Politiek & Maatschappij

Voorbeeldland dreigt stap terug te zetten

23 oktober 2020

Maar liefst 87 procent van alle kinderen en jongeren met een handicap in Brazilië gaat naar het reguliere onderwijs. Vergeleken met andere landen in Latijns-Amerika is dat een hoog percentage. Brazilië dreigt nu echter die voorbeeldfunctie te verliezen.

Eind september werd Decreet 10.502 goedgekeurd, genaamd “Nationaal beleid voor speciaal onderwijs: eerlijk, inclusief en levenslange kansen om te leren”. De in dit decreet genoemde normen zijn volgens Latijns-Amerikaanse netwerken die opkomen voor de belangen van mensen met een handicap echter een verslechtering vergeleken met hetgeen gesteld wordt in de Conventie van de Verenigde Naties omtrent de Rechten van Personen met een Handicap (CRPD). Brazilië heeft deze CRPD in 2008 geratificeerd.

De Braziliaanse wet op het inclusieve onderwijs van 2015 heeft veel betekend voor de positie van mensen met een handicap in de samenleving. Het bovengenoemde decreet dreigt deze mensen meerdere stappen terug te werpen. Volgens onder andere het Latijns-Amerikaanse Netwerk voor Inclusief Onderwijs RREI en het LINC netwerk wordt op deze manier de rechten van mensen met een handicap geschonden en worden verouderde modellen van zorg voor deze groep opnieuw geïnstalleerd.

Genoemde organisaties roepen de Braziliaanse autoriteiten dan ook op de voorgestelde wijzigingen in de wet op inclusief onderwijs in te trekken en dat alle verdere wijzigingen bij de uitvoering van die wet in overeenstemming zijn met de huidige normen op het gebied van gezamenlijk onderwijs voor iedereen.

Red Educacion Inclusiva

Gerelateerde berichten

Veel Argentijnen hebben hoop gevestigd op Milei

Veel Argentijnen hebben hoop gevestigd op Milei

Over de in december aangetreden nieuwe Argentijnse president Javier Milei wordt heel verschillend gedacht. In La Chispa is vooral gewezen op mogelijke negatieve gevolgen van zijn aangekondigde beleid. In onderstaand artikel betoogt de Nederlander Jan Stroeken, docent macro-economie aan de Universidad de Concepción del Uruguay in Santa Fe in Argentinië, dat van Milei’s beleid wel positieve effecten te verwachten zijn.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This