Politiek & Maatschappij

Protesten na kidnapping en moord studente in Haïti

11 november 2020

Redactie

Eind oktober werd de 22-jarige Evelyne Sincère gekidnapt. Op 1 november kreeg haar zus via de telefoon te horen waar zij het lichaam van Evelyne kon vinden: de jonge vrouw was naakt gedumpt op een vuilnisbelt in Port-au-Prince. De brute moord heeft veel losgemaakt in Haïti. Kan haar dood een keerpunt betekenen, zoals de moord op George Floyd in de Verenigde Staten?

Al decennia lang vormen kidnappings een groot gevaar in Haïti. Waren in het verleden meestal ex-pats en rijke Haïtianen het slachtoffer, de laatste jaren hebben criminelen hun werkterrein verlegd en lopen vrijwel alle bevolkingsgroepen gevaar. Zo ook de 22-jarige Evelyne Sincère. Zij had onlangs eindexamen gedaan en wachtte nog op de resultaten, toen ze werd ontvoerd. De kidnapper zocht contact met haar familie en eiste een bedrag van honderdduizend dollar. Evelyne’s zus maakte hem duidelijk dat ze met geen mogelijkheid zo’n bedrag bij elkaar konden krijgen en kwam uiteindelijk driehonderd dollar overeen. Maar ook om dit bedrag bijeen te krijgen hadden zij en haar vader tijd nodig. Die tijd kregen ze niet: op 1 november kreeg Evelyne’s zus een telefoontje met informatie waar het lichaam van Evelyne was achtergelaten.

De vermoedelijke dader is inmiddels opgepakt, samen met enkele handlangers. De Haïtiaanse krant Le Nouvelliste vermeldt dat Evelyne en “Kiki” elkaar op Facebook hadden leren kennen. Uit wat Evelyne over haar vader vertelde had Kiki de conclusie getrokken dat het gezin geld had, waarna hij zijn macabere plan uitwerkte. Na een paar keer met haar te hebben afgesproken en zo haar vertrouwen te hebben gewekt, heeft hij haar ontvoerd.

Al snel werd Kiki aangemerkt als verdachte, en op 5 november is hij door Jimmy Chérizier, ook bekend onder de naam “Barbecue” aan de politie overgedragen. Chérizier was tot een jaar geleden zelf werkzaam bij de politie, maar heeft inmiddels voluit voor het bendeleven gekozen. Hij wordt er onder meer van beschuldigd betrokken te zijn bij de massamoord in de wijk La Saline in 2018, waarbij tientallen mensen om het leven kwamen. Een aantal maanden geleden heeft hij verschillende gangs verenigd onder de naam G9, onder het mom van het brengen van rust en orde in de door geweld geteisterde arme wijken van Port-au-Prince.

Een van de manieren voor de gangs om aan geld te komen is het eisen van losgeld na een ontvoering. De Miami Herald meldt dat Kiki tot de bende van Barbecue zou behoren. Is Chérizier geschrokken van de omvangrijke protesten van vorige week en heeft hij daarom besloten Kiki aan te geven? De afgelopen week trokken dagelijks demonstranten door de straten van Port-au-Prince, om de groeiende onveiligheid en het zwijgen van de regering aan de kaak te stellen. “Als de Staat zou bestaan, dan zou Evelyne niet vermoord zijn”, zegt een jonge vrouw in Le Nouvelliste. “Ze heeft haar leven verloren omdat onze leiders de bandieten en moordenaars hun gang laten gaan.” Sommigen hopen dat de protesten het langverwachte omslagpunt zijn, zoals de moord op George Floyd Black Lives Matter op de agenda zette. Maar of dat gaat gebeuren is maar de vraag.

Miami Herald, Washington Post, Le Nouvelliste

Gerelateerde berichten

Luis Arce treedt in voetsporen van Morales – eerste halve jaar als president van Bolivia

Luis Arce treedt in voetsporen van Morales – eerste halve jaar als president van Bolivia

Na een onderbreking van een jaar, met een interim-regering onder de rechts-conservatieve Jeanine Añez, is de linkse partij MAS opnieuw aan de macht in Bolivia. In oktober 2020 behaalde Luis Arce in de eerste verkiezingsronde 55 procent van de stemmen, waarmee hij de nieuwe president werd. Hij erfde een politiek verdeeld land met een kwakkelende economie en een diepe gezondheidscrisis. Hoe heeft hij in het eerste half jaar van zijn presidentschap deze problemen aangepakt?

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This