Politiek & Maatschappij

Venezuela schenkt tientallen oppositiepolitici gratie voorafgaand aan geplande verkiezingen

1 september 2020

Redactie

Venezuela schenkt tientallen oppositiepolitici gratie voorafgaand aan geplande verkiezingen

Venezuela zei afgelopen maandag dat het meer dan vijftig oppositiepolitici gratie had verleend, onder wie twintig parlementariërs die werden beschuldigd van samenzwering tegen president Nicolás Maduro, terwijl het land op weg is naar parlementsverkiezingen die in december zijn gepland.

De gratie geeft aan dat de regerende Socialistische Partij de deelname aan de komende verkiezingen in december probeert te stimuleren. Een deel van de oppositie had immers gezworen de verkiezingen te boycotten met het argument dat ze vervalst zijn.

Onder degenen die via een presidentieel decreet gratie kregen, zijn onder meer parlementariër Freddy Guevara, die asiel zocht in de Chileense diplomatieke residentie, en Roberto Marrero (foto), die als stafchef had gediend van oppositieleider en congresleider Juan Guaidó.

“We hopen dat deze maatregelen van de Bolivariaanse regering helpen om de democratische focus van al deze politieke actoren te behouden”, zei minister van Informatie Jorge Rodriguez op een persconferentie.

Veel van de genoemden namen deel aan een mislukte rebellie in 2019 die leden van het leger probeerde te overtuigen hun steun voor Maduro te laten vallen, maar uiteindelijk de legertop niet kon beïnvloeden. Sommigen van hen die gratie hebben gekregen, zitten gevangen, anderen hebben diplomatiek asiel aangevraagd of zijn in ballingschap.

Oppositieleiders zeggen dat de herverkiezing van Maduro in 2018 frauduleus was, en hebben Guaidó erkend als de legitieme president. Meer dan 50 andere landen, waaronder de Verenigde Staten, volgden dit voorbeeld.

“Maduro is geen president en ik ben geen delinquent”, schreef parlementariër Americo de Grazia, die in het decreet werd genoemd. “Als je wilt bijdragen aan de vrede, geef Venezuela dan gratie voor je machtsovername.”

De maatregel maakte geen melding van Leopoldo López, een van de meest spraakmakende leiders van de oppositie, die in 2014 werd veroordeeld wegens het leiden van protesten tegen Maduro en nu in de Spaanse diplomatieke residentie woont. Evenmin wordt er melding gemaakt van militaire officieren die zijn opgesloten op beschuldiging van samenzwering om Maduro omver te werpen.

Mensenrechtengroeperingen hebben de Venezolaanse regering scherp bekritiseerd voor het willekeurig gevangenzetten van tegenstanders, vaak op basis van beschuldigingen die met weinig of geen bewijs zijn ingediend en in strijd zijn met een eerlijk proces en de immuniteit van parlementariërs.

De regering van Maduro heeft in het verleden kleine groepen gevangengenomen oppositieleiders vrijgelaten, maar die vrijlating werd doorgaans gevolgd door meer van dergelijke arrestaties. De regering ontkent het vasthouden van politieke gevangenen en zegt dat dergelijke beschuldigingen deel uitmaken van door de VS gesteunde pogingen om haar imago aan te tasten.

Al Jazeera

Gerelateerde berichten

De lange en taaie geschiedenis van ‘America First’. Gevolgen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen voor Latijns Amerika

De lange en taaie geschiedenis van ‘America First’. Gevolgen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen voor Latijns Amerika

Op 3 november kiezen de inwoners van de Verenigde Staten een nieuwe president. De strijd tussen de huidige Republikeinse president  Donald Trump en zijn Democratische uitdager Joe Biden, vicepresident onder Trumps voorganger Barack Obama, raakt ook Latijns Amerika. Welke invloed zal de uitslag hebben op het beleid van de VS voor de regio? We bespreken de mogelijke gevolgen en plaatsen de onderlinge relatie in een historische context. 

Lees meer
Chilenen stemmen massaal voor een nieuwe grondwet

Chilenen stemmen massaal voor een nieuwe grondwet

Voorstanders van een nieuwe grondwet behaalden op zondag 25 oktober in Chili met 78 procent van de stemmen een kolossale overwinning op de 22 procent kiezers die graag de huidige grondwet wilden behouden. Als een door een Constitutionele Conventie opgestelde nieuwe grondwet in 2022 in een plebisciet wordt goedgekeurd, komt een einde aan in 1980 door dictator Pinochet opgelegde grondwet.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This