Politiek & Maatschappij

Walging na lugubere moord

21 februari 2020

Het houdt maar niet op in Mexico, maar gelukkig went het ook niet: na de zoveelste lugubere moord op een vrouw in Mexico-Stad een week geleden, is het land (opnieuw) in rep en roer. Dit vooral nadat verschillende media gelekte foto’s gepubliceerd hadden van het stoffelijk overschot van het slachtoffer, de 25-jarige Ingrid Escamilla.

Autoriteiten vonden het levenloze lichaam van Escamilla in haar huis afgelopen zondag en constateerden dat ze niet alleen gevild was, maar ook dat verschillende organen ontbraken. Een 46-jarige man werd, onder het bloed, ter plaatse aangehouden. Hij verklaarde haar, na een ruzie, met messteken gedood te hebben om haar vervolgens, om de sporen te wissen, te villen.

De burgemeester van Mexico-Stad, Claudia Sheinbaum, verklaarde dat de staat de maximum straf zal eisen tegen de man, die Escamilla’s echtgenoot zou zijn. Mexicanen reageerden met name verontwaardigd nadat de tabloid Pasala foto’s van het verminkte lichaam op de voorpagina publiceerde naast de titel: “Het was de fout van Cupido”.

De autoriteiten zijn inmiddels ook op zoek naar degene die de foto’s gelekt heeft. “Een misdrijf dat bestraft moet worden”, volgens president Andrés Manuel López Obrador. Al maanden protesteren Mexicanen tegen het aanhoudende geweld specifiek gericht tegen vrouwen (femicide), dat alleen in 2019 al aan ruim duizend vrouwen het leven gekost heeft.

Het Mexicaanse Instituut voor de Vrouw stelde dat het publiceren van foto’s van slachtoffers een morbide vorm van sensatiezucht is en van geweld iets banaals maakt. Veel mensen geven op sociale media een ander antwoord op de ontstane situatie: ze publiceren zo veel mogelijk ‘mooie’ foto’s van Ingrid Escamilla, zodat ze op een andere manier herinnerd zal worden.

CNN

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This