Politiek & Maatschappij

Verontwaardiging over vrijspraak priester na beschuldiging van aanranding

13 augustus 2020

Sociale media in Paraguay laten er geen misverstand over bestaan: de verbijstering en verontwaardiging na de vrijspraak afgelopen maandag van Silvestre Olmedo. De ex-priester was beschuldigd van aanranding van Alexa Torres, een jonge vrouw en vrijwilligster in de kerk. In 2016, na al diverse malen opmerkingen over haar lichaam gemaakt te hebben, heeft hij haar onzedelijk betast. Alexa doet aangifte maar vindt in eerste instantie geen gehoor. Ze houdt vol en Olmedo bekent dat hij haar betast heeft. Hij wordt uit zijn functie gezet en er komt een rechtszaak. In september vorig jaar vond een eerste hoorzitting plaats en nu bijna een jaar later is er de uitspraak.

Ja, stelt het gerechtshof, Olmedo heeft de borsten van Alexa Torres betast, maar dat is onvoldoende om hem schuldig aan aanranding te vinden. Volgens het Hof was er geen sprake van een hiërarchische of afhankelijkheidsrelatie tussen de twee. “De priester oefende geen enkele autoriteit over het slachtoffer uit… ze was niet afhankelijk van hem…. de priester heeft op geen enkele wijze druk op haar uitgeoefend of haar geïntimideerd om haar te dwingen tot seksuele handelingen.”

Niet alleen heeft Alexa Torres haar zaak verloren, het Hof heeft haar ook veroordeeld tot het betalen van de kosten van de advocaat van Olmedo. Dit alles heeft tot grote verontwaardiging en verbijstering geleid onder vertegenwoordigers van vrouwen- en mensenrechtenorganisaties. Ook priesters laten van zich horen, zoals twee jonge Dominicanen die met protestborden op Facebook staan: “Voor een kerk die zich bekommert om de slachtoffers in plaats van om haar eigen reputatie” en “Als een vrouw bang is, is er in de kerk geen evangelie”.

Maar het laatste woord is over deze zaak gelukkig nog niet gezegd. Natuurlijk kan Torres zelf nog in beroep gaan tegen de uitspraak. Maar een hogere instantie, de Jurado de Enjuiciamiento de Magistrados, vergelijkbaar met het Nederlandse Openbaar Ministerie, heeft inzage gevraagd in alle documenten. Het Hof heeft 48 uur de tijd gekregen om alles aan te leveren. De advocaten van Alexa Torres hopen dat het OM zich concentreert op de verantwoordelijkheid en de handelingen van de twee rechters zodat ze uit hun functie gezet worden. De uitspraak heeft immers ook grote gevolgen voor andere slachtoffers van seksueel misbruik en aanranding. Want die zullen nu nog minder snel aangifte doen.

Bron: ABC, Facebook

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This