Politiek & Maatschappij

Walging na lugubere moord

21 februari 2020

Het houdt maar niet op in Mexico, maar gelukkig went het ook niet: na de zoveelste lugubere moord op een vrouw in Mexico-Stad een week geleden, is het land (opnieuw) in rep en roer. Dit vooral nadat verschillende media gelekte foto’s gepubliceerd hadden van het stoffelijk overschot van het slachtoffer, de 25-jarige Ingrid Escamilla.

Autoriteiten vonden het levenloze lichaam van Escamilla in haar huis afgelopen zondag en constateerden dat ze niet alleen gevild was, maar ook dat verschillende organen ontbraken. Een 46-jarige man werd, onder het bloed, ter plaatse aangehouden. Hij verklaarde haar, na een ruzie, met messteken gedood te hebben om haar vervolgens, om de sporen te wissen, te villen.

De burgemeester van Mexico-Stad, Claudia Sheinbaum, verklaarde dat de staat de maximum straf zal eisen tegen de man, die Escamilla’s echtgenoot zou zijn. Mexicanen reageerden met name verontwaardigd nadat de tabloid Pasala foto’s van het verminkte lichaam op de voorpagina publiceerde naast de titel: “Het was de fout van Cupido”.

De autoriteiten zijn inmiddels ook op zoek naar degene die de foto’s gelekt heeft. “Een misdrijf dat bestraft moet worden”, volgens president Andrés Manuel López Obrador. Al maanden protesteren Mexicanen tegen het aanhoudende geweld specifiek gericht tegen vrouwen (femicide), dat alleen in 2019 al aan ruim duizend vrouwen het leven gekost heeft.

Het Mexicaanse Instituut voor de Vrouw stelde dat het publiceren van foto’s van slachtoffers een morbide vorm van sensatiezucht is en van geweld iets banaals maakt. Veel mensen geven op sociale media een ander antwoord op de ontstane situatie: ze publiceren zo veel mogelijk ‘mooie’ foto’s van Ingrid Escamilla, zodat ze op een andere manier herinnerd zal worden.

CNN

Gerelateerde berichten

Haïtiaanse mensenrechtenactivist mag buurland niet meer in

Haïtiaanse mensenrechtenactivist mag buurland niet meer in

In navolging van de Verenigde Staten en Canada heeft de Dominicaanse Republiek nu ook een lijst opgesteld met namen van Haïtianen die niet langer welkom zijn. Maar waar het in de Verenigde Staten en Canada mensen betreft die direct gelinkt kunnen worden aan het geweld en de straffeloosheid in het Caribische land (politici, criminelen en bendeleiders) heeft de Dominicaanse Republiek een opmerkelijke naam toegevoegd: mensenrechtenactivist Pierre Espérance. Mensenrechtenorganisaties zijn verbijsterd.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This