Politiek & Maatschappij

Verenigde Naties over discriminatie van zwarte Brazilianen

25 november 2020

Vorige week werd de zwarte Braziliaan João Alberto Silveira Freitas vermoord door bewakers van de supermarkt waar hij boodschappen deed. Zijn dood was de aanleiding tot grote protesten in een land waar de president discriminatie van de zwarte bevolking ontkent. Nu spreken ook de Verenigde Naties zich uit.

Vrijdag 20 november was het in Brazilië Día da Consciência Negra (Black Awareness Day), de “dag waarop de zwarte gemeenschap stilstaat bij hun grote bijdrage aan het land”. 20 November is de sterfdag van Zumbi, een Braziliaan van Congolese afkomst die zich in de zeventiende eeuw als een van de eersten verzette tegen de slavernij. In de vorige eeuw groeide hij uit tot een nationale held. Het is wrang dat juist aan de vooravond van die belangrijke dag de zwarte Braziliaan João Alberto Silveira Freitas werd vermoord.

João Silveira deed samen met zijn vrouw boodschappen in een Carrefour supermarkt in de zuidelijke (overwegend witte) stad Porto Alegre, toen hij door bewakers werd aangehouden en zo zwaar werd mishandeld dat hij stierf. Zijn dood leidde tot een stroom van protesten in het gehele land. President Jairo Bolsonaro ontkent dat er in zijn land, waar 57% van de bevolking van zwarte of gemengde afkomst is, gediscrimineerd wordt. Maar de cijfers spreken hem tegen: 75% van de Brazilianen die door geweld om het leven komen zijn mensen van kleur, en waar het mensen betreft die door politiegeweld de dood vinden gaat het zelfs om 79%, zo meldt de Braziliaanse NGO Forum on Public Safety.

Nu hebben ook de Verenigde Naties zich uitgesproken. Gisteren beschreef Ravina Shamdasani, woordvoerder namens het Bureau voor Mensenrechten van de VN (OHCHR), de aanval als een “verwerpelijke daad” die door iedereen zou moeten worden veroordeeld. Shamdasani zei dat de gebeurtenis een “extreem maar spijtig genoeg al vaak voorkomend voorbeeld is van het geweld waar zwarte Brazilianen onder lijden… Het is een grimmige illustratie van de voortdurende structurele discriminatie en het racisme waar Brazilianen van Afrikaanse afkomst mee geconfronteerd worden.” Namens de Verenigde Naties deed zij een oproep aan de Braziliaanse overheid om een onafhankelijk, transparant en diepgaand onderzoek te laten doen. De autoriteiten worden ook opgeroepen om beschuldigingen van politiegeweld tegen vreedzame demonstranten te onderzoeken. “Deze zaak en de grootschalige woede die erop volgde geven aan dat het zeer noodzakelijk is dat de Braziliaanse overheid racisme en discriminatie op grond van ras aanpakt, in nauwe samenwerking met alle maatschappelijke groepen, in het bijzonder diegenen die er het meest van te lijden hebben.”

Bronnen: Euronews, The Guardian, website United Nations

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This