Politiek & Maatschappij

Twee doden bij botsing met de militaire politie tijdens protest tegen de dam

17 september 2020

Redactie

Twee mensen kwamen om in een vuurgevecht met de Mexicaanse militaire politie in de buurt van een protest bij een dam, die water naar de Verenigde Staten leidt, zei de Nationale Garde. De spanningen tussen demonstranten en functionarissen liepen op in de door droogte getroffen regio.

Mexicanen in de noordelijke grensstaat Chihuahua zijn boos dat het water over de grens wordt geleid. Vorige week  dinsdag gooiden zij molotovcocktails en stenen naar de veiligheidstroepen, uiteindelijk werd de La Boquilla-dam bezet en de sluisdeuren gesloten.

Het geweld komt op het moment dat er plannen zijn om extra water naar de VS te leiden vanwege de zogenaamde “waterschuld” die Mexico heeft opgebouwd als onderdeel van een bilateraal verdrag dat het delen van water tussen de buren regelt.

De Nationale Garde zei op Twitter dat sommige van zijn agenten uit La Boquilla dinsdagavond drie mensen vasthielden die waren gevonden met traangas en een vuurwapenmagazijnen, en ze naar de stad Delicias meenamen voor verhoor.

Daar werd de Nationale Garde-eenheid beschoten door gewapende burgers. De botsing leidde tot een dode ter plaatse, terwijl een andere persoon die gewond was geraakt later in een ziekenhuis stierf.

Een getuige vertelde persbureau Reuters dat groepen inwoners in steden rond de La Boquilla-dam eerder op dinsdag in botsing waren gekomen met de troepen van de Nationale Garde. Dit nadat ze weigerden de sluisdeuren van de dam af te sluiten.

De bewoners gooiden molotovcocktails, stenen en stokken naar de veiligheidstroepen, die gekleed waren in oproeruitrusting en terugschoten met traangas, zei de getuige die de beelden toonde. Uiteindelijk bestormden de demonstranten het terrein van de dam en sloten ze zelf de sluizen.

“Voor ons is het een grote voldoening, iets om trots op te zijn, een triomf voor de mensen bij het redden van het water”, zei Abel Alvarado Martínez, die een bakkerij bezit in een dorpje in de buurt van de dam.

President Andres Manuel López Obrador heeft geprobeerd de bezorgdheid van Mexicaanse boeren en kiezers in het noorden over waterrechten weg te nemen, en tegelijkertijd de delicate relaties met de VS te beschermen.

Hij  stelde vorige week voor dat de Verenigde Naties gevraagd zou kunnen worden om plannen voor watertoewijzing te analyseren, en vroeg de Chihuahua-mensen erop te vertrouwen dat hij hen niet zonder water zou laten.

Hij waarschuwde ook dat Mexico geconfronteerd zou worden met “sancties” als het water niet zou worden omgeleid, dit nadat het de afgelopen jaren een tekort had opgebouwd door meer water te ontvangen dan het heeft teruggegeven. “Vergeet niet dat er verkiezingen zijn in de Verenigde Staten”, zei López Obrador.

Verschillende andere demonstraties over het delen van water met de VS dit jaar zijn gewelddadig geworden, waarbij Mexicaanse boeren waarschuwen dat de droogte betekent dat Mexico momenteel geen water mag omleiden.

Al Jazeera

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This