Politiek & Maatschappij

Warme huizen hoog in de Peruaanse Andes

27 mei 2020

Redactie

Warme huizen hoog in de Peruaanse Andes

Het kan ’s nachts flink koud worden op 4.000 meter hoogte in het Andesgebergte. De temperaturen dalen tot onder het vriespunt, terwijl de huizen niet over verwarming beschikken. En terwijl de rest van de wereld opwarmt als gevolg van klimaatverandering, heeft dit in de Andes een omgekeerd effect: bewoners merken dat de winters (mei tot september) kouder worden. Veel mensen lijden aan ernstige infecties van de luchtwegen als gevolg van de strenge kou.

Maar voor relatief weinig geld kan er nu iets gedaan worden tegen de kou: de installatie van een zogenaamde Muro Trombe, genoemd naar de Franse ingenieur Félix Trombe die als eerste een solargebouw neerzette. Zijn techniek met polycarbonaat wordt nu toegepast in Peru. Polycarbonaat is een stevig, hard en helder transparant materiaal dat in tegenstelling tot de meeste andere kunststoffen hoge temperaturen aankan. Van het materiaal worden panelen gemaakt die aan de buitenkant van de woningen bevestigd worden. Overdag schijnt de zon en geleiden de panelen de zonnewarmte. Via leidingen loopt de warmte het huis binnen en verdrijft de koude lucht naar buiten. Het enige dat de bewoners moeten doen is ’s avonds de leidingen afsluiten, zodat de warme lucht binnen bewaard blijft, en deze de volgende dag weer openzetten.

De bewoners van het dorpje Hanchipacha zijn er blij mee. Hun huizen hebben ook een houten vloer gekregen en een geïsoleerd dak. Dit alles zorgt voor meer warmte ’s nachts. De afgelopen drie jaar heeft het Peruaanse ministerie van Ontwikkeling ruim 7.000 huizen tot thermowoningen omgebouwd in dertien regio’s in de zuidelijke Andes. Kosten: gemiddeld 10.900 soles, ongeveer 2.873 euro.

“We richten ons vooral op gezinnen met jonge kinderen”, zegt Patricia Balbuena, staatssecretaris van Ontwikkeling tegen The Guardian, “om hen te beschermen tegen longontsteking en andere aandoeningen van de luchtwegen.” In deze afgelegen gebieden kan een longontsteking snel fataal zijn voor oud én jong, ook omdat veel kinderen in de hooglanden lijden aan bloedarmoede en ondervoeding. Volgens eerste onderzoeken is het percentage longaandoeningen met 20 tot 30 procent gedaald na het toepassen van deze eenvoudige techniek.  Er wordt ook gebruik gemaakt van lokale materialen, zodat de lokale bevolking zelf ook kan bijdragen aan de verbouwing.

Het ministerie van Ontwikkeling maakte begin februari bekend dat het de komende jaren 122.000 huizen wil isoleren. Het programma heeft de toepasselijke naam Mi abrigo (mijn jas) gekregen en wordt gefinancierd door FONCODES (Fondo de Cooperación para el Desarrollo Social), onderdeel van het ministerie.

The Guardian, Agencia Peruana de Noticias

Gerelateerde berichten

Een nieuwe Guatemalteekse lente

Een nieuwe Guatemalteekse lente

80 jaar nadat in Guatemala de periode aanbrak die de “tienjarige lente” wordt genoemd, een periode ingeluid met het aantreden van de eerste democratisch gekozen president, de hervormer Juan José Arévalo, was daar in 2023 plotseling zijn zoon: Bernardo Arévalo. De zoon had onmiskenbaar het idealisme en gevoel voor sociale rechtvaardigheid van zijn vader geërfd maar hij liep al tegen de zestig toen hij politiek actief werd. Mogelijk wist hij te goed wat de huiveringwekkende gevolgen konden zijn.
Tot verassing van velen en tot frustratie van de zittende macht, die alles uit de kast haalde om hem tegen te houden – maar het was te laat – won Bernardo Arévalo de presidentsverkiezingen en werd hij begin 2024 geïnaugureerd. Voor veel Guatemalteken gloort er hoop, hoop op een nieuwe democratische lente.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This