Politiek & Maatschappij

Zware aardbeving in het Caribisch gebied

29 januari 2020

Redactie

Afgelopen dinsdag was er een zware aardbeving in de Caribische zee, tussen Jamaica, Cuba en de Kaaimaneilanden. De beving had een kracht van 7.7 op de schaal van Richter en vond plaats op een diepte van tien kilometer. De beving werd op veel eilanden in het Caribisch gebied en zelfs in Miami gevoeld en zorgde voor flinke paniek. Een tsunamiwaarschuwing werd afgegeven voor landen binnen een cirkel van 300 kilometer van het epicentrum. Dit betrof onder meer de kusten van Mexico, Belize en Honduras. De waarschuwing is gisteravond weer ingetrokken. Op Jamaica en in Miami werden enkele kantoren uit voorzorg enige tijd ontruimd. Op sociale media zijn filmpjes geplaatst van de beving. Ondanks de grote kracht van de beving valt de materiële schade mee en is er tot nu toe geen melding gemaakt van slachtoffers.

Deze maand is er sprake van veel seismische activiteit in het Caribisch gebied. Zo was er op 6 januari een aardbeving van 6.4 op Puerto Rico en had dit eiland de daarop volgende weken te maken met veel naschokken en lichtere bevingen. Afgelopen zaterdag was er nog een beving van 5.0 die ook op Sint Maarten gevoeld werd.

Het Caribisch gebied ten zuiden van Cuba vormt de zogenaamde Caribische plaat. Waar de plaat aan andere aardplaten grenst, vindt van oudsher veel seismische activiteit plaats, niet alleen aardbevingen en tsunami’s, maar ook vulkaanuitbarstingen. Het is deze maand precies tien jaar geleden dat het Caribische Haïti getroffen werd door een verwoestende aardbeving met tenminste 200.000 slachtoffers.

BBC, NPR, sociale media

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This