Politiek & Maatschappij

Vrouwen aan de macht in ‘land van verkrachters’

11 december 2020

Een nieuwe generatie Peruaanse vrouwelijke machthebbers bindt de strijd aan met seksisme en corruptie

Peru wordt geplaagd door seksisme en corruptie. Een nieuw gekozen en benoemde golf vrouwen heeft beloofd de strijd aan te binden tegen beide kwalen die het juridisch systeem in het land al jarenlang ondermijnen.

Vrouwen aan de macht in ‘land van verkrachters’Nadat Elvia Barrios (foto) eerste helft december tot de eerste vrouwelijke voorzitter van het Hooggerechtshof van dit Zuid-Amerikaanse land benoemd werd, ging ze onmiddellijk in op het grote aantal Peruaanse rechters dat vanwege corruptie achter de tralies beland is. “We leven in een macho, patriarchale samenleving waar alles bekeken wordt vanuit het mannelijk perspectief en ook wij rechters zijn daar niet immuun voor”, aldus de van oorsprong advocate en rechter.

Barrios’ verkiezing, met 11 van de 15 stemmen in het Hooggerechtshof, is niet uitzonderlijk: recentelijk zijn meerdere vrouwen op belangrijke posities terecht gekomen. Zo zijn vrouwen benoemd of gekozen als woordvoerder van het parlement, voorzitter van het Grondwettelijk Hof, als hoofd van het Openbaar Ministerie en als minister van Defensie. Een van de weinige mannelijke uitzonderingen is de nieuwe president, Francisco Sagasti. Sagasti heeft echter een vrouw, Violeta Bermúdez, benoemd in de machtige positie van premier. Allen hebben uitdrukkelijk gezegd zich te zullen inzetten tegen de massale corruptie en de dagelijkse vrouwenhaat.

Deze golf van vrouwelijke benoemingen is des te opvallender omdat Peru een van de meest ongelijke landen van Latijns Amerika is, waar seksueel en huiselijk geweld welhaast de ‘norm’ zijn en het nieuws vaak gedomineerd wordt door de meest gruwelijke vrouwenmoorden.

De feministische journaliste Pao Ugaz verwelkomde deze nieuwe tendens dan ook, maar waarschuwde dat haar land nog een lange weg te gaan heeft om af te rekenen met de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen en met vrouwenhaat.

Bijna een op de drie vrouwen heeft hier te maken met huiselijk geweld en ruim zestig procent van de vrouwen buiten de grote steden heeft minstens een keer met seksueel geweld te maken gehad. Eerder dit jaar veroorzaakte de toenmalige minister van Vrouwenzaken, Gloria Montenegro, nog een rel toen ze haar Peru een “land van verkrachters” noemde. Parlementariër Salvador Heresi reageerde in stijl en karakteriseerde Montenegro’s uitlating als de “criminalisering van de mannelijkheid”.

De opkomst van vrouwelijke politici in Peru staat niet op zichzelf. Vergeleken met andere delen van de wereld is het aantal vrouwelijke parlementariërs in de Amerika’s het grootst: 31 procent, tegenover bijvoorbeeld 29 procent in Europa. Opvallend gegeven: de Verenigde Staten en Canada halen het Amerikaanse gemiddelde naar beneden.

Overigens is het niet zo dat vrouwen minder bevattelijk zouden zijn voor corruptie en smeergeld. In patriarchale samenlevingen als Peru komen ze gewoon minder snel in de verleiding omdat ze meestal buitengesloten worden van door mannen overheerste, traditionele en meer informele machtscircuits die corruptie in de hand werken.

Bronnen: Vice.com, Andina.pe

Gerelateerde berichten

Toenemend geweld in het bosrijke zuiden en het droge noorden van Chili

Toenemend geweld in het bosrijke zuiden en het droge noorden van Chili

Chili staat bekend als een relatief veilig land, maar heeft de laatste jaren te maken met een sterke toename van ernstige criminaliteit. Daarvoor zijn verschillende oorzaken. In het zuiden van het land speelt het conflict tussen inheemse Mapuche en bosbedrijven, in het noorden zijn Colombiaanse en Venezolaanse bendes actief. Intussen probeert president Boric het hoofd te bieden aan het geweld en de ontstane onrust.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This