Politiek & Maatschappij

Verkoop frisdrank in Chili met kwart gedaald

22 februari 2020

Redactie

Verkoop frisdrank in Chili met kwart gedaald

Ooit was Chili het land waar de meeste suikerhoudende drankjes per hoofd van de bevolking werden gedronken. Na drastische maatregelen van de overheid daalde de verkoop met 23,7 procent, blijkt uit onderzoek.

In plaats van een suikertaks zoals sommige landen hebben gedaan, koos Chili er in 2016 voor om de verkoop van frisdrank op scholen te verbieden. Ook werd een verbod ingesteld op reclame voor drankjes en snacks voor kinderen. In een tweede fase werd op de verpakking van voedingswaren een duidelijke waarschuwing aangebracht over de gezondheidsrisico’s van voeding met veel suiker, zout of vet.

Amper vier jaar geleden consumeerde Chili nog meer suikerhoudende drank per hoofd dan  ieder land ter wereld. Die levensstijl betaalden de Chilenen op grote schaal met obesitas, diabetes type 2 en andere gezondheidsproblemen. Volgens onderzoek in PlosOne is de verkoop van zoete drankjes sinds de invoering van de maatregelen met 23,7 procent gedaald. De onderzoekers zeggen dat de effecten van het verbod op reclame en verkoop in scholen vele malen groter zijn dan die van maatregelen zoals een suikertaks in andere Latijns-Amerikaanse landen.

Volgens de Verenigde Naties is het percentage volwassenen met obesitas in Latijns merika en het Caribische gebied sinds 1975 verdrievoudigd. De consumptie van sterk bewerkt voedsel en de expansie van supermarktketens dragen hieraan bij.

Naast Chili hebben ook Ecuador, Peru en Uruguay inmiddels nieuwe regelgeving voor etikettering van producten met de bedoeling om consumenten bewustere keuzes te laten maken.

IPS

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This