Politiek & Maatschappij

Trump en Lopez Obrador onderstrepen de uitstekende relatie tussen hun landen

9 juli 2020

Redactie

President Donald Trump beklemtoonde woensdag zijn “uitstekende relatie” met zijn Mexicaanse tegenhanger Andrés Manuel López Obrador terwijl hij hem welkom heette in het Witte Huis voor de eerste één-op-één bijeenkomst van de leiders.

“We hebben een uitstekende relatie gehad … De relatie tussen de Verenigde Staten en Mexico is nog nooit zo nauw geweest als nu”, zei de miljardair Republikein, die in 2016 werd gekozen na een zware campagne voor een belofte om een muur op de grens met Mexico te bouwen. Sestijds bestempelde hij Latino-immigranten als “slechte mensen ” en beschuldigde hij de Mexicaanse regering ervan criminelen en verkrachters naar de Verenigde Staten te sturen.

Ieder van ons is gekozen met de belofte om corruptie te bestrijden, de macht terug te geven aan het volk en de belangen van onze landen voorop te stellen”, vertelde hij aan López Obrador, die in 2018 tot president werd gekozen. “Ik doe dat en jij doet dat”, voegde hij eraan toe.

Van zijn kant nam López Obrador een bijzonder verzoenende toon aan tegenover Trump. “Ik wil u bedanken voor uw begrip”, zei hij, eraan toevoegend dat er geen reden was om de “zeer goede politieke betrekkingen” tussen de twee landen te verslechteren.

Hij merkte op dat de VS niet hadden geprobeerd Mexico “als een kolonie” te behandelen, en in plaats daarvan haar status als onafhankelijke natie te eren. “Dat is waarom ik hier ben. Om de mensen in de Verenigde Staten te laten weten dat hun president met vriendelijkheid en respect met ons heeft gehandeld”, zei López Obrador.

Het Oval Office-evenement, hun eerste persoonlijke ontmoeting, was officieel een viering van de onlangs gelanceerde handelsovereenkomst tussen de VS en Mexico en Canada. Maar de Canadese premier Trudeau was niet aanwezig.

Voor López Obrador was het zijn eerste buitenlandse reis sinds zijn aantreden als president.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This