Politiek & Maatschappij

Vredesmars als wapen

24 januari 2020

Ruim 500 mensen hebben gehoor gegeven aan de oproep van de veteraan vredesactivist Javier Sicilia, de belichaming van de volksbeweging tegen het falende veiligheidsbeleid van de Mexicaanse overheid. Een jaar nadat Andrés Manuel López Obrador tot president benoemd was, likt Mexico de wonden van het meest gewelddadige jaar sinds er geweldsstatistieken in het land bijgehouden worden.

Opnieuw heeft Sicilia zijn hoed opgezet en zijn wandelschoenen aangetrokken voor een vredesmars van Cuernavaca naar de hoofdstad Mexico, negen jaar nadat hij dat voor het eerst deed als protest tegen het almaar voortwoekerende geweld in het land.

Hoewel er minder mensen meelopen dan in 2011, heeft Sicilia wel de steun van 64 verschillende organisaties uit de hele samenleving. Zondag 26 januari hoopt de 63-jarige dichter en activist dat er zich duizenden mensen zullen melden als hij voor het Nationaal Paleis zijn eisen en die van de slachtoffers van het geweld zal voorlezen. Tegelijkertijd heeft Sicilia het veiligheidsbeleid van president López onderuit gehaald via een serie boodschappen waarin hij stelt dat “het beleid van de omhelzingen geleid heeft tot 34.582 moorden gedurende 2019.”

Javier Sicilia startte met zijn vredesmarsen na de moord op zijn zoon in 2011. President López heeft hem tot nu toe niet willen ontvangen, en hem er zelfs van beschuldigd een show te willen maken van het leiden van de slachtoffers om er zelf beter van te worden. Inmiddels heeft Sicilia zich tot een rivaal van López ontwikkeld, en beweert dat er niets terecht is gekomen van zijn voornemens om met het maatschappelijk middenveld het gesprek aan te gaan om te komen tot een oplossing van het geweld. Onduidelijk is waarom, aldus Sicilia.

Aanleiding voor de huidige mars was de moord op drie vrouwen en zes kinderen van de familie LeBarón in Chihuahua in het noorden van het land in november 2019. Leden van de familie LeBarón lopen mee in de mars (foto). De vader van één van de vermoordde vrouwen is van plan samen met een honderdtal buren uit Chihuahua te kamperen op het centrale plein van de stad, het Zócalo, op de stoep van het presidentiële paleis.

De Mexicaanse overheid heeft de afgelopen maanden actief campagne gevoerd tégen Sicilia, waarschijnlijk omdat hij voortdurend steun zoekt in het buitenland en de militarisering van het conflict in Mexico veroordeelt, terwijl López juist geen buitenlandse bemoeienis wil en nog niet gekomen is met een andere oplossing dan een militaire.

El Pais

Gerelateerde berichten

Toenemend geweld in het bosrijke zuiden en het droge noorden van Chili

Toenemend geweld in het bosrijke zuiden en het droge noorden van Chili

Chili staat bekend als een relatief veilig land, maar heeft de laatste jaren te maken met een sterke toename van ernstige criminaliteit. Daarvoor zijn verschillende oorzaken. In het zuiden van het land speelt het conflict tussen inheemse Mapuche en bosbedrijven, in het noorden zijn Colombiaanse en Venezolaanse bendes actief. Intussen probeert president Boric het hoofd te bieden aan het geweld en de ontstane onrust.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This