Politiek & Maatschappij

Protesten na kidnapping en moord studente in Haïti

11 november 2020

Redactie

Eind oktober werd de 22-jarige Evelyne Sincère gekidnapt. Op 1 november kreeg haar zus via de telefoon te horen waar zij het lichaam van Evelyne kon vinden: de jonge vrouw was naakt gedumpt op een vuilnisbelt in Port-au-Prince. De brute moord heeft veel losgemaakt in Haïti. Kan haar dood een keerpunt betekenen, zoals de moord op George Floyd in de Verenigde Staten?

Al decennia lang vormen kidnappings een groot gevaar in Haïti. Waren in het verleden meestal ex-pats en rijke Haïtianen het slachtoffer, de laatste jaren hebben criminelen hun werkterrein verlegd en lopen vrijwel alle bevolkingsgroepen gevaar. Zo ook de 22-jarige Evelyne Sincère. Zij had onlangs eindexamen gedaan en wachtte nog op de resultaten, toen ze werd ontvoerd. De kidnapper zocht contact met haar familie en eiste een bedrag van honderdduizend dollar. Evelyne’s zus maakte hem duidelijk dat ze met geen mogelijkheid zo’n bedrag bij elkaar konden krijgen en kwam uiteindelijk driehonderd dollar overeen. Maar ook om dit bedrag bijeen te krijgen hadden zij en haar vader tijd nodig. Die tijd kregen ze niet: op 1 november kreeg Evelyne’s zus een telefoontje met informatie waar het lichaam van Evelyne was achtergelaten.

De vermoedelijke dader is inmiddels opgepakt, samen met enkele handlangers. De Haïtiaanse krant Le Nouvelliste vermeldt dat Evelyne en “Kiki” elkaar op Facebook hadden leren kennen. Uit wat Evelyne over haar vader vertelde had Kiki de conclusie getrokken dat het gezin geld had, waarna hij zijn macabere plan uitwerkte. Na een paar keer met haar te hebben afgesproken en zo haar vertrouwen te hebben gewekt, heeft hij haar ontvoerd.

Al snel werd Kiki aangemerkt als verdachte, en op 5 november is hij door Jimmy Chérizier, ook bekend onder de naam “Barbecue” aan de politie overgedragen. Chérizier was tot een jaar geleden zelf werkzaam bij de politie, maar heeft inmiddels voluit voor het bendeleven gekozen. Hij wordt er onder meer van beschuldigd betrokken te zijn bij de massamoord in de wijk La Saline in 2018, waarbij tientallen mensen om het leven kwamen. Een aantal maanden geleden heeft hij verschillende gangs verenigd onder de naam G9, onder het mom van het brengen van rust en orde in de door geweld geteisterde arme wijken van Port-au-Prince.

Een van de manieren voor de gangs om aan geld te komen is het eisen van losgeld na een ontvoering. De Miami Herald meldt dat Kiki tot de bende van Barbecue zou behoren. Is Chérizier geschrokken van de omvangrijke protesten van vorige week en heeft hij daarom besloten Kiki aan te geven? De afgelopen week trokken dagelijks demonstranten door de straten van Port-au-Prince, om de groeiende onveiligheid en het zwijgen van de regering aan de kaak te stellen. “Als de Staat zou bestaan, dan zou Evelyne niet vermoord zijn”, zegt een jonge vrouw in Le Nouvelliste. “Ze heeft haar leven verloren omdat onze leiders de bandieten en moordenaars hun gang laten gaan.” Sommigen hopen dat de protesten het langverwachte omslagpunt zijn, zoals de moord op George Floyd Black Lives Matter op de agenda zette. Maar of dat gaat gebeuren is maar de vraag.

Miami Herald, Washington Post, Le Nouvelliste

Gerelateerde berichten

De macro-economische ontwikkeling van Argentinië

De macro-economische ontwikkeling van Argentinië

De Argentijnse president Javier Milei is inmiddels ruim een half jaar aan de macht. Bij zijn aantreden noemde hij als de belangrijkste uitgangspunten van zijn regering een beperkte overheid, respect voor privé-eigendom en vrije handel. De focus van het economisch beleid moest liggen op een herstel van de overheidsbalans, indamming van de inflatie en het aantrekken van buitenlandse investeringen. In dit artikel maakt de auteur de voorlopige balans op.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This