Politiek & Maatschappij

Voorbeeldland dreigt stap terug te zetten

23 oktober 2020

Maar liefst 87 procent van alle kinderen en jongeren met een handicap in Brazilië gaat naar het reguliere onderwijs. Vergeleken met andere landen in Latijns-Amerika is dat een hoog percentage. Brazilië dreigt nu echter die voorbeeldfunctie te verliezen.

Eind september werd Decreet 10.502 goedgekeurd, genaamd “Nationaal beleid voor speciaal onderwijs: eerlijk, inclusief en levenslange kansen om te leren”. De in dit decreet genoemde normen zijn volgens Latijns-Amerikaanse netwerken die opkomen voor de belangen van mensen met een handicap echter een verslechtering vergeleken met hetgeen gesteld wordt in de Conventie van de Verenigde Naties omtrent de Rechten van Personen met een Handicap (CRPD). Brazilië heeft deze CRPD in 2008 geratificeerd.

De Braziliaanse wet op het inclusieve onderwijs van 2015 heeft veel betekend voor de positie van mensen met een handicap in de samenleving. Het bovengenoemde decreet dreigt deze mensen meerdere stappen terug te werpen. Volgens onder andere het Latijns-Amerikaanse Netwerk voor Inclusief Onderwijs RREI en het LINC netwerk wordt op deze manier de rechten van mensen met een handicap geschonden en worden verouderde modellen van zorg voor deze groep opnieuw geïnstalleerd.

Genoemde organisaties roepen de Braziliaanse autoriteiten dan ook op de voorgestelde wijzigingen in de wet op inclusief onderwijs in te trekken en dat alle verdere wijzigingen bij de uitvoering van die wet in overeenstemming zijn met de huidige normen op het gebied van gezamenlijk onderwijs voor iedereen.

Red Educacion Inclusiva

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This