Politiek & Maatschappij

‘Vliegende schedels’ in Rio de Janeiro

19 juli 2019

‘vliegende schedels’ boven een favela.

De nieuwste stap in het beleid van gouverneur Witzel in harde aanpak van de misdaad in Rio de Janeiro is de inzet van politiehelikopters.

De helikopters worden door de bewoners van de arme wijken van de stad inmiddels ‘caveirão voador’ genoemd, letterlijk vliegende schedels. Deze naam is een verwijzing naar de eerder gebruikte pantserwagens, die vaak willekeurig vurend door de favelas reden. Een recent rapport meldt dat de favelas ook vanuit de vliegende caveirão regelmatig onder vuur genomen worden.

Vorig jaar werden de helikopters 86 keer ingezet, vooral bij operaties in de noordelijke favelas Maré en Pedreira. Na een dodelijk ongeval in juni 2018 waarbij een tiener dodelijk getroffen werd door een kogel, werd het de politie verboden vanuit helikopters het vuur te openen. Dit verbod werd later opgeheven en in het eerste kwartaal van 2019 waren er niet minder dan zeven berichten van politievuur vanuit de lucht. De kans op onschuldige slachtoffers neemt daarbij natuurlijk toe.

Gouverneur Witzel is in oktober vorig jaar gekozen en met de verkiezingsbelofte de stad veiliger te maken. Onder meer door de politie de bevoegdheid te geven misdaders ter plekke neer te schieten als ze een wapen dragen. In maart dit jaar bevestigde Witzel dat de politie gebruik maakt van sluipschutters vanuit helikopters.

Dit nieuwe beleid levert veel kritiek op van mensenrechtenorganisaties en anderen, maar Witzel trekt zich daar vooralsnog weinig van aan. Volgens een inwoner van een van de favelas is er nu helemaal geen plek meer veilig voor het wapengeweld in zijn buurt: “Deze vliegende schedels geven me het gevoel in het oerwoud te zijn en als een beest opgejaagd te worden. Ik voel me als een dier, gevangen in mijn eigen huis.”

Bron: Insight Crime

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This