Politiek & Maatschappij

Venezuela-crisis: migranten verdronken aangetroffen

15 december 2020

Redactie

De afgelopen twee dagen zijn de lichamen van veertien migranten gevonden voor de Venezolaanse kust. Ze zouden deel hebben uitgemaakt van een groep van meer dan twintig Venezolanen die op 6 december aan boord van een boot zijn gegaan om de economische tegenspoed in hun thuisland te ontvluchten. De boot verliet Güiria in de noordoostelijke staat Sucre en hun beoogde bestemming zou Trinidad en Tobago zijn geweest.

Lokale media meldden dat er ten minste twee kinderen onder de doden waren. Elf lichamen werden zaterdag gevonden door een Venezolaanse kustwachtpatrouille in de zee zeven zeemijl (13 km) voor Güiria en nog drie lichamen werden gerapporteerd op een strand in de buurt.

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) schat dat 5,4 miljoen mensen Venezuela in de afgelopen vijf jaar hebben verlaten om te ontsnappen aan een economische en politieke crisis die heeft geleid tot tekorten aan voedsel en medicijnen, brandstof en wijdverbreide stroomstoringen. Volgens de IOM is de uittocht van Venezolanen de grootste in de recente geschiedenis van Latijns Amerika en het Caribisch gebied.

Tienduizenden zijn naar Trinidad en Tobago gevlucht, velen maken de oversteek over zee in vaak overbeladen, gammele boten. Ten minste twee boten verdwenen vorig jaar op weg naar Trinidad en Tobago en een derde zou zijn gekapseisd op weg naar Curaçao.

De autoriteiten in Trinidad en Tobago zeiden dat de kustwacht de afgelopen dagen geen boten had onderschept, waarmee de geruchten dat de migranten waren teruggestuurd door ambtenaren van de Caribische natie werden afgewezen.

BBC World News

Gerelateerde berichten

Geschiedenisles van kopstuk in corruptieschandaal: ‘Brazilië verkeert in de middeleeuwen’

Geschiedenisles van kopstuk in corruptieschandaal: ‘Brazilië verkeert in de middeleeuwen’

Op 2 oktober zijn de Braziliaanse presidentsverkiezingen. Het is een tweestrijd tussen de rechtse president Jair Bolsonaro en de voormalige president Luiz Inácio Lula da Silva van de Arbeiderspartij. Lula leidt in de peilingen, maar als er een tweede ronde komt is de uitkomst onvoorspelbaar. In de aanloop naar de verkiezingen brengt Hans Veltmeijer een bezoek aan Henrique Pizzolato, kopstuk in een groot corruptieschandaal en vechtend om zijn onschuld te bewijzen. Dit interview is het derde deel in een serie over Brazilië in de aanloop naar de verkiezingen van deze auteur.

Lees meer
Update: Haïtiaanse journalist Edner Décime vrijgelaten

Update: Haïtiaanse journalist Edner Décime vrijgelaten

Sinds vrijdag 5 augustus is Edner Décime weer vrij. Zondag 17 juli stond de journalist in de rij bij een benzinepomp in Delmas, in het noordoosten van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince, toen hij door gewapende mannen uit zijn auto getrokken werd. Zijn ontvoerders gingen er snel vandoor in een auto met loeiende sirenes. Bijna drie weken leefden familie, vrienden en collega’s in onzekerheid over zijn lot. Nu is hij weer thuis. Décime is een van de honderden Haïtianen die de afgelopen maanden ontvoerd werd door gewapende bendes. Het doel is geld.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This