Politiek & Maatschappij

Zware aardbeving in het Caribisch gebied

29 januari 2020

Redactie

Afgelopen dinsdag was er een zware aardbeving in de Caribische zee, tussen Jamaica, Cuba en de Kaaimaneilanden. De beving had een kracht van 7.7 op de schaal van Richter en vond plaats op een diepte van tien kilometer. De beving werd op veel eilanden in het Caribisch gebied en zelfs in Miami gevoeld en zorgde voor flinke paniek. Een tsunamiwaarschuwing werd afgegeven voor landen binnen een cirkel van 300 kilometer van het epicentrum. Dit betrof onder meer de kusten van Mexico, Belize en Honduras. De waarschuwing is gisteravond weer ingetrokken. Op Jamaica en in Miami werden enkele kantoren uit voorzorg enige tijd ontruimd. Op sociale media zijn filmpjes geplaatst van de beving. Ondanks de grote kracht van de beving valt de materiële schade mee en is er tot nu toe geen melding gemaakt van slachtoffers.

Deze maand is er sprake van veel seismische activiteit in het Caribisch gebied. Zo was er op 6 januari een aardbeving van 6.4 op Puerto Rico en had dit eiland de daarop volgende weken te maken met veel naschokken en lichtere bevingen. Afgelopen zaterdag was er nog een beving van 5.0 die ook op Sint Maarten gevoeld werd.

Het Caribisch gebied ten zuiden van Cuba vormt de zogenaamde Caribische plaat. Waar de plaat aan andere aardplaten grenst, vindt van oudsher veel seismische activiteit plaats, niet alleen aardbevingen en tsunami’s, maar ook vulkaanuitbarstingen. Het is deze maand precies tien jaar geleden dat het Caribische Haïti getroffen werd door een verwoestende aardbeving met tenminste 200.000 slachtoffers.

BBC, NPR, sociale media

Gerelateerde berichten

Haïtiaanse mensenrechtenactivist mag buurland niet meer in

Haïtiaanse mensenrechtenactivist mag buurland niet meer in

In navolging van de Verenigde Staten en Canada heeft de Dominicaanse Republiek nu ook een lijst opgesteld met namen van Haïtianen die niet langer welkom zijn. Maar waar het in de Verenigde Staten en Canada mensen betreft die direct gelinkt kunnen worden aan het geweld en de straffeloosheid in het Caribische land (politici, criminelen en bendeleiders) heeft de Dominicaanse Republiek een opmerkelijke naam toegevoegd: mensenrechtenactivist Pierre Espérance. Mensenrechtenorganisaties zijn verbijsterd.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This