Politiek & Maatschappij

Vredesmars als wapen

24 januari 2020

Ruim 500 mensen hebben gehoor gegeven aan de oproep van de veteraan vredesactivist Javier Sicilia, de belichaming van de volksbeweging tegen het falende veiligheidsbeleid van de Mexicaanse overheid. Een jaar nadat Andrés Manuel López Obrador tot president benoemd was, likt Mexico de wonden van het meest gewelddadige jaar sinds er geweldsstatistieken in het land bijgehouden worden.

Opnieuw heeft Sicilia zijn hoed opgezet en zijn wandelschoenen aangetrokken voor een vredesmars van Cuernavaca naar de hoofdstad Mexico, negen jaar nadat hij dat voor het eerst deed als protest tegen het almaar voortwoekerende geweld in het land.

Hoewel er minder mensen meelopen dan in 2011, heeft Sicilia wel de steun van 64 verschillende organisaties uit de hele samenleving. Zondag 26 januari hoopt de 63-jarige dichter en activist dat er zich duizenden mensen zullen melden als hij voor het Nationaal Paleis zijn eisen en die van de slachtoffers van het geweld zal voorlezen. Tegelijkertijd heeft Sicilia het veiligheidsbeleid van president López onderuit gehaald via een serie boodschappen waarin hij stelt dat “het beleid van de omhelzingen geleid heeft tot 34.582 moorden gedurende 2019.”

Javier Sicilia startte met zijn vredesmarsen na de moord op zijn zoon in 2011. President López heeft hem tot nu toe niet willen ontvangen, en hem er zelfs van beschuldigd een show te willen maken van het leiden van de slachtoffers om er zelf beter van te worden. Inmiddels heeft Sicilia zich tot een rivaal van López ontwikkeld, en beweert dat er niets terecht is gekomen van zijn voornemens om met het maatschappelijk middenveld het gesprek aan te gaan om te komen tot een oplossing van het geweld. Onduidelijk is waarom, aldus Sicilia.

Aanleiding voor de huidige mars was de moord op drie vrouwen en zes kinderen van de familie LeBarón in Chihuahua in het noorden van het land in november 2019. Leden van de familie LeBarón lopen mee in de mars (foto). De vader van één van de vermoordde vrouwen is van plan samen met een honderdtal buren uit Chihuahua te kamperen op het centrale plein van de stad, het Zócalo, op de stoep van het presidentiële paleis.

De Mexicaanse overheid heeft de afgelopen maanden actief campagne gevoerd tégen Sicilia, waarschijnlijk omdat hij voortdurend steun zoekt in het buitenland en de militarisering van het conflict in Mexico veroordeelt, terwijl López juist geen buitenlandse bemoeienis wil en nog niet gekomen is met een andere oplossing dan een militaire.

El Pais

Gerelateerde berichten

Beroering over corruptie in Chili

Beroering over corruptie in Chili

Veel Chilenen vinden hun land erg corrupt, maar het gold sinds de koloniale tijd als minst corrupte van Latijns Amerika. Grote corruptieschandalen hebben veel publiciteit gekregen en het beeld van het ‘eerlijke’ Chili ondermijnd. Zulke corruptie is waarschijnlijk ook toegenomen en zeker de perceptie van corruptie. Tegelijkertijd moeten Chilenen nog steeds minder vaak steekpenningen betalen voor gewone voorzieningen dan in het continent gebruikelijk is. Corruptie wordt waarschijnlijk een belangrijk punt bij de nieuwe grondwet die op komst is.

Lees meer

Barbados straks zonder koningin

Op 30 november 2021 viert Barbados haar 55e onafhankelijkheidsdag. In de aanloop naar die gebeurtenis heeft het parlement van het eiland, ook wel bekend als ‘Little England in the Caribbean’, eerder deze week besloten om ook een eigen staatshoofd te willen in plaats van de Engelse koningin Elizabeth (foto).

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This