Politiek & Maatschappij

Venezuela schenkt tientallen oppositiepolitici gratie voorafgaand aan geplande verkiezingen

1 september 2020

Redactie

Venezuela schenkt tientallen oppositiepolitici gratie voorafgaand aan geplande verkiezingen

Venezuela zei afgelopen maandag dat het meer dan vijftig oppositiepolitici gratie had verleend, onder wie twintig parlementariërs die werden beschuldigd van samenzwering tegen president Nicolás Maduro, terwijl het land op weg is naar parlementsverkiezingen die in december zijn gepland.

De gratie geeft aan dat de regerende Socialistische Partij de deelname aan de komende verkiezingen in december probeert te stimuleren. Een deel van de oppositie had immers gezworen de verkiezingen te boycotten met het argument dat ze vervalst zijn.

Onder degenen die via een presidentieel decreet gratie kregen, zijn onder meer parlementariër Freddy Guevara, die asiel zocht in de Chileense diplomatieke residentie, en Roberto Marrero (foto), die als stafchef had gediend van oppositieleider en congresleider Juan Guaidó.

“We hopen dat deze maatregelen van de Bolivariaanse regering helpen om de democratische focus van al deze politieke actoren te behouden”, zei minister van Informatie Jorge Rodriguez op een persconferentie.

Veel van de genoemden namen deel aan een mislukte rebellie in 2019 die leden van het leger probeerde te overtuigen hun steun voor Maduro te laten vallen, maar uiteindelijk de legertop niet kon beïnvloeden. Sommigen van hen die gratie hebben gekregen, zitten gevangen, anderen hebben diplomatiek asiel aangevraagd of zijn in ballingschap.

Oppositieleiders zeggen dat de herverkiezing van Maduro in 2018 frauduleus was, en hebben Guaidó erkend als de legitieme president. Meer dan 50 andere landen, waaronder de Verenigde Staten, volgden dit voorbeeld.

“Maduro is geen president en ik ben geen delinquent”, schreef parlementariër Americo de Grazia, die in het decreet werd genoemd. “Als je wilt bijdragen aan de vrede, geef Venezuela dan gratie voor je machtsovername.”

De maatregel maakte geen melding van Leopoldo López, een van de meest spraakmakende leiders van de oppositie, die in 2014 werd veroordeeld wegens het leiden van protesten tegen Maduro en nu in de Spaanse diplomatieke residentie woont. Evenmin wordt er melding gemaakt van militaire officieren die zijn opgesloten op beschuldiging van samenzwering om Maduro omver te werpen.

Mensenrechtengroeperingen hebben de Venezolaanse regering scherp bekritiseerd voor het willekeurig gevangenzetten van tegenstanders, vaak op basis van beschuldigingen die met weinig of geen bewijs zijn ingediend en in strijd zijn met een eerlijk proces en de immuniteit van parlementariërs.

De regering van Maduro heeft in het verleden kleine groepen gevangengenomen oppositieleiders vrijgelaten, maar die vrijlating werd doorgaans gevolgd door meer van dergelijke arrestaties. De regering ontkent het vasthouden van politieke gevangenen en zegt dat dergelijke beschuldigingen deel uitmaken van door de VS gesteunde pogingen om haar imago aan te tasten.

Al Jazeera

Gerelateerde berichten

Democratie in Latijns-Amerika niet langer vanzelfsprekend

Democratie in Latijns-Amerika niet langer vanzelfsprekend

Afgelopen jaar is de wereld weer iets minder democratisch geworden en in Latijns-Amerika is de terugval het grootst. Dat komt met name door de scherpe daling van het democratiegehalte van een aantal Midden-Amerikaanse landen. Van het idee van twintig jaar geleden dat de democratie in Latijns-Amerika vrij stevig was verankerd, is weinig meer over. Zo blijkt uit de Democracy Index 2023.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This