Politiek & Maatschappij

Zwaarbewapende politie en soldaten komen het parlement van El Salvador binnen

10 februari 2020

Redactie

Zwaarbewapende politie en soldaten komen het parlement van El Salvador binnen

Zwaar bewapende politie en soldaten in El Salvador hebben hun weg naar het parlement gebaand en hebben de goedkeuring van een lening van $ 109 miljoen geëist om hen beter uit te rusten.

Ze kwamen het gebouw binnen toen president Nayib Bukele op het punt stond om het parlement toe te spreken. Eerder gaf hij ze zeven dagen om zijn leningsplan te ondersteunen. Politici van de oppositie noemden het verschijnen van gewapende mannen in het parlement een ongekende intimidatie.

El Salvador heeft een van de hoogste moordcijfers ter wereld. Het meeste geweld wordt uitgevoerd door criminele bendes die actief zijn in Midden-Amerika.

President Bukele trad aan in juni 2019 en beloofde de erfenis van bendegeweld en corruptie in de verarmde Midden-Amerikaanse natie aan te pakken. De 38-jarige leider wil de lening gebruiken om de uitrusting van politie en strijdkrachten te verbeteren in de strijd tegen criminaliteit. In het bijzonder zouden de fondsen worden gebruikt om politievoertuigen, uniformen, bewakingsapparatuur en een helikopter te kopen.

Maar tijdens het weekend kozen de meeste parlementsleden ervoor om geen debat aan te gaan over de voorgestelde wet. Omdat er geen quorum in het parlement was, riep de president zijn aanhangers op naar het parlementsgebouw te komen. Ongeveer 50.000 demonstranten voor de overheid gaven gehoor aan de oproep.

President Bukele zei dat ze binnen een week weer op straat moesten zijn als de parlementsleden niet over het wetsvoorstel debatteerden. Zijn politieke tegenstanders beschuldigden hem ervan hen te bedreigen en steeds autoritair te worden.

BBC World News

Gerelateerde berichten

Democratie in Latijns-Amerika niet langer vanzelfsprekend

Democratie in Latijns-Amerika niet langer vanzelfsprekend

Afgelopen jaar is de wereld weer iets minder democratisch geworden en in Latijns-Amerika is de terugval het grootst. Dat komt met name door de scherpe daling van het democratiegehalte van een aantal Midden-Amerikaanse landen. Van het idee van twintig jaar geleden dat de democratie in Latijns-Amerika vrij stevig was verankerd, is weinig meer over. Zo blijkt uit de Democracy Index 2023.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This