Politiek & Maatschappij

Twee miljoen vrouwen gingen op 8 maart in Chili de straat op

9 maart 2020

Redactie

Steden in Chili barstten uit in massale viering en verontwaardiging op zondag 8 maart, toen vrouwen en hun supporters zich verzamelden voor Internationale Vrouwendag. In hoofdstad Santiago kon het Plaza de Dignitad, dat in de afgelopen maanden het centrum was voor protesten, de menigte niet bevatten, die zich uitstrekte over de belangrijkste boulevards. Ook in andere steden vonden vrouwenmarsen plaats.

Bijna twee miljoen vrouwen namen deel aan marsen in het hele land op zondag, dag één van een tweedaagse feministische staking. De acties vinden plaats in de context van bredere protesten tegen structurele ongelijkheid die het land sinds oktober 2019 hebben opgeschrikt.

Demonstraties van middelbare scholieren vorig jaar brachten landelijke massale protesten teweeg voor verandering van het systeem, inclusief de hervorming van onderwijs-, gezondheids- en pensioensystemen. Protesten zijn doorgegaan ondanks aanhoudende politieoptredens die hebben geleid tot duizenden arrestaties en verwondingen, waaronder honderden oogwonden.

De feministische beweging is de afgelopen jaren een belangrijke factor geweest in zowel bredere protesten als de massale omvang van de Internationale Vrouwendagmarsen van dit jaar, volgens Katerine Tapia, een lid van Encuentro de Mujeres de Antofagasta, een feministische basisorganisatie in Antofagasta, een stad 1.335 kilometer ten noorden van Santiago. “Het is belangrijk om terug te kijken, want we hebben een jaar gehad van feministische opstand vanaf april 2018 en de Internationale Vrouwendag van vorig jaar was een van de grootste in Chili in vele jaren”, aldus Tapia.

Feministische bewegingen in Chili hebben een lange en krachtige geschiedenis. De toename van de activiteit in 2018 begon toen studenten hun universiteiten begonnen te bezetten om te protesteren tegen intimidatie op de campus en institutionele inactiviteit. “Die feministische bezettingen leidden ertoe dat alle feministische sectoren, van buurtvrouwen, van vrouwelijke arbeiders, ook opstonden. De lijst met feministische eisen begon zich te verbreden met alle historische eisen, maar vooral tegen institutioneel geweld, politiegeweld en mannelijk chauvinistisch geweld”, stelt Tapia.

De feministische heropleving van 2018 en maart vorig jaar vormden een precedent voor de landelijke protesten die afgelopen oktober uitbraken, volgens Tapia. Vrouwen hebben de afgelopen maanden een voortrekkersrol gespeeld bij de organisatie van diverse protestacties. “We zijn meer dan ooit in de geschiedenis aanwezig op alle gevechtsfronten, niet alleen op de frontlinie maar op alle fronten, van vergaderingen tot collectieve kinderopvang”, zei Tapia.

Tijdens een officieel Chileens regerings-vrouwendagevenement op zondagochtend zei president Sebastian Piñera dat zijn regering vastbesloten is te werken aan een Chili waar vrouwen en mannen gelijke rechten en kansen hebben. De volgende grondwet van Chili zou kunnen worden geschreven door een burgerlijk orgaan dat voor de helft bestaat uit vrouwen. Na maanden van debat en afwijzingen keurden beide Kamers van het parlement afgelopen  woensdag een wetsontwerp goed dat een formule voor gendergelijkheid vastlegt in een eventuele constitutionele conventie. Op 26 april stemmen Chilenen of ze een nieuwe grondwet willen.

Manifest

Aan het einde van de historische mobilisatie las de coördinator van de mars (8M) het  manifest voor van de Feministische Algemene Staking 2020. “We eisen het einde van mensenrechtenschendingen, dat ze ons nooit meer proberen tot zwijgen te brengen met verminkingen, verdwijningen, marteling, misbruik, verkrachtingen, ontvoeringen, afranselingen en vervolging. We eisen het vertrek van Sebastián Piñera en zijn hele regering wegens het verklaren van de oorlog aan het volk. We eisen het vertrek van minister Plá voor haar medeplichtige stilte tegenover seksueel politiek geweld. We vechten voor een onafhankelijke commissie voor Waarheid, Gerechtigheid en Herstel en we eisen de onmiddellijke vrijlating van alle politieke gevangenen van de opstand.” De vrouwen kondigden ook aan dat ze zullen blijven “aandringen op een grondwetgevende  vergadering om dat programma te pushen. Een vergadering die werkelijk plurinationaal en feministisch, vrij en soeverein is.”

In heel Chili zullen er op maandag 9 maart optochten en andere protestacties plaatsvinden, wanneer de tweedaagse landelijke feministische stakingsactie verder gaat. Wegversperringen en marsen beginnen maandag vroeg in Antofagasta, net als stakingen in sommige sectoren.

El Mostrador, Mercopress

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This