Politiek & Maatschappij

Verkoop frisdrank in Chili met kwart gedaald

22 februari 2020

Redactie

Verkoop frisdrank in Chili met kwart gedaald

Ooit was Chili het land waar de meeste suikerhoudende drankjes per hoofd van de bevolking werden gedronken. Na drastische maatregelen van de overheid daalde de verkoop met 23,7 procent, blijkt uit onderzoek.

In plaats van een suikertaks zoals sommige landen hebben gedaan, koos Chili er in 2016 voor om de verkoop van frisdrank op scholen te verbieden. Ook werd een verbod ingesteld op reclame voor drankjes en snacks voor kinderen. In een tweede fase werd op de verpakking van voedingswaren een duidelijke waarschuwing aangebracht over de gezondheidsrisico’s van voeding met veel suiker, zout of vet.

Amper vier jaar geleden consumeerde Chili nog meer suikerhoudende drank per hoofd dan  ieder land ter wereld. Die levensstijl betaalden de Chilenen op grote schaal met obesitas, diabetes type 2 en andere gezondheidsproblemen. Volgens onderzoek in PlosOne is de verkoop van zoete drankjes sinds de invoering van de maatregelen met 23,7 procent gedaald. De onderzoekers zeggen dat de effecten van het verbod op reclame en verkoop in scholen vele malen groter zijn dan die van maatregelen zoals een suikertaks in andere Latijns-Amerikaanse landen.

Volgens de Verenigde Naties is het percentage volwassenen met obesitas in Latijns merika en het Caribische gebied sinds 1975 verdrievoudigd. De consumptie van sterk bewerkt voedsel en de expansie van supermarktketens dragen hieraan bij.

Naast Chili hebben ook Ecuador, Peru en Uruguay inmiddels nieuwe regelgeving voor etikettering van producten met de bedoeling om consumenten bewustere keuzes te laten maken.

IPS

Gerelateerde berichten

Toenemend geweld in het bosrijke zuiden en het droge noorden van Chili

Toenemend geweld in het bosrijke zuiden en het droge noorden van Chili

Chili staat bekend als een relatief veilig land, maar heeft de laatste jaren te maken met een sterke toename van ernstige criminaliteit. Daarvoor zijn verschillende oorzaken. In het zuiden van het land speelt het conflict tussen inheemse Mapuche en bosbedrijven, in het noorden zijn Colombiaanse en Venezolaanse bendes actief. Intussen probeert president Boric het hoofd te bieden aan het geweld en de ontstane onrust.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This