Politiek & Maatschappij

Zwart kerstkindje in Rio de Janeiro

18 december 2020

Een kerststal in Rio de Janeiro haalt bijna elk jaar de media in binnen- en buitenland met haar politieke boodschap, dit jaar met een zwarte maagd Maria omringd door inheemse engeltjes.

Een Braziliaans gezegde is dat God een Braziliaan is. Dit jaar zijn ook de maagd Maria, het kindeke Jezus en de engeltjes Brazilianen. Maar niet zomaar Brazilianen uit een rijke wijk als Leblon. In de traditionele kerststal van de Heilig Hart Kerk in Rio de Janeiro komt Jezus dit jaar niet ter wereld in een kribbe, maar in een zwartgeblakerde open plek in een verwoest Amazonewoud. Zijn zwanger afgebeelde moeder, de maagd Maria, is ook zwart en wordt omringd door inheemse cherubijntjes.

De kerkleiders hebben een eer hoog te houden als het gaat om kerststallen met een politieke symboliek. Dit jaar kozen ze voor racisme en de snel toenemende ontbossing in de Amazone, gevoelige thema’s in Brazilië sinds president Jair Bolsonaro vorig jaar aan de macht gekomen is.

“Deze kerststal is opgezet om te tonen dat mensen die moeder natuur afbranden of hun broeders en zusters aanvallen puur omdat ze toevallig een andere huidskleur hebben, God niet in hun hart hebben”, aldus Mauricio Rodrigues dos Santos (63) woordvoerder van de kerk.

De kerststal aan de Praça Gloria, vlakbij het kantoor van het Aartsbisdom van Rio de Janeiro, haalde twee jaar geleden ook het nieuws met een afbeelding van Maria die Jezus openlijk de borst gaf. In die tijd waren er verschillende incidenten waarbij moeders belemmerd werden bij het geven van borstvoeding in het openbaar.

Een jaar eerder werd de kerststal zelfs vernield. Toen was het onderwerp de strijd tegen corruptie. Vorig jaar zag priester Wanderson Guedes, de kunstenaar achter de kerststal, nog af van een kerststal met ontbossing in de Amazone als motief nadat hij bedreigingen ontvangen had. Dit jaar besloot het bestuur van de Heilig Hart Kerk toch door te zetten met zelfs nog een antiracisme boodschap.

Beide thema’s liggen in het Brazilië van vandaag de dag gevoelig, waarbij de conservatieve president Bolsonaro van meer progressieve kant onder vuur ligt vanwege het aanjagen van de ontbossing en het doen van racistische uitlatingen. Toch is de gemeente volgens woordvoerder Dos Santos niet bang dat de kerststal dit jaar opnieuw vernield zal worden.

Bron: Mercopress

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This