Politiek & Maatschappij

Warme huizen hoog in de Peruaanse Andes

27 mei 2020

Redactie

Warme huizen hoog in de Peruaanse Andes

Het kan ’s nachts flink koud worden op 4.000 meter hoogte in het Andesgebergte. De temperaturen dalen tot onder het vriespunt, terwijl de huizen niet over verwarming beschikken. En terwijl de rest van de wereld opwarmt als gevolg van klimaatverandering, heeft dit in de Andes een omgekeerd effect: bewoners merken dat de winters (mei tot september) kouder worden. Veel mensen lijden aan ernstige infecties van de luchtwegen als gevolg van de strenge kou.

Maar voor relatief weinig geld kan er nu iets gedaan worden tegen de kou: de installatie van een zogenaamde Muro Trombe, genoemd naar de Franse ingenieur Félix Trombe die als eerste een solargebouw neerzette. Zijn techniek met polycarbonaat wordt nu toegepast in Peru. Polycarbonaat is een stevig, hard en helder transparant materiaal dat in tegenstelling tot de meeste andere kunststoffen hoge temperaturen aankan. Van het materiaal worden panelen gemaakt die aan de buitenkant van de woningen bevestigd worden. Overdag schijnt de zon en geleiden de panelen de zonnewarmte. Via leidingen loopt de warmte het huis binnen en verdrijft de koude lucht naar buiten. Het enige dat de bewoners moeten doen is ’s avonds de leidingen afsluiten, zodat de warme lucht binnen bewaard blijft, en deze de volgende dag weer openzetten.

De bewoners van het dorpje Hanchipacha zijn er blij mee. Hun huizen hebben ook een houten vloer gekregen en een geïsoleerd dak. Dit alles zorgt voor meer warmte ’s nachts. De afgelopen drie jaar heeft het Peruaanse ministerie van Ontwikkeling ruim 7.000 huizen tot thermowoningen omgebouwd in dertien regio’s in de zuidelijke Andes. Kosten: gemiddeld 10.900 soles, ongeveer 2.873 euro.

“We richten ons vooral op gezinnen met jonge kinderen”, zegt Patricia Balbuena, staatssecretaris van Ontwikkeling tegen The Guardian, “om hen te beschermen tegen longontsteking en andere aandoeningen van de luchtwegen.” In deze afgelegen gebieden kan een longontsteking snel fataal zijn voor oud én jong, ook omdat veel kinderen in de hooglanden lijden aan bloedarmoede en ondervoeding. Volgens eerste onderzoeken is het percentage longaandoeningen met 20 tot 30 procent gedaald na het toepassen van deze eenvoudige techniek.  Er wordt ook gebruik gemaakt van lokale materialen, zodat de lokale bevolking zelf ook kan bijdragen aan de verbouwing.

Het ministerie van Ontwikkeling maakte begin februari bekend dat het de komende jaren 122.000 huizen wil isoleren. Het programma heeft de toepasselijke naam Mi abrigo (mijn jas) gekregen en wordt gefinancierd door FONCODES (Fondo de Cooperación para el Desarrollo Social), onderdeel van het ministerie.

The Guardian, Agencia Peruana de Noticias

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This