Suriname houdt maandag 25 mei parlementsverkiezingen die cruciaal zullen zijn om te bepalen of president Desi Bouterse, veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor de moord op tegenstanders in 1982, een derde termijn zal krijgen. In het Surinaamse politieke systeem wordt de president gekozen door de 51 leden van de Nationale Assemblee.
De verkiezingen zullen plaatsvinden ondanks de gedeeltelijke opsluiting die door de autoriteiten is opgelegd om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen en te midden van verschillende corruptieschandalen en sombere economische vooruitzichten.
Als de Nationale Democratische Partij (NDP) van Bouterse haar nipte meerderheid in de wetgevende macht behoudt, zal de 74-jarige waarschijnlijk aan de macht blijven.
De heersende NDP baseert de verkiezingscampagne op haar staat van dienst ter bevordering van de sociale welvaart met de invoering van verplichte pensioen- en ziektekostenverzekeringen, evenals grote infrastructuurprojecten en de levering van land aan landlozen.
Oppositiepartijen beschuldigen de Bouterse regering echter van verschillende corruptieschandalen en hebben gewaarschuwd dat het land de door de NDP aangedreven uitgaven niet kan betalen.
Parlemetariër van de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) Chandrikapersad Santokhi, Bouterse’s belangrijkste rivaal aan wie hij verloor bij de verkiezingen van 2010 en 2015, is een voormalig minister van Justitie en commissaris van politie die de “decembermoorden” onderzocht.
Maar de belangrijkste campagnekwestie van dit goud- en olie-exporterende land was de economische crisis. De Surinaamse Vereniging van Economen (VES), die de regering van Bouterse beschuldigt van de schuldenlast van het land, drong er bij de kiezers op aan “te stemmen voor goed economisch bestuur”. De officiële NDP beschuldigt de entiteit van een oppositiebias.
Een andere belangrijke speler bij de verkiezingen is de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABPO) onder leiding van Ronnie Brunswijk, een voormalig rebellenchef die eind jaren tachtig een burgeroorlog tegen Bouterse heeft gevoerd.
Brunswijk vertegenwoordigt de ‘marrons’, zoals de afstammelingen van Afrikaanse slaven worden genoemd, en heeft zich aangesloten bij de Pertjajah Luhur-partij (PL, wat ‘het glorieuze rijk’ in het Javaans betekent). Deze wordt geleid door Paul Somohardjo en vertegenwoordigt de bevolking van Indonesische oorsprong.
In Suriname, een multi-etnisch land met 600.000 inwoners, stemmen kiezers vaak op basis van hun afkomst. Ongeveer 380.000 mensen zijn geregistreerd om maandag te stemmen tijdens gezondheidsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen.
De avondklok wordt ingesteld tussen 11.00 en 17.00 uur voor de stemming, die zal worden waargenomen door de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en de Caribische Gemeenschap.