Politiek & Maatschappij

Zware aardbeving in het Caribisch gebied

29 januari 2020

Redactie

Afgelopen dinsdag was er een zware aardbeving in de Caribische zee, tussen Jamaica, Cuba en de Kaaimaneilanden. De beving had een kracht van 7.7 op de schaal van Richter en vond plaats op een diepte van tien kilometer. De beving werd op veel eilanden in het Caribisch gebied en zelfs in Miami gevoeld en zorgde voor flinke paniek. Een tsunamiwaarschuwing werd afgegeven voor landen binnen een cirkel van 300 kilometer van het epicentrum. Dit betrof onder meer de kusten van Mexico, Belize en Honduras. De waarschuwing is gisteravond weer ingetrokken. Op Jamaica en in Miami werden enkele kantoren uit voorzorg enige tijd ontruimd. Op sociale media zijn filmpjes geplaatst van de beving. Ondanks de grote kracht van de beving valt de materiële schade mee en is er tot nu toe geen melding gemaakt van slachtoffers.

Deze maand is er sprake van veel seismische activiteit in het Caribisch gebied. Zo was er op 6 januari een aardbeving van 6.4 op Puerto Rico en had dit eiland de daarop volgende weken te maken met veel naschokken en lichtere bevingen. Afgelopen zaterdag was er nog een beving van 5.0 die ook op Sint Maarten gevoeld werd.

Het Caribisch gebied ten zuiden van Cuba vormt de zogenaamde Caribische plaat. Waar de plaat aan andere aardplaten grenst, vindt van oudsher veel seismische activiteit plaats, niet alleen aardbevingen en tsunami’s, maar ook vulkaanuitbarstingen. Het is deze maand precies tien jaar geleden dat het Caribische Haïti getroffen werd door een verwoestende aardbeving met tenminste 200.000 slachtoffers.

BBC, NPR, sociale media

Gerelateerde berichten

Een nieuwe Guatemalteekse lente

Een nieuwe Guatemalteekse lente

80 jaar nadat in Guatemala de periode aanbrak die de “tienjarige lente” wordt genoemd, een periode ingeluid met het aantreden van de eerste democratisch gekozen president, de hervormer Juan José Arévalo, was daar in 2023 plotseling zijn zoon: Bernardo Arévalo. De zoon had onmiskenbaar het idealisme en gevoel voor sociale rechtvaardigheid van zijn vader geërfd maar hij liep al tegen de zestig toen hij politiek actief werd. Mogelijk wist hij te goed wat de huiveringwekkende gevolgen konden zijn.
Tot verassing van velen en tot frustratie van de zittende macht, die alles uit de kast haalde om hem tegen te houden – maar het was te laat – won Bernardo Arévalo de presidentsverkiezingen en werd hij begin 2024 geïnaugureerd. Voor veel Guatemalteken gloort er hoop, hoop op een nieuwe democratische lente.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This