Politiek & Maatschappij

Tussen 2010 en 2019 telde Honduras 988 bloedbaden, 3.629 mensen werden gedood

4 februari 2020

Redactie

Tussen 2010 en 2019 telde Honduras 988 bloedbaden, 3.629 mensen werden gedood

De criminaliteit is in het laatste decennium in Honduras buitensporig dominant geweest. De  migrantenkaravanen maken duidelijk dat burgers hun vertrouwen in het veiligheidsbeleid hebben verloren. Ondanks de forse investeringen in defensie en veiligheid van de afgelopen zes jaar neemt criminaliteit nog altijd toe.

Het Observatorium voor Geweld van de Nationale Autonome Universiteit van Honduras (OV-UNAH) stelt dat tussen 2010 en 2019 in totaal 988 slachtpartijen in het land zijn geregistreerd; misdaden waarbij drie of meer mensen werden gedood. Bij deze misdaden kwamen 3.629 Hondurezen om het leven. Volgens de gegevens van deze instantie werden 147 slachtingen gedocumenteerd in 2010, 133 in 2011, 28 in 2012, 111 in 2013, 100 in 2014, 98 in 2015 en 101 in 2016. In 2017 daalde dat cijfer tot 56 en in 2018 tot 43. Maar in 2019 steeg het weer tot 71.

Vorig jaar zijn er 380 vrouwenmoorden geregistreerd, van wie de meeste slachtoffers tussen 15-29 jaar waren. De gemeenten waar de meeste gewelddadige sterfgevallen van vrouwen werden geregistreerd, waren Centrale District, San Pedro Sula, Choloma, Comayagua en Juticalpa.

Volgens Migdonia Ayestas, het hoofd van het Observatorium, blijft 98% van de  gewelddadige sterfgevallen nog steeds ongestraft. Volgens hem heeft de bevolking geen vertrouwen in de autoriteiten om een klacht in te dienen of informatie te verstrekken. Hij betreurt het dat de veiligheids- en justitiële autoriteiten onvoldoende onderzoek doen naar de moorden met het argument dat ze een gebrek aan personeel hebben.

 

Proceso, El Libertador

Gerelateerde berichten

Toenemend geweld in het bosrijke zuiden en het droge noorden van Chili

Toenemend geweld in het bosrijke zuiden en het droge noorden van Chili

Chili staat bekend als een relatief veilig land, maar heeft de laatste jaren te maken met een sterke toename van ernstige criminaliteit. Daarvoor zijn verschillende oorzaken. In het zuiden van het land speelt het conflict tussen inheemse Mapuche en bosbedrijven, in het noorden zijn Colombiaanse en Venezolaanse bendes actief. Intussen probeert president Boric het hoofd te bieden aan het geweld en de ontstane onrust.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This