Politiek & Maatschappij

Zwaarbewapende politie en soldaten komen het parlement van El Salvador binnen

10 februari 2020

Redactie

Zwaarbewapende politie en soldaten komen het parlement van El Salvador binnen

Zwaar bewapende politie en soldaten in El Salvador hebben hun weg naar het parlement gebaand en hebben de goedkeuring van een lening van $ 109 miljoen geëist om hen beter uit te rusten.

Ze kwamen het gebouw binnen toen president Nayib Bukele op het punt stond om het parlement toe te spreken. Eerder gaf hij ze zeven dagen om zijn leningsplan te ondersteunen. Politici van de oppositie noemden het verschijnen van gewapende mannen in het parlement een ongekende intimidatie.

El Salvador heeft een van de hoogste moordcijfers ter wereld. Het meeste geweld wordt uitgevoerd door criminele bendes die actief zijn in Midden-Amerika.

President Bukele trad aan in juni 2019 en beloofde de erfenis van bendegeweld en corruptie in de verarmde Midden-Amerikaanse natie aan te pakken. De 38-jarige leider wil de lening gebruiken om de uitrusting van politie en strijdkrachten te verbeteren in de strijd tegen criminaliteit. In het bijzonder zouden de fondsen worden gebruikt om politievoertuigen, uniformen, bewakingsapparatuur en een helikopter te kopen.

Maar tijdens het weekend kozen de meeste parlementsleden ervoor om geen debat aan te gaan over de voorgestelde wet. Omdat er geen quorum in het parlement was, riep de president zijn aanhangers op naar het parlementsgebouw te komen. Ongeveer 50.000 demonstranten voor de overheid gaven gehoor aan de oproep.

President Bukele zei dat ze binnen een week weer op straat moesten zijn als de parlementsleden niet over het wetsvoorstel debatteerden. Zijn politieke tegenstanders beschuldigden hem ervan hen te bedreigen en steeds autoritair te worden.

BBC World News

Gerelateerde berichten

Franse straf voor opstandige slaven

Franse straf voor opstandige slaven

Nadat Saint-Domingue in 1804 na een slavenopstand onder nieuwe naam Haïti onafhankelijk was geworden, wilde de voormalige kolonisator Frankrijk de nieuwe republiek niet erkennen. Dat gebeurde pas in ruil van een kolossale schuldenlast om de ex-slavenhouders te compenseren. De afbetaling van de schuld duurde ruim een eeuw, waarin Haïti omgerekend naar nu vijftien tot twintig keer het eigen jaarlijkse nationaal inkomen aan Frankrijk heeft betaald. Dat heeft de ontwikkeling van Haïti ernstig belemmerd. Toch voelt Frankrijk niets voor betaling van een schadevergoeding.

Lees meer

President Duque steunt voorganger

Elders zijn politici nog wel eens huiverig om zich met de rechtspraak te bemoeien, maar de Colombiaanse president Iván Duque verklaarde afgelopen donderdag dat hij vierkant achter zijn politieke mentor Álvaro Uribe blijft staan. Die wordt verdacht van fraude en van het manipuleren van een getuige. Het Colombiaanse Openbaar Ministerie plaatste de rechtse Uribe dinsdag onder huisarrest vanwege aanklachten die voortvloeien uit een vete met zijn linkse mede-senator Iván Cepeda.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This