Politiek & Maatschappij

Veel verkozen vrouwen in Bolivia

23 oktober 2020

Nu de uitslag van de recente verkiezingen in Bolivia bekend zijn, is ook duidelijk dat de Senaat van dit Andesland grotendeels vrouw en blauw (van regeringspartij MAS) zal zijn: twintig van de 36 gekozen senatoren zijn vrouwelijk, 21 van de 36 zijn van de MAS.

21 senatoren nemen voor het eerst een zetel in de Boliviaanse Eerste Kamer, waar voor het eerst in de geschiedenis vrouwen in de meerderheid zullen zijn. De jongste van hen is dertig, de oudste 71. Tezamen vertegenwoordigen ze een grote diversiteit aan achtergronden en beroepen.

Het is ook voor het eerst in de Boliviaanse geschiedenis dat geen enkel departement alleen mannen afvaardigt, terwijl drie van de vier afvaardigden van twee departementen, La Paz en Beni, van het vrouwelijk geslacht zijn. Nieuw is ook dat de vertegenwoordigers van de negen departementen veelal geen beroepspolitici zijn.

 

Onder de debutanten is onder meer de inheemse Mojeña activiste Cecilia Moyovirí Moye, die Beni zal vertegenwoordigen voor Comunidad Ciudadana (CC). Haar dertigjarige collega Corina Ferreira (foto), ook CC, is een voormalige schoonheidskoningin en eigenaresse van een boetiek uit Pando, met een master in internationale betrekkingen.

Een andere nieuwkomer is de eveneens dertigjarige Miguel Ángel Rejas, tiende kind van een ‘strijdende familie’ uit het buurtschap Sanandita, in de Boliviaanse Chaco. Deze landbouwingenieur vertegenwoordigt het departement Tarija voor de MAS.

Overeenkomstig de verkiezingsuitslag krijgt de MAS 21 senatoren, de centrumpartij CC krijgt er 11 en de conservatieve Creemos, vier.

Página Siete

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This