Politiek & Maatschappij

Uitgezet naar El Salvador – en vermoord

7 februari 2020

In het in de eerste week van februari verschenen rapport van 117 pagina’s beschuldigt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) de Amerikaanse overheid ervan Salvadoranen naar hun vaderland uit te zetten, wetende dat ze daar aan enorme gevaren blootstaan.

De organisatie meldt niet minder 138 gevallen van moord op gedeporteerde Salvadoranen sinds 2013. Zeventig anderen werden geslagen, seksueel mishandeld, afgeperst of gemarteld. De daders waren vaak criminele bendes, ex-partners of leden van de veiligheidsdiensten.

Alison Parker, landendirectrice van het VS-programma van de organisatie en medeauteur van het rapport, beschuldigde de Amerikaanse autoriteiten ervan Salvadoranen bewust terug te sturen naar degenen die hen eerder bedreigd hadden en hen zodoende willens en wetens bloot te stellen aan gevaar. “Ondertussen bemoeilijkt de Amerikaanse overheid het Salvadoranen in hun mogelijkheden asiel aan te vragen en negeert de dodelijke gevolgen van hun laffe beleid.”

Internationale wetgeving, waar ook de Verenigde Staten aan gebonden zijn, verbiedt het terugsturen van mensen naar landen waar hun levens of hun veiligheid gevaar lopen. HRW beschuldigt de Amerikaanse autoriteiten niet van betrokkenheid bij de beschreven gewelddadigheden – de schuld daarvoor ligt bij lokale bendes en bij de Salvadoraanse autoriteiten die weinig tot niets doen de gedeporteerden te beschermen – maar de Amerikanen blijven vasthouden aan hun uitzettingsbeleid terwijl de risico’s bekend zijn.

Een van de voorbeelden die het rapport Deported to Danger: United States Deportation Policies Expose Salvadorans to Death and Abuse geeft, is dat van de voormalige politieagente Adriana J. Ze vluchtte naar de VS na bedreigd te zijn door criminele bendes. Ze kreeg daar echter geen asiel, werd in 2015 teruggestuurd naar haar geboorteland, waar ze in 2027 vermoord werd.

Op dit moment verblijven er ongeveer 1,2 miljoen Salvadoranen in de VS, driekwart van hen loopt het risico om uitgezet te worden.

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This