Politiek & Maatschappij

Venezuela schenkt tientallen oppositiepolitici gratie voorafgaand aan geplande verkiezingen

1 september 2020

Redactie

Venezuela schenkt tientallen oppositiepolitici gratie voorafgaand aan geplande verkiezingen

Venezuela zei afgelopen maandag dat het meer dan vijftig oppositiepolitici gratie had verleend, onder wie twintig parlementariërs die werden beschuldigd van samenzwering tegen president Nicolás Maduro, terwijl het land op weg is naar parlementsverkiezingen die in december zijn gepland.

De gratie geeft aan dat de regerende Socialistische Partij de deelname aan de komende verkiezingen in december probeert te stimuleren. Een deel van de oppositie had immers gezworen de verkiezingen te boycotten met het argument dat ze vervalst zijn.

Onder degenen die via een presidentieel decreet gratie kregen, zijn onder meer parlementariër Freddy Guevara, die asiel zocht in de Chileense diplomatieke residentie, en Roberto Marrero (foto), die als stafchef had gediend van oppositieleider en congresleider Juan Guaidó.

“We hopen dat deze maatregelen van de Bolivariaanse regering helpen om de democratische focus van al deze politieke actoren te behouden”, zei minister van Informatie Jorge Rodriguez op een persconferentie.

Veel van de genoemden namen deel aan een mislukte rebellie in 2019 die leden van het leger probeerde te overtuigen hun steun voor Maduro te laten vallen, maar uiteindelijk de legertop niet kon beïnvloeden. Sommigen van hen die gratie hebben gekregen, zitten gevangen, anderen hebben diplomatiek asiel aangevraagd of zijn in ballingschap.

Oppositieleiders zeggen dat de herverkiezing van Maduro in 2018 frauduleus was, en hebben Guaidó erkend als de legitieme president. Meer dan 50 andere landen, waaronder de Verenigde Staten, volgden dit voorbeeld.

“Maduro is geen president en ik ben geen delinquent”, schreef parlementariër Americo de Grazia, die in het decreet werd genoemd. “Als je wilt bijdragen aan de vrede, geef Venezuela dan gratie voor je machtsovername.”

De maatregel maakte geen melding van Leopoldo López, een van de meest spraakmakende leiders van de oppositie, die in 2014 werd veroordeeld wegens het leiden van protesten tegen Maduro en nu in de Spaanse diplomatieke residentie woont. Evenmin wordt er melding gemaakt van militaire officieren die zijn opgesloten op beschuldiging van samenzwering om Maduro omver te werpen.

Mensenrechtengroeperingen hebben de Venezolaanse regering scherp bekritiseerd voor het willekeurig gevangenzetten van tegenstanders, vaak op basis van beschuldigingen die met weinig of geen bewijs zijn ingediend en in strijd zijn met een eerlijk proces en de immuniteit van parlementariërs.

De regering van Maduro heeft in het verleden kleine groepen gevangengenomen oppositieleiders vrijgelaten, maar die vrijlating werd doorgaans gevolgd door meer van dergelijke arrestaties. De regering ontkent het vasthouden van politieke gevangenen en zegt dat dergelijke beschuldigingen deel uitmaken van door de VS gesteunde pogingen om haar imago aan te tasten.

Al Jazeera

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This