Politiek & Maatschappij

Vrouwenprotest in Mexico: verontwaardiging nadat de politie schoten loste

12 november 2020

Redactie

Er is verontwaardiging ontstaan in Mexico nadat de politie in de badplaats Cancún schoten had afgevuurd tijdens een protest tegen de moord op vrouwen.

Twee mensen raakten gewond door kogels en nog twee demonstranten raakten gewond in de chaos die volgde. De demonstranten protesteerden vanwege de moord op twee vrouwen in Cancún het afgelopen weekend. De politie opende het vuur toen de demonstranten probeerden toegang te krijgen tot het stadhuis.

Op de video is te zien dat enkele demonstranten multiplexplaten afscheuren die waren geïnstalleerd om de ingang van het gebouw te barricaderen. Ook zijn er schoten te horen terwijl demonstranten dekking zoeken.

De gouverneur van de staat Quintana Roo, Carlos Joaquín González, veroordeelde wat hij “gewelddadige daden” van de politie noemde en de “intimidatie en onderdrukking” die de demonstranten ondervonden. Hij zei dat hij persoonlijk duidelijke bevelen had gegeven dat er “geen agressie en geen wapens” mochten worden gebruikt.

In een gesprek met Televisa News zei de gouverneur dat de plaatselijke politiechef in Cancún zijn instructies had genegeerd en in plaats daarvan het bevel had gegeven om in de lucht te schieten om het protest te verspreiden.

Het Mexicaanse ministerie van Binnenlandse Zaken riep, net als president Andrés Manuel López Obrador, op tot een grondig onderzoek. Ook de burgemeester van Cancún, Mara Lezama, veroordeelde het optreden van de politie.

Het protest werd veroorzaakt door de moord op twee vrouwen. Een van hen was de 20-jarige Bianca Alejandrina Lorenzana Alvarado, die op 7 november als vermist was opgegeven.

Femicide, of op geslacht gebaseerde moorden op vrouwen, neemt toe in Mexico en er is veel woede over het hoge aantal moorden op vrouwen en het minuscule aantal gevallen dat wordt opgelost. Het heeft in het hele land tot protesten geleid.

BBC World News

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This