Politiek & Maatschappij

Trump en Lopez Obrador onderstrepen de uitstekende relatie tussen hun landen

9 juli 2020

Redactie

President Donald Trump beklemtoonde woensdag zijn “uitstekende relatie” met zijn Mexicaanse tegenhanger Andrés Manuel López Obrador terwijl hij hem welkom heette in het Witte Huis voor de eerste één-op-één bijeenkomst van de leiders.

“We hebben een uitstekende relatie gehad … De relatie tussen de Verenigde Staten en Mexico is nog nooit zo nauw geweest als nu”, zei de miljardair Republikein, die in 2016 werd gekozen na een zware campagne voor een belofte om een muur op de grens met Mexico te bouwen. Sestijds bestempelde hij Latino-immigranten als “slechte mensen ” en beschuldigde hij de Mexicaanse regering ervan criminelen en verkrachters naar de Verenigde Staten te sturen.

Ieder van ons is gekozen met de belofte om corruptie te bestrijden, de macht terug te geven aan het volk en de belangen van onze landen voorop te stellen”, vertelde hij aan López Obrador, die in 2018 tot president werd gekozen. “Ik doe dat en jij doet dat”, voegde hij eraan toe.

Van zijn kant nam López Obrador een bijzonder verzoenende toon aan tegenover Trump. “Ik wil u bedanken voor uw begrip”, zei hij, eraan toevoegend dat er geen reden was om de “zeer goede politieke betrekkingen” tussen de twee landen te verslechteren.

Hij merkte op dat de VS niet hadden geprobeerd Mexico “als een kolonie” te behandelen, en in plaats daarvan haar status als onafhankelijke natie te eren. “Dat is waarom ik hier ben. Om de mensen in de Verenigde Staten te laten weten dat hun president met vriendelijkheid en respect met ons heeft gehandeld”, zei López Obrador.

Het Oval Office-evenement, hun eerste persoonlijke ontmoeting, was officieel een viering van de onlangs gelanceerde handelsovereenkomst tussen de VS en Mexico en Canada. Maar de Canadese premier Trudeau was niet aanwezig.

Voor López Obrador was het zijn eerste buitenlandse reis sinds zijn aantreden als president.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This