Politiek & Maatschappij

Uruguay verlaat Unasur en sluit zich aan bij het wederzijdse bijstandsverdrag TIAR

13 maart 2020

Redactie

De Uruguayaanse regering kondigde dinsdag aan dat ze zich terugtrok uit de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties, Unasur, en terugkeerde naar het Inter-Amerikaanse Verdrag van wederzijdse bijstand, TIAR.

“De regering van Uruguay heeft besloten zich terug te trekken uit Unasur, dat door de meeste landen in de regio is verlaten, met uitzondering van Guyana, Suriname en Venezuela”, aldus een verklaring van het Uruguayaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. “Het is een regionaal orgaan, gebaseerd op politiek-ideologische afstemming en dat feitelijk heeft opgehouden te functioneren: het heeft geen zetel meer en heeft geen operationeel secretariaat-generaal”, voegt de mededeling toe.

Tien jaar geleden werd Nestor Kirchner ( op foto links naast Rafael Correa) aangesteld als eerste algemeen secretaris van Unasur, tijdens een buitengewone top die plaatsvond op 4 mei 2010 in de Argentijnse stad Campana, en tien jaar later is de regionale organisatie vrijwel uit elkaar gevallen. Het regionale concept werd in 2008 gecreëerd in Brasilia, met de ondertekening van het Unasur-oprichtingsverdrag, dat in werking trad in 2011. Het was een teken van de suprematie van de zogenaamde progressieve landen in de regio.

De regio had destijds Cristina Fernández de Kirchner als president van Argentinië; Lula da Silva in Brazilië; Hugo Chávez in Venezuela; Evo Morales in Bolivia; Rafael Correa in Ecuador, José Mujica in Uruguay en Fernando Lugo in Paraguay.

Unasur was aanwezig in enkele van de regionale crisissituaties totdat de politieke kleur in de verschillende regeringen van meerdere lidstaten veranderde, wat uiteindelijk het oorspronkelijke idee van een mogelijke “Latijns-Amerikaanse eenheid” onderuit haalde. Argentinië, Brazilië, Chili, Colombia, Paraguay en Peru hebben hun lidmaatschap in april 2018 opgeschort. De eerste vijf kondigden later hun definitieve vertrek aan, gevolgd door  Ecuador in maart 2019.

Uruguay was een van de weinige landen waar een centrumlinkse regering aan de macht bleef.  Het Brede Front was een van de belangrijkste supporters van Unasur geweest en probeerde het tot het einde te verdedigen. Maar met de verkiezingsoverwinning van centrumrechtse en conservatieve groeperingen die achter de kandidatuur van Luis Lacalle Pou in de presidentsverkiezingen van afgelopen november stonden, betekende dit een echte verandering.

De nieuwe regering, de zogenaamde meerkleurige alliantie van vijf partijen die op 1 maart aantrad, heeft al binnen negen dagen het vertrek uit Unasur aangekondigd.

Mercopress

Gerelateerde berichten

agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This