Politiek & Maatschappij

Zwaarbewapende politie en soldaten komen het parlement van El Salvador binnen

10 februari 2020

Redactie

Zwaarbewapende politie en soldaten komen het parlement van El Salvador binnen

Zwaar bewapende politie en soldaten in El Salvador hebben hun weg naar het parlement gebaand en hebben de goedkeuring van een lening van $ 109 miljoen geëist om hen beter uit te rusten.

Ze kwamen het gebouw binnen toen president Nayib Bukele op het punt stond om het parlement toe te spreken. Eerder gaf hij ze zeven dagen om zijn leningsplan te ondersteunen. Politici van de oppositie noemden het verschijnen van gewapende mannen in het parlement een ongekende intimidatie.

El Salvador heeft een van de hoogste moordcijfers ter wereld. Het meeste geweld wordt uitgevoerd door criminele bendes die actief zijn in Midden-Amerika.

President Bukele trad aan in juni 2019 en beloofde de erfenis van bendegeweld en corruptie in de verarmde Midden-Amerikaanse natie aan te pakken. De 38-jarige leider wil de lening gebruiken om de uitrusting van politie en strijdkrachten te verbeteren in de strijd tegen criminaliteit. In het bijzonder zouden de fondsen worden gebruikt om politievoertuigen, uniformen, bewakingsapparatuur en een helikopter te kopen.

Maar tijdens het weekend kozen de meeste parlementsleden ervoor om geen debat aan te gaan over de voorgestelde wet. Omdat er geen quorum in het parlement was, riep de president zijn aanhangers op naar het parlementsgebouw te komen. Ongeveer 50.000 demonstranten voor de overheid gaven gehoor aan de oproep.

President Bukele zei dat ze binnen een week weer op straat moesten zijn als de parlementsleden niet over het wetsvoorstel debatteerden. Zijn politieke tegenstanders beschuldigden hem ervan hen te bedreigen en steeds autoritair te worden.

BBC World News

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This