Politiek & Maatschappij

Walging na lugubere moord

21 februari 2020

Het houdt maar niet op in Mexico, maar gelukkig went het ook niet: na de zoveelste lugubere moord op een vrouw in Mexico-Stad een week geleden, is het land (opnieuw) in rep en roer. Dit vooral nadat verschillende media gelekte foto’s gepubliceerd hadden van het stoffelijk overschot van het slachtoffer, de 25-jarige Ingrid Escamilla.

Autoriteiten vonden het levenloze lichaam van Escamilla in haar huis afgelopen zondag en constateerden dat ze niet alleen gevild was, maar ook dat verschillende organen ontbraken. Een 46-jarige man werd, onder het bloed, ter plaatse aangehouden. Hij verklaarde haar, na een ruzie, met messteken gedood te hebben om haar vervolgens, om de sporen te wissen, te villen.

De burgemeester van Mexico-Stad, Claudia Sheinbaum, verklaarde dat de staat de maximum straf zal eisen tegen de man, die Escamilla’s echtgenoot zou zijn. Mexicanen reageerden met name verontwaardigd nadat de tabloid Pasala foto’s van het verminkte lichaam op de voorpagina publiceerde naast de titel: “Het was de fout van Cupido”.

De autoriteiten zijn inmiddels ook op zoek naar degene die de foto’s gelekt heeft. “Een misdrijf dat bestraft moet worden”, volgens president Andrés Manuel López Obrador. Al maanden protesteren Mexicanen tegen het aanhoudende geweld specifiek gericht tegen vrouwen (femicide), dat alleen in 2019 al aan ruim duizend vrouwen het leven gekost heeft.

Het Mexicaanse Instituut voor de Vrouw stelde dat het publiceren van foto’s van slachtoffers een morbide vorm van sensatiezucht is en van geweld iets banaals maakt. Veel mensen geven op sociale media een ander antwoord op de ontstane situatie: ze publiceren zo veel mogelijk ‘mooie’ foto’s van Ingrid Escamilla, zodat ze op een andere manier herinnerd zal worden.

CNN

Gerelateerde berichten

Veel Argentijnen hebben hoop gevestigd op Milei

Veel Argentijnen hebben hoop gevestigd op Milei

Over de in december aangetreden nieuwe Argentijnse president Javier Milei wordt heel verschillend gedacht. In La Chispa is vooral gewezen op mogelijke negatieve gevolgen van zijn aangekondigde beleid. In onderstaand artikel betoogt de Nederlander Jan Stroeken, docent macro-economie aan de Universidad de Concepción del Uruguay in Santa Fe in Argentinië, dat van Milei’s beleid wel positieve effecten te verwachten zijn.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This