Politiek & Maatschappij

Zwart kerstkindje in Rio de Janeiro

18 december 2020

Een kerststal in Rio de Janeiro haalt bijna elk jaar de media in binnen- en buitenland met haar politieke boodschap, dit jaar met een zwarte maagd Maria omringd door inheemse engeltjes.

Een Braziliaans gezegde is dat God een Braziliaan is. Dit jaar zijn ook de maagd Maria, het kindeke Jezus en de engeltjes Brazilianen. Maar niet zomaar Brazilianen uit een rijke wijk als Leblon. In de traditionele kerststal van de Heilig Hart Kerk in Rio de Janeiro komt Jezus dit jaar niet ter wereld in een kribbe, maar in een zwartgeblakerde open plek in een verwoest Amazonewoud. Zijn zwanger afgebeelde moeder, de maagd Maria, is ook zwart en wordt omringd door inheemse cherubijntjes.

De kerkleiders hebben een eer hoog te houden als het gaat om kerststallen met een politieke symboliek. Dit jaar kozen ze voor racisme en de snel toenemende ontbossing in de Amazone, gevoelige thema’s in Brazilië sinds president Jair Bolsonaro vorig jaar aan de macht gekomen is.

“Deze kerststal is opgezet om te tonen dat mensen die moeder natuur afbranden of hun broeders en zusters aanvallen puur omdat ze toevallig een andere huidskleur hebben, God niet in hun hart hebben”, aldus Mauricio Rodrigues dos Santos (63) woordvoerder van de kerk.

De kerststal aan de Praça Gloria, vlakbij het kantoor van het Aartsbisdom van Rio de Janeiro, haalde twee jaar geleden ook het nieuws met een afbeelding van Maria die Jezus openlijk de borst gaf. In die tijd waren er verschillende incidenten waarbij moeders belemmerd werden bij het geven van borstvoeding in het openbaar.

Een jaar eerder werd de kerststal zelfs vernield. Toen was het onderwerp de strijd tegen corruptie. Vorig jaar zag priester Wanderson Guedes, de kunstenaar achter de kerststal, nog af van een kerststal met ontbossing in de Amazone als motief nadat hij bedreigingen ontvangen had. Dit jaar besloot het bestuur van de Heilig Hart Kerk toch door te zetten met zelfs nog een antiracisme boodschap.

Beide thema’s liggen in het Brazilië van vandaag de dag gevoelig, waarbij de conservatieve president Bolsonaro van meer progressieve kant onder vuur ligt vanwege het aanjagen van de ontbossing en het doen van racistische uitlatingen. Toch is de gemeente volgens woordvoerder Dos Santos niet bang dat de kerststal dit jaar opnieuw vernield zal worden.

Bron: Mercopress

Gerelateerde berichten

Toenemend geweld in het bosrijke zuiden en het droge noorden van Chili

Toenemend geweld in het bosrijke zuiden en het droge noorden van Chili

Chili staat bekend als een relatief veilig land, maar heeft de laatste jaren te maken met een sterke toename van ernstige criminaliteit. Daarvoor zijn verschillende oorzaken. In het zuiden van het land speelt het conflict tussen inheemse Mapuche en bosbedrijven, in het noorden zijn Colombiaanse en Venezolaanse bendes actief. Intussen probeert president Boric het hoofd te bieden aan het geweld en de ontstane onrust.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This