Politiek & Maatschappij

Uruguay verlaat Unasur en sluit zich aan bij het wederzijdse bijstandsverdrag TIAR

13 maart 2020

Redactie

De Uruguayaanse regering kondigde dinsdag aan dat ze zich terugtrok uit de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties, Unasur, en terugkeerde naar het Inter-Amerikaanse Verdrag van wederzijdse bijstand, TIAR.

“De regering van Uruguay heeft besloten zich terug te trekken uit Unasur, dat door de meeste landen in de regio is verlaten, met uitzondering van Guyana, Suriname en Venezuela”, aldus een verklaring van het Uruguayaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. “Het is een regionaal orgaan, gebaseerd op politiek-ideologische afstemming en dat feitelijk heeft opgehouden te functioneren: het heeft geen zetel meer en heeft geen operationeel secretariaat-generaal”, voegt de mededeling toe.

Tien jaar geleden werd Nestor Kirchner ( op foto links naast Rafael Correa) aangesteld als eerste algemeen secretaris van Unasur, tijdens een buitengewone top die plaatsvond op 4 mei 2010 in de Argentijnse stad Campana, en tien jaar later is de regionale organisatie vrijwel uit elkaar gevallen. Het regionale concept werd in 2008 gecreëerd in Brasilia, met de ondertekening van het Unasur-oprichtingsverdrag, dat in werking trad in 2011. Het was een teken van de suprematie van de zogenaamde progressieve landen in de regio.

De regio had destijds Cristina Fernández de Kirchner als president van Argentinië; Lula da Silva in Brazilië; Hugo Chávez in Venezuela; Evo Morales in Bolivia; Rafael Correa in Ecuador, José Mujica in Uruguay en Fernando Lugo in Paraguay.

Unasur was aanwezig in enkele van de regionale crisissituaties totdat de politieke kleur in de verschillende regeringen van meerdere lidstaten veranderde, wat uiteindelijk het oorspronkelijke idee van een mogelijke “Latijns-Amerikaanse eenheid” onderuit haalde. Argentinië, Brazilië, Chili, Colombia, Paraguay en Peru hebben hun lidmaatschap in april 2018 opgeschort. De eerste vijf kondigden later hun definitieve vertrek aan, gevolgd door  Ecuador in maart 2019.

Uruguay was een van de weinige landen waar een centrumlinkse regering aan de macht bleef.  Het Brede Front was een van de belangrijkste supporters van Unasur geweest en probeerde het tot het einde te verdedigen. Maar met de verkiezingsoverwinning van centrumrechtse en conservatieve groeperingen die achter de kandidatuur van Luis Lacalle Pou in de presidentsverkiezingen van afgelopen november stonden, betekende dit een echte verandering.

De nieuwe regering, de zogenaamde meerkleurige alliantie van vijf partijen die op 1 maart aantrad, heeft al binnen negen dagen het vertrek uit Unasur aangekondigd.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This