen en moorden. Het gros van de ruim elf miljoen inwoners zou het liefst het eiland willen verlaten. En tóch, toch zijn er Haïtianen die de moed niet verliezen en keer op keer weer mooie dingen organiseren. Zoals het jaarlijkse boekenfestival Livres en folie, dat donderdag 16 juni voor de achtentwintigste keer wordt gehouden, ditmaal in het Karibe Convention Center in de hoofdstad Port-au-Prince.
De Javari Vallei, een wetteloze wildernis in het Amazonegebied
Sinds zondag 5 juni worden de Britse journalist Dom Phillips en zijn Braziliaanse metgezel Bruno Araújo Pereira vermist. Ze trokken langs de Itaquaí rivier, de belangrijkste toegangsweg tot de Javari Vallei in het westelijk Amazonegebied, dichtbij de grens met Peru. De vallei is het thuis van een groot aantal inheemse volkeren. Maar de grote rijkdom heeft de streek tot jachtgebied voor stropers, vissers en illegale houthakkers gemaakt. De drugshandel tiert er welig.
Amnesty International: El Salvador schendt mensenrechten
De afgelopen twee maanden zijn in het kleine Midden-Amerikaanse El Salvador meer dan 36.000 mensen gevangen gezet. Op dit moment zit bijna 2% van de volwassen Salvadoranen in de gevangenis, een gevolg van de “oorlog tegen de bendes” die de regering begon nadat eind maart in één weekend 87 mensen werden vermoord. Amnesty International beschuldigt de regering van grootschalige schending van mensenrechten.
Zeker 22 doden gevallen bij een politie-inval in Rio de Janeiro
Zeker 22 mensen zijn omgekomen bij de bloedige nasleep van een inval die dinsdag 24 mei de militaire politie van Rio de Janeiro uitvoerde.
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico
Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.
Lula lanceert presidentiële campagne om Brazilië te ‘transformeren’
De voormalige president van Brazilië, Luiz Inacio Lula da Silva, heeft officieel zijn campagne voor presidentsverkiezingen gelanceerd en roept mensen op zich achter hem te verenigen om “de totalitaire dreiging” te verslaan, zonder de extreemrechtse zittende president Jair Bolsonaro te noemen.
Nicaragua sluit 50 non-profitorganisaties
Het parlement van Nicaragua, dat wordt gedomineerd door bondgenoten van president Daniel Ortega, heeft gestemd voor het sluiten van vijftig niet-gouvernementele organisaties. Als reden werd genoemd dat de ngo’s de regelgeving niet hadden nageleefd.
De verwoestende milieu-impact van Chinese invloed in Latijns-Amerika
Zoals de Duitse internationale media-outlet DW opmerkte, waren Chinese bedrijven tot een paar jaar geleden relatief onbekend in Latijns-Amerika, maar hun directe investeringen in de regio bedragen sinds 2010 gemiddeld ongeveer $ 10 miljard per jaar, en dit heeft een zwaar schadelijk effect op de milieu, volgens de Economische Commissie van de Verenigde Naties voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (ECLAC).
Ricardo Alarcón, voormalig Cubaans minister van Buitenlandse Zaken, is overleden
Ricardo Alarcón de Quesada was meer dan 30 jaar een van de meest solide waarden van het revolutionaire Cuba in zijn altijd moeilijke relaties met de Verenigde Staten. Hij stierf afgelopen zaterdag in Havana op 84-jarige leeftijd.
Lula en Bolsonaro vierden 1 mei in een electorale sfeer
De president van Brazilië, Jair Bolsonaro, en de favoriet om hem op te volgen bij de verkiezingen van volgend jaar oktober, voormalig president Luiz Inácio Lula da Silva, hebben hun respectieve vieringen van de Internationale Arbeidersdag met electorale inhoud gevuld, meldde de lokale pers.
Bendegeweld houdt inwoners Port-au-Prince in de tang
Haïti lijdt al een aantal jaren onder toenemend bendegeweld. Gangs ontvoeren burgers om aan geld te komen en bestrijden elkaar om de macht in handen te krijgen. Het aantal burgerslachtoffers stijgt. In de eerste zes weken van dit jaar kwamen minstens 188 mensen door geweld om het leven. Sinds afgelopen weekend leveren twee bendes strijd ten noorden van de hoofdstad Port-au-Prince, zijn tweeëntwintig mensen gedood en kunnen mensen hun huizen en buurt niet uit.
Milei krijgt 12.000 mensen bijeen om les over inflatie bij te wonen in Mendoza
De Argentijnse libertaire afgevaardigde Javier Milei drong afgelopen zondag aan op het dollariseren van de economie van het land tijdens een bijeenkomst in Mendoza, waar hij ook zwoer dat dit zijn eerste stap zou zijn als hij in 2023 tot president zou worden gekozen.
Bouw van Mexico’s Mayatrein gestopt
In een aantal zuidelijke staten van Mexico, waaronder Chiapas en Yucatán, wordt sinds enkele jaren gewerkt aan een ambitieus spoorwegproject dat deze staten moet verbinden. Maar al bij aanvang was er veel kritiek: door de haast die men wilde maken zouden milieuzorgen genegeerd zijn. En nu heeft de rechtbank een deel van het project stil laten leggen. Een overwinning voor milieuactivisten én speleologen.
Inflatie in Latijns-Amerika het hoogst in 15 jaar, volgens het IMF
Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de inflatie in de leidende economieën van Latijns-Amerika het hoogste niveau in 15 jaar bereikt. Het financiële agentschap meldde afgelopen vrijdag dat deze resultaten het gevolg waren van de “impact op de pandemie en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne”.
Paaseilanders willen toeristen terug
Goede Vrijdag is voor veel Latijns-Amerikanen het begin van de Heilige Week, Semana Santa, een van de belangrijkste vrije weken van het jaar. Ook veel Chilenen maken zich op om de Paasdagen vrij te nemen en er op uit te trekken, zeker na twee jaar beperkingen vanwege de covid-pandemie. Op Paaseiland, Rapa Nui, valt echter nog niet zo veel te vieren. De afgevaardigde van het eiland in het Chileense parlement, Hotuiti Teao Drago, vroeg minister van Binnenlandse Zaken Izkia Siches eerder deze week om spoedige aandacht voor de situatie in zijn district.
López Obrador wint terugroepreferendum in Mexico bij lage opkomst
De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador (AMLO) heeft afgelopen zondag een referendum gewonnen over de vraag of hij moet aftreden of zijn termijn van zes jaar moet voltooien.
De ‘valse positieven’ zijn weer terug in Colombia
In de vroege morgen van 28 maart 2022 lagen veel inwoners van Puerto Leguízamo hun roes nog uit te slapen na een wild, meerdaags feest. In de bosjes vlakbij lagen zwaarbewapende Colombiaanse militairen. Wat er vervolgens precies gebeurde is nog onduidelijk, maar korte tijd later lagen er elf lijken in de straten van het stadje, tegenover Peru aan de grensrivier de Putumayo.
Inheemse mars in Brazilië om landbescherming te eisen
Inheemse volkeren verzamelden zich in Brasilia voor een tiendaags protestkamp om betere bescherming van hun land en rechten te eisen.
Braziliaanse slachtoffers zoeken compensatie in Engeland
Ruim zes jaar geleden brak de Marianadam in de Braziliaanse deelstaat Minas Gerais waardoor veertig miljoen kubieke meter giftig mijnafval in de rivier Doce terecht kwam en vierhonderd kilometer stroomafwaarts uiteindelijk de Atlantische Oceaan bereikte. Negentien mensen vonden de dood, terwijl nog eens vele duizenden dakloos raakten en hun bron van inkomsten verloren. Nu dagen overlevenden het Brits-Australische mijnbouwbedrijf BHP voor de rechter en eisen zij schadevergoeding.
Costa Rica kiest politieke nieuwkomer Chaves als president
Econoom Rodrigo Chaves heeft afgelopen zondag de presidentsverkiezingen in Costa Rica gewonnen, zo blijkt uit voorlopige resultaten. De 60-jarige beloofde om de traditionele partijpolitiek in de Midden-Amerikaanse natie op te schudden.
Nieuwe wet legt Nicaraguaanse NGO’s verder aan banden
Op 31 maart keurde het door hem gecontroleerde parlement in een spoedprocedure een wet goed, getiteld ‘Algemene wet ter regulering en controle van organisaties zonder winstoogmerk’ (beter bekend als NGO’s, non-gouvernementele organisaties). Deze wet is een slag in het gezicht van het maatschappelijk middenveld in het land. Advocate Martha Patricia Molina sprak zelfs van een ‘inbeslagname’ van NGO’s, wat in tegenspraak is met de grondwet.
Colombiaanse ongehoorden krijgen een stem
Aanstaande zondag 29 mei gaan de Colombianen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Na de Congresverkiezingen op 13 maart waarbij tevens de voorverkiezingen gehouden werden voor die presidentsverkiezingen, leek Colombia een flinke draai naar links te maken. In het Congres brak het Pacto Histórico (Historisch Pact) krachtig door en Gustavo Petro, de leider van het pact en voormalig guerrillastrijder, consolideerde zijn presidentiële kandidatuur.
Verdeeldheid in Cuba over hervormingen ten gunste van het homohuwelijk en vrouwenrechten
De Cubaanse regering is voorstander van een nieuwe gezinscode die de deur zou openen naar het homohuwelijk en de rechten van vrouwen zou versterken, maar experts vrezen dat een aanstaand referendum mogelijk onvoldoende steun ervoor zal opleveren.
Noodtoestand in El Salvador na 62 bendemoorden op één dag
Het parlement van El Salvador heeft de noodtoestand goedgekeurd nadat het Midden-Amerikaanse land op één dag tientallen bendegerelateerde moorden had geregistreerd.
Ruzie over wifi in het oerwoud
Bij een ruzie over het gebruik van wifi tussen lokale Yanomami en het Venezolaanse leger zijn zondag 20 maart vier leden van dit inheemse volk om het leven gekomen. De Yanomami laten het er niet bij zitten en dreigen met een opstand.
Gestolen Trinidadse geiten levend meer waard dan dood
Een geitenhouder in Gasparrillo, in het zuidwesten van Trinidad, kreeg dinsdagochtend 22 maart een grote schok te verwerken toen bleek dat vijf van zijn geiten niet meer in hun wei stonden. Volgens hun eigenaar, een man genaamd Rondell Harry, zijn de dieren zo’n 35.000 Trinidadse dollar (4.600 euro) waard.
Machu Picchu: Incaplaats heeft al meer dan honderd jaar de verkeerde naam
Machu Picchu is een van ’s werelds bekendste archeologische vondsten, een wonder van precolumbiaanse architectuur dat al tientallen jaren nauwkeurig is bestudeerd. Maar een nieuw academisch artikel stelt dat de plaats sinds de herontdekking meer dan een eeuw geleden onder de verkeerde naam bekendstaat. Een Peruaanse historicus en een vooraanstaande Amerikaanse archeoloog beweren dat het Unesco-werelderfgoed onder de Incabewoners bekend stond als Huayna Picchu – de naam van een piek die uitkijkt over de ruïnes – of gewoon Picchu.
William en Kate bezoeken Jamaica
De hertog en hertogin van Cambridge, beter bekend als prins William en prinses Kate, reizen op dit moment door het Caribisch gebied waar ze een bezoek brengen aan de (ei-)landen die tot de Gemenebest behoren. Dinsdag 22 maart komen ze aan in Jamaica, waar dit jaar gevierd wordt dat het eiland zestig jaar geleden onafhankelijk werd van Groot-Brittannië. Maar actievoerders roepen op tot een excuus van de Britse vorstin voor het verleden van kolonialisme en slavernij.
President López Obrador van Mexico opent nieuwe internationale luchthaven
De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador heeft een nieuwe luchthaven ingehuldigd die Mexico-Stad bedient: de internationale luchthaven Felipe Angeles. Dit nadat hij ruim drie jaar geleden een gedeeltelijk afgerond bouwproject van meerdere miljarden dollars van de vorige regering had geschrapt. Hij zei dat het een symbool van corruptie was.
De Fujimori-soap
Weinig politieke figuren in Peru leveren zo veel polarisatie op als Alberto Fujimori, president van 1990 tot 2000. Voor velen in het Andesland is hij een held die de burgeroorlog met de guerrillabeweging Sendero Luminoso wist te beëindigen en de economie stimuleerde, voor anderen is hij een voormalig dictator die terecht een gevangenisstraf van 25 jaar uitzit wegens (opdracht tot) moord en corruptie tijdens zijn ambtstermijn. En nu heeft het Grondwettelijk Hof de verwarring rond Fujimori verder opgevoerd.
Onvriendelijke Maagdeneilanden
Verschillende Caribische territoria hebben Rusland geërgerd met hun opstelling rond de invasie van Oekraïne. Dat betreft met name de Britse Maagdeneilanden en het eveneens Britse Anguilla. Deze territoria staan inmiddels op de Russische lijst van ‘onvriendelijke landen’. Dat is niet zo onlogisch als het misschien lijkt.
Colombia draait naar links in historische stemming
Twee dagen geleden, op 13 maart, waren er in Colombia verkiezingen voor het Congres en tegelijk vonden de voorverkiezingen plaats voor de presidentsverkiezingen in mei dit jaar. Het werd een draai naar links. In het Congres brak het Pacto Histórico (Historisch Pact) krachtig door en Gustavo Petro, de leider van het pact, consolideerde zijn presidentiële kandidatuur.
Mexico is geen kolonie
Al jarenlang is Mexico een van de gevaarlijkste landen ter wereld voor journalisten en burgeractivisten. Velen worden vanwege hun werkzaamheden lastig gevallen, bedreigd en vaak ook vermoord. Beschermingsmaatregelen zijn onvoldoende of bestaan vooral op papier. In een breed gedragen resolutie eerder deze week riep het Europese Parlement de Mexicaanse autoriteiten op om de rechten en de levens van journalisten en activisten beter te beschermen.
Chili: een nieuw begin voor nieuw-links in Latijns-Amerika
Op vrijdag 11 maart is Gabriel Boric geïnstalleerd als de nieuwe president van Chili. De inauguratie in hoofdstad Santiago was niet alleen het begin van een nieuwe, linkse, regeerperiode in het Zuid-Amerikaanse land, maar getuige de gastenlijst kan het evenement wel eens de start zijn van een wedergeboorte van nieuw-links in Latijns-Amerika.
Amerikaanse diplomaten bezoeken Venezuela
Afgelopen weekend reisde een groep hoge Amerikaanse diplomaten naar Venezuela voor een ontmoeting met president Nicolás Maduro. In 2019 hebben de Verenigde Staten de politieke banden met het regime van Maduro verbroken en sancties ingesteld. Maar de oorlog in Europa is aanleiding om deze sancties mogelijk te herzien.
Duizenden vrouwen in El Salvador marcheren voor hun rechten
Duizenden vrouwen marcheerden afgelopen zondag in de hoofdstad van El Salvador tegen het totale verbod op abortus in het land en het hoge percentage vrouwenmoorden. Voor vandaag, Internationale Vrouwendag, zijn er meer marsen voor vrouwenrechten gepland in landen van Latijns-Amerika.
Politiek & Maatschappij
Kunst & Cultuur
Vrije tijd & Toerisme
Economie & Ondernemen
Milieu en Natuur
Onderzoek & Wetenschap
Blijf op de hoogte
Adverteren op onze website?
Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.
Ontvang onze nieuwsbrief
Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.
Volg ons op social media
Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.