Politiek & Maatschappij

Vrouwenprotest in Mexico: verontwaardiging nadat de politie schoten loste

12 november 2020

Redactie

Er is verontwaardiging ontstaan in Mexico nadat de politie in de badplaats Cancún schoten had afgevuurd tijdens een protest tegen de moord op vrouwen.

Twee mensen raakten gewond door kogels en nog twee demonstranten raakten gewond in de chaos die volgde. De demonstranten protesteerden vanwege de moord op twee vrouwen in Cancún het afgelopen weekend. De politie opende het vuur toen de demonstranten probeerden toegang te krijgen tot het stadhuis.

Op de video is te zien dat enkele demonstranten multiplexplaten afscheuren die waren geïnstalleerd om de ingang van het gebouw te barricaderen. Ook zijn er schoten te horen terwijl demonstranten dekking zoeken.

De gouverneur van de staat Quintana Roo, Carlos Joaquín González, veroordeelde wat hij “gewelddadige daden” van de politie noemde en de “intimidatie en onderdrukking” die de demonstranten ondervonden. Hij zei dat hij persoonlijk duidelijke bevelen had gegeven dat er “geen agressie en geen wapens” mochten worden gebruikt.

In een gesprek met Televisa News zei de gouverneur dat de plaatselijke politiechef in Cancún zijn instructies had genegeerd en in plaats daarvan het bevel had gegeven om in de lucht te schieten om het protest te verspreiden.

Het Mexicaanse ministerie van Binnenlandse Zaken riep, net als president Andrés Manuel López Obrador, op tot een grondig onderzoek. Ook de burgemeester van Cancún, Mara Lezama, veroordeelde het optreden van de politie.

Het protest werd veroorzaakt door de moord op twee vrouwen. Een van hen was de 20-jarige Bianca Alejandrina Lorenzana Alvarado, die op 7 november als vermist was opgegeven.

Femicide, of op geslacht gebaseerde moorden op vrouwen, neemt toe in Mexico en er is veel woede over het hoge aantal moorden op vrouwen en het minuscule aantal gevallen dat wordt opgelost. Het heeft in het hele land tot protesten geleid.

BBC World News

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This