Politiek & Maatschappij

Veel verkozen vrouwen in Bolivia

23 oktober 2020

Nu de uitslag van de recente verkiezingen in Bolivia bekend zijn, is ook duidelijk dat de Senaat van dit Andesland grotendeels vrouw en blauw (van regeringspartij MAS) zal zijn: twintig van de 36 gekozen senatoren zijn vrouwelijk, 21 van de 36 zijn van de MAS.

21 senatoren nemen voor het eerst een zetel in de Boliviaanse Eerste Kamer, waar voor het eerst in de geschiedenis vrouwen in de meerderheid zullen zijn. De jongste van hen is dertig, de oudste 71. Tezamen vertegenwoordigen ze een grote diversiteit aan achtergronden en beroepen.

Het is ook voor het eerst in de Boliviaanse geschiedenis dat geen enkel departement alleen mannen afvaardigt, terwijl drie van de vier afvaardigden van twee departementen, La Paz en Beni, van het vrouwelijk geslacht zijn. Nieuw is ook dat de vertegenwoordigers van de negen departementen veelal geen beroepspolitici zijn.

 

Onder de debutanten is onder meer de inheemse Mojeña activiste Cecilia Moyovirí Moye, die Beni zal vertegenwoordigen voor Comunidad Ciudadana (CC). Haar dertigjarige collega Corina Ferreira (foto), ook CC, is een voormalige schoonheidskoningin en eigenaresse van een boetiek uit Pando, met een master in internationale betrekkingen.

Een andere nieuwkomer is de eveneens dertigjarige Miguel Ángel Rejas, tiende kind van een ‘strijdende familie’ uit het buurtschap Sanandita, in de Boliviaanse Chaco. Deze landbouwingenieur vertegenwoordigt het departement Tarija voor de MAS.

Overeenkomstig de verkiezingsuitslag krijgt de MAS 21 senatoren, de centrumpartij CC krijgt er 11 en de conservatieve Creemos, vier.

Página Siete

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This